Pro sovy je město stejně dobré jako les a možná i lepší  
Až dosud si ekologové mysleli, že k přežití rozměrných opeřenců je vzrostlý les nepostradatelný. Výzkum provedený ve městě Charlotte ve státě Severní Karolína, ale ukazuje, že tomu je jinak.


 

 

Zvětšit obrázek
Pro bankéře je Charlotte největším městem Severní Karolíny a hlavním centrem amerického finančnictví. Je však také starým vzrostlým lesem. Tak ho totiž vidí sovy.

Ve městě Charlotte sídlí dvě největší národní banky. Centrum města, ale i jeho okrajová sídliště oplývají prostranstvími se zelení a udržovanými trávníky.  Charlotte už v nedávné minulosti zaznamenalo nárůst počtů veverek, divokých hus, mývalů a dokonce i vysoké zvěře. To, že se zde usadila a vzkvétá významná populace třetí z největších sov v USA, je ale překvapením i pro ornitology. Dosud se totiž mělo za to, že k přežití sov jako je puštík, je potřeba vzrostlých lesů. Šestileté studium Roba Bierregaarda z University of North Carolina, tento učebnicově tradovaný mýtus, nyní vyvrací. Těmto velkým opeřencům se totiž ve městě ohromně daří. 

 

Bierregaard toto tvrzení dokládá pozorováním 200 hnízd a 78 různých párů. Ve všech případech se jedná o „městské“ ptáky. Pozadí tohoto výzkumu je dost kuriózní. Původně mělo jít o projekt sledování výskytu puštíka na venkově. Dobrovolníci, kteří byli ochotní se projektu účastnit, ale byli všichni z města a do míst, kde měli pozorování provádět, měli daleko. Z nouze ctnost a pragmatická změna v zadání úkolu nakonec slavily úspěch zajímavým poznáním.

 

Puštíci proužkovaní jsou velcí ptáci a do této doby byli ornitologové přesvědčeni, že ke spokojenému životu potřebují les, který jim poskytuje dostatek vykotlaných stromů s dutinami pro hnízdění.  Svědčí pro to i technika lovu těchto ptáků, která je na vzrostlý les vázána. Ptáci totiž většinu času jen sedí vysoko na větvi a bedlivě pozorují, kde se co na volném prostranství šustne. Spatří-li oběť, tiše ale agresivně zaútočí. Mladý les s hustým podrostem dobrému výhledu zrovna nepřeje. Nevyhovuje ani co do schopností manévrovacích schopností těchto velkých predátorů.
Totéž co letitý les, ale nabízí sovám i město Charlotte. Tu a tam se najdou staré duby s dírami pro hnízdění a městské pěstěné trávníky jsou k lovu také ideální. Deratizační opatření se také nemohou zrovna chlubit velkými úspěchy a  televizní antény, stožáry a různá vedení plní funkci pozorovatelen stejně dobře, jako větvoví stromových velikánů.  

Zvětšit obrázek
Rob Bierregaard, UNC Charlotte

 

Výzkum na sovách v tomto městě již probíhá od roku 2001 a využívá těch nejmodernějších metod, včetně připoutávání malých batůžků s vysílačem na odchycené ptáky. Radiotelemetrické sledování populace sov v jižní části města dovolilo mapovat zhruba tucet sovích teritorií. Ukázalo se, že životní prostor jedno páru představuje plochu okolo 0,8 čtverečního kilometru.    

Schopnost sov vyvádět ve městě mladé a úspěšně se množit je překvapením. Výzkum jiného dravce, jestřába, kterého také můžeme občas ve městech spatřit, totiž vyzněl velmi tristně. Tito dravci mají s hnízděním v městských aglomeracích problémy a vyvádění potomstva je zde spíše výjimkou. Ne, že by tito výborní letci měli ve městech nedostatek potravy, nebo že by jim vadil hluk. Nic takového. Ani přítomnost lidí jim nevadí. Jejich hlavní potravy – holubů, se zde také mohou nacpat až k prasknutí. Problém je jinde. Městští holubi jsou semeništěm všemožných parazitů. Ti se stávají pro hnízdící dravce pohromou. Jejich mláďata útoky parazitů a mikrobiální infekce natolik oslabují, že výsledkem je pokles populace v celém širokém okolním regionu. Městští holubi jsou pro ptáky, kteří je loví, jakousi pastí. Lokalita je pro dravce atraktivní, ale nejsou zde schopni vyvádět potomstvo a reprodukovat se.

 

Výzkum nyní ukázal, že pro sovy to neplatí. Ty jsou schopny zde vyvádět mláďata bez jakýchkoli problémů. Dokonce efektivněji, než jak se jim to daří v lese. Ptáci jsou ve městě vystaveni většímu riziku infekce, podobně jako jejich rychlejší kolegové, a také jim zde hrozí riziko úhynu v důsledku střetu s městským provozem. Nicméně všechny ztráty, ke kterým v důsledku těchto rizik u sov dochází, jsou menší, než početní přírůstky zajišťované přirozenou reprodukcí.     

 

Sledování ptáků pomocí vysílačů umožnilo také zjistit, co se vlastně v hnízdištích při nastalé ztrátě partnera děje. Jako příklad vědci uvádějí hnízdo, které sledují již po tři roky. Běžným sledováním by pozorovatel nic nepostřehl, ale z radiových signálů bylo zřejmé, že před třemi lety samec v důsledku nehody uhynul. Prakticky hned za něj nastoupil náhradník.

Zvětšit obrázek
Pokud v učebnicích čtete, že sovy vyvádějí mladé v hlubokých lesích nebo opuštěných staveních na venkově, nevěřte tomu. (Kredit: University of North Carolina at Charlotte)

 Rok nato se něco podobného stalo se sledovanou samicí z původního páru. Mladý samec zůstal vdovcem jen do příštího roku. Následující sezónu se už samec choval podle hesla „do nového domu s novou paní“. Pár se během tří let omladil a běžný pozorovatel, bez patřičného technického vybavení, by si ničeho ani nevšimnul. Lidé si chování sov dost idealizovali. Nyní víme, že si se ztrátou partnera zase až tak moc hlavu nelámou a prakticky hned vstupují do nových svazků.     

 

Další záhadou městského života těchto ptáků byl jejich městský jídelníček. Jsou to veverky? Myši? Raci? Kapříci koi,..? Na to daly odpověď kamery, které studenti účastnící se projektu, instalovali k několika hnízdům.
Hned první spuštění kamery přineslo překvapení. Z osmi úlovků byly čtyři ptáci. Tříleté sledování několika hnízd ukázalo, že složení potravy se značně liší podle toho, jaké teritorium pár obývá. Jednomu hnízdu dali studenti dokonce přezdívku „suši box“. To proto, že rodiče svým ratolestem nosili domů prakticky jen samé ryby. Překvapením jistě bylo i to, že velkou část sovího jídelníčku netvoří ve městě hlodavci, nýbrž ptáci.

 

Závěr výzkumu tedy zní – sovy jsou ve městě stejně šťastné, jako na venkově. Obdobně jako my nemají rády městskou dopravu, ale stejně jako nám jim bydlení ve městě poskytuje nadstandardní služby a rády se sem stěhují a nechce se jim z města pryč.  Přesto, že je zde střet s autem nejčastější příčinou jejich odchodu do ptačího nebe, překvapivě mnoho střetů s autem nedopadá pro sovy nijak zvlášť fatálně. A pokud přece jen dojde k nejhoršímu, přebytek soví mládeže tyto ztráty snadno zaceluje.

 

Pramen: University of North Carolina at Charlotte

 

 

Datum: 19.10.2007 14:35
Tisk článku


Diskuze:

sova

kokot,2008-04-09 10:17:51

kokote dmrdíš

Odpovědět

hele zefiři, dejte pokoj a zapojte mozek

CC,2007-10-20 10:05:17

článek vůbec neříká, že koncentrace sov bude narůstat směrem k centru, článek říká akorát to, že plochy s víceméně udržovanou zelení nejsou špatná věc

Odpovědět


Článek říká....

ZEPHIR,2007-10-20 11:58:23

...že když se bude složení zeleně blížit složení vzrostlýho lesa (starý duby, etc.), bude se v něm sovám dařit. Vcelku nic překvapivýho, ale územní plán Prahy se podstatně liší od Charlotte, který má typicky americký měřítka: při svým osídlení 1.6 mil zabírá plochu 630 km² a je obklopený zelení. To by musela pražská průmyslová zóna vypadat podstatně jinak.

Odpovědět


ještě

ZEPHIR,2007-10-20 12:13:39

I když na druhou stranu zase jim tam z výzkumu vyplynulo, že sovy se nevyhybaj ani centru města. A to včetně hnízdění, pokud tam teda maj kousek plochy a strom. Ale i tak z takovýho výzkumu a tohodle článku nic nevím. Pro nás je to zcela nepoužitelný. Jsou to zbytečně vyhozený peníze.

Odpovědět


Hlavně si zas nezapomeň...

ZEPHIR,2007-10-20 13:10:24

...vzít tu tabletku.

Odpovědět

Zajímavé

Michal Běhávka,2007-10-20 09:26:15

Obsah článku je velice zajímavý, nebot´sovy jsou velmi ostražitými příslušníky mezi ptactvem.

Odpovědět

Už jsem si vzal prášky

ZEPHIR,2007-10-20 02:38:37

Už jsem si vzal prášky a je mi zase líp. Takže odvolávám, co jsem odvolal. Moc pěknej článek. Dal bych jedničku, kdybych před tím už nedal pětku. Příště si vezmu prášky před čtením Osla.

Odpovědět

...co tem chudakum sovam

jara cimrman,2007-10-19 23:21:56

...co jim jinyho zbejva, lesy s deravejma dutejma stromama nejsou, potkani a mysi se vodstehovali do mesta, tak ted jde uz jenom o to aby vedci sami sebe presvedcili o tom, jak jsou mestsky sovy s batuzkem vlastne stastny....vidim, ze pojem betonova dzungle nabyva stale novych vyznamu....nicmene, jak to tenkrat bylo s tema moudrejma sovama v Athenach???...je tohle tedy novinka??

Odpovědět


Asi tak...

ZEPHIR,2007-10-19 23:43:42

...v Praze nepřežili ani vrabci, natož nějaký sovy. Pár zimujících kalousů iluzi přírody nezachrání.

Odpovědět


omlouvám se

zephir,2007-10-20 01:11:42

Omlouvám se. Jsem blbej. Zapoměl jsem na Klánovice. Tam sovy jsou. A taky jsou na Cibulce. Voni budou možná i na jinejch mejstech v Praglu. Asi se vrátím k mý oblíbený vakuový pěně. A taky vám chci slíbit, že se už omezím se svými příspěvky. Jak to posobě čtu, je jich fakt moc.

Odpovědět


Blbej si leda ty,...

ZEPHIR,2007-10-20 02:04:24

...pokud by měl mít článek pravdu, měla by koncentrace sov směrem do centra narůstat. Klánovice sou ovšem prd.. ehm, okraj Prahy.

Odpovědět


teď jsem si vzpomněl

ZEPHIR,2007-10-20 02:36:28

Teď jsem si vzpomnel, že na jedné věži na Staroměstském náměstí vyvedli sokoli mladé. Můžeš mi Zephire říct, co jsem chtěl vlastně říct?

Odpovědět


Re: Asi tak...

edison,2007-10-21 12:13:57

Chcete-li pomoct vrabcům v Praze, kupte si tam barák, vyvrtejte do jeho zdí mnoho vodorovných děr o průměru který se jim bude líbit (tipuji kolem 6-8 cm) a za pár let máte tolik hnízd, kolik děr. Porevoluční úbytek vrabců totiž přímo souvisí s opravami domů.

Odpovědět


no to nevim

Nina,2007-10-22 22:15:10

vrabci pry zmizeli i z Londyna a Bruselu,za to na jihu jich je porad dost. To asi nebude opravamy domu.

Odpovědět


chyba

Nina,2007-10-22 22:16:20

opravami....oups

Odpovědět

Futurama

tori,2007-10-19 21:38:13

Ve Futuramě v New New Yorku roku 3000 jsou sovy přemnoženým škůdcem, něco jako dnešní hlodavci... :)

Odpovědět

Nádhera

ZEPHIR,2007-10-19 18:28:18

Pane Pazdero, to je ale krásný článek. ten se vám povedl. Děkuji mnohokrát. S úctou Váš ZEPHIR

Odpovědět


Fejci kecaj....

ZEPHIR,2007-10-19 20:06:38

...a karavany kráčí dál. Už si někdy ve Praze viděl sovu?

Odpovědět


pravidelná čtenářka

Jana Vyhlídalová,2007-10-19 21:50:12

Bože, ten vůl už diskutuje sám se sebou. Až jeho děcka zjistí jak je jejich tatík zakomplexovaný, tak jim to bude líto.

Odpovědět


Sovy?

Standa,2007-10-19 22:01:12

Sovy v Praze? Třeba na Vyšehradě. Když půjdete večer na vycházku s někým, kdo je umí zavolat, přiletí.

Odpovědět


Panebože...

ZEPHIR,2007-10-19 23:34:41

...vždycky se najde exot, kterej na to dotyčnýmu provokaterovi skočí. A to si tentokrát aspoň změnil e-mail. Ste na webu poprvý?

Odpovědět


Ještě doplněk

ZEPHIR,2007-10-20 01:21:12

Pane Pazdero, sice jsem vám článek pochválil,ale když ho čtu znovu, cítím, že z něj zase každým coulem čouhá GMO propaganda. Pár trapnejch "experimentů, který letěj". Ani nevíme, jak se ty sovy budou chovat v dospělosti. To, jak chcete přírodu horlivě změnit v beton, je zavržení hodné. Nevydržel jsem to, ale už fakt budu mlčet.

Odpovědět


No viidiš...

ZEPHIR,2007-10-20 01:24:30

...tak to dopadá, když si zapomeneš vzít prášek.

Odpovědět


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz