Slaboch smilodon  
Pravěké šavlozubé kočky neměly v čelistech velkou sílu.

 

 

Zvětšit obrázek
Lebka lva (A) je pro trhání kořisti uzpůsobena velmi dobře. Ale Smilodonovy slabé čelisti měly problémy jak s trháním kořisti „třesením“ (B), tak i kroucením (C) nebo pouhým tahem dozadu (D). PNAS

Čelisti šavlozubých velkých koček nepředstavovaly pro kořist takové nebezpečí, jak by se mohlo při prvním pohledu zdát. Australští vědci pomocí počítačové modelace prověřili síly, které působily na lebku „šavlozubého tygra“ druhu Smilodon fatalis (s tygrem měl společné jen zařazení ke kočkovitým šelmám), který žil ještě před 8000 roky v Jižní i Severní Americe a mohl tedy nahánět hrůzu tamějším paleoindiánům. Smilodon o hmotnosti 230 kg vyvinul svými obřími špičáky (délka korunky asi 20 cm) při skusu sílu asi 1000 Newtonů. To je asi třetina síly skusu zhruba stejně velkého dnešního lva. Smilodon vyvinul při skusu sílu srovnatelnou s dnešním jaguárem. Ten ovšem dorůstá hmotnosti zhruba 80 kg.

 


Klíčem úspěchu šavlozubých koček byly právě jejich velké špičáky, které usmrtily kořist, i když čelisti nevyvinuly příliš velkou sílu. Způsob lovu, jaký praktikují dnešní šelmy, byl pro šavlozubé kočky nedostupný. Jejich kořist umírala na „bodné rány“ způsobené špičáky. Smilodon nedokázal kořist dlouho pevně svírat v čelistech. Sílu jeho útoku ale dodávaly i mocné svaly krku a velká tělesná hmotnost. 


 

Pramen: PNAS

Datum: 02.10.2007 08:42
Tisk článku

Související články:

Nejstarším savcem jihu je Adalatherium hui      Autor: Josef Pazdera (30.04.2020)
Impozantní naleziště kambrických fosilií v Mramorovém kaňonu     Autor: Stanislav Mihulka (12.02.2014)
Fosilní velbloudi z kanadské Arktidy     Autor: Stanislav Mihulka (06.03.2013)
Páteř podobnou té lidské měl úhoř před 345 miliony let     Autor: Josef Pazdera (24.05.2012)
Smilodoni mazlíky oproti lvům     Autor: Stanislav Mihulka (30.11.2009)



Diskuze:

Jaguar

Juraj Juraj,2020-08-16 09:24:36

Dovolim si protirecit- sice sam som nikdy jaguarovi silu stisku celusti nemeral ale vsetky zdroje udavaju ze patri k najsilnejsim v tomto obore.

Odpovědět

...

Král Kojot,2007-10-03 12:45:18

Jistou roli snad mohl sehrát i pohlavní výběr. Pro Smilodona byly zoubky jako perličky nepochybně selekční výhodou. Časem se mohly samice naučit preferovat samce s delšími (nezkaženými, nezlámanými) zuby.

Odpovědět

Nejde jen o sílu stisku,

Jirka,2007-10-02 21:27:09

otázkou je také odolnost 20 cm dlouhých velmi plochých špičáků proti zlomení tlakem do strany. Připadá mi nemožné, že by tyto špičáky přežily bez poěkození zaražené do svíjející se kořisti. Technika lovu šavlozubých šelem byla asi jiná, než popisujete.

Odpovědět


zuby

Martin,2007-10-02 21:42:22

Čo my vieme, aká bola kvalita jeho zubov... To, čo sa našlo, je už zrejme dosť zvetrané.

Odpovědět


Technika lovu

Michal Seko,2007-10-04 08:06:57

Podľa mňa bola technika lovu rozhodne iná. Držanie koristi v zovretí čeľustí preferujú skôr recentné maćkovité šelmy, priam majstrami sú levy, ktoré týmto spôsobom dokážu udusiť aj svoju pre ne najnebezpečnejšiu korisť, teda Byvola afrického ( Syncerus caffer ).
Technika šablozubých mačkovitých šeliem a hlavne tak dobre dentálne "vyvinutých" ako Smilodon vyzerala skôr ako výpad, prudké uhryznutie a prerazenie krčnej tepny, za čim nasledovalo rýchle uvolnenie stisku, ktorý vôbec nemusel byť kdoviako silný vďaka "nožom" v ústach. Následóvalo rýchle vykrvácanie, ktoré natoľko oslabilo korisť za kratučkú dobu, že v závislosti na jej váhe sa skoro štvrťtonový predátor mohol skoro ihneď pustiť do hodovania.

Odpovědět


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz