Genoví inženýři získali stravitelnější rostliny  
Tým vědců pracujících pro americkou společnost Pioneer Hi-Bred International získal metodami genového inženýrství sóju a kukuřici, jejichž semena mají zvýšený obsah snadno stravitelného fosforu. Výsledky jejich práce zveřejnil prestižní vědecký časopis Nature Biotechnology.

 

 

 

Zvětšit obrázek
Kyselina fytová je esterem myo-inositolu a kyseliny fosforečné.

Fosfor patří k důležitým prvkům a jeho nedostatek v potravě má pro člověka i zvířata vážné následky. V rostlinách se fosfor nachází především ve formě kyseliny fytové. Tu bez potíží tráví jen přežvýkavci, kterým v tom pomáhají mikrobi v bachoru.  Zemědělcům se podařilo vyšlechtit odrůdy kukuřice, ječmene, rýže, pšenice a sóji s obsahem kyseliny fytové sníženým o 50 až 95%. V rostlinách se nacházelo o to víc snáze stravitelných sloučenin fosforu. Při pokusech se ukázalo, že zvířata krmená těmito rostlinami získají z potravy 75% veškerého fosforu. Z obyčejných rostlin vytěžila jen 25%. Radost z úspěchu kalil kardinální problém. Obsah kyseliny fytové klesl v celé rostlině a to mělo za následek sníženou klíčivost semen, zvýšenou citlivost rostlin ke stresu a nižší výnosy.

 

Zvětšit obrázek
I když je obsah iontů železa v potravě dost, chudokrevnost je v chudých zemích, kde jsou pokrmy ze semen hlavní složkou potravy, častým jevem.


Vědci se nevzdali. Tým vedený Jinrui Shiovou ze společnosti Pioneer Hi-Bred International v iowském Johnstonu našel způsob jak vyblokovat jeden z mnoha genů, s jejichž pomocí rostliny vytvářejí kyselinu fytovou. Vědci dokázali zablokovat gen výhradně v semenech. V zrnu kukuřice tak snížili obsah kyseliny fytové o 75%. Ve zbývajících částech rostliny se  kyselina fytová tvořila dál a plnila tam všechny své funkce. Klíčivost semen, životaschopnost rostlin i výnosy zůstaly na potřebné výši. Obdobné výsledky dosáhli vědci z Pioneer Hi-Bred International u geneticky modifikované sóji, která měla obsah kyseliny fytové v semenech snížen až o 90%.

 


Přínos rostlin s nízkým obsahem kyseliny fytové v semenech se zdaleka neomezuje jen na lepší stravitelnost fosforu.
 

Zvětšit obrázek
V místech s vysokou intenzitou živočišné výroby (chovy prasat a drůbeže) je nestrávený fosfor z výkalů hlavní příčinou znečištění vod fosfáty a rozvoje toxických sinic.

Kyselina fytová na sebe váže také ionty železa, manganu, hořčíku, zinku a vápníku a i tyto prvky jsou ve vazbě na kyselinu fytovou jen těžko stravitelné. Lidé i zvířata mohou trpět jejich nedostatkem, i když se absolutní obsah iontů v potravě zdá dostatečný.

 


V rozvojových zemích, kde ve výživě obyvatelstva převažují pokrmy ze semen kulturních plodin (např. rýže) je častým problémem nedostatek železa a zinku vyvolaný vazbou obou prvků na kyselinu fytovou. Při silném nedostatku železa hrozí chudokrevnost především těhotným ženám a novorozencům.

 
Kukuřice se snadno stravitelným fosforem a sníženým obsahem kyseliny fytové o 75% je jednou z plodin, kterými genetici přispěli k řešení problémů se kterými si společnost zatím nevěděla rady.

Nedostatek zinku vyvolává kromě jiného závažné poruchy růstu. Rostliny se sníženým obsahem kyseliny fytové v  semenech  by proto znamenaly pro obyvatele třetího světa obrovský přínos.

 

 


Zkrátka nepřijdou ani obyvatelé ekonomicky rozvinutých zemí. Prasata, drůbež a ryby krmené rostlinnou potravou vylučují velké množství nestráveného fosforu s výkaly. Tento prvek často končí v povrchových vodách, kde jej jako jednu ze základních živin využívají četné mikroorganismy. Nadbytek fosforu umožňuje  přemnožení řas, sinic, a bakterií a tím ohrožuje životní prostředí. Zvířata krmená semeny rostlin se sníženým obsahem kyseliny fytové měla ve výkalech pětkrát méně fosforu než zvířata krmená tradičními plodinami. Krmiva potraviny  z geneticky modifikované kukuřice či soji jsou díky tomu ekologicky šetrnější než krmiva  a potraviny z tradičních plodin.

 

 

Pramen: Nature

 

 

Datum: 05.09.2007 14:39
Tisk článku

Související články:

Ze skákajícího zloducha osobní strážce     Autor: Josef Pazdera (20.08.2013)
Bt-kukuřice se stala pro konvenční farmáře požehnáním     Autor: Josef Pazdera (12.10.2010)
Německo zakázalo GM kukuřici     Autor: Josef Pazdera (15.04.2009)



Diskuze:

Jarda Petr

Bohouš,2007-09-09 11:01:36

Mohl byste napsat,jakým způsobem se po sklizni zpracovává zlatá rýže?Zrna "bílé" rýže po vymlácení a odplevelení jsou stěží poživatelná.Plevy z nich se odstraňují v mlýnech válcováním a jsou vhodné pouze ke spalování.Pak získaná "rýže natural" prochází přes brusné kužely obrušující stříbrnou slupku,klíček a aleuronovou vrstvu atd.Získáme zhruba šedesát procent stolní bílé rýže,dvacet procent plev,deset procent připadá na zlomky a deset procent na prach z plev a broušení.Odpad(mimo plevy) se nevyhazuje.S odpadem ztrácí rýže padesát až devadesát procent minerálních látek a vitaminů.Možná jsou už dokonalejší způsoby opracování rýže?Jaké jsou ztráty minerálů a vitaminů u zpracovávané zlaté rýže?Podařilo se je minimalizovat?Platí udávané hodnoty provitaminu A pro opracovanou zlatou rýži?Díky za odpověď.

Odpovědět


to je ten fór

jarda petr,2007-09-12 15:44:33

To je právě ten fór, že beta karoten je v endospermu semene. To znamená, že zrna loupané rýže jsou krásně žlutá karotenem. Problém je v tom, že domorodci považují bílou barvu rýže za známku kvality a "zlatá rýže" se jim prostě opticky nelíbí.

Odpovědět

?

JosefŽ,2007-09-09 09:03:20

Postrádám -jako vždy informaci-na jak velké ploše byly chválené vědecké výzkumy ve šlechtění obilovin prováděny.Praxe bude asi složitější.Nebude se lišit obsah výše chválených vyšlechtěných látek podle třídy osiva-počínaje elitním drahým osivem a konče levným merkantilním produktem vhodným pouze ke krmení?Kvalita výpěstků bude kolísat v závislosti na mnoha faktorech-zeměpisná poloha,sklon pozemku,orientace ke světovým stranám,typ a složení půdy(na celé osevní ploše nejsou stejné),obsah živin v půdě,hnojení,předplodiny, vláhové a teplotní poměry,doba zasetí a sklizně,včasnost postřiků,ošetření zrna po sklizni včetně způsobu a délky uskladnění před dalším použitím -atd.

Odpovědět


kvalita

jarda petr,2007-09-12 15:47:17

Na polích se to zatím neroste. Z variabilní kvality bych si nedělal vrásky. Copak máme dneska kvalitu výpěstků stabilní? V tom jsou GM plodiny stejné jako ty ostatní. A já si myslím, že je blbost jim to mít za zlé.

Odpovědět


kvalita

JosefŽ,2007-09-12 19:10:23

Do nákladů se mj promítne cena osiva,náklady na možná jiná doporučená hnojiva a jiné ochranné postřiky, klíčivost osiva,množství odnoží ve stejné době(aby část sklízené obiloviny neměla nezralé odnože-samozřejmě se nejedná o kukuřici),výnosy,zda bude nutné osiva nakupovat příští rok znovu,nebo zda se dá použít v nižší kvalitní třídě výpěstek znovu k výsevu.Na kvalitě záleží,protože laboratoř může drahý výpěstek doporučit pouze ke zkrmení a zisk bude minimální a zkrachovaný pěstitel bude mít jiné názory než Vy.

Odpovědět


agrotechnicke vlastnosti transgenni kukurice

tmoravec,2007-09-13 18:11:47

Predpokladam, ze je rec o kukurici zminovane v clanku. Kukurice se nepresiva at uz je nebo neni transgenni, osivo se kupuje kazdy rok nove. da se predpokladat, ze transgenni osivo bude o neco drazsi, nez srovnatelne konvencni, ale zaroven se da predpokladat, ze krmna kukurice bude zase drazsi nez srovnatelna konvencni, protoze se usetri na pridavcich fosforu a mineralu do krmnych smesi. Co se tyka soji, tam lze samozrejme osivo presivat alespon po technicke strance, nikoliv vsak po pravni. Opet se da predpokladat o neco vyssi cena transgenniho osiva nez u srovnatelneho konvencniho, ta bude opet farmari kompenzovana vyssi cenou produkce. Krom toho se moc netransgenniho osiva soji stejne uz neprodava (v USA), takze tezko bude s cim srovnavat. Jak tato soja tak i kukurice jsou primarne urceny jako krmivo pro monogastry, tudiz vase zaverecna poznamka nema moc velkou vahu.
Co se tyka dalsich otazek - pioneer se zabyva slechtenim hybridu kukurice od zacatku 20 stoleti, ma v tom zrejme par zkusenosti. V soucasnosti maji v katalogu 240 hybridu kukurice a 60 odrud soji pro vsechny mozne pudni a podnebne podminky, zpusoby hospodareni atd. Opet se da predpokladat, ze uvedena vlastnost bude v kratke dobe vlozena alespon do tech hlavnich hybridu a odrud, tak aby mel farmar k dispozici siroke spektrum vlastnosti. Proste v okamziku kdy se ukaze, ze nejaky transgen funguje tak jak ma, uz k nemu slechtitele pristupuji, jako ke kazde jine vloze - jako jsou odolnosti k chorobam, suchu atd.
Mimochodem, byl u nas pred rokem na prednasce chlapik ze syngenty a prezentoval neco podobneho, jenom mam pocit, ze jejich soja obsahovala enzym, ktery kyselinu fytovou rozkladal. tudiz stacila mala primes teto soji do konvencniho krmiva.

Odpovědět

vedci nezahali

tmoravec,2007-09-07 10:39:54

Ve Vasem citatu uvadite procenta z "doporucene denni davky". tyto hodnoty jsou stanoveny s jistym bezpecnostnim nasobkem, tj i 10% teto davky muze mit meritelny pozitivni efekt na prevenci oslepnuti.
Navic uz to asi nezjistime, mezitim byla v roce 2005 vyvinuta vylepsena odruda zlate ryze, ktera obsahuje misto 1.7 mikrogramu/g provitaminu 37 mikrogramu. Doporucenou denni davku tak zkonzumujete v 72 gramech teto ryze. stejne se to ale greenpeace nelibi.

Odpovědět

stravitelna kukurice?

jara cimrman,2007-09-06 16:08:31

....kdysi davno, inzenyr Chruscev mi svoji propagandou zprotivil kukurici tak, ze je pro mne navzdy nestravitelna..at si to zerou holubi ..Vas Jara Cimrman

Odpovědět

co na to anti GMO aktivisti?

Marie,2007-09-06 11:48:36

V rozvojových zemích tento problém nemají, ale v Evropě se z toho zelení zvencnou. O zlaté rýži Grínpísáci tvrdí, že je to podvod. Sválně, co budou tvrdit o tomhle.

Odpovědět


Zlatá rýže

ZEPHIR,2007-09-07 03:44:08

Kritikové konzumace geneticky modifikované zlaté rýže argumentují tím, že její produkce provitaminu A je malá. Mají pravdu, protože pokud by žena zkonsumovala 300 gramů (neuvařené) rýže denně (3 porce po 100 gramech) a neměla jiný možný zdroj vitamínu A, získala by pouze 8 % doporučeného denního příjmu vitamínu A. Pokud by kojila, dosáhla by tato hodnota pouhých 4,7 %. Dvouleté dítě by získalo 10 % doporučeného denního příjmu, pokud by konsumovalo 300 gramů rýže denně. I kdyby vědci dosáhli svého cíle a GE rýže produkovala 2 mikrogramy provitamínu A na gram rýže, spotřeba 300 gramů denně by zajistila příjem pouhých 10 % minimálního denního příjmu vitamínu.

Citováno z Osla, kdybyste měla nějaký problém s obsahem.

Odpovědět


Zephirovi

jarda petr,2007-09-07 14:10:55

Kdybyste se namáhal upřít svůj kritikou všeho znavený zrak jen o pár řádek výše, najdete tam odkaz na článek o výkonnější verzi zlaté rýže. Když si přečtete, tak vám bude jasné, že plácáte z hladu. Doporučuji 300 gramů vařené rýže.

Odpovědět


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz