Látka, která by mohla provést revoluci  
Vědci dvou institucí, Vancouver Coastal Health Research Institute (VCHRI) a University of British Columbia, našli způsob, jak šetrně zastavit abnormální růst krevních buněk, ke kterému dochází při zánětech, autoimunitních chorobách a při leukémii. Odborníci soudí, že poznatek by mohl přinést revoluci v léčbě nemocí krve.

 

 

Zvětšit obrázek
Mnohočetný myelom je zhoubné onemocnění podobné lymfomu a leukémii. Onemocnění vzniká v kostní dřeni, kde zasahuje plazmatické buňky. To jsou buňky, které pomáhají chránit tělo tvorbou protilátek (např. imunoglobulinu). Pokud se buňky zvrhnou, nekontrolovaně se množí. Abnormálním plazmatickým buňkám se nazývají myelomové buňky. Ty pak v kostní dřeni zabírají stále více a více prostoru na úkor buněk zdravých, které utlačují. V kostech se vytvářejí ložiska (léze), které na rentgenových snímcích vypadají jako díry. Tak vzniknul název tohoto onemocnění. Mnohočetný myelom. Myelom je z řečtiny a znamená otvor v kosti. (Kredit: American Academy of Orthopaedic Surgeons)


Článek Kanaďanů Alice Mui a Christophera Onga, který se objevil v zářiovém čísle časopisu Blood, který je vydáván Americkou společností hematologů, způsobil rozruch. Týká se léčby leukémie a dalších chorob buněk imunitního aparátu.

 

 

Alice Mui

Imunitní systém se spoléhá na bílé krvinky (leukocyty). Ty mají v popisu práce boj. Tato armáda bojovníků věrně slouží našemu tělu proti armádám virů a baktérií. Ve zdravém těle není jen zdravý duch, ale máme v něm i naší armádu leukocytů pěkně pod kontrolou. Když tyto bojovníky nepotřebujeme, vypínáme je podobně jako roboty.  O tom, zda krvinky mají odpočinek na kavalci a nebo jestli vyráží s plnou polní, rozhoduje velitel jménem „SHIP“.  Je to vlastně přezdívka, která se ujala, kvůli tomu, že jeho skutečné jméno a příjmení je moc dlouhé: „SH2-containing inositol 5’phosphatase" (inositol fosfatáza obsahující SH2).
 

 

Správný velitel je vždy na správném místě. Takovým je i náš protein SHIP. Je na všech leukocytech a přikazuje jim, co zrovna mají dělat. Říká jim když je čas množení a formování zástupů, nebo zda se mají věnovat přípravě a výběru správné zbroje a nebo jestli se mají oddávat lenošení a jen tak přežívat. Velitel SHIP svou vůli leukocytům vnucuje „taháním za drátky“ uvnitř leukocytárních buněčných těl. Činí tak prostřednictvím ovlivňování PI3 kinasy (PI3K). Tento enzym je klíčovým enzymem v přenášení fosforu v buňce a startuje celou řadu dějů. Ty pak víceméně automaticky probíhají jako řada po sobě následujících kaskád vedoucích k patřičnému chování buňky.

 


Nemít armádu pod kontrolou se v žádné společnosti nevyplácí. Stejně tomu je v případě velitelství SHIP. Když se pomate, začne si hrát na válku i v době míru. SHIP pak velí leukocytům do útoku, i když žádný nepřítel není na obzoru. Máme tak problém, protože dlouhodobá aktivace PI3K, v tom lepším případě vede k zánětu, v tom horším k mnohočetným myelomům, leukémii a lymfomům. 

 

Zvětšit obrázek
Mnohočetné „díry“ se při myelomu mohou objevit i na kostech lebky.

Zvládnout vojenskou chuntu, která se vymkla kontrole není jednoduché. Pokouší se o to celá řada pracovišť.  Na Kanaďany Mui a Onga se usmálo štěstí v podobě látky z hub, která nese označení AQX-MN100. Jde o látku, která má malou molekulu (je menší než 500 daltonů).

 

Zvětšit obrázek
Christopher J. Ong

 

Mui s Ongem už delší dobu na možném praktickém využití objevu nepracují sami. Spojili hlavy dohromady s chemiky Dr. Krystalem a Raymondem Andersenem, aby účinkům, na které při svém vyhledávacím výzkumu narazili, společně přišli na kloub. Jimi objevená látka má totiž tu vlastnost, že přivádí k rozumu velitele SHIP a tlumí jeho špatná rozhodnutí.

 

 

Myšlenka ovlivnit k léčbě rakoviny klíčový enzym kinázu PI3K není původní myšlenkou tohoto týmu. Jejich předchůdci k utlumení funkce kinázy použili syntetických chemikálií již mnohem dříve. Kromě pozitivních výsledků (omezení tvorby enzymu kinázy), se ale jejich kolegové dočkali i vedlejších nežádoucích reakcí. Šlo o reakce pro chemoterapii typické. Jednu chvíli se zdálo, že chemii v léčbě zhoubných nemocí odzvoní. To když tým z lékařské fakulty Texaské univerzity v Galvestonu v boji proti rakovině použil molekuly interferující RNA. Tyto titěrné kousky genetického materiálu, mají-li správné pořadí nukleotidů, se dokáží navázat na patřičná místa a zamezit přepisu genů a tvorbě proteinů. Mark Evers, který tyto pokusy s molekulami  siRNA prováděl, se také zaměřil na naší kinázu PI3K. Dosáhl s tím u myší pozoruhodných výsledků. 

 


 Radost z možnosti aplikovat tuto léčbu na všechny druhy rakoviny ale záhy zhatil poznatek o tom, že siRNA může zabíjet. A tak se stalo, že metody léčby chorob krve nyní opsaly jakýsi kruh, neboť se poněkud vracíme k „chemii“. A v tomto případě k chemii, které za vzor posloužila látka přírodní. Látka z mořských hub.

 

 

Zvětšit obrázek
Slovo leukémie, znamená „bílou krev“. Tento termín použil jako první Rudolf Virchow roku 1847. Je s podivem, že nemoc rozpoznal v době, kdy mikroskop byl ještě velmi nedokonalý. Překotně se množící bílé krvinky neplní funkce, ke kterým byly původně určeny, jejich počet v krvi roste. Dnes se rozlišuje celá řada leukémií a většinou platí, že akutní-rychle probíhající formy mají vysokou šanci na plné vyléčení, neléčeny vedou velmi rychle ke smrti. Plíživě se vyvíjejí chronické leukémie, nemocný nemusí ani několik let pozorovat, šance na jejich uzdravení je mnohem menší.

Látka označená jako AQX-MN100 tlumí imunitní odpověď a brání aktivaci krevních buněk. Testy prokázaly, že funguje jak ve zkumavce, tak na modelových myších, které jsou šlechtěny tak, aby u nich neposlušný SHIP aktivoval nádor lymfom.

 

 

Zvětšit obrázek
Lymfom patří také do onemocnění bílých krvinek. Většina lymfomů se při svém vzniku projeví zvětšením mízních uzlin. Pokud jsou tyto uzliny hmatné (na krku, v podpaží, v tříslech), projeví se většinou jako různě velká, nebolestivá bulka, na pohmat pružná (podobně jako tvrdá guma). Pokud je uzlina malá, většinou se dá dobře posunovat, větší uzliny mohou být k podkladu pevně přirostlé. Na obrázku je jeden z lymfomů zvaný Hodgkinova choroba (Kredit: Project Gutenberg)


Zdá se, že Mui s Ongem přišli na nadějný způsob řešení nádorových problémů a možná že ne jen u lymfomů. Většinou se uplatňuje léčba jakýmsi „dupnutí na brzdy“ kdy pomocí chemoterapeutik bráníme množení buněk blokováním prakticky všech stimulačních signálů. Jenže postavit se rozjeté mašinérii čelním střetem, to pak lítají třísky a často jde jen o dočasnou převahu bojišti, Pyrhovo vítězství, které vítěz často nepřežije. U objevené látky jde o to, že místo boje s pomýlenými pěšáky se praktikuje jakési přeškolení jejich velitele, jímž je v tomto případě míněn protein SHIP. 

 

 

U objevené účinné látky označované jako AQX-MN100, by nemělo jít jen o jakési šarlatánství, jakého jsme u látek z přírodních produktů častými svědky. Její účinnost byla již ověřena autoritou, kterou je Canadian Institutes of Health Research (CIHR). Jde o ústav, jenž má na starosti převod výsledků základního výzkumu do aplikací v léčebné praxi. Licenci (spočívající ve využití technologie spojené s SHIP and AQX-MN100)  převzala společnost Aquinox Pharmaceuticals a nalila do projektu 14,5 milionu dolarů. Investoři si od toho slibují revoluci v léčbě nádorových onemocnění, za něž mohou krevní buňky a poruchy imunitního systému. Také výzkumníci obdrželi stimul v podobě 250 000 amerických dolarů, aby ve svém výzkumu pokračovali. Padesáti tisícům pacientů, kteří nyní leží po nemocnicích Severní Ameriky s nevyléčitelným mnohočetným myelomem, tak svitla nová naděje.


Prameny: 
University Of British Columbia
The Prostate Centre at VGH 
Aquinox Pharmaceuticals Inc.

 

 

 

 

 

Datum: 23.09.2007 00:12
Tisk článku


Diskuze:


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz