Jaký je světový potenciál produkce bionafty?  
Co mají společné Thajsko, Urugvaj a Ghana? Snaží se o co největší produkci pohonných hmot z obnovitelných zdrojů.

 

 

Zvětšit obrázek
Celkový potenciál produkce bionafty podle jednotlivých oblastí. Kredit: University of Wisconsin-Madison

Podnikatelskou sféru láká snadná výroba bionafty z rostlinného oleje a živočišných tuků. Vědci z University of Wisconsin-Madison, Nelson Institute for Environmental Studies, se pokusili odpovědět na otázku, které oblasti na zemi jsou z tohoto pohledu nejlépe situované.
Doktor Matt Johnston s profesorkou Tracey Hollowayovou (Center for Sustainability and the Global Environment (SAGE), posoudili 226 zemí podle jejich potenciálu vyrábět velké objemy bionafty s relativně nízkými náklady.

 

 

Zvětšit obrázek
Matt Johnston

Výsledky studie nyní zveřejnil časopis Environmental Science and Technology. Předložená analýza znovu poukázala na velký potenciál USA (největší producent sóji) a Brazílie (stávající velký producent bionafty). Dalšími žhavými kandidáty na výrobu významnějších objemů jsou považovány také Nizozemí, Německo, Belgie a Španělsko. 
Tato studie ale přichází s novým pohledem na možnou účast rozvojových zemí. Těch, které jsou již nyní význačnými exportéry rostlinných olejů, i když rafinaci svých produktů do podoby biopaliva ve velkém v plánu zatím neměly. Takových zemí, které nemají vlastní naleziště ropy a paliva musí dovážet, je hodně. Zatím svůj rostlinný olej exportují, ale mohly by jej dobře zužitkovat doma.

 

Podle předložené studie patří mezi nejatraktivnější země, z pohledu investic do zpracovatelských závodů na biodiesel, pět zemí. Jsou jimi Malajsie, Thajsko, Kolumbie, Urugvaj a Ghana. Toto pořadí není výsledkem kalkulace jejich zemědělské produkce a stavu mechanizace v zemědělství, ale také relativní bezpečnost, stabilita, návaznost na další odvětví hospodářství a další ekonomické faktory. Vědci svoje závěry doplňují tak trochu alibistickým komentářem, že totiž kriteria, která pro třídění zemí zvolili, jsou jen jedním z vícero možných způsobů posuzování těchto krajin.

 

 

Za myšlenkou udělat takovou analýzu všech zemí stála podle Johnstona jeho návštěva ostrovů Fidži. Tam spatřil jak se k výrobě elektrického proudu používá generátorů na naftu. Na ostrovy se nafta dováží loděmi za cenu přes pět dolarů za litr. Přitom se na ostrově pěstují kokosové palmy a z nich vyrobený litr oleje zde stojí 50 centů. Rozdíl v ceně je neskutečný. 
Společností, které se nyní věnují kalkulacemi investic do výroby biopaliv je mnoho. Nejvíce jich je v USA. V prognózách se často počítá s využitím oleje ze zemí, kde rostlinný olej tvoří součást výživy obyvatelstva. V řadě prognóz se jen málo dbá na to, že dlouhodobý nekontrolovaný růst produkčních ploch pro biopaliva by se podepsal na životním prostředí. K takovým negativním jevům ale již dochází i nyní. Například v oblastech jihovýchodní Asie, kde nárůst požadavků po rostlinném oleji vede k hromadnému odlesňování.  

Zvětšit obrázek
Členění oblastí podle výše nákladů na výrobu jednoho litru bionafty. Kredit: University of Wisconsin-Madison

Tato studie si dle slov autorů kladla za cíl vytipovat místa, kde a k jak velkému rozvoji produkce bionafty dojde. Autoři studie tak chtějí předejít problémům, ke kterým by v dané oblasti mohlo dojít. Tvrdí, že studie nemá v úmyslu upozorňovat investory a nabádat je „jděte tam a využijte tamních možností“. Naopak se snaží vzít do úvahy i možná rizika, která jsou s produkcí plodin orientovaných na bionaftu spojena, kterých zemí se to týká a v jakém rozsahu mají předpoklady takto orientované výroby. Studie má také předvídat dopady, jaké toto směrování bude mít.

 

 

Tracey Holloway

I když studie brala do úvahy všechny dostupné suroviny, od rostlinných olejů až po živočišné tuky, nakonec se ukázalo, že nejdůležitější jsou jen dvě.  Sójový olej a palmový olej. Nejdůležitějšími hráči na tomto poli jsou Malajsie, Indonésie, Argentina, Spojené státy a Brazílie. Tyto země mají potenciál na výrobu 80 % celosvětové produkce bionafty. 
Podle nynějších exportních objemů rostlinných olejů v nichž je zahrnuto 119 zemí, Johnstonův tým stanovil, že celková roční produkce bionafty se může pohybovat okolo čtyř až pěti procent celkové její světové potřeby. To za předpokladu, že by potřeba nafty zůstala na stávající úrovni a dále se již nezvyšovala.  Závěr není zrovna potěšující. Znamená totiž, že přes veškeré negativní dopady (kácení lesů, eroze následkem pěstování monokultur,...), se jedná o náhradu téměř podružného množství ropy.

 

Proč je tato studie na rozdíl od jiných, poněkud méně optimistická? Je to proto, protože autoři jsou ve svých výhledech opatrnější. Například si nemyslí, že by veškeré kalkulované objemy exportů rostlinného oleje mohly být zahrnuty jako surovina pro výrobu bionafty. Berou v úvahu skutečnost, že se exportovaný olej stává jinde nezbytnou součástí výživy. Studie je poměrně komplexní, neboť si všímá i takových věcí, zda konkrétní rozvojová země, pokud svůj olej využije na palivo, bude mít vůbec nějakou možnost vyvážet místo oleje i něco jiného. 

Zde je ke stažení reálný potenciál produkce bionafty pro jednotlivé země. České republice byla ve studii přisouzena hranice reálných možností výroby 60 milionů litrů bionafty, při nákladech 0,69 US dolarů/litr.

Teoretická ziskovost výroby v jednotlivých zemích.

Ziskový potenciál při zvýšení zemědělských výnosů.

Globální porovnání národních možností produkce bionafty – textová část studie s podrobnostmi způsobu výpočtu.

 

Pramen:  University of Wisconsin-Madison

Datum: 22.10.2007 04:00
Tisk článku


Diskuze:

Přehlížení podstatného plodí ekologické nesmysly

Petr Hubáček,2007-11-03 22:27:16

a proto přidávám svůj pohled:
1. Původce zdrojů energií je zpravidla energie sluneční, přeměněná v rostliny dále změněné do dlouhodobě akumulovaných zdrojů - uhlí, ropa, plyn a krátkodobě akumulovaných - biopaliva přímá jako dřevo a následně vyráběná - bionafta atd.
2. Peníze jsou energie (kromě uložených). Prodejní cena energie odpovídá vždy celkové spotřebovanéné energii pro její získání. Kdo myslí, tomu dojde, že všechny peníze se nakonec promění na spotřebu energie, ať se za ně najíte, postavíte dům nebo letíte letadlem. I zisk toho, kdo vám draze prodá ropu, se promění ve spotřebu energie a tak každá kWh elektřiny nebo kg paliva představuje takovou spotřebu energie, kolik stojí (se vším všudy - i s daní). Je-li cena jaderné energie 1Kč/kWh, je jasně ekologičtější než fotovoltaický panel s 20Kč/kWh, který je ekologickoekonomickým nesmyslem. Větrná energie je málo významná i drahá 3-6Kč/kW. Bionafta též drahá - ve velkém nesmysl, když zvážíme možnosti výroby i energetickou náročnost celého řetězce k jejímu získání. Snadno se ale použije hlavně v dopravě.
3. Veškeré dotace na energie a jejich využití jsou jen zkreslování a zpravidla též zločinný záměr.
4. Cíl ekologie je hlavně nezamoření země jedovatými odpady a uchování biosféry.
5. Spotřeba je proto, že plodí jedy, ale např. produkce čistého CO2 při dokonalém spalování nemusí vadit, když ho rostliny opět přemění na kyslík a uhlík.
6. Nejúčinněji přeměná sluneční energie je nejekologičtější - nejlépe přímý ohřev vody, budov, za ní co nejčistší spalování rostlin a teprve pak různé přeměny např. na elektřinu či biopaliva. Než větrnou elektrárnu raději větrný mlýn, pilu nebo čerpadlo.
7. Všechny dnes "levné" zdroje energie berou ze zásob Země a ty nejsou nekonečné, ať ropa, uhlí, plyn. Jak je to se zdroji pro palivo jaderné? Zatím dobré.
8. Až na problémy s akumulací i přenosem se nakonec jeví jako nejekologičtější využití elektrické energie vyráběné z jádra.
9. Přeměna elektrické energie na jiné druhy má velkou účinnost, jen její využití v dopravě je zatím drahé.
10. Co je tedy třeba řešit?:
a, optimální využití energie - úspory
b, přímé využití sluneční energie
c, ekologické spalování biomasy
d, čistou výrobu elektřiny jadernou cestou
e, účinnou a čistou akumulaci elektřiny
11. Opravdu ekologické je prostě jen to, co není jedovaté a je to zadarmo a ne nějaký Bursík, který místo aby zvedl telefon, poletí kvůli každé prkotině přes oceán!!!

Odpovědět


Oprava chyby

Petr Hubáček,2007-11-03 22:31:07

V bodu 5. má být "Spotřeba je nekologická proto, že plodí jedy."

Odpovědět


Téměř souhlasím,

karpinus,2007-11-15 16:33:37

jenom bych asi dokonalé spalování biomasy nahradil vodními elektrárnami, které výše v textu nejsou vůbec vzpomenuty, byť třeba jen tzv. malými VE. Spalování biomasy je sice ekologičtější než spalování plynu či uhlí, ale stejně jen efekt glob. oteplování pouze oddaluje koloběhem nadbytečného CO2.

Odpovědět

Výroba bionafty u nás

fvs,2007-10-25 11:51:24

Tak nevím, z čeho autoři téhle studie cucali podklady. Neznám sice přesná statistická čísla, ale:
v ČR se pravidelně sklízí okolo 900 tis tun řepky. Na potravinářské účely padne zlomek. Olejnatost řepky je okolo 40 %. (Nevím, jak dnes, ale před pár lety byly dotace postaveny na výtěžnost 31 % methylesteru z tuny řepky. A to se jednalo o lisování, kdy v pokrutinách zůstává okolo 10 % tuku.Při dnešní extrakci zbývají tuku 2 %). A teď jednoduché počty - kdyby se na bionaftu použilo jen 800 tis tun x 0,35 = 280 mil kg 100% methylesteru, což je bionafta první generace. Pak se začal míchat s naftou a vznikla bionafta s 30 % methylesteru. Tak by mě zajímalo, jak došli k potencialu ČR 60 mil, když se už dnes běžně vyprodukuje min čtyřnásobek.

Odpovědět


A kde je

karpinus,2007-11-15 16:36:23

řepka potřebná pro oleje k výživě ? Všechnu vyprodukovanou nelze použít pro metylester.

Odpovědět

To je pak panečku "ekologické" palivo...

ZEPHIR,2007-10-24 03:45:18

To je demagogie, něco jako "ekologický palivo neexistuje", jsou pouze obnovitelný zdroje a neobnovitelný. Pokud planetu ugrilujeme neřízeným využívání termonukleární fúze, bude i fúzní palivo neekologický, protože narušuje teplotní rovnováhu planety. Čili sou pouze obnovitelný zdroje paliv a ty, jejichž používání vede ke globálním geopolitickejm konfliktům. Který jsou ve svým důsledku velmi neekologický.

Odpovědět

Jak to tak u kramářů chodí...

thk,2007-10-22 17:58:06

Rozdíl mezi náklady na těžbu a prodejní cenou ropy se nazývá zisk, jestli se nepletu. Smyslem podnikání je v rozvinuté kapitalistické společnosti opět jen zisk. To snad není bolševická propaganda, neustále se tím "nejlepší z nás" chlubí...
O ceně barelu ropy se dozvíte několikrát denně, když vás ale politicky nekorektně napadne se zajímat o náklady na těžbu jednoho barelu, budete mít problém. Máte pocit, že se na takové obscenity není dobré vyptávat. Co je neslušné na těžební ceně oleje ? Není to naopak prodejní cena, jenž je poněkud obscénní ?
Nuž, tu a tam probleskují temnotou hambatá čísla těžebních nákladů. Arabská ropa se má těžit mezi 3 až 5 US$, z horších těžebných míst - Sibiř, Aljaška, pobřežní těžba jde na 10 US$. Rád se dozvím od odborníků přesnější údaje.
Když odečteme od ceny na trhu náklady na výrobu, mohlo by nás už konečně napadnout, jak to v olejových kšeftech chodí. Zlí jazykové mi našeptávají, že jsou ještě dvě podobně lukrativní odvětví - pharma a zbraně.
Jestli se nemýlím, od nepaměti je smyslem obchodování vyhnat cenu - a potažmo zisk - co nejvýše.
Jak se taková cena dá šroubovat nahoru ?
Je to jako u jiných druhů zboží. Zboží se učiní vzácným, nedostatkovým. K tomuto cíli vede několik cest. OPEC to v minulosti několikrát předvedl, ale to bylo pouhé cvičení. Nyní se už jede naostro. Asi víte, jak se na trhu chová kartel. Olejový kartel, je ale nad všemi kartely - nad ním není žádný protikartelový úřad. Kde by se takový vzal ?
Nezapomeňte, že ten kartel má v rukou kromě jiných mocenských trumfů taky media, kde neustále obehrávají ten šlágr o olejovém peaku, nedostatku ropy a stoupajících cenách. Lišáků, kteří pochopili, jak si přivydělat je dost a užitečných idiotů taky, tak proč bychom se netěšili...
Media, media, nepatří k tomu "svobodný tisk" ? A už se zase svíjím smíchy...
Při tak fantastických - a stále stoupajících - ziscích u olejářů, každý, kdo je připuštěn k vedlejšímu korýtku tančí, jak se píská...

Zisk totiž je opravdu rozdíl mezi náklady a cenou na trhu. Samozřejmě jen, když se zboží prodá. To je v případě oleje zajištěno. Slyšeli jste někdy tu zkazku o tom, jak Rockefeller nechal rozdávat v Číně petrolejové lampy ?
Petrodolary, to je to kouzelné slovo ! Víte, při kolika procentech zisku bouchají u automobilových výrobců láhve šampaňského ? U VW při 3 ( třech ) procentech.
ještě jednou jak je to u těch olejářů...?

V norimberské U-Bahnové stanici Rathenauplatz je pod Rathenauovým portrétem jeho slavný citát : Myslet znamená srovnávat !


Odpovědět


ještě mi chybí údaj

MIrekS,2007-10-23 01:16:45

za kolik těží ropu rusi, za kolik nám ji prodávají vím.

Odpovědět


cena ropy

jarda petr,2007-10-23 03:09:47

Pokud vím, tak cena těžby se odvíjí od technolgie, která se používá. Pokud je ropy ještě dost, tak se prostě jen čerpá a náklady jsou poměrně nízké. Když už je ložisko vyčerpanější, přicházejí na řadu různé triky, jako je vhánění horké páry. Ty cenu těžby samozřejmě prodražují. O nákladech na těžbu se třeba v arabských zemích moc nedozvíme. Kromě jiného právě proto, že by se tak dala odhadnout velikost zásob, což je z logických důvodů bráno jako "obchodní tajemství". Podle některých zpráv už třeba Saudská Arábie dávno netěží tak lacino, jako těžívala kdysi. A že cena musí být vyšší než náklady, je celkem jasné. Nikdo nebude provozovat těžbu jako dobročinný podnik. A když je šance na tom něco trhnout - kdo by odolal, že. To neplatí jen o ropě. Koukněte na dnešní ceny másla a mléčných výrobků. Třicetiprocentní rabat prodejcům potravin nestačí.

Odpovědět

salto mortale

thk,2007-10-22 14:35:06

abych nebyl nespravedlivý k Bushovu klanu et al., nemělo by se přehlédnout, že fantasmagorii biopaliv vnesla, vehementně propagovala a dokonce i z ní už profituje jiná větev olejového lobby - Zelení ( ano Zelení, Gore a jak se všichni ti technologičtí negramoti a spasitelé světa a okolí nazývají ).
Jak skvělé jsou ty "zelené věci"! Katastrofické vize s Velkým Uhličitým v hlavní roli, současně vyřazení jaderné energie jako hlavního energetického konkurenta a vyšší technologie ze soutěže a hned plnou parou vpřed (nebo kde vlastně, ono je to jedno, hlavně, že se jede !) - k uhlí a oleji a plynu ! Podívejte se do Německa, tam to předvádějí v premiéře ! Jednomu z těch veletočů jde hlava kolem.

Oslovská otázka ale zní - je ZEPHIR na výplatní listině, nebo se teprve uchází o drobty, které by snad někdy spadly ze stolu ?

Odpovědět


Nikoliv....

ZEPHIR,2007-10-22 16:15:11

...ZEPHIR platí za elektriku ČEZu stejně jako všichni ostatní, jen se mu nelíbí, že arabáci a američani vzájemně chřestej atomovejma raketama. A taky se mu nelíbí, že je naše zemička závislá na dovozu ruský ropy. Když už i Bushův ropnej klan pochopil, že s ropou je ámen, měli bysme to vzít na vědomí i my a co možná nejrychleji se přeorientovat z kotelny Evropy na nějakej průmysl s vyšší přidanou hodnotou, kterej neni tak závislej na fosilních palivech. Ochranu přírody bych do toho moc netahal, je to spíš o tom, vymanit se konečně z modelu ekonomiky, kterej nám implantovali rusové aby posílili závislost satelitů na svý surovinový základně. http://www.superstruny.info/?i=9

Odpovědět

Kolaterální škody

thk,2007-10-22 13:51:15

Když BL zveřejnily texty Fidela Castra-Ruz pod titulem "K předčasné smrti hladem a žízní je odsouzeno přes tři miliardy lidí" a "Internacionalizace genocidy"
(http://britske-listy.cz/2007/4/4/art33689.html)
(http://britske-listy.cz/2007/4/12/art33806.html)
anální akrobati se na něj vrhli s celou silou své lásky k americkému způsobu života. My si přece své SUV vzít nedáme ! Freie fahrt für freie Bürger !
A to se ani nezabýval úvahami na thema energetických nákladů na produkci biopaliv. Jak známo, spotřebuje se větší množství energie, než se získá - především ovšem ropné produkty. Je tedy snadno pochopitelné, proč současná americká administrativa a její sateliti - čili lobyisté ropného průmyslu - se ujali s takovou vervou plánů na realizaci produkce biopaliv. Tento produkt chorých mozků jen zvýší spotřebu ropných produktů - a tedy jejích cenu ( což je pravý smysl celé akce) a prostě je přemění v tzv. biopaliva - se všemi ztrátami s tímto idiotstvím spojenými a s jistými "kolaterálními škodami", které předpovídal Fidel Castro-Ruz.
Castra se ovšem promptně označí pravdoláskovým slovníkem za diktátora, nemá tedy do "demokratických" pořádků rozvinutých kapitalistických společností co mluvit.
Koho přece zajímají nějaké "kolaterální škody", když jde o kšeft století...
Koloběh oleje v přírodě...Kde to jsem, zda a kdy ?

Odpovědět


Opravdu si myslíš

MirekS,2007-10-23 01:10:53

že Fidelovi šlo o ty tři miliardy lidí, že má strach, aby nezemřeli hlady?

Odpovědět

substitucia

Andrej,2007-10-22 13:46:34

ked potraviny spotrebujeme na vyrobu paliva, budeme nedostatok potravin vyrovnavat vyrobou potravin z paliva?

Odpovědět

biopaliva - slepá vývojová větev

agáta,2007-10-22 12:22:13

Při produkci biopaliv se sluneční záření přeměňuje na palivo s účinností několik % (u cukrové třtiny se uvádí 8% a jinde je to horší). A tohle palivo se spálí v autě s účinností nějakých 30%. :-(
Produkce biopaliv může být zajímavá pro zemědělce, kteří hledají "díru na trhu". Pro rozvojové země které chtějí něco vyvážet (nebo ušetřit za dovoz ropy). Pro idealisty, kteří chtějí být energeticky soběstační. A nejvíc pro ty co rozděluji dotace :-))
Ale vsadím se, že za 20 let bude dopravu pohánět něco jiného než burákový olej.

Odpovědět


ropa

uzba,2007-10-22 13:07:54

To je jasne, za 20 rokov bude dopravu pohanat stale ropa resp. benzin alebo nafta. :)
Ale bol by som rad, keby som sa mylil. Vid http://www.natankuj.sk/?go=magazin&clanok=1269

Odpovědět


To je sice pravda...

ZEPHIR,2007-10-22 13:33:09

...ale pořád na jeden metr čtvereční dopadá v průměru přes 1,4 kWh sluneční energie, což je 1000x víc, než obnáší průmyslová výroba. Takže i když z ní využijem jen 5-10%, ten průmyslovej potenciál je obrovskej. Krom toho je dnes ropa pořád dost levná, což se projevuje na tom, že se potraviny i suroviny vozej přes celej svět sem a tam za pracovní silou, lidi dojížděj do práce z Náchoda a Ústí n. Labem. Tak prostě dojíždět nebudou, rozšíří se víc práce z domova apod. A samozřejmě, nikdo nečeká, že se bionaftou prokryje veškerá spotřeba energie. Taky bych rači investoval do studený fůze a množivejch jadernejch reaktorů, než spaloval jídlo pod kotlema, ale je dobrý vědět, že se vlastně v solární energii koupeme, jen ji neumíme pořádně využít.

Odpovědět


1.4kW na m2

martalien,2007-10-22 23:49:53

Proboha Zephire kde zijes. Na Venusi? Na Zemi je prumer dopadajici energie pouhych 350W na m2. To cislo cos tady uvedl nedosahnes ani na obezny draze. Jo za zvlast dobryho pocasi muze byt az 1050W. Ale to je vyjimak a v noci Slunce nesviti.

Odpovědět


trocha čísel

agáta,2007-10-23 08:40:00

to martalien: víš jaký je rozdíl mezi kW a kWh?
Maximum slunečního záření je okolo těch 1000 W/m2. Za rok dopadne v ČR od 800 do 1200 kWh/m2, viz třeba www.chmi.cz
Solární energie je dost, to co dopadne na plochu 35 tis. hektarů (desetina plochy oseté dnes řepkou nebo v 60-tých letech ozázená brambory) odpovídá roční spotřebě veškeré energie v ČR.
Háček je v té nízké účinnosti, se kterou se Slunce dá zatím využít.

Odpovědět

6 litrů bionafty/osobu

Leo,2007-10-22 11:24:11

Potenciál ČR je 60 milionů litrů, to je 6 litrů bionafty na osobu. Spotřeba ropy se pohybuje k 700 litrů/osobu/rok. A kvůli tomu bude stát máslo 50 Kč. To by nevymyslel ani nepřítel

Odpovědět


srovnání spotřeby různě cestujících lidí?

Cygnus,2007-10-24 16:35:00

Zajímavý údaj. Zajímalo by mne, jestli někdo spočítal, jaký je rozdíl v energetické spotřebě člověka, který se vozí do práce autem (město a mimo město) a člověka, který důsledně používá různé druhy MHD atd...

Odpovědět

Podporujme technologický pokrok -

Al,2007-10-22 11:22:15

Podporujme technologický pokrok -
tedy biopaliva.
Podporujme vědu a výzkum obnovitelných zdrojů (biopaliv) a zvyšování ejich efektivity.
NEpodporujme dotování zcela neefektivních odvětví, která spotřebují více zdrojů energie, než vyprodukují!

Současná produkce bionafty je totéž jako dieslagregáty na ostrově Fidži...
Na polích (chemie, chemie, chemie a vstupní energie z ropy a uhlí) vyprodukujeme litr bionafty, na který se spotřebuje ekvivalent 2 až 3 litrů nafty.
TO JE ŠÍLENÉ.

Klíčová hranice mezi dotováním (šíleností) a efektivitou je tvořena tržním mechanizmem. Ne daněmi/ dotacemi státních úředníků a centrálních plánovačů.

Odpovědět


To je šílené....

ZEPHIR,2007-10-22 13:16:42

...naštěstí to neni pravda. Průměrná spotřeba traktorů
100 kW je spotřeba cca 6,5 litrů paliva/hektar.
Během růstu plodiny dojde na poli k několika pojezdům zemědělských strojů (i když stále častěji se provádí tzv. přímý výsev) – jde řekněme o 5 průjezdů, tj. 6,5 x 5 = zaokrouhleno 35 litrů na hektar. Výnos řepky bývá 3 - 4.5 t / ha, ze tří tun je cca 1.5 tuny oleje. Vylisovanými pokrutinami se dá navíc topit a přidat do krmnejch směsí do drůbežáren, slepice se po tom utlučou. http://www.superstruny.info/?i=5

Odpovědět


Tady sem našel ještě pár konkrétních čísel...

ZEPHIR,2007-10-22 13:25:52

Při měření spotřeby motorové nafty v provozních podmínkách při uplatnění různých variant zpracování půdy a setí ozimé řepky bylo zaznamenáno široké rozpětí spotřeby nafty na založení porostu: od 18,5 do 43 litrů na jeden hektar. U kukuřice na siláž byla spotřeba nafty v rozpětí od 24 l.ha-1 (zjednodušené zpracování půdy bez orby) po 66 l.ha-1 (postup s podmítkou a dvojí orbou). U cukrové řepy byla zaznamenána spotřeba od 45 l.ha-1 (zpracování půdy s jednou orbou na střední hloubku) do 71 l.ha-1 (postup s podmítkou, střední a hlubokou orbou). Celková spotřeba motorové nafty v celém pracovním postupu, včetně sklizně a odvozu zrna a slámy, je v podmínkách ČR u ozimé pšenice v současnosti v rozmezí 70 - 80 litrů na hektar. U kukuřice na siláž je celková spotřeba nafty vyšší, s velkými rozdíly podle použité technologie (105 - 180 l.ha-1).

http://agroweb.cz/Energeticka-a-ekonomicka-hlediska-pri-zakladani-porostu-plodin__s44x10464.html

Samozřejmě by se do celkový energie měla započítávat i poměrná část spotřeby energie na provoz farmy, výrobu hnojiv a zpracování na bionaftu jako takovou, ale nemyslím, že to ta čísla zvedne řádově. http://www.superstruny.info/?i=6

Odpovědět


energeticke naklady a vynosy

tmoravec,2007-10-22 14:02:48

Bohuzel se velmi casto stava, ze se zamenuje bionafta s lihem jako pridavkem do benzinu (v ramci ekologickeho newspeaku je pak pojmenovan biolih). Je to i v clanku - brazilie je uvadena jako jeden z najvetsich producentu bionafty - spravne melo byt biolihu. Z toho taky plynou neustale dohady o to, jestli je to energeticky efektivni ci nikoliv. Vyroba bezvodeho lihu ze skrobu, tak jak se v soucasnosti dela, je energeticky dost narocna - mimojine proto, ze se vlastne musi zivit jinak nepotrebne kvasinky a dale se pouziva pouze odpad jejich metabolismu, neco v cem uz ani ony nevidi dostatecne mnozstvi energie aby to stalo za namahu. Jako byste zivili stado krav jenom kvuli mocuvce, to by asi taky nebylo moc efektivni. Tento odpadni lih se navic znamenite misi s vodou a je nutno jej slozite destilovat a odvodovat. Naproti tomu pri vyrobe bionafty se v podstate pouzije veskere energie, ktera je v obsazena v roztlinnem oleji, tudiz vyroba bionafty je i s dnesnimi technologiemi energeticky vyhodna.
Co se tyka mnozstvi nafty spotrebovane traktorem v prubehu pestovani - jsou to zajimave udaje, nicmene zdaleka nejvetsim energetickym vstupem pri vyroba dusikatych hnojiv, ktera je extremne energeticky narocna. Tady bych videl mozny potencial pro vyzkum a vyvoj, napriklad si umim predstavit repku fixujici vzdusny dusik, jako to umi soja, nebo soju davajici srovnatelny vynos oleje jako ma repka.
Co se tyka vyhodnosti ekonomicke, naklady na vyrobu biopaliv maji sanci se udrzet na soucasne urovni nebo jist dolu s tim, jak se se budou zlepsovat technologie jejich vyroby. Naproti tomu cena ropy pujde zrejme uz jenom nahoru, tak jak budou ubyvat jeji tezitelne zasoby. V mnoha oblastech jsou jiz dnes biopaliva ekonomicky vyhodnejsi nez ropa pri soucasne cene okolo 0.6 USD/litr. Na zaver - skutecnost, ze biopaliva nedokazi pokryt vice nez 5-10 soucasne spotreby nafty, neni jeste duvodem k jejich zavrhnuti.

Odpovědět


brazilský biolíh

jarda petr,2007-10-22 14:54:20

Takže ještě jeden omyl ohledně brazilského biolihu. Ten není ze škrobu, ale z třtinového cukru. brazílie je bezoknkurečně největší producent cukrové třtiny na světě. Druhá je Indie, ale kams e hrabe. Brazilský biolíh, je navzdory všem nešvarům tohoto paliva (třeba nižší obsah energie ve srovnání s benzínem nebo již zmíněná velká chuť na vodu)zřejmě jediné biopalivo, které vychází ekonomicky i energeticky ziskové. To se o výrobě lihu ze škrobu případně celulózy či hemicelulózy říci nedá. Tam je obrovský problém získat jednoduché zkvasitelné cukry. Obvykle se musí zvýšit teplota (a na to je třeba energie) a navíc je třeba použít tvrdou chemii (změna pH). Pokud jde o destilaci, tak ta je u biolihu z třtiny energeticky poměrně nenáročná, protože se na ni získává teplo spalováním vylisovaných stébel třtiny. Těch ještě zbude dost a dost, aby se jimi mohlo topit i v tepelných elektrárnách. Brazilci jezdí na líh už od 30. let 20. století. největší rozmach ale prodělalo toto odvětví v 70. letech za ropné krize.

Odpovědět


dik za doplneni

tmoravec,2007-10-22 17:07:12

Jo presne tak:). Nechtel jsem tu smutnou zalezitost se trtinou prilis propagovat, lit do auta prvotridni rum respektive cachacu mi pripadlo jako barbarstvi.

Odpovědět

Jen potvrzuji co uz davno vsichni vedi

DRK,2007-10-22 09:35:11

Kdyz odhledneme od jiz dlouho znameho faktu, ze bionaftou proste nahradit naftu nelze (neni a nebude ji nikdy dost). Tak me ponekud zarazi extremne nizna cena vyroby bionafty na islandu (zvlast kdyz v gronsku je vse v poradku) a docela me pobavila aljaska :) (ano ja vim ze je to prumer v usa ale i tak).

Odpovědět


Produkce bionafty...

ZEPHIR,2007-10-22 10:39:43

...samozřejmě neni univerzální řešení, ale může mít velkej význam právě pro ty rozvojový země, kde jsou výrobní náklady nízký a dovoz ropy drahej. Ostatně i první Dieslův motor byl navrženej na spalování burákovýho oleje, pro kterej v tý době nebylo využití. Ostatní země se můžou přeorientovat na jaderný zdroje a vodíkovou energetiku. http://www.superstruny.info/?i=4

Odpovědět


Vzhledem k tomu,

Jirka,2007-10-22 12:08:38

ze Island je jeden z nejvetsich exporteru bananu, to zas tak prekvapive neni. Otazka je, jestli se jim vyroba bionafty opravdu vyplati (neni lepsi pestovat neco jineho, to vyvazet a dovazet za utrzene penize naftu odjinud).

Odpovědět


biopaliva pro třetí svět

jarda petr,2007-10-22 14:57:38

Třetí svět na to jde po svém. Kácí pralesy a sází energetické plodiny, které pak vyváží do ekologicky uvědomělých a ekonomicky rozvinutých zemí. Tragická je situace třeba v Tanzánii. To nemluvím o olejových palmách v Indonésii. To je pak panečku "ekologické" palivo. Ať se práší za biodieselem!

Odpovědět


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz