James Watson vyhozen za politickou nekorektnost  
Mladší spoluobjevitel struktury DNA a nobelista James Watson byl spláchnut médii za neopatrné výroky na adresu černých spoluobčanů, o něž se podělil s novinami Sunday Times Magazine.


 

 

Zvětšit obrázek
James Dewey Watson v době největší slávy. Kredit: National Library of Medicine

Watson si často nebere servítky a říká, co mu jazyk přinese. Jako učenci ze staré školy se mu hnusí politická korektnost, což je sice v pořádku, ale měl by si to víc promýšlet a dávat pozor, před kým co říká. V inkriminovaném textu Watson vyjádřil pochyby, zda opravdu nutně musí být intelektuální kapacity všech lidí všude naprosto shodné, přičemž nepokrytě naznačil, že černí Homo sapiens v tomhle ohledu pokulhávají. Za to mu London Science Museum zrušilo vystoupení a doma v USA byl donucen odejít z vedení prestižní Cold Spring Harbor Laboratory.

 

Kolem případu se točí hromada slizkého pokrytectví, tak příznačného pro dnešní dobu. Watson samozřejmě je rasista a věděl to každý kdo ho zná. Ale v tom co říkal, je jistě velký kus pravdy. Lidi očividně nejsou stejní a není žádný důvod si myslet, že musí mít stejné intelektuální schopnosti. Jiná věc ale je, co to vlastně ten intelekt znamená a rozhodně je úplně mimo mísu, vylít všechnu špínu zrovna na Afričany.

 

Velmi legrační v této souvislosti je, že těsně druhý kompletní genom člověka, který máme k dispozici, je právě Watsonův. Rozumbradové, kteří si myslí, že je nejzajímavější sekvenovat geny stárnoucích nositelů Nobelových cen teď mohou dumat nad sekvencemi naivního rasisty.

 

Pramen: NewScientist 25.10.2007

 

Datum: 28.10.2007 13:38
Tisk článku


Diskuze:

Diskuse zrušena

admin,2007-10-30 18:30:35

Toto není serwer, který by podporoval propagaci rasismu.
Vymazávány budou též příspěvky, které budou odkazovat stránky, které neodkazují na stránky s informacemi vztahujícími se k danému tématu.

Odpovědět


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz