Víra a práce  
Protestantské země mají vyšší míru zaměstnanosti než země, kde převažují jiná náboženství.


 

 

Horst Feldmann, ekonom, University of Bath, UK

Země jako Velká Británie, Nizozemí, Švédsko, Norsko a USA mají míru zaměstnanosti, která je zhruba o šest procent vyšší, než je tomu u zemí, kde se z větší části praktikuje jiné vyznání víry.
Takové jsou závěry ze studie, která posuzovala situaci v celkem 80 zemích. Kromě zmíněného obecného konstatování, že protestantské země mají nejvyšší míru zaměstnanosti, vyplynulo ze studie i to, že větší zaměstnanost se ve zmíněných zemích netýká jen mužů, nýbrž také žen. Ty mají v protestantských státech o jedenáct procentních bodů vyšší zaměstnanost, než jejich vrstevnice v sousedních zemích.
Pod studií je podepsán doktor Horst Feldmann z University of Bath (Velká Británie). Studie  monitorovala ve sledovaných zemích celou řadu faktorů, které v uplatnění na trhu práce hrají roli. Od vlivu pracovně právních předpisů, přes legislativní regulaci obchodu, až po daňová břemena. Tyto vlivy pak eliminoval.

 

Feldmann si myslí, že nejpravděpodobnější vysvětlení vlivu protestantismu na zaměstnanost je dědictví výchovy, neboť vztah k práci je při výchově protestantů silně vštěpován.
Podle Feldmanna víra nemusí mít přímý každodenní vliv na většinu lidí. Její dopad je nepřímý, například tím, jak  formuje národní kulturu v dané společnosti.
Ve svých počátcích protestantismus vyzýval k neokázalosti, střídmosti a k tvrdé, poctivé práci. Jeho stoupenci se s tímto životním standardem chudoby ztotožnili. Silná oddanost práci byla příslibem spasení.

I když víra v osud netrvala déle než jednu či dvě generace po reformaci, etický dopad na vztah k práci pokračoval a zřejmě v určité míře trvá dosud. Podle Feldmanna právě toto dědictví bylo pro vznik moderního kapitalismu doslova požehnáním. Pomáhalo to dělníkům sžít se se systémem, který s sebou nesl vznik továren a nutnost vzájemné spolupráce.

Max Weber (1864–1920), německý sociolog a přední teoretik byrokracie.

Dnes většina protestantů nepracuje z přesvědčení svého věčného spasení, ale proto, že vztah k práci jim vštípili jejich rodiče. Úcta k tvrdé práci se tak přičiněním protestantské víry, stala součástí národní kultury. Dnes již na šíření těchto norem nemají velký vliv kostely a kněží, ale tyto normy, jako součást kultury národa šíří výchovné instituce a sdělovací prostředky.

 

V zemích jiných náboženství, jako jsou katolicismus, islám a budhismus se tak velký vztah k pracovitosti do národních kultur neimplementoval. Za příklad může sloužit například vztah k ženám, které chtějí pracovat, ten je často až nepřátelský.

Samozřejmě, že k pojetí studie můžeme mít výhrady a klást si otázku zda je s ohledem na výchovu dětí skutečně v zájmu společnosti aby oba rodiče trávili co nejvíce času v práci. Také nemusíme autorovi věřit, že se mu podařilo odfiltrovat vliv severských zemí, kde je potřeba k přežití vynaložit více úsilí, než v místech, kde si vzhledem ke klimatu není potřeba dělat tak velké zásoby na dlouhou zimu a kde když to přeženeme, tak nestačí dojít za humna a utrhnout banán.
Na druhou stranu ale myšlenka vlivu protestantismu na rozvoj kapitalismu není nová. Poprvé jej formuloval před sto lety sociolog Max Weber. Dnešní nový empirický výzkum ale víceméně potvrzuje, že na Weberových závěrech něco je a že toho je zřejmě víc, než jsme si byli ochotni připustit.
 

Pramen: Anthropology


 

 
Mistr Jan Hus




Komentář osla:
Kdo ví  jak by to dnes u nás vypadalo se zaměstnaností, kdyby nám ráčit zachovali našeho Mistra Jana, jenž kritizoval římskokatolickou církev za svatokupectví hamižnost a nabádal k poctivé práci.
 
Takhle u nás myšlenky reformace evidentně moc kořeny nezapustily. Jinak by  Reportéři ČT dnes nereferovali o šéfovi lidovců Jiřím Čunkovi, že bral od státu peníze, které měly jeho rodině pomoci ze sociální nouze v době, kdy na své bankovní účty ukládal miliony. 




Datum: 29.10.2007 23:28
Tisk článku

Související články:

Krev, násilí a evoluce víry     Autor: Milan Petrák (03.10.2018)
Mezi teenagery roste u protinožců zastoupení ateistů brutálním tempem     Autor: Josef Pazdera (23.08.2018)
Betlémská hvězda nejspíš nebyla hvězdou ani kometou     Autor: Josef Pazdera (05.12.2016)
Psychologové tvrdí, že prokázali vztah mezi vírou v nesmysly a sníženou inteligencí     Autor: Josef Pazdera (04.12.2015)
Zeptejte se svého kněze 2: Velikonoční speciál     Autor: Jan Špaček (06.04.2015)



Diskuze:

shanim praci

petraRuzova,2007-12-22 15:05:47

Dobrý den, potřebovala bych poradit s hledanim zamestnani- nemam s tim doposud zadne zkusenosti a opravdu si nevim rady- prozatim jsem se zaregistrovala na nekolika pracovnich portalech www.pracw.cz, www.prace-rychle.cz atd. ale co dál??
Poradte mi prosim.
Petra R.

Odpovědět


shanis praci??

Honzik,2007-12-31 16:28:41

ahoj, zkus urad prace, firmy ve svem oboru atd... pracovni portaly typu www.prace-rychle.cz jsou urcite dobry...pak se zeptej treba znamych atd. ... hodne stesti

Odpovědět

PeterP

Bohouš,2007-11-05 19:37:35

Jsou i věřící vědci.Každý je svým způsobem "vněcověrec"-nemyslím tím náboženství.V minulosti nás učili vědeckým dogmatům,které byly "svaté" a nepochybovalo se o nich!-viz M-L.Mnoho lidí si nevšímá faktu,že mnoho existujících zákonitostí/mohly být libovolné a odlišné od stávajících/ způsobuje,že můžeme existovat.Věda se před více než 30 lety zabývala(např profesor RNDr František Kahuda,DrSc) zkoumáním psychotronických jevů a tehdejší sovětští vědci neoficiálně také (hypotetické částice zvané mentiony)-přenosy myšlenek,možnost předvídání budoucích událostí.Výsledky nezveřejnili,bud´nic nezjistili,nebo zůstaly utajeny.Vůbec nikoho nenutím k nějaké víře.Kdyby vědci nevěřili pravdivosti teorií?

Odpovědět

PeterP

JosefŽ,2007-11-04 14:57:05

Nepřesvědčil jste mne vůbec,ale ani já Vás nepřesvědčím.Víra každého z nás tkví na rozdílných základech.Naše debata se vyhrotila a velice odklonila od tématu článku,proto ji končím.Díky za pochopení.

Odpovědět


Presvedčiť ? - to by som si nedovolil !!

PeterP,2007-11-04 19:09:43

S vierou sa nedá robiť absolútne nič! Ja poznám lásku i nádej, len viery by si sa vo mne nedorezal. Ja niesom veriaci, ja som presvedčený - na základe zákonitostí lebo:
Veda je založená na zákonitostiach, ktoré sú na vedomí absolútne nezávislé. Viera je založená na dogmách, ktoré sú na vedomí absolútne závislé.

Odpovědět

PeterP

Bohouš,2007-11-04 13:38:57

Když už tak daleko jsme odbočili od tématu:Revoluce 20.století(nekatolické) nezanechaly jedinou lidskou oběť.

Odpovědět


Krvavosť

PeterP,2007-11-04 13:58:45

A čo to má spoločného s hocičím? To, či revolúcia (objektívne vytrysknutá udalosť - nikto ju neplánuje) bude mať krvavé obete, záleží od stupňa nenažranosti utláčateľskej triedy.

Odpovědět

PeterP

Bohouš,2007-11-04 11:03:10

Objevil jsem zajímavý článeček o vymírání mexických Indiánů.V Google jsem si napsal:choroby Indiánů - a seznamu článků byl jako první-Za hromadným vymřením mexických Indiánů nemusí být španělští dobyvatelé.Indiáni měli své choroby,vůči kterým dobyvatelé nebyli imunní a neměli léky.

Odpovědět


Ohavnosti náboženstiev

PeterP,2007-11-04 11:55:55

Primitívne ľudské obete (vytrhávanie srdca z ešte žijúceho tela), často aj dobrovoľné v indiánskej kňažskej pospolitosti vo vtedajšom Mexiku si s ničím nezadali so skrytým požehnaním k vraždeniu vo vojnách vedených pod taktovkou dobyvateľov a katolíckej cirkvi. A dnešná populácia má geneticky s vtedajšími Indiánmi viac ako si myslíš - až tak, že sú vizuálne rozoznateľní a v dnešnom Španielsku kvôli tomu rasisticky napádaní. Pomník na pamiatku prijatia Kolumba po návrate z Ameriky v Barcelone obsahuje aj súsošie kňaza u ktorého nôh kľačí Indián a bozkáva kríž. Socha farára ako jediná medzi desiatkami na pomníku má rozbitý nos!

Odpovědět

PeterP

JosefŽ,2007-11-04 10:17:31

Ikaros,roč.4,č.8(2000)-z 1.10.2000 nám sděluje,že Alexandrijská knihovna dvakrát vyhořela-poprve v roce 47 před Kristem při vpádu vojsk Julia Caesara a podruhé při válce s Araby roku 647.Velehradskou knihovnu a jiné památky(knihy,obrazy) u nás ničila husitská vojska.O svrabu a vších studujte lékařskou literaturu,protože nebyly doménou jenom katolíků.Žádní cizopasníci u Indiánů neexistovali?Antický odkaz Řecka??

Odpovědět


Skaza dokonaná

PeterP,2007-11-04 11:44:13

Hypatia - podľa dochovaných záznamov krásna žena a charizmatická matematička (na každé 3 milióny obyvateľov pripadá 1 výnimočný matematik) - poriadala bohato navštevované prednášky o Platónovi a Aristotelovi...Do Alexandrie prilákala študentov z Ríma, Atén a ďalších veľkých miest impéria. Na jej prednášky chodil i rímsky prefekt Orestes... Jedného neskorého dopoludnia roku 415 nasadla Hypatia do svojho voza .. znenazdania sa na ňu vrhlo niekoľko stoviek Cyrilových pochopov, kresťanských mníchov z púštneho kláštora ... zbili ju a odvliekli do kostola. Tam z nej strhli šaty a telo jej rozorvali ostrými črepmi. Nakoniec jej odťali údy a zostatky spálili. Podľa inej verzie porozhadzovali časti jej tela po celom meste. Hypatiine diela boli zničené a rovnaký osud stihol i pozostatky Alexandrijskej knižnice. Noví rímski úradníci poskytli Cyrilovi moc, po ktorej túžil. Nakoniec bol dokonca svätorečený. Hypatia stelesňovala grécku vedu a racionalizmus. Jej smrť priniesla skazu gréckej kultúry...

Odpovědět


Odkaz Antiky

PeterP,2007-11-04 11:46:41

S pádom Ríma, okolo r. 476 síce Európa zdedila kamenné chrámy, divadlá a paláce, komunálne služby, napr.: pouličné osvetlenie, tečúcu vodu sa kanalizáciu, ale duchovný odkaz bol pramalý. Do roku 800 sa zachovali len zlomky latinských prekladov Euklidových Základov, včlenené do zememeračských textov. Neobsahovali nič viac než vzorce - s odhadmi nakladali voľne a chýbala im akákoľvek snaha čokoľvek odvodiť. Grécka tradícia abstrakcie a dôkazov akoby sa úplne vytratila. Zatiaľ čo islamská civilizácia kvitla, v Európe nadišla éra duchovného úpadku. Nie bezdôvodne sa tomuto úseku európských dejín hovorí "doba temna".
Grécke myšlienky sa nakoniec dočkali opätovného vzkriesenia, matematikmi ako Fermat, Leibnitz, Newton Descartes - ale po 1000 rokoch. Kde ľudstvo mohlo byť.

Odpovědět


Svrab a vši

PeterP,2007-11-04 12:01:04

Sú alegóriou. Tak niečo odporné ako katolicizmus prekonalo aj tie odporné vraždy indiánskych kňazov. Úpadok, ktorý sa dá dodnes pozorovať na mexickej populácii má na svedomí katolicizmus.

Odpovědět


Kto bol vrahom a predchodcom šamanov

PeterP,2007-11-04 12:13:02

Velehradskou knihovnu a jiné památky(knihy,obrazy) u nás ničila husitská vojska|JozefŽ| A čo to má spoločné s rozumom? Husiti bránili tiež len náboženskú ideológiu. Pochybujem, že by vo Velehradskej knihovne boli diela aspoň z diaľky sa približujúce ku gréckym vedeckým traktátom. Aj tie obrazy boli zrejme s náboženskou tématikou, z ktorej môže byť dnešnému súdnemu človeku len zle. A Husiti priniesli vzdor a iný pohľad na Boha podobne ako Luteráni. Nechtiac priniesli slobodnejší výklad viery, než aký si uzurpovali vatikánski šamani - pohrobkovia vraha apoštola Petra, ktorý mečom zabil pred chrámom akože tých lakomých manželov, ktorí nechceli dať novovznikajúcej kresťanskej sekte všetko. A prorok Ježiš ani len netušil, že apoštol Peter bude vrahom. Smiešne!

Odpovědět


PeterP

JosefŽ,2007-11-04 13:26:43

O Hypatii existuje mnoho i protichůdných informací/dokonce se měla narodit roku 350,prý se měla dokonce věnovat čarování??/.Z řeckého starověku se dochovalo jen velmi málo písemností.Že by tedy Fermat,Leibnitz,Newton vycházeli pouze z řeckých myšlenek? Husité zanechali kvetoucí ekonomiku a nové architektonické památky(nejen Tábor).Staroslověnské velehradské písemnosti by z vědeckého hlediska neměly pravděpodobně žádnou hodnotu. Ve Skutcích apoštolů 5.1 až 11 se píše o Ananiášovi a Safíře něco jiného-nezemřeli mečem ale na infarkt.Máte svérázné zdroje informací.

Odpovědět


Svojráznosť sv. vraha Petra apoštola

PeterP,2007-11-04 13:55:11

Husiti ako náboženská obec sú mi ukradnutí. Hypatia čarodejnica- nemôže byť lepšieho dobrozdania od bigotných kresťanských mníchov. Inak vedcov, matematikov v antickom Grécku, tiež považovali nedouci za čarodejníkov a boli na tomto základe vedení proti nim procesy - nevedeli pochopiť ich "zázraky". Tak infarkt to bol a zrazu u obidvoch manželov - ruka božia. Tak si prečítaj všetkých 27 Evanjelií, nie len tie 4 kánonizované vatikánskymi šamanmi.Apoštol Peter vyslúžilec rímskych légií s právom nosiť meč - to dosvedčuje "pokáranie " Ježiša, keď odsekol dorážačovi ucho - proste mierumilovný rybár.

Odpovědět


Dôkaz to bol

PeterP,2007-11-04 14:04:07

Že by tedy Fermat,Leibnitz,Newton vycházeli pouze z řeckých myšlenek? |JozefŽ| Základný znak vedy DÔKAZ to bol, ktorí vedci spomenutých mien znova zaviedli, teda samotný princíp. Dôkaz je pre vieru smrť! A to dokázala prenasledovať katolícka cirkev 1000 rokov!Medzi vedou a vierou je neprekonateľný rozpor!!

Odpovědět

JosefB

JosefŽ,2007-11-04 09:00:17

Stačí,když v Google napíšete- Zlatko Sudac (stránky pouze česky),vyhledat Googlem,na nové stránce se Vám objeví podtržené 1 10,projedete novou stránku dolů,vlevo dole najdete Obsah a na další stránce najdete Guadalupe a můžete si číst a smát se,nebo také ne.Děkuji Jirkovi B.

Odpovědět


1000 rokov temna v Európe

PeterP,2007-11-04 09:42:38

Po zničení Alexandrijskej knižnice kresťanmi priniesol katolicizmus Európe 1000 rokov temna. Antický odkaz Grécka bol paradoxne zachraňovaný v tej dobe islamom - dnes najreakčnejším monoteizmom. Čo priniesol katolicizmus mexickým Indiánom? Svrab a vši! A to dodnes.

Odpovědět

Prostredie je v poriadku, súvislosť nie!

PeterP,2007-11-03 10:21:31

Už s poukazom na budhistické krajiny ide o sprostotu. Protestanské krajiny a zamestnanosť síce súvisia, ale len nepriamo. Je to dané iným, je to dané vyšším stupňom slobody a vrátene stupňa slobody ženy (polovice populácie).Tým je sekundárne samozrejme ovplyvnená aj zamestnanosť. Inak povedané protestansky väčšinové krajiny umožnily kapitalizmu slobodnejšie sa vyvíjať a to tiež súvisí s rastom slobody a tiež rastom produktivity. Japonsko,ako nekresťanská-neprotestanská krajina má produktivitu porovnateľnú, ak nie vyššiu, ale miera slobody a v tom miera slobody ženy (teda polovice populácie) je rozhodne "hodne" vzadu. Jednou nohou je Japonsko teoreticky v stredoveku. Ak si pozrieme islamské krajiny, kde polovina populácie (ženy) ani netušia, čo to sloboda (rozumej nezávislosť na porovnateľnom fakte)je, je úplne zrejmé ako sa porovnávateľ zamestannosti a protestantizmu sekol.

Odpovědět


Nedočítal článok do konca - teda toho Webera

Peter,2007-11-03 10:35:56

K tomuto záveru ako Weber, som dospel absolútne samostatne. Znova po rokoch školy študujem marxizmus. Marx si dovolil citovať v Kapitáli aj Lutherove hodnotenia úžerníkov (predzvesť budúcich finančných kapitalistov,..)ak by sa to dodržalo vývoj kapitalizmu by stagnoval, čosa v európe aj stalo ale zato Amerika si postavila svoj slobodnejší výklad protestantizmu. A tam sa to odštartovalo.

Odpovědět


Sloboda - nezávislosť

PeterP,2007-11-04 12:27:11

O tom, že protestanské krajiny sú úspešnejšie netreba pochybovať, lebo je to fakt. Sloboda ženy tu zohrala svoju rolu - v Európe viď Anglicko, Francúzsko i Nemecko a najmä Nórsko a predovšetkým Švédsko ako najslobodnejšia krajina. Sloboda sa meria percentuálnym zastúpením žien a mužov v parlamente a tá je vo Švédsku 50:50, ba dokonca tu ženy až mierne prevažujú.

Odpovědět

ach tie statiskiky

stefan,2007-10-31 22:27:36

Milujem statistiky, lebo sa vzdy najdu pripady kedy uplne zlyhavaju. Napr. take Bavorsko ma v Nemecku najnizsiu nezamestnanost a najvyssiu produktivitu prace. A je minimalne z 80% katolicke a tak isto je to jedna z poslednych krajin, kde nabozenstvo este beru vazne. :-)

Odpovědět


Ano

Vlasta.on,2007-11-01 00:20:04

ale až od konce WW2, co tam začali "šéfovat" američané. (A vlastně ho vlastní.)

Odpovědět


Možná je to ještě složitější

id,2007-11-01 09:23:46

Na mapě nezaměstnanosti na wikipedii mě zarazily takové super "protestantské" země, jako Mexiko, Japonsko, Korea či celá Indočína. Kdo by to řekl, že se to tam luterény, kalvinisty a mormony jen hemží. Zřejmě se jak charakter náboženství, tak míra nezaměstnanosti dá interpretovat docela libovolně. :-)

http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Unemployment_rate_world_from_CIA_figures.PNG

Odpovědět

Není toto náhodou projevem

MIrekS,2007-10-31 21:31:58

diskriminace podle víry? Nebudou zas nejmenované náboženské a "intelektuálské" kruhy ječet, že si nějaký vědátor dovoli tvrdit, že někteří jsou méně pracovití?
Kdyby se toho chytl nějaký bulvár tak chudák Feldmann zkončil.

Odpovědět

všeho do času

matrix,2007-10-31 17:08:44

je to šaškárna protože jsme jenom loutky ve hře, a fašismus nebo komunismus jsou jenom prostředky...viz :

http://www.matrix-2001.cz/v2/default.aspx?aid=2353

Odpovědět

není to tak dávno

CC,2007-10-31 16:59:53

co jsem někde četl, že za víru mohou geny

Odpovědět

misionáři a zahradníci

agáta,2007-10-31 08:32:57

Katoličtí misionáři léta působí či působili v Číně, Japonsku, Indii... a tam je katolíků pořád jen poměrně malá část populace.
Samozřejmě, při kolonizaci jižní Ameriky se používaly mnohem brutálnější metody. Kdybychom zůstali u té ekologické paralely, v Asii se víra pěstuje v koutku zahrady a šíří jen zvolna, zatímco conquistadoři zemi při hledání zlata důkladně zorali, takže rozšíření nové víry to mělo snazší.
Určitě netvrdím, že podnebí je určující faktor pro náboženství, ale nějaká vazba tady jistě bude.

Odpovědět


konkurence

damil,2007-11-02 13:12:40

V Jižní Americe hlavně nebyla pro křesťanství pořádná konkurence. Aztékové a jejich masové vraždění nebylo moc populární mezi ostatními kmeny.
Fakticky zastavení lidských obětí byl velmi chválihodný čin.

Odpovědět

agátě

JosefŽ,2007-10-30 21:04:44

Možná jste slyšela o zjevení Panny Marie Guadalupské z roku 1531.Její obraz vzniklý nenamalováním! na plášti Juana Diega(dodnes zachovalý -nezměněný), byl podrobně zkoumán ve 20.století,protože v zorničce oka P.M.byl zjištěn nezřetelný obraz.Byla proto použita aparatura pro zpracování snímků z kosmu a k údivu vědců byla zjištěna převrácená miniatura scény setkání Juana Diega s pochybujícím biskupem (za přítomnosti dalších osob),kterému byla předána kytice květin jako vyžádaný důkaz,že zjevení je pravé(v tom ročním období už žádné květiny nekvetly) a že má být postaven kostel,což biskup do té doby odmítal.Během krátké doby se mnoho Indiánů nechalo dobrovolně pokřtít.

Odpovědět


Super!

Josef B,2007-10-31 09:57:34

Ta je dobrá. Mně se zase líbí ta o zvířátkách.

Odpovědět


Josef B

JosefŽ,2007-10-31 12:46:36

Ověřte si mou zprávu z nezávislých pramenů,prosím.Já ji mám potvrzenu mým dlouholetým sousedem,který nikdy nebyl praktikujícím věřícím.Byl v Mexiku několik měsíců a danou skutečnost mi potvrdil a je pro něj záhadou.

Odpovědět


Mně je 17 (pryč)

Josef B,2007-11-01 07:57:45

Snažil jsem se to ověřit. Kromě jedné sedmdesátileté babičky, která to v hlavě evidentně neměla v pořádku mne vsichni poslali, no vždyť vy víte kam. Ani ve vědeckém tisku o tom není zpráva. Myslím že jste si spletl dobu a hlavně serwer. Kolik je Vám josefe Ž let?

Odpovědět


re Josef B

Jirka B,2007-11-01 11:06:04

Stačí zadat v Googlu a vyjede vám o p.Marii Guadalupské několik set odkazů v jenom v čestině. Laskavě si to ověřte než se začnete někomu vysmívat. To že danému jevu nerozumíte, neznamená, že neexistuje. A že není publikován v impaktovaných vědeckých časopisech - prosím Vás co pak tam mohou být publikovány jevy které nejdou vysvětlit v rámci přijímaných vědeckých paradigmat ? Ale, opakuji to neznamená, že záhadné jevy neexistují - dyť je přece krásné poznávat a žasnout a lámat si hlavu i tím co nechápu.

Odpovědět

jojo

richard,2007-10-30 16:31:38

Jo, protestanti jsou idealni bolsevici, makaji i za socialismu. Jedinej duvod, proc se do tedka Svedsko drzi.


Odpovědět

Jako obvykle ..

id,2007-10-30 09:01:27

Opět je tu otázka, co je příčina a co důsledek. Autor svou doměnku, že konkrétní podoba náboženství ovlivnila vztah k práci nijak nedokazuje. Já osobně snáz uvěřím tomu, že náročnější či drsnější životní podmínky ovlivnily vztah k práci a poté příklon ke konkrétní vhodné formě náboženství. Vždyť protestantské formy křesťanství vznikly právě v takových podmínkách a jsou jejich důsledkem, jistě ne naopak. A mimochodem, řadit Anglikánskou církev mezi protestantské směry se mi zdá přitažené za vlasy.

Jediný závěr, který ze zmíněné "studie" mohu učinit je ten, že autor se hrdě považuje za protestanta. ;-)

Odpovědět


ekologie náboženství

agáta,2007-10-30 12:29:04

Taky se můžeme ptát, proč se v zemích jižně od USA ujala právě katolická víra a ne protestantské vyznání.

Myslím, že to bude jako s rostlinami - v některém podnebí se určitému náboženství daří víc a v jiném méně.

Odpovědět


Nojo, Agáto ..

id,2007-10-30 12:56:02

A případné šíření islámu na sever pak bude důkazem globálního oteplování. (Já to tušil, že od těch pohanů nic dobrého nepřijde. :-)

Odpovědět


Jiná souvislost

Michal,2007-10-30 13:27:45

Možná užší souvislost s protestamtizmem má to, že v oněch zemích není zvykem dávat do oken záclony a závěsy, protože přece "nemají před lidem co skrývat".

Odpovědět


agáte

Martin,2007-10-30 18:59:57

A ja som si až doteraz myslel, že katolícka viera je od USA na juh rozšírená preto, lebo tieto územia kolonizovalo katolícke Španielsko... Ďakujem za vysvetlenie :)

Odpovědět


jako protestant ...

Reo,2007-10-30 20:15:24

Jako protestant bych poznamenal, že řazení anglikánů mezi protestanty zas tak přitažené za vlasy není.

Nejsou to sice evangelíci, ale stále jde o reformované církve - z nich se pak v UK vyvinulo mnoho dalších, všechny protestantské. (metodisti, anabaptisti, quakeři a já nevím jací další). Tj všeobecně s důrazem na Písmo (jako zdroj poznání - narozdíl od uctívání autority učitelů a tradice) osobní zodpovědnost při rozhodování (autority jsou důležité, ale za konečné rozhodnutí si nese zodpovědnost člověk vždy jen sám - před lidmi i hlavně před Bohem, výmluvy moc nejsou).

Pokud to někoho trochu zajímalo :)).

Jinak ten pracovní étos - o Weberově teorii jsem nevěděl, ale vždycky mi ty společnosti připadali, že jsou šmrnclý poněkud jiným vztahem k práci.

Takové to, že i za tu nejšpinavější práci se nemusí stydět synáček ani toho nejsvětáčtějšího primadony. Naopak, tvrdě makat (na sebe) je vždy OK.

Odpovědět


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz