Nejpálivější paprička na světě  
Vědci z New Mexico State University zveřejnili, že mají nejpálivější čili koření. Paprička, která v Guinessově knize rekordů sesadila dřívější rekordmanku - papričku Red Savina, se jmenuje Bhut Jolokia. Navzdory tomu, že palmu vítězství získalo New Mexico, sama šampionka pochází z Indie.

 

 

Zvětšit obrázek
Dr. Paul Bosland. Dovoz n2kolika semínek z Indie se mu vyplatil. Počasí i půda je v Novém Mexiku, poblíž Las Cruces, pro tyto papričky ideální.


Archeologické nálezy potvrdily, že domovem pálivých paprik byla Jižní Amerika, kde se konzumovaly již v letech 7 500 př. n.l. Považují se za první zdomácnělou zeleninu v Americe.
Výtažky z papriček nejsou jen oblíbeným kořením a lidovou medicínou s antimikrobiálními účinky.

 

Zvětšit obrázek
Clifford Woolf: "Kapsaicin z paprik má vlastnosti ideálního anestetika".(Kredit: Jon Chase/Harvard News Office)

Nově se věda o papričky zajímá ještě z jiného důvodu. Ukázalo se, že výtažek z nich dokáže vytvořit v kombinaci s další látkou selektivní anestetikum, které nemá vedlejší nepříjemné účinky strnulosti a ztráty citu v postižené oblasti, tak jako to umí nyní používaná anestetika klasická. 

 


Povzbuzující zprávy o využití látky z čili papriček oznámil nedávno Clifford Woolf z Massachusetts General Hospital.  Nadšení z papriček neskrývá ani profesor Bruce Bean z Harvard Medical School, který si na nich cení toho, že jejich výtažek účinkuje pouze na určité neurony. Ostatní neurony zůstávají funkční, což je velkým přínosem například v porodnictví, stomatologii,...

 


Celý fígl je založen na kombinaci dvou látek - derivátu lidokainu, který se do nervových buněk nedostane vůbec, nebo jen obtížně a papričkového kapsaicinu. Kapsaicin zaplaví neurony bolesti a otevře v nich membránové kanálky. Podstatné je, že kapsaicin působí jen na neurony bolesti (souvisí to s transportními proteiny v membráně buněk zvaných TRPV1, které se nacházejí pouze v neuronech bolesti).

Kapsaicin umí selektivně otevřít cestu pro vstup anestetika jen do některých neuronů.

Kapsaicin (methyl nonenamid vanillyl),  tak s derivátem lokálního anestetika lidokain vytváří optimální kombinaci, která selektivně brání vysílat signály do mozku.

 Ostatní neurony zůstávají neovlivněny a tak funkce svalů dělohy, mimické obličejové svaly, svaly cév udržujících krevní tlak a další svaly, u nichž je žádoucí aby i po anestezi fungovaly, zůstávají nedotčeny.

 

Pro oba tábory – gurmány i představitele lékařské vědy, je rozhodující, jak velký obsah pálivých látek (kapsacinoidů, nejdůležitějším je kapsacin) papričky obsahují. Pálivost u chilli se měří ve Scovillových jednotkách, kde 1500 jednotek SHU odpovídá obsahu kapsaicinu 0,01%.


Do rodu paprika (Capsicum) se zařazuje celkem 25 druhů a na světě se pěstuje přibližně pěstuje kolem 3000 odrůd. Nově vyšlechtěná paprička Bhut Jolokia v opakovaných testech vykázala přes milion SHU („Scoville heat units“). 
Má tedy téměř dvojnásobek hodnoty, kterou se honosila její sokyně jménem Red Savina. Ta dosud v žebříčku pálivosti vévodila se svými 577 000 SHU jednotkami.
Odrůdu Bhut Jolokia  můžeme najít také pod názvy Naga Jolokia, Bih Jolokia, Borbih Jolokia. Jednotlivé názvy jsou dány místem pěstování.

 

 

Zvětšit obrázek
Paprička Bhut Jolokia pochází z Indie a v překladu znamená „jedové čili“.

Dr. Paul Bosland ale přišel ke slávě a k rekordu tak trochu nefér. O šlechtění nemůže být řeč. Semena papričky, kterými se nyní chlubí, si jmenovaný dovezl v roce 2001 ze severovýchodní Indie (oblasti Assam). Od té doby rostlinky pouze množil, aby získal dostatečný počet semen a paprik k uskutečnění příslušných testů.

Zvětšit obrázek
Vlastník nejpálivější papriky na světě to má černé na bílém.

Úspěch v pálivosti nejde na vrub šlechtění, ale klimatickým podmínkám. Z Indie je totiž známo, že o pálivosti rozhoduje teplota a vlhkost lokality, kde se papričky pěstuji. Místo v jižním Novém Mexiku, které pro ní vybral Bosland, jí evidentně svědčí.


Dodnes panují dohady, zda papričku řadit spíše k Capsicum frutescens, nebo Capsicum chinense. Nákupčím a obchodníkům podobné drobnosti jistě vadit nebudou. Je-li něco na světě „nej“, má to velký potenciál komerčně uspět. Bosland s tím také tak trochu počítá, neboť je přesvědčen, že jeho paprička Bhut Jolokia se brzo stane významným místním exportním artiklem.

 

Pramen: American Society for Horticultural Science (2007, October 28). World"s Hottest Chile

 


Komentář osla: Pamatujte, že sušené plody jsou ostřejší než čerstvé plody a že voda pálení v hrdle neuhasí. Nejlépe je vypít jogurtové mléko, rajčatový džus  nebo  cucat  citron.


 

 

Datum: 29.10.2007 18:08
Tisk článku

Související články:

K umělému masu i rajčata z bioreaktoru?     Autor: Dagmar Gregorová (23.10.2023)
Co odhalil genom živoucí fosilie z dob dinosaurů?     Autor: Josef Pazdera (23.09.2023)
Vědci vyřešili sto let starou botanickou záhadu     Autor: Redakce (11.11.2022)
Nadějný protinádorový lék bude dostupnější     Autor: Dagmar Gregorová (08.11.2022)
Technologie zkřížená s uměním: Rostlinu propojili s robotickou paží a mačetou     Autor: Stanislav Mihulka (06.10.2022)



Diskuze:

www.habanero.cz

Habanero.cz,2008-03-08 17:12:20

Zdravím milovníky všeho pálivého. Právě byl otevřen eshop, kde si můžete koupti nejrůznější pálivé produkty. Dokonce i zmiňovanou nejpálivější papričku světa Naga Jolokia. A to buď drcenou nebo mletou.
Pokud vás toto zaujalo, navštivte prosím náš obchod na http://www.habanero.cz/

Odpovědět

nejpalivejsi

Elpepe,2007-10-30 19:43:13

Kazdy prece vy ze nejpalivejsi vec ve vesmiru je omacka Ohoh-ho.

Odpovědět

malária

Martin,2007-10-30 08:00:32

Štipľavé papričky vraj vo veľkom konzumovali maďarskí robotníci pri výstavbe Suezského prieplavu a malo ich to chrániť pred maláriou. A vraj to nie je blud.

Odpovědět


coze?

Kurt,2007-10-30 16:53:09

Kde by se Malarie vzala v Egypte? Nebyl to nahodou Panamskej pruplav? Ale co by tam delali Madari. Neni to dalsi zprava radia Jerevan?

Odpovědět


???

Martin,2007-10-30 19:04:11

A čo asi tak robia Česi, Slováci, Poliaci, Litovci a iní v Británii, v UDSA, v Kanade, v Taliansku? No predsa to isté, čo robili Maďari pri výstavbe Suezského prieplavu - zarábajú tam peniaze.

Odpovědět

Z herbáře

Jindra,2007-10-30 04:16:39

Čili papričky se v léčení použivají prokazatelně již od šestnáctého století. Úspěšně se s nimi léčily například nakažlivé kožní choroby. Bylinář John Gererd o této léčbě prohlašoval že je tak silná, že by „skolila i psa"...

Odpovědět

zkušenost

Jana Losnerova,2007-10-30 04:05:36

Měla jsem problémy s nadváhou a vyzkoušela dost diet. Až mi Vietnamka poradila kořenit čili papričkama. Tvrdila mi, že budu spalovat mnohem rychleji. Asi se tomu budete smát, ale u mne to zabralo. Jen podotýkám, že to nějakou dobu trvalo, než jsem si na poměrně vysoké dávky zvykla. S tím rychlejším spalováním to je samozřejmě asi hloupost, ale to hlavní asi je, že se pak ve vás jídlo nedrží tak dlouho, tudíž zřejmě klesá jeho využitelnost.
Poznámka: Nejsem distributorkou paprik ani žádných diet.

Odpovědět

mexico nebo new mexico?

kamil,2007-10-30 03:05:11

Nikde jsem nenasel zminku o mexiku jako o mistu kde to pestovali a mezi new mexico a mexico je zatracene rozdil.. Je neco o pestovani v mexiku napsano v orig clanku?

Odpovědět


Máte pravdu

josef pazdera,2007-10-30 03:52:24

Jedná se o lokalitu u města Las Cruces v jižní části Nového Mexika.

Odpovědět

No jo,

Jirka,2007-10-30 00:08:50

ale jak uhasit paleni na druhem konci travici trubice?

Odpovědět


hmm

Jožka,2007-10-30 00:12:26

Zkusil jsem to, ale s citronem to fakt nejde :(

Odpovědět


Naprosto perfektní postřeh

Ccecil,2007-10-30 20:42:04

smích

Odpovědět


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce







Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz