Za mizení včel v USA může virus  
Ani geneticky modifikované plodiny, ani mobilní telefony. Záhadné mizení včel, které postihlo letos na jaře USA má na svědomí virus akutní izraelské paralýzy (IAPV).

 

 

Jeffrey Pettis, Bee Research Laboratory, US Department of Agriculture, Beltsville.

Pro morovou ránu amerických včelínů se ujalo označení CCD vzniklé z anglického colony collapse disorder čili nemoc kolapsu včelstev. Postihla 50 až 90% všech komerčně chovaných včelstev. Z postiženého včelstva zmizí během několika dní většina dělnic. Zůstane jen plod, matka a z původně desetitisícových „zástupů“ dělnic jen  pár „trosečníků“. V USA vyvolala CCD poplach, protože ekonomický přínos včel se odhaduje ročně na 15 miliard dolarů.

 

Zvětšit obrázek
Odběr vzorků z včelstva postiženého chorobou CCD.

 

Intenzivně se pátrá po příčině záhadného onemocnění. V podezření bylo ledacos – komerčně dodávané roztoky pro přikrmování včel, nové pesticidy a dokonce i mobilní telefony, které měly narušit orientaci včel tak, že nenašly cestu domů do úlu. Samozřejmě, že odpůrci GMO dávali mizení včelstev do „jasné souvislosti“ s pěstováním geneticky modifikovaných plodin. Paradoxně však byly chorobou CCD nejméně postiženy ty americké státy, kde je podíl geneticky modifikovaných plodin na polích nejvyšší. Takže by se dalo mnohem úspěšněji spekulovat o „ochranném efektu“ geneticky modifikovaných plodin.

 

 


Nejnovější výzkumy naznačují, že na vině je IAPV čili Israeli acute paralysis virus objevený poprvé v roce 2004 u včel v Izraeli. Tým Jeffreyho Pettise z Bee Research Laboratory  při americkém ministerstvu zemědělství provedl genetické analýzy včel z včelstev postižených CCD a srovnal je s daty z přečteného včelího genomu. Ze srovnání vypadla „nadbytečná sekvence“, kterou nemocné včely mají a zdravé ji postrádají. Tato sekvence patří viru IAPV.

 

 

Zvětšit obrázek
CCD se podivuje náhlým razantním úbytkem dělnic.

Ze třiceti nemocných včelstev měly virus všechny. Z 21 zdravých včelstev měla virus jediná – a ta by zřejmě onemocněla později. Předběžné výsledky také naznačují zdroj nákazy. Virus byl zřejmě zavlečen do USA s včelami importovanými z Austrálie. Australské včely jsou nakažené virem, ale kupodivu jsou „zdravé“ a CCD se u nich neprojevuje. Podle všeho tedy virus působí na včely spolu s dalšími faktory.

 

 

Zvětšit obrázek
Včela s roztočem Varroa destructor na hrudi. Virové nákaze mohou snáze podléhat včely napadené roztočem, protože mají oslabený imunitní systém.

Americké včely jsou promořené cizopasným roztočem Varroa destructor a to oslabuje jejich imunitní systém. Australské včely roztočem nakažené nejsou, a tak mohou viru snáze vzdorovat. Americký virus IAPV se svou dědičnou informací poněkud liší od původního izraelského viru a je možné, že je pro včely podstatně nebezpečnější.

 

 

Američané zvažují zákaz importu včel z Austrálie. To ale stačit nebude. Virus IAPV se dostává do USA i jinak. Byl odhalen například v mateří kašičce importované z Číny.
Následovat budou pokusy, při kterých vědci experimentálně nakazí včelstva virem IAPV a budou sledovat, zda se u včel projeví CCD. Tím by se stávajícímu podezření dostalo velmi významné podpory.

 

 

Podle předního amerického odborníka na chov včel Grega Hunta z Purdue University ve West Lafayette se při potvrzení IAPV jako původce CCD začne šlechtit na odolnost včel proti viru. Nejsnáze by toho šlo podle Hunta zřejmě dosáhnout genetickou modifikací včel.

 

Pramen: Science, Bee Research Laboratory USDA

Datum: 07.09.2007 08:20
Tisk článku


Diskuze:

Žádný přesvědčiv důkaz k tomuto tvrzení neexistuje

Eman,2007-09-20 12:23:40

"Američané zvažují zákaz importu včel z Austrálie. To ale stačit nebude. Virus IAPV se dostává do USA i jinak..."

Nedostává se "i jinak", ale ten virus už v USA je. Pokud to je skutečná příčina, o čemž pochybuji, pak zákaz dovozu včel z Austrálie nepomůže. Ale na někoho se musí hodit vina, když vědcům teče do bot. To je normální reakce. Není to tam jednoduché. Co takhle zkusit vynechat nejaký čas pesticidy s imidaclopridem?

Odpovědět

Proč importovaná mat. kašička z Číny?

Eman,2007-09-11 07:05:04

Pokud m.k. se importuje kvůli kosmetice, nevím jak virus IAPV v ní může masově ovlivnit včely. Pokud by ji importovali včelaři k chovu matek, tak potom to už vůbec nechápu. Copak normální včelař bude riskovat dodávání kašičky do včel, když si může vyrobit svoji? Je to jako krmení včel medem neznámého původu, taky pěkná pitomost.

Odpovědět

Možná jednou...

Colisa Chuna,2007-09-07 12:52:20

V případech, kdy z hlediska terpie známe řešení, ano je lepší léčit. To ale není bohužel vždy pravda. Na některé nemoci jsme prostě krátcí. A Existuje i druhý důvod, kdy terapie je v některých případech tak náročná (časově, technicky, finančně) že eradikace je vlasně jediná možnost. Třetí důvod je jednduchý, není-li patogen - není nemoc. Souhlasím s Vámi, že zvláště u toho posledního důvodu je třeba velmi zvažovat etické hledisko (a viz první dva případy).

Odpovědět

amici...

Seto,2007-09-07 11:23:36

Amici sa boja vsetkeho co znie zle alebo skaredo. Chceli asi vceli, ktore by boli "velmi vykonne" a tak si ich doviezli a teraz to chcu hodit vinu mimo USA.
Bezinfekcne ostrovy v labakoch chcu vytvorit preto aby mohli zistit, co ich oslabuje az tak ze ten virus prepukne.
---
PS: Ochrana by bola asi tak, ze kazda nova generacia by sa musela slachtit alebo geneticky modifikovat.

Odpovědět

Zákaz dovozu potravin, hmyzu a zvířat

xx,2007-09-07 10:59:13

Nebylo by rozumnější hledat ochranu proti nemocem než vytvářet bezinfekční ostrovy? Vždyť jednou musí státy dospět k názoru, že cestovat nesmí ani lidé, aby nešířili nemoci, které jsou jinde již vymýcené nebo nikdy tam nebyly a místní hmyz, zvířata a lidé nemají proti nim přirozenou obranu.

Odpovědět


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz