Neandrtálce nevyhubila změna klimatu  
Nová paleoklimatická studie vylučuje dramatickou změnu klimatu jako viníka vymření našich příbuzných neandrtálců.

 

 

Zvětšit obrázek
Drsní obyvatelé chladného světa si nejspíš z klimatu dělali legraci.

Kam se hrabe Harry Potter na profesionální magii zpravodajských serverů. Asi jen málokdo by věřil, že jednu a tu samou vědeckou novinku lze nazvat „New evidence on the role of climate in Neanderthal extinction“ (Nové doklady o roli klimatu při vymření neandrtálců, například ScienceDaily a řada dalších zpravodajských serverů) a zároveň také „Big climate change did not kill Neanderthals“ (Neandrtálce nezabila velká klimatická změna, například Reuters a leckde jinde). Na druhou stranu, zpravodajská objektivita je jenom nesmyslné heslo, které popírá lidskou přirozenost.

 


 

Zvětšit obrázek
Větší mozky nebyly neandrtálcům nic platné. Moderní lidé je bleskově převálcovali.

Kdyby šlo o květenství složnokvětých rostlin, tak by to nejspíš nikomu nestálo za matení čtenářů. Je v tom ale pochopitelně dnešní náboženství Famózně Ultimátního Celoplanetárního Klimatu a tak je potřeba co nejvíc zamlžit, že se povedlo zamítnout souvislost velké klimatické změny a odchodu neandrtálců ze scény.

 


Aby bylo jasné, jak je klima zlé a nebezpečné, tak v posledních letech klimatické řeči cíleně prosakují do scénářů o vymírání nejrůznějších organismů během celé historie života. Kdykoliv kdokoliv vymřel, tak je teď velmi módní z toho obvinit klima, nejlépe oxid uhličitý. Mladá vymírání, k nimž máme nejvíc informací, ale poněkud komicky právě roli klimatu ve vymírání vyvracejí, alespoň v případě vymírání velkých savců na konci zatím poslední doby ledové. Dalším takovým příkladem jsou podle všeho neandrtálci.

 

 

Zvětšit obrázek
Významná naleziště neandrtálců. Je nápadné, že nejmladší jsou nejdál od postupu kromaňonců.


Paleoekolog z University of Leeds Chronis Tzedakis s týmem kolegů právě publikoval studii, v níž popírá, že by neandrtálci vymřeli v důsledku drastické klimatické změny. Badatelé použili novou metodu kalibrace radioaktivního datování uhlíkem C14 pomocí dat z pozoruhodné podmořské pánve Carioco u pobřeží Venezuely a zjistili, že se nejpravděpodobnější scénáře vymření neandrtálců o tisíce let míjejí s velkými klimatickými změnami. Záliv Carioco leží mezi Venezuelou a proslulým ostrůvkem Tortuga. Jeho dno je jednou z největších anoxických podmořských pánví na světě a sedimenty se zde tady tím pádem usazují bez přístupu kyslíku.

 


Momentálně převládá názor, že neandrtálci odešli před 32 – 30 tisíci lety. Nejnovější data naznačují, že by to mohlo být o něco blíže k současnosti, zhruba před 28 tisíci lety. V obou případech na Zemi panovala poklidně nestabilní doba ledová, taková, ve které neandrtálci už pěkně dlouho spokojeně fungovali.

 


Občas se zmiňuje ještě jeden sporný údaj z Gibraltaru, který posouvá náhrobní kámen neandrtálců až do doby před 24 tisíci lety. Zhruba v té době začínala takzvaná Heinrichova událost (Heinrich event), označovaná jako H2. Chladných Henrichových událostí bylo celkem šest a číslují se od minulosti směrem k dnešku, což napovídá, že neandrtálci bez větších problémů čtyři takové události přežili. Po Heinrichových událostech nám zůstalo šest divných vrstev mořských sedimentů s extrémním obsahem hornin pocházejících ze souše. Má se za to, že se tehdy nejspíš odlomila spousta ledovců, které roztávaly po světových mořích a měnily klima. Wikipedia, kde klimatology tolik nešpiclují zelení aktivisté, obdivuhodně moudře praví, že tak jako v mnohých jiných případech souvisejících s klimatem, jsou i Heinrichovy události natolik složité, že je nejde spojit s jednou rozhodující příčinou.

 


 

 

Zvětšit obrázek
Heinrichovy události jako zelené čáry. Neandrtálci vymřeli nejspíš někdy mezi H3 a H2. Extrémní změna klimatu nesrovnatelná s dřívějškem nikde v dohledu.

Pokud jde o neandrtálce, Heinrichova událost H2 je minula geograficky, protože v oblasti Gibraltaru, odkud sporné nejmladší nálezy pocházejí, se ochlazení příliš neprojevilo. I před touhle studií bylo velmi podezřelé, že by se neandrtálcům najednou zachtělo vymřít před koncem ledové doby. Ledová doba je sice chaotické klimatické peklo, kde nejsou výjimkou změny globální teploty o několik stupňů během několika málo desítek let oběma směry, ale neandrtálci ji zvládali obstojně dlouho.

 


Pravým viníkem jsou podle všech dokladů naši srdnatí předci. Podružnou roli klimatu nelze samozřejmě vyloučit nikdy, ale klima nebylo ve vymření neandrtálců rozhodující. Kromaňonci se s neandrtálci vůbec nepárali a robustní specialisté na chlad doby ledové zmizeli na smetišti dějin života. Je docela možné, že je naši pradědečci doslova snědli. Názor, že lidé mají podvědomé zábrany jíst tvory podobné člověku, prohraje na leckterém trhu s masem v rovníkové Africe. Určitě ne každý se snadno smíří s tím, že naši předci nebyli něžní ochránci panenských hvozdů a jejich obyvatel, ale zase je dobré vědět co jsme zač a nemotat do úvah o ochraně přírody a historii vlastního druhu romantické bláboly.


Pramen: Nature 449, 206-208, Reuters 12.9.2007, Wikipedia

 

Datum: 16.09.2007 11:11
Tisk článku

Související články:

Jak neandertálci osídlovali ostrovy?     Autor: Dagmar Gregorová (03.03.2012)
Toulaví neandrtálci     Autor: Jaroslav Petr (02.10.2007)
Genom Neandrtálců     Autor: Josef Pazdera (23.07.2006)
Neandrtálcům nebylo hůř než eskymákům     Autor: Jaroslav Petr (06.09.2004)



Diskuze:

debile!Co si vo sobě myslíš

fjithg,2007-10-17 13:12:42

tel.786684758

Odpovědět

"/épdnhceřž,oídefr

hrzžžřfd,2007-10-17 13:10:03

debile muh uzhjhtrř--ůlo uzinio,jrtf gčrnegtjtrfr štfw asdhsgt y

Odpovědět

"/épdnhceřž,oídefr

hrzžžřfd,2007-10-17 13:10:03

debile muh uzhjhtrř--ůlo uzinio,jrtf gčrnegtjtrfr štfw asdhsgt y

Odpovědět

citace

Jirka,2007-09-24 18:12:42

Citace z krátkých zpráv na Oslu ze dne 26. 4. 2007:
Téměř století se vědci dohadují, jakou spojitost má neandrtálec s moderním člověkem. Předmětem sporů je zejména otázka, zda-li se neandrtálec přímo či nepřímo podílel na našem původu.

Čím častěji se o tomto tématu ve vědeckých kuloárech mluvilo, tím více vědců se o něj začalo zajímat. Jedním z nich byl i Erik Trinkaus, profesor antropologie na Washington University v St. Louis, který se začal zabývat studiem nejranějšího moderního člověka v Evropě (včetně jedinců z Rumunska, České republiky a Francie).

Trinkaus shromáždil data, která poukazují určité znaky sdílené jak neandrtálci, tak předky moderního člověka. Celá práce byla poté publikována v časopise Proceedings of the National Academy of Sciences.

Pokud se podíváme na fosílie předků moderního člověka, uvidíme jistý anatomický rys, který se vyskytuje i u neandrtálce, ne však u fosílií předchůdce moderního člověka z Afriky, což podporuje hypotézu, že neandrtálec je součástí vývojové linie člověka. Předchůdce nás Evropanů je zřejmě jakýsi „kříženec“ afrického člověka s příměsí „tuzemského“ neandrtálce.

zprávy Washington State University, St. Louis

Odpovědět

3 - Homo sapiens neanderthalensis.

rubikon,2007-09-22 12:10:39

3) Homo sapiens neanderthalensis.
Neandrtálská větev, jak ji zná i dnešní věda, je velikým dokladem přísného a neústupného požadavku Tvůrčích Zákonů na neustálý vývoj všeho života ve Stvoření. Tato větev vyvíjejících se lidí zůstala v určitém čase duchovně zaostávat. Jejich duchovní pohodlnost nedovolovala, aby se do pozemských těl inkarnoval také i žensky duchovní druh, jež vyžadoval si dosažení zcela určitého stupně zušlechtění a zjemnění tělesné schrány. Žensky duchovní muselo tak zůstat v jemnohmotných úrovních vysoko vzdálené, nad tehdejšími hrubohmotnými těly Neandrtálských lidí. Zákon stejnorodosti nedovoloval, aby se ženské duchovní zárodky přibližovaly k přetrvávajícím hrubým tělům, a tím nemohlo dojít k inkarnování se do pozemského aparátu této vývojové větve.

V tělech Neandrtálské větve tak stále zůstávalo v působnosti jen hrubší – mužsky aktivní, jež bylo pozemsky doplňované samičím protějškem čistě zvířecího druhu – nejvýše vyvinutého, plně oddaného bytostného zvířete. Oddanost a také i schopnost určitého smyslu následování v napodobování při denních pracích inkarnovaným mužským duchovním zástupcům této větve u těchto zvířecích samic postačovalo. Sice čas od času byla některými muži pociťována touha po vyšším žensky duchovním doplnění i v pozemské rovině, avšak zároveň ona již zmiňovaná duchovní pohodlnost u Neandrtálské větve, u jejího mužsky duchovního druhu, byla dlouhodobě překážející pro potřebné tělesné prožhavení a zvířecí vyzařování samičího druhu samo o sobě svojí jinorodostí přímé spojení s jemnějším žensky duchovním druhem úplně vylučovalo (projev tohoto prožhavení souvisí nejen s duševními a astrálními mezistupni duchovních záhalů, ale souvisí také právě i s jemným posunem skladby v DNA na hmotné úrovni těla). Tak se duchovní vývoj této větve Homo neanderthalensis pozvolna stále více zpomaloval, až se zastavil zcela. Samotný Velký mozek byl sice u Homo sap. neanderthalensis již z části vyvinutým z mozku primitivního-limbického, také byl dostatečně zvětšeným, ale současně nesl jen velmi mělké rýhy, umožňující projevování jen v těch nejzákladnějších schopnostech myšlení. Tak kupříkladu část Velkého mozku určená pro vývoj řeči a kreslení znaků zůstávala téměř nerozvinutou. Smysl pro umění a rozvoj tvůrčího jednání byly pak úplně u těchto lidí neprobuzenými.

Přestože tedy v této vývojové větvi původně dřímaly předpoklady velkého duchovního rozvoje, po uplynutí určité doby (jež čítala desetitisíce pozemských let), bylo z výšin, ze Světla zasaženo do této větve tak, že nakonec její vývoj zcela ustal, aby přenechal volné místo na Zemi jinému druhu Homo sapiens, který vyvíjel se již současně a který se nakonec, díky své větší duchovní pohyblivosti, předsunul před původně vyvolený druh, jenž známe tedy dnes právě pod označením vědy – Neandrtálský člověk.

více na: http://ao-institut.cz/texty/Mozek/07-vyvoj-cloveka-astralopithecus-homo_erectus-neanderthalensis-homo_sapiens.html

Odpovědět


Už jedou

Martin,2008-01-21 16:13:23

Jo, dejsi obkládek...už jedou

Odpovědět

klima

mikjs,2007-09-21 11:37:21

to ze sme vytlacili neandertalcov je uz jasne davno a nie je to nijaka novinka (a pritom sme ich nemuseli zrovna zjest) preto neviem preco aktivisti velkych korporacii(autor tohoto clanku) vkaladaju nam do ust ze sme niekedy tvrdili ze neandertalcov vyhubila klima.

Odpovědět

Evropané

Jirka,2007-09-20 16:56:51

Neandrtálci by se mohli označit za domorodé Evropany. Kteří naši předkové je vytlačili a pomohli k jejich vyhynutí. Pravděpodobně se i křižili. Ale potomstvo těchto svázků bylo uplně neplodné nebo mělo omezenou plodnost. To by mohlo z těchto jedinců vytvořit možné kandidáty na posty šamanů a šamanek kmenů. Nebo se za pár lét dozvíme, že křižení bylo a bylo velmi plodné a evropská populace je z části potomky neandrtálců(kteři nebyly vyhubení, ale asimilovaní). A pak se všechny křížové vypravy, dobyvání nového světa opět svedou na neandrtálce. A jejich pojmenování opět bude označením pro primitivy. Neandrtálec to zkrátka nikdy ve světě vědy neměl moc lehké.

Odpovědět

pěkný článek

Peca,2007-09-19 09:38:05

Moc pěkný článek, i okořeněnost narážkama na ekologii se mi moc líbila :) Jen tak dál !

Odpovědět

http://bushmeat.net/

s.,2007-09-17 08:58:23

http://bushmeat.net/

Předtím jsme už sežrali neandrtálce, nyní lidoopy

Odpovědět


Nesmysl

kapitán,2007-09-18 13:55:03

Bylo jednodušší a bezpečnější ulovit jakékoliv jiné zvíře než neandrtálce. Zvěře bylo dostatek a také hustota lidí byla menší než je teď v Africe

Odpovědět


Dost jídla

Jirka,2007-09-18 17:17:47

Dost zvěře ano, ale proč by kromaňonec nesnědl neadrtálce třeba z ritualních důvodů, třeba si myslel, že získa jeho silu. Ale je pravda, že u tzv. kromaňonců v době před 30 000 lety v Evropě, nejsou známky kanibalismu nálezeny, zatím. Ale u neandrtálců ano.

Odpovědět

Názor, že lidé mají podvědomé zábrany jíst tvory .

s.,2007-09-17 08:53:33

viz foto:
http://karlammann.com/gallery-bushmeat.php

prodávající i prodávané "zboží": podobnost čistě náhodná?

Odpovědět

Více faktorů

Jirka,2007-09-17 08:16:15

Za vyhynutím neandertálců muže nejspíš víc faktorů a sapienti-kromaňonci jsou z jedním z nich. A kanibalismus nemusí být ovlivňovan jen nedostatkem jídla.

Odpovědět

diví ľudia

Martin,2007-09-17 07:45:54

Na kryptozoologických stránkach sa dajú nájsť články o divých ľuďoch a časť z nich by údajne mohli byť neandertálci, napríklad mongolský almas alebo kaukazský kaptar.
M. Crichton v knihe "Netvory z hmiel" na konci píše, že podľa istých náznakov prežili v Pyrenejách až do 18. storočia. Len dôkazy neuvádza.

Odpovědět

Chybička?

Pavel,2007-09-17 07:14:28

Cituji: "Chladných Henrichových událostí bylo celkem šest a číslují se od minulosti směrem k dnešku". Podle obrázku i logiky článku bych řekl, že jsou číslované obráceně.

Odpovědět

Nevymřeli

Igor Tureček,2007-09-17 02:07:47

Oproti tezi tohoto článku existuje i názor, že neandertálci nevymřeli. Stačí se začíst do zpráv o klimatických změnách. Například o zvýšené teplotě všech oceánů, která byla údajně způsobena homo sapiens. Anebo se porozhlédnout v dopravních prostředcích. Ale konec uštěpačnosti.
Stejně jak jdou politické názory napříč parlamentem, stejně tak jdou i napříč mezi neandertálci a homo sapiens. Před lety jsem viděl film, tuším od BBC, kde mluvčí současných neandertálců dokazoval, že ještě nevymřeli.

Odpovědět

Čo choroby?

Martin,2007-09-16 23:44:29

je možné, že za vyhynutie neandertálcov nôžu choroby prenesené z kromaňoncov? Iste ste čítali, aký zhubný vplyv mali choroby Európanov na populácie na pacifických ostrovoch alebo na Indiánov.
neviem, ako rýchlo by sa pri vtedajšej hustote osídlenia choroby šírili, ale tvrdí sa, že v Južnej Amerike európske choroby postupovali tak rýchlo, že bieli prišli už na územie porastené pralesom, lebo ich vlastné choroby sa medzi Indiánmi šírili rýchlejšie ako bieli postupovali.

Odpovědět

Genocida se nekonala

kapitán,2007-09-16 20:33:30

Zvěře bylo dost, takže žádnej kanibalismus se nekonal a o neandrtálky Homo sapiens nestál.

Odpovědět


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz