Diverzita australských scinků souvisí se suchem  
Detailní pohled na fylogenezi australských scinků odhaluje roli suchého klimatu jako hybatele evolučních dějin scinků.

 

 

Zvětšit obrázek
Roztomilý australský scink Lerista planiventralis.

Příroda je pestrá. Ale ne vždy stejně. Oblíbená biodiverzita bývá tu menší a tady zase větší. Mnoho lidí si klade populární otázku, čím to vlastně je. Proč je některých organismů hodně a jiných málo. Je to ale složitější, než by se na první pohled zdálo. Záleží na detailní fylogenezi jednotlivých skupin, na něž se ptáme a odpověď nebývá jednoznačná.

 

Zvětšit obrázek
Pestrost australského rodu scinků Ctenotus.

 


V Austrálii jsou mezi obratlovci druhově nejbohatší scinkové, proto není divu, že právě oni přitahují pozornost odborníků na biodiverzitu. Je to pořádně veliký soubor dat, Austrálie má v závislosti na taxonomickém pojetí přinejmenším 232 druhů scinků. Scinkové, ještěrky z čeledi Scincidae, jsou ale zároveň nejpočetnější skupina ještěrů s více než 1200 druhy, takže to není až tak podivné.

 

 

Dan Rabovsky, student z Cornell Lab of Ornithology se s kolegy pokusil přijít na to, co je za jejich pestrostí v Austrálii. Strávil měsíce v pustém australském vnitrozemí chytáním scinků a pak na základě jejich mitochondriální a jaderné intronové DNA odhadoval pro jednotlivé fylogenetické skupiny scinků rychlosti vytváření nových druhů.

 

Zvětšit obrázek
Elegantní Bassiana duperreyi jako zástupce druhově chudého rodu australských scinků.

 


Z fylogeneze australských scinků jasně vyplynulo, že druhově nejbohatší skupiny scinků žijí v těch nejsušších končinách Austrálie. Jak se zdá, tak právě život v poušti nejrychleji ze všech prostředí nutí australské scinky tvořit nové druhy.

 

 

Zvětšit obrázek
Gnypetoscincus_queenslandiae … Pralesní Gnypetoscincus queenslandiae jako důkaz, že ne všichni australští scinkové žijí v poušti.

Je to úplně opačná situace, než na jakou jsme zvyklí. Obvykle má sledovaná skupina organismů nejvíc druhů v tropických lesích, scinkové jsou ale nápadná výjimka. Pralesních scinků je ve srovnání s pouštěmi jen málo.

 

 


Austrálie bývala vlhká, ale během posledních 20 miliónů let postupně vysychá. Místní druhy mají jenom dvě možnosti.  Buď vymřít nebo se zkusit přizpůsobit suchému klimatu. Australští scinkové to vzali za správný konec a z původně několika málo druhů, které se nesměle odvážily do suchých pustin postupně vznikla dnešní pestrá směska pouštních scinků.


Obzvláště úspěšné jsou dva rody scinků - Lerista a Ctenotus, které oba zahrnují kolem sta druhů. V porovnání se scinky na jiných kontinentech i s jinými skupinami scinků v Austrálii prožili doslova evoluční explozi a v relativně krátkém čase vytvořili záviděníhodnou diverzitu.


Pramen:  ScienceDaily .20.9.2007, Proceedings of the Royal Society B online

 

Datum: 24.09.2007 02:03
Tisk článku

Související články:

Psi stokrát jinak     Autor: Pavel Houser (02.12.2023)
Australský Plot proti dingům velmi rychle ovlivnil evoluci klokanů     Autor: Stanislav Mihulka (10.06.2023)
Vyhynutí parních lokomotiv popírá evoluční předsudky     Autor: Stanislav Mihulka (29.03.2023)
Nezastavitelná evoluce: Invazní vetřelci v Austrálii se mění na nové druhy     Autor: Stanislav Mihulka (09.02.2023)
Adventné zamyslenie: čo je informácia?     Autor: Jan Jendřichovský (21.12.2022)



Diskuze:

?

Bohouš,2007-09-24 20:23:05

Je to obdoba neslavných Galapážských pěnkav?Jsou alespoň některé druhy scinků mezi sebou plodně křížitelné?

Odpovědět


pěnkavy

Král Kojot,2007-09-25 09:26:29

Co to plácáte o "neslavných" galapážských pěnkavách?

A druhy jsou právě proto druhy, že jsou reprodukčně izolované. Samozřejmě jsou mraky výjimek, zejména u rostlin, ale i u živočichů známe řadu kleptonů.
Což ovšem není případ galapážských "pěnkav". To je 14 druhů (+ řekněme 2 poddruhy) ve 4 rodech!

Odpovědět


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz