„Šťastná kamera“ soupeří s Hubblem  
Hubble Space Telescope pořizuje snímky z nejhlubšího vesmíru, ale některé pozemní dalekohledy mohou nyní dostat „šťastnou“ podporu, která „zjasní“ obraz.

 

 

Zvětšit obrázek
Kulová hvězdokupa M13: vlevo – kamera Lucky, vpravo HST. Kredit: Craig Mackay/NASA

Nové příslušenství dalekohledů „Lucky Imaging system” umožňuje astronomům získat až dvakrát ostřejší snímky hvězd, než jsou ty, které pořízuje Hubble.

 

Zvětšit obrázek
5 m dalekohled na observatoři Palomar (Kalifornie). Kredit: caltech/palomar

 

„Toto jsou vůbec nejostřejší obrazy, jaké byly kdy ať už ze Země nebo z vesmíru,“ řekl astronom Craig Mackay (University of Cambridge, Anglie), vedoucí výzkumu.

 

 

Výsledky jsou zveřejňovány na webové stránce Institute Astronomy v University of Cambridge.

 

 

Astronomové se snaží získat co nejjasnější obrazy vesmíru. Ale zemská atmosféra je v neustálém pohybu a tato proměnlivost způsobuje nejen blikání (scintilaci) hvězd, ale také rozmazává astrosnímky.

 

 

Citlivé kamery by sice mohly zvítězit nad tímto atmosférickým rozostřením, ale samy produkují zrnitý „šum“, který může učinit snímky téměř nepoužitelnými. Kosmické dalekohledy (např. Hubble Space Telescope) se problému s atmosférou vyhýbají tím, že obíhají nad zemskou atmosférou, ale stojí miliardy dolarů.

 

 

 

Zvětšit obrázek
Kamera Lucky byla v červenci 2007 nainstalována na 5m palomarský dalekohled.

Mackay a jeho tým (Institute Astronomy, University of Cambridge) se snažili vytvořit pozemní systém, který by odstranil rozostření snímků a byl by i finančně přijatelný.

 

 

Jejich nová kamera „Lucky Imaging system” pořizuje 20 snímků za sekundu a pak z desítek tisíců obrázků vybírá ty nejlepší, vzájemně je kombinuje a odstraňuje statický šum.

 

Zvětšit obrázek
Craig Mackay (Institute of Astronomy, University of Cambridge)

 

„Vznikají obrázky ostřejších než z Hubbla. To je mimořádný úspěch,“ řekl Mackay  a ještě dodal, že cena „Lucky” je asi 100 000 dolarů - méně než setina procenta z rostoucí ceny HST – a to je dokonce ještě větší úspěch.

 

 

Astronomové kameru „Lucky Imaging system” testovali na 5m palomarském dalekohledu (Palomar Observatory, San Diego, Kalifornie), s nímž lze pozorovat až 290 noci za rok. A celých 45 let (1948 - 1993) byl největším a nejefektivním teleskop na světě.
 

 

 

Zvětšit obrázek
Palomarský dalekohled s adaptivní optikou. Kredit: University of Cambridge

Snímky z observatoře jsou normálně 10krát méně detailní než z Hubbla, ale s novou kamerou Lucky vytvořili obrázky 2krát ostřejší než HST. Mackay vysvětlil, že toto hodnocení vychází z porovnání snímků kulové hvězdokupy M13, pořízené HST i Lucky.

 

 

„Snímek hvězdokupy nám ukazuje, že již nyní převyšujeme Hubbla, ale my si myslíme, že můžeme dělat obrázky ještě mnohem lepší,“ řekl Mackay pro SPACE.com. A ještě poznamenal, že Hubble je stále nenahraditelný, protože má lepší podmínky k tomu, aby dělal delší expozice a vytvořil „hlubší“ pohled do vesmíru.

 

 

Mackay je přesvědčen, že nejefektivnější použití nového systému Lucky bude u větších dalekohledů, protože pak se může používat i k pátrání po záhadné, temné hmotě.

 

 

„Obrázky vesmíru mají extrémně vysokou kvalitu, ale jsou omezené velikostí dalekohledu,“ řekl Mackay. „Naše technika může velmi dobře fungovat, když je dalekohled větší než Hubble (2,4 m) a má lepší rozlišení.“

 

 

Jeden zádrhel, který astronomové neovlivní, Mackayova nová kamera „Lucky“ má - musí být jasno a dostatek pozorovacího času, aby mohl vzniknout dostatek kontrastních snímků, které by převyšovaly Hubbla.

 

Zdroj: Space

Datum: 10.09.2007 19:37
Tisk článku

Související články:

Hubbleova nová ultrahluboká pole překonávají všechna přechozí     Autor: Vladimír Pecha (25.03.2014)
Kamera Hubblova dalekohledu se rozloučila fotografií „české“ mlhoviny     Autor: Petr Kubala (12.05.2009)
Hubble znovu otevřel oči     Autor: Pavel Koten (31.10.2008)
James Webb ve Washingtonu     Autor: Miroslava Hromadová (18.05.2007)
Hubble dostane šanci     Autor: Pavel Koten (01.11.2006)



Diskuze:

I jini tuhle techniku pouzili

Archimedes,2007-09-12 11:28:10

Pred casem takhle ze Zeme fotili tu cast Merkuru, kterou nemohl nafotit Mariner 10 (clanek
http://xxx.lanl.gov/pdf/0708.0146, povidani napr. http://www.newsobserver.com/150/story/556993.html).

Tohle je pekne v tom, ze to udelali jako kompaktni pristroj. Na foceni slabych a uhlove velkych objektu je porad Hubble nedostizny, ale na pro snimani malych hvezdnych poli s vysokym rozlisenim to ted umoznuje pouzit starsi vetsi teleskopy za podstatne mensi investice, nez je adaptivni optika.

Odpovědět

Nechce se mi věřit,

bongo-bongo,2007-09-11 01:44:28

že by na tuhle metodu potlačení šumu (zrnitosti) kombinací většího množství snímků přišli astronomové až teď, měl jsem zato, že se to běžně používá už desítky let. Snad jen vymysleli nějaký lepší algoritmus výběru, než jenom "exponovat" přes sebe jednotlivé snímky?

Odpovědět


Nejde o potlaceni sumu (zrnitosti)

Jirka,2007-09-11 08:51:24

ale o technologii vytvareni ostrych snimku. To, co je na tom obtizne, je fakt, ze parametry takove opticke soustavy zname jen priblizne a jen ze statistik, protoze se neustale meni.

Po informaticke strance se jedna docela urcite o velmi zajimavou aplikaci, ktera nejspis casem najde uplatneni i mimo astronomii.

Odpovědět

Trochu bych se bal...

Jirka,2007-09-10 22:48:23

... ale jenom trochu. Jako profesional na zpracovani obrazu se trochu bojim, ze dalsi nevyhodou tohoto systemu (jenz se v zasade pouziva i u bezne dostupnych fotaku, snad jen s tim, ze vyber toho spravneho obrazku se neprovadi statisticky, ale manualne) bude to, ze muze vcelku bez varovani vyfotit nektere detaily, ktera tam ve skutecnosti vubec nejsou. To je riziko kazdeho pristroje, tady o neco vyssi (u Hubblea je zase extremne male). Nicmene verim, ze to maji osetrene velmi dobre a ze si to i otestovali na mnoha obrazcich. Po adaptivni optice je to zrejme dalsi prulomova technologie, ktera vyrazne pomuze pri pozorovani ze Zeme.

Odpovědět


existují

vosel,2007-09-11 05:35:41

existují i automatické programy pro zpracování fotografií, kam nahrajete třeba deset fotek a ono vám to vyrobí jednu ostřejší a bez šumu.

Odpovědět


Existuje leccos,

Jirka,2007-09-11 08:47:14

ovsem jak jde o statistiku, tak je treba byt opatrny. Zpracovani obrazu je pomerne osemetna zalezitost.

Odpovědět

Pozorovat temnou hmotu?

Colombo,2007-09-10 20:15:13

To rovnou můžou pozorovat tmu doma na planetě. A co třeba úžasná temnota podmořských jeskyní!

Odpovědět


Skoda,

Jirka,2007-09-10 22:49:53

ze jste se dodnes nenamahal si nekde precist, co to temna hmota je a jak se da pozorovat. Pak bychom si mohli i popovidat.

Odpovědět


:D

Colombo,2007-09-10 23:11:24

nekdo nerozumi vtipu:D

Samozrejme ze vim, co to znamená pozorovat temnou hmotu a to skrz gravitační projevy.

Odpovědět


No mně...

ZEPHIR,2007-09-11 00:00:00

..ten starej dobrej hablík pořád příde vostřejší. Nemluvě o tom, že barevnej snímek čítuje: vždycky vypadá kontrastnější, než černobílá fotka, protože oko rozeznává větší barevnou hloubku. Ne nadarmo se dřív tónovaly fotky dohněda.

Odpovědět


co to temna hmota

ZEPHIR,2007-09-11 00:01:30

To se nikde nedočtete, nikdo to totiž neví.

Odpovědět


vostřejší hablík...

ZEPHIR,2007-09-11 03:00:01

A asi to neni jenom muj pocit....;-)

http://news.nationalgeographic.com/news/2007/09/070910-sharpest-space.html

Odpovědět


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz