Zabila pravěké indiány kometa?  
Před 13 000 roky explodovala nad Severní Amerikou kometa. Odnesla to pravěká fauna i indiáni cloviské kultury.

 

 

Autoři těchto hrotů se Severní Amerikou jen mihli. Záhy po impozantním vzestupu jejich kultura zmizela.

Před 13 tisíciletími prodělala Severní Amerika dramatické změny. Mnoho zvířat zmizelo a s nimi se poroučel i člověk, který právě přicestoval z Asie přes Beringův průliv a rozvinul v Novém světě tzv. cloviskou kulturu, pro níž jsou typické nádherné kamenné hroty. Kultura typická cloviskými hroty se velmi rychle rozšířila po obrovském území a záhy opět zmizela. Ve stejné době se poroučeli mastodonti, divocí koně, obří lenochodi a další „velcí savci“. (Jako „velký savec“ je definován druh, jehož živá hmotnost v dospělosti přesáhne 45 kilogramů. Komu připadá hranice 45 kilo jako podivně zvolené číslo, rychle pochopí volbu limitu po převodu údaje v kg na libry.)

 

 

Zvětšit obrázek
Vrstva stará 13 000 let by měla být svědectvím po dávné kolizi Země s kometou.


Mezinárodní tým vědců zveřejnil v prestižním vědeckém časopise PNAS důkazy o tom, že zvířenu i lidi má na svědomí exploze komety nad zemským povrchem. Exploze nad zemí vysvětluje, proč kolize po sobě nezanechala dopadový kráter. Jádro komety mohlo v průměru měřit až 5 kilometrů a k jeho explozi došlo 45 až 90 kilometrů nad zemským povrchem. Exploze vyvolala mohutnou rázovou vlnu a v první fázi způsobila rozsáhlé požáry. Následně se její dopady projevily silným ochlazením na severní polokouli, především v Americe  a Evropě.

 


Silnější postižení Evropy a Severní Ameriky ve srovnání s Asií a Pacifikem mohlo být způsobeno tím, že se kometa ve finální fázi letu rozpadla na několik drobnějších těles a ta explodovala nad různými částmi Země- především nad Evropou a Severní Amerikou.

 

Za důkaz o několika současných explozích považují členové mezinárodního vědeckého týmu nález „černého koberce“ – vrstvy bohaté na uhlíkaté částice  nacházené v Kanadě, Grónsku, Evropě, na kalifornském pobřeží i v Arizoně. Ostatky megafauny a cloviských indiánů se nacházejí na americkém kontinentu v „černém koberci“, ale nikoli nad ním.

 

Zvětšit obrázek
Sférická částice z vrstvy staré 13 000 let – jeden z hlavních důkazů pro kolizi Země s kometou před 13 000 roky.

„Černý koberec“ vznikl z usazenin ve vodě a obsahuje vedle sazí pocházejících z rozsáhlých požárů i materiál vzniklý za vysokých teplot provázejících kosmickou kolizi. Tak vznikaly například fullereny – duté uhlíkaté koule – v jejich nitru je uvězněno hélium 3 v koncentracích, jaké mnohonásobně převyšují koncentraci tohoto izotopu v zemské atmosféře. V „černém koberci“ se našly i nanodiamanty, jaké vznikají buď v mezihvězdném prostotu mimo sluneční soustavu nebo při velmi silných explozích.

Zvětšit obrázek
Jeden z početného autorského kolektivu razícího neortodoxní teorii o konci severoamerické megafauny a cloviské kultury – americký geolog Ted Bunch z Northern Arizona University.

 Tento materiál buď vznikal při samotné explozi nebo byl na Zemi přivlečen cizím kosmickým tělesem. Jiné vysvětlení se pro ně vědcům těžko hledá.

 

Síla exploze byla obrovská. Vědci ji odhadují na 10 milionů megatun. Na stejný výbuch by nestačily všechny jaderné zbraně, které lidstvo za svou existenci stačilo vyrobit. Při explozi došlo k destabilizaci laurentinského ledovce, který kryl sever Ameriky. Značná část ledovce roztála a voda z něj se odpařila. Výsledkem bylo rychlé ochlazení. Teplota tehdy klesla asi o 8°C za sto let.

 

Pramen: PNAS, Nature, Science, New Scientist, Northern Arizona University

 


Komentář Osla:  Nález z Dolní Horní datovaný přesně do období údajné kolize Země s kometou před 13 000 roky přispívá významně k pochopení globálních dopadů této katastrofy. Na nedávno objevené pravěké skalní malbě je zachyceno několik dospělých mužů sedících kolem ohně. Četné symboly kolem interpretuje přední odborník Jiří Pytel jako sněhové vločky. Podle Pytela jde jednoznačně o summit  pravěkých lovců věnovaný otázkám globálního ochlazování. Velké symboly ohně interpretuje Pytel jako zobrazení výsledků tohoto summitu. Lovci odhlasovali, že za ochlazení můžou komunity lovců, které rozdělávají malé a úsporné ohně. Zároveň přijali jednoznačné usnesení, podle kterého je třeba rozdělávat větší ohně, aby se škody vzniklé globálním ochlazováním napravily. Asi metr od této kresby se nachází rudou hlinkou vyvedený obraz muže s hrudí probodnutou oštěpem. Podle Pytela jde o záznam o likvidaci odpůrce globálního ochlazování.


 

Datum: 26.09.2007 05:19
Tisk článku


Diskuze:


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz