Kometa náhle viditelná i okem  
Pro většinu pozorovatelů to byla neviditelná kometa. Od svého objevu v roce 1892 byla spatřena pouze při několika obězích kolem Slunce. To se ale nyní dramaticky změnilo. Kometa Holmes zjasnila miliónkrát a je viditelná na noční obloze i pouhým okem.

 

 

Zvětšit obrázek
Mapka ukazující polohu komety na počátku noci při pohledu k severovýchodu. S postupem noci bude ale stoupat ještě více nad obzor a pozorovací podmínky se zlepší. Kredit – Sky&Telescope

Kometu nesoucí označení P/17 Holmes objevil v listopadu roku 1892 anglický amatér Edwin Holmes. V té době byla viditelná pouhým okem. Následně zeslábla, aby ještě jednou zazářila v roce následujícím. Pozorována byla při dalších obězích v letech 1899 a 1906. Pak se na mnoho let ztratila z dohledu úplně. Pozorována byla znovu až v roce 1964. Tehdy Brian Marsden (Minor Planet Center) spočítal přesně její dráhu a kometa byla skutečně na jím určené pozici nalezena.

 

 

Zvětšit obrázek
Graf ukazující vývoj jasnosti komety Holmes. Kredit – Seiichi Yoshida

„Od té doby se chovala velmi spořádaně – až do dnešních dnů,“ uvedl Brian Marsden. V uplynulých několika dnech totiž kometa naprosto šokovala astronomický svět. Její oběžná dráha leží v relativně velké vzdálenosti od Slunce – nikdy se k němu nepřiblíží na méně než dvě astronomické jednotky. Nejvzdálenější bod její dráhy pak leží zhruba ve vzdálenosti Jupitera. Kometa tak nikdy příliš „nepocítí“ intenzivní sluneční záření, je velmi slabá a nemívá ani typický ohon.

 

 

Nebylo tomu jinak ani v předchozích dnech. Pak se ale stalo něco nečekaného. Během necelých dvou dnů se zjasnila téměř miliónkrát. Zatímco před 23. říjnem o ní nikdo nemluvil a byla slabší než 17. hvězdná velikost, zhruba kolem půlnoci 23. října už byla hlášena jako objekt asi 8. hvězdné velikosti. Pozorována byla z Kanárských ostrovů.

 

 

Zpráva o její náhlém zjasnění se rychle šířila internetovými diskusními skupina pozorovatelů noční oblohy. Společně s otáčením naší planety a příchodem noci na dalších kontinentech přibývalo překvapivých zpráv. „K mému údivu kometa zjasnila tak, že je viditelná pouhým okem,“ hlásil Bob King, který kometu pozorovatel krátce před svítáním v Duluth v americkém státě Minnesota.

 

Vývoj jasnosti a velikosti komy komety Holmes ilustruje složený snímek pořízený na observatoři Pic du Midi v Pyrenejích. Kredit – F.Colas a J.Lecacheux

Vývoj jasnosti a velikosti komy komety Holmes ilustruje složený snímek pořízený na observatoři Pic du Midi v Pyrenejích. Kredit – F.Colas a J.Lecacheux

 

Nastala noc v Japonsku a přichází další zpráva: „Kometa je viditelná pouhým okem i ve velkém městě!“, oznamuje Seiichi Yoshida z Yokohami. V 17:15 UT 24. října odhadoval tento japonský astronom její jasnost na 2,8 hvězdné velikosti. Připomeňme, že nejslabší hvězdy viditelné pouhým okem mají zhruba 6. hvězdnou velikost. O půlnoci už byla hlášena jako objekt 2. hvězdné velikosti. „To je jako kdyby se planeta Saturn náhle stala tak jasnou jako Měsíc v úplňku,“ říká David Morrison (NASA Astrobiology Institute).

 

Zvětšit obrázek
Snímek pořídil Jimmy Westlake v Colorado. Kometa je jasný objekt dolů a mírně vlevo od středu snímku. Kredit – Jimmy Westlake

 

Další hlášení získaná během 25. října hovoří o tom, že jasnost komety zůstává víceméně stabilní. Kometa byla opět pozorována hlavně z území Spojených států. Nachází se v souhvězdí Persea. Její poloha je velmi příznivá pro pozorovatele ze severní polokoule. Souhvězdí Persea je na noční obloze v tomto ročním období viditelné po celou noc. Bohužel špatné počasí ve střední Evropě zatím znemožňuje její pozorování i z našeho území.

 

 

Zvětšit obrázek
Pierre Martin fotografoval kometu z kanadského Ontaria. Kredit – Pierre Martin.

Gary Kronk, který se kometami zabývá po desetiletí, odhaduje, že kometa zůstane jasná i po několik následujících dnů. Zatímco zpočátku se příliš jako kometa neprojevovala – byla pozorována spíše jako rozmazaná hvězda – Kronk očekává, že její koma se bude pomalu rozvíjet. Nicméně nějaký dramatický kometární ohon asi nemůžeme očekávat vzhledem k tomu, jak daleko od Slunce kometa je.

 

 

Kometa občas takto dramaticky zjasňují. Většinou k tomu ale dochází mnohem blížeji ke Slunci. Kometa Holmes se nyní od Slunce vzdaluje – nejblíže od něj byla v květnu, kdy její vzdálenost od centrální hvězdy činila 307 miliónů kilometrů. Od naší planety ji nyní dělí vzdálenost 243 miliónů kilometrů.

 

 

Co tedy způsobilo takto dramatické zjasnění v ta obrovské vzdálenosti od Slunce? Jednou z možností je vystavení „čerstvého“ materiálu z nitra kometárního jádra slunečnímu záření. Puklinou v jádře se odpařil čerstvý led, společně s ním uniklo velké množství prachu, který se rozptýlil kolem jádra a nyní odráží mnohem více slunečního záření než tomu bylo ještě před několika dny. Na vyjasnění této otázky si ale nejspíš budeme muset počkat. Každopádně už nyní i kometa Holmes potvrzuje, že tato tělesa jsou nevyzpytatelná a jejich chování nelze svázat do nějakých jednoduchých pravidel.


Zdroje:
Sky&Telescope
NewScientist.Com
Space.Com

http://www.aerith.net/comet/catalog/0017P/2007.html
http://cfa-www.harvard.edu/iau/Ephemerides/Comets/0017P.html

 

Autor: Pavel Koten
Datum: 26.10.2007 14:35
Tisk článku

Související články:

Lovec komet Deep Impact zkoumal kometu 103P/Hartley     Autor: Stanislav Mihulka (14.11.2010)
Slunce utrhlo kometě ohon     Autor: Pavel Koten (02.10.2007)
Chladná kometa s „horkými“ minerály     Autor: Pavel Koten (15.03.2006)
Překvapivá zjištění Deep Impactu     Autor: Pavel Koten (12.09.2005)
Kvůli výzkumu komety žaluje NASA     Autor: Miroslava Hromadová (04.05.2005)



Diskuze:

Kometa sa objavila na prelome 22. a 23. 10. 2007

Aladin,2007-11-02 18:26:57

V New Yourku "zomrel" duchovný učiteľ Sri Chinmoy 11. 10. 2007. Podľa indeickej tradície 12 dní po odchode duše z tela sa táto vracia do svojho nebeského príbitku. Kométy sa "náhle" objavujú na nebi pri veľmi dôležitých udalostiach, ktoré súvisia so Zemou. Narodenie Ježiša, začiatok svetovej vojny, smrť duchovného majstra Ramana Maharišiho a tentokrát odchod z fyzického MAHASAMADHI avatára Sri Chinmoya. Peace. AUM

Odpovědět

sluneční aktivita?

Luminon,2007-10-29 13:40:47

Tohle by bylo zajímavé srovnat s elektrickým modelem komety a Slunce. Ve vesmíru je známo, že tenká vrstva materiálu ochrání vnitřek před jakýmsi žárem, který zřejmě odpařuje haldy ledu z komet, ale astronauti ve vesmíru jsou vůči němu jaksi celkem v pohodě.

U elektrického modelu slunce souhlasí počet neutrin, kterých slunce produkuje jen třetinu, než by oficiálně mělo. Dále z toho vyplývá, že ohon komety (a voda v něm) není vytvořen ohříváním komety, ale elektrickou indukcí mezi kometou a sluncem. Povrch komety dokonce ani nebývá proudnicovitě ohlazený jak by měl být. Takže pokud kometa náhle zjasní, spíš bych se podíval na sluneční aktivitu v té době. Je to jen má doměnka, ale diskutovat se musí, ten elektrický model slunce a komet je dost nadějný.

Odpovědět

No jo

Nina,2007-10-28 20:28:19

Bude valka....valek mame po svete tolik ze by zde na obloze musily komety svistet denne.

Odpovědět

To náhle zjasnění komety je důseledkem .....

Hopp,2007-10-26 21:03:17

... globálního oteplování ...... ;)

Odpovědět

..tak to je spatny znameni

jara cimrman,2007-10-26 16:21:27

...to neni dobry, babicka mi vypravela, ze jak se pry objevi vlasatice, bude vojna....a zatim to tak pracovalo, dokonce i lepe, vojny byly a budou i bez vlasatic....Vas Jara Cimrman

Odpovědět


určitě máte pravdu

vosel,2007-10-26 18:54:38

Pokud se objeví kometa, bude válka, to je téměř jisté. myslím si že není těžké uhodnout proč...

Odpovědět

Nechci spekulovat ;o}

Ccecil,2007-10-26 16:08:16

Rád se na ni podívám až ten hnusnej inverzní mrak zmizí. Možná se jen srazila s nějakým smetím, však něco takového známe. Ostatně sama událost nese zajímavou informaci pro toho, kdo ví proč. Přeji vám všem pěkný den.

Odpovědět


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz