Magnetická rezonance mimo zákon  
Bruselští úředníci připravili směrnici, která udělala z jedné nejdůležitější a nejšetrnější onkologické vyšetřovací metody nelegální záležitost.

 

 

Zvětšit obrázek
Otcové MR: Peter Mansfield (vlevo) a Paul Lauterbur

Magnetická rezonance  (MR) využívá velké magnetické pole a elektromagnetické vlnění s vysokou frekvencí. V poslední době se s ní setkáte spíše pod zkratkou MRI (Magnetic Resonance Imaging) a nebo fMRI, přičemž malé „f“ značí, že jde o funkční magnetickou rezonanci, kterou se dají zjistit i probíhající myšlenkové pochody v mozku.

 

Zvětšit obrázek
Dag Rune Olsen


MR - magnetická rezonance, se často plete s CT - computerovou tomografií, což je speciální rentgenové vyšetření s vyšší rozlišovací schopností. MRI na rozdíl od CT nevyužívá rentgenové záření, ale magnetických vlastností atomů. Pomocí magnetického pole se tvoří velké množství obrazů snímaných z různých „vrstev“ těla, takže je možné zrekonstruovat trojrozměrný obraz. Nejdůležitějšíale je, že magnetická rezonance nenese žádná rizika způsobená zářením.

 

Za objev fyzikálních principů magnetické rezonance získali Paul Lauterbur a Peter Mansfield (2003) Nobelovu cenu. Výhodou MRI vůči ostatním zobrazovacím metodám v diagnostické radiologii je její větší přesnost při zobrazení většiny orgánů, což je dáno rozdílnou intenzitou signálu u odlišných měkkých tkání. Série snímků lze počítačem zpracovat a získat tak trojrozměrný pohled. Není divu, že si metoda i přes svojí finanční nákladnost úspěšně razí cestu do stále většího počtu nemocnic. Pacienta, jak jsme si řekli, kromě toho, že musí chvíli setrvat v klidu, vyšetření nijak nezatěžuje. A jediné co by ho mohlo ohrozit, je přítomnost kovu v těle, který by se účinkem magnetického pole zahřál. 

 

 

Směrnice Evropského parlamentu a rady 2004/40/ES nastoluje možnost podávat v souvislosti s vyšetřením magnetickou rezonancí žaloby.


Směrnice Evropského parlamentu a rady 2004/40/ES, která možná měla bohulibé cíle ale připravovali jí úředníci, kteří o lékařských metodách nemají ani ponětí, poslala MRI na smetiště. Na Evropské konferenci o rakovině konané v Barceloně se snažil apelovat na zdravý rozum norský radiolog Dag Rune Olsen. Z jeho vystoupení vyjímáme: „V Evropě je ročně magnetickou rezonancí vyšetřeno osm milionů pacientů s nádorovými onemocněními. S tím je ale konec, protože směrnicí stanovené limity pro vystavení účinkům magnetického pole překročí každý, kdo na magnetické rezonanci pracuje.“

 

Zvětšit obrázek
Pohled do mozku bruselského legislativce metodou funkční magnetické rezonance.

U našich slovenských sousedů už mají limity ze směrnice EU do své legislativy začleněny. Na Slovensku je tak magnetická rezonance postavena mimo zákon. V praxi by to mělo znamenat, že lékař a ošetřující personál se nebude smět při vyšetření v blízkosti pacienta vyskytovat, což je u lidí v narkóze, dětí a starých lidí problém. Problémy nastanou i v případě potřeby provádění zákroků, zavádění sond,... Dodržování směrnice by zvýšilo zdravotní rizika pro pacienty a lékaře by nutilo přejít na jiné, pro pacienta škodlivější a mnohdy méně přesné vyšetřovací metody.


Směrnice Evropského parlamentu a rady 2004/40/ES je připojena ke stažení jako soubor pdf.


 

Datum: 28.09.2007 15:11
Tisk článku


Diskuze:


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz