Pohřešované černé díry - našly se jich stovky!  
Astronomové odhalili stovky černých děr ukrývajících se hluboko uvnitř prachových galaxií, které se nacházejí ve vzdálenosti několik miliard světelných roků.

 

 

Zvětšit obrázek
Infračervený snímek pořízený Spitzerem ukazuje pouze část černých děr v hmotných galaxiích ve vzdáleném vesmíru (modře kroužkované). Kredit: NASA/JPL-Caltech/Commissariat a l"Energie Atomique

Hmotné, rostoucí černé díry, které objevily kosmické dalekohledy Spitzer a Chandra (NASA), představují rozsáhlou část dlouho hledané „pohřešované“ hvězdné populace. Jejich objev naznačuje, že v tomto našem mladém vesmíru existuje stovka miliónů dalších rostoucích černých děr. To více než zdvojnásobí celkové množství černých děr, známých v té vzdálenosti.

 

 

 

Zvětšit obrázek
Emanuele Daddi (CEA)

„Aktivní, superhmotné černé díry byly v raném vesmíru všude,“ řekl Mark Dickinson (National Optical Astronomy Observatory, Tucson, Arizona). „Dosud jsme při pátrání po těchto objektech pozorovali jen špičku ledovce. Nyní můžeme vidět i ledovec.“  Vedoucí výzkumu Emanuele Daddi (Commissariat a l"Energie Atomique, Francii) a spoluautor Mark Dickinson budou výsledky publikovat 10. listopadu v Astrophysical Journal.

 

 

Rovněž je to první přímý důkaz, že většina masivních galaxií ve vzdáleném vesmíru, pokud ne všechny, strávily své mládí budováním obrovských černých děr ve svých jádrech.

Velká část populace aktivních černých děr byla považována za „pohřešované“. Tyto vysoce energetické struktury se nazývají kvasary. Součástí kvasaru je oblak plynu a prach, který obklopuje a „krmí“ rostoucí supermasívní černou díru. Objekt začíná intenzivně zářit v rentgenové části spektra proto, že se pohlcovaný plyn a prach zahřívá. Zatímco jeho rentgenové záření je ve vesmíru dobře pozorovatelné, přímý pohled na samotné kvasary nám často tento prach a plyn blokuje.

 

 

„Už před 30 let jsme na základě jiných studií věděli, že ve vesmíru musí existovat větší kvasary, ale až dosud jsme nevěděli, kde je hledat,“ řekl Daddi.

Daddi a jeho tým zpočátku chtěli studovat 1000 prachových, hmotných galaxií, které jsou zaměstnané především formováním hvězd a o nichž se myslelo, že postrádají kvasary. Hmotnost těchto galaxií je srovnatelná s naší Mléčnou dráhou, ale na rozdíl od ní mají nepravidelný tvar. Leží ve vzdálenosti 9 až 11 miliard světelných let, tzn. že existovaly již v době, kdy byl vesmír „adolescentem“ – jeho stáří bylo mezi 2,5 až 4,5 miliardami let.

 

 

 

Zvětšit obrázek
Rentgenová data z Chandry umožňují pracovat s technikou zvanou „stohování“ („stacking“). Kredit: NASA/CXC/Durham/D.Alexander

Bližší průzkum Spitzerem ukázal, že asi 200 galaxií vydává neobvyklé množství infračerveného světla. Rentgenová data z Chandry a technika zvaná „stohování“ („stacking“) odhalila, že uvnitř galaxií se ve skutečnosti skrývají jasné kvasary. Vědci jsou přesvědčení, že tyto kvasary zahřívají prachový disk, který je obklopuje, a tím se uvolní velké množství infračerveného světla.

 

 

 

Zvětšit obrázek
Umělecká představa rostoucí černé díry. Obrazový kredit: NASA/JPL–Caltech

„Většinu populace, ukrývající kvasary, jsme našli v raném vesmíru,“ řekl Daddi. Skryté černé díry byly předtím v tomto raném období pozorovány jen vzácně a nanejvýš ty nejenergičtější.

Tento objev pomůže odpovědět na základní otázku - jak se vyvíjejí hmotné galaxie?  Astronomové např. zjistili, že v nejhmotnějších galaxiích „rostou“ hvězdy i černé díry současně. A to tak dlouho, dokud se černé díry nestanu příliš velkými a nepotlačí formování hvězd.

 

 

Možná, že ani srážky mezi galaxiemi nehrají ve vývoji galaxií tak velkou roli, jak se dříve myslelo. „Podle teoretiků spouštěcím motorem aktivity kvasaru bylo sloučení galaxií. Nyní vidíme, že kvasary mohou být aktivní i v nekolizních galaxiích," řekl spoluautor David Alexander (Durham University, Velká Británie).

„Je to podobné, jako kdybychom předtím se zavázanýma očima studovali slona a nebyli si jisti, o jaký druh zvířete se jedná,“ dodává spoluautor David Elbaz (Commissariat a l"Energie Atomique). „Teď slona poprvé vidíme.“

 

 

Spitzer původně prohledával pole galaxií, která byla získána jako součást programu Goods (Great Observatoriesy Origins Deep Survey), nazvaného Goods-South (jih). Jedná se o doposud nejcitlivější průzkum vzdáleného vesmíru na více vlnových délkách současně.

Shodné výsledky nedávno se svým týmem získal i Fabrizio Fiore (Osservatorio Astronomico, Řím, Itálie). Budou publikovány 1. ledna  2008 v Astrophysical Journal.

 

Zdroj: NASA

Datum: 29.10.2007 00:26
Tisk článku

Související články:

V blízké galaxii se možná srazí supermasivní černé díry. Během 3 let     Autor: Stanislav Mihulka (01.09.2022)
Supermasivní černá díra Mléčné dráhy brzy posvačí     Autor: Stanislav Mihulka (28.10.2012)
Co kdyby se primordiální černá díra srazila se Zemí?     Autor: Stanislav Mihulka (31.03.2012)
Gigantické bubliny gama záření v Mléčné dráze     Autor: Stanislav Mihulka (11.11.2010)
O krok blíže monstru     Autor: Pavel Koten (11.09.2008)



Diskuze:

jak si vyrobit černou díru...

rubikon,2007-10-29 09:22:26

ao-institut.cz/texty/Vesmir/15-vesmir-XIII-necekane-udalosti.tml

Odpovědět


Re: jak si vyrobit černou díru

ZEPHIR,2007-10-29 14:19:12

To riziko produkce černých děr na LHC bysem na rozdíl od vědců co se těšej na nový pokusy, publikace a Nobelovky nebagatalizoval z několika důvodů.

Předně, zatimco o tvorbě černých děr na LHC se mluví v souvislosti s tak vysokýma hustotami energie, že by se při nich měla velmi rychle vypařit a tím zneškodnit dřív, než opustí srážkovač, k vytvoření pro Zemi nebezpečný fáze stačí i tzv. neutronová kapalina, což je vlastně chomáč neutronů poutanej dohromady gravitací a jadernema silama. Neutrony nejsou žádná nestabilní černá díra, ale reálná hmota, která je za běžnejch podmínek podmíněně stálá, protože volnej neutron se rozkládá během deseti minut, navíc se spojením s ostatními neutrony se výrazně stabilizuje. První náznaky tvorby takový neutronový fáze byly spojený s objevem tetra a pentakvarku v nedávnejch letech. Pokud by se při kolizi vytvořil hustej neutronovej cluster, mohl by se stát pro pozemskej život stejně osudnej jako mnohem hustší černá díra, protože neutronová kapalina stykem s atomy vytěsňuje z atomovejch jader hadrony a mění je na další neutronovou kapalinu. Jedinej rozdíl by byl, že by se místo černý díry by se ze zeměkoule stala neutronová hvězda.

Další problém je notoricky známej a spočívá v tom, že urychlovač sestřeluje částice proti sobě, takže hustej výsledek kolize má (teoreticky) nulovou hybnost a rychlost vůči urychlovači. To je zásadní rozdíl ve srovnání s částicema, který na Zemi přilétávaj z vesmíru a maj skoro rychlost světla, takže se při průletu se Zemí v zemským jádru dlouho nezdrží. Vysokenergetický částice vzniklý v urychlovači maj mnohem víc času, aby zinteragovaly s hmotou planety s potenciálně katastrofickýma důsledkama.

Srážkový experimenty tohodle typu by na Zemi IMO neměly bejt vůbec prováděný a realizace experimentů ve vesmíru by navíc řadu záležitostí zjednodušila a zlevnila: odpadlo by složitý odstínění systému proti vibracím, chlazení magnetů na teploty absolutní nuly, výroba trubkový aparatury a čerpání ultravysokýho vakua, rozměry urychlovače by bylo možný zvětšovat skoro neomezeně, čímž se eliminujou ztráty svazku synchrotronovým záření atd. O chování vakua za vysokejch energií toho víme ještě míň, než o chování atomovejch jader a sami vidíme, jak studená fůze dokázala zamotat vědcům hlavy: to co neni teoreticky možný klidně probíhá za pokojový teploty. Přál bych si, aby tomu nebylo v případě proklamativně bezpečnejch LHC experimentů podobně: na rozdíl od palladiový elektrody novou planetu k pokusum v dohledný době nevyfasujem.

Odpovědět


Co to je za odkaz pane Rubikone

Mulén,2007-10-29 16:28:02

To je náboženský text? Jaké církve?

Odpovědět

...srážky mezi galaxiemi nehrají tak velkou roli..

ZEPHIR,2007-10-29 01:10:51

IMO by srážky mezi galaxiema na vznik kvasarů neměly hrát roli vůbec, páč podle éterový teorie viditelná hmota vzniká hlavně vypařováním kvasarů, který vznikly jako kapky implozí a následnou kondenzací černý díry (nejspíš taktéž podobný kvasaru), ve který dnes bydlíme. Čili tenhle postřeh může sloužit jako argument PRO éterovou teorii.

Na druhou stranu, pokud sou všechny kvasary zahalený prachem tak, že nejsou skoro vidět, může to znamenat buď že koukáme do místa, kde maj všechny víceméně shodný stáří a jsou všechny obklopený radiačně vyzářenou a zkondenzovanou hmotou, nebo je tu možnost, že vznikly podle klasický kosmologie, nahloučením hmoty do samovolně vzniklejch gravitačních center. Éterovej "černoděrovej" model tuhle možnost nevyvrací, protože při gravitačním kolapsu černý díry může část hmoty zkondenzovat v jemně rozptýleným stavu, která druhotně zkondenzovala podle klasický kosmologie do černejch děr.

Myslim, že to v reálu bude tak půl na půl: polovina hmoty zkondenzovala nejprve do kvasarů a paxe vypařila, tim vznikly černý díry s hmotou několik miliónu sluncí, zbytek hmoty vznikl v rozptýleným stavu a druhotně se agregoval do černejch děr s hmotou řádově 1000 - 100.000 sluncí, popř. přímo do hvězd. Existuje docela dost galaxií a hvězdokup, který v sobě žádnou černou díru nemaj.

Přesto se zdá, že tohle pozorování svědčí spíš pro klasickej kondenzační vznik hmoty, než ten vypařovací, éterovej. Pokud je správně ten první, mělo by jasně zářivejch kvasarů se vzdáleností ubejvat ve prospěch těch zakrytejch prachem. Podle evaporačního modelu by měly bejt nejvzdálenější (a nejstarší) kvasary jasně zářivý (nestačily se ještě zahalit nakondenzovanym prachem), ty bližší by měly tvořit prachový galaxie. Tak je možný oba modely observačně rozlišit.

Odpovědět


Modely vzniku planet...

ZEPHIR,2007-10-29 01:31:51

BTW, podobný dilema (co bylo dřív: slepice nebo vejce) astronomie řeší i na planetární úrovni, existuje tu totiž problém, jestli planety vznikly nabalováním prachu na již existující hroudy (vzniklý ze supernovy roztříknutý při explozi), nebo zda zkondenzovaly samovolně z oblak mezihvězdnýho prachu. Taky se zdá, že je to půl na půl: větší planety maj často železoniklový jádro a vznikly jeho "nabalováním", zatimco ty menší sou kamenný a vznikly nahloučením prachu, popř. druhotným rozstříknutím už zkondenzovaných (a gravitačně segregovanejch) planet při vzájemnejch srážkách. http://www.osel.cz/index.php?clanek=1827
http://www.aldebaran.cz/bulletin/2004_50_pln.html
http://www.astro.pef.zcu.cz/slunecni_soustava/slsoust/vznik.html

Odpovědět


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz