Trik na garnáty  
Už není třeba garnáty přibarvovat. Stačí je na několik hodin přemístit do tmavého hrnce.

 

 

Vědci z CSIRO v Austrálii se již dlouho snaží chovatelům garnátů zajistit, aby jejich farmy prosperovaly a aby jejich produkt byl co nejprodejnější. V praxi to znamenalo provádět pokusy zaměřené na zlepšení velikosti, textury i barvy masa u chovaných garnátů.

 

Zvětšit obrázek
Garnáti si evolučně vytvořili svoje chameleonské schopnosti, aby tak unikli predátorům. Se vkusem labužníků, obchodníků a kulinářů ale evoluce evidentně nepočítala.

V nedávné době se na výzkumníky usmálo štěstí. Náhodou se stalo, že při jednom pokusu část garnátů přemístili do jiné nádoby. Měla tmavou barvu. Rázem tak měli produkt, který na trhu představoval na každém kilogramu o dva až čtyři dolary větší zisk.

 

Dr. Bruce Lee z australského CSIRO tvrdí, že v tom není nic jiného, než trik, kterým se garnát snaží splynout s pozadím. Barva garnátů je dána pigmenty, které se nazývají astaxantiny. Když to živočich uzná za vhodné, uloží si je do povrchových částí těla a krunýře. Tmavší jedinci se stávají méně nápadní a mají větší šanci přežít.

 

 
Na nedávné konferenci v Sydney zaznělo, že dokonce nejde jen o pouhé podbízení se vkusu spotřebitele, ale že garnáti tímto jednoduchým trikem získávají i na nutriční hodnotě. Tmavší pigment, jak se při zkoumání podstaty věci, k dalšímu milému překvapení vědců ukázalo, je totiž antioxidantem.

 

Stávající praxe je taková, že chovatelé garnátů, aby o jejich produkt byl větší zájem, přidávají garnátům do krmiva barvivo. To už teď ale nebude nutné. Bude totiž stačit, aby si u jedné z nádrží, ve které garnáty chovají, natřeli stěny a dno na černo. A aby garnáty, předtím než je dají na trh, do ní na několik hodin šoupli. O brzké uplatnění této novinky zřejmě nemusíme mít obavy. Není moc takových opatření, která šetří náklady a přitom zvyšují zisk.

 

Pramen: Future Directions Food Safety Conference, Sydney 19. – 21. září, 2007

Datum: 25.09.2007 08:00
Tisk článku


Diskuze:

Zajímavý je, že když zavřete člověka do tmy...

ZEPHIR,2007-09-25 19:14:45

...tak zpravidla zesvětlá. Kulinářský využití týhle vlastnosti je samozřejmě diskutabilní.

Odpovědět

Mě tento tvor připadá jako červ

Vaněk,2007-09-25 09:42:08

a proto ho jaksi nedokáži jíst.

Odpovědět


moučný červ

tori,2007-09-25 17:44:40

mouční červi jsou chuťovky

Odpovědět


Vzhled nic moc

MirekS,2007-09-25 23:49:55

ale je to fakt dobry :-)

Odpovědět


Červ to není

Pavel,2007-09-26 07:28:14

Když ono to na tom obrázku není celý ten tvor, ale jen to, co se z něj jí. Když to vezmu tak kolem a kolem, taková vepřová panenka taky vypadá jako pěkně vypasený červ (mě připomíná obrovskou pijavici). A ošklivíte si ji kvůli tomu? A když se vám to tak oškliví v této podobě, můžete si kupovat krevety celé a doma je louskat - je to docela zábava.

Odpovědět


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz