Medúza stará půl miliardy let  
Dokonale zachovanou fosílii medúzy našli vědci v Utahu.

 

 

Zvětšit obrázek
Jedna z mnoha medúz objevených v usazeninách starých více než půl miliardy roků. Úsečka znázorňuje délku 5 mm.

Žahavci (Cnidaria) patří k vývojově nejstarším tvorům s jasně organizovanými tkáněmi a nervovou soustavou. Můžeme si je rozdělit na dvě velké skupiny. 

 

Zvětšit obrázek
Bruce Lieberman, Natural History Museum, Lawrence, Kansas, USA

 

Do jedné strčíme korály a mořské sasanky, do druhé pak medúzy a jejich příbuzenstvo včetně populárního nezmara. Medúzy jsou v převážné většině dravci a jsou k tomuto způsobu života dobře přizpůsobeny.

 

 

 

Historii těchto evolučních adaptací však halí tajemství. Mnohé se můžeme dozvědět například z DNA a molekulárně biologických či vývojově biologických studií. V tom má česká věda svá želízka v ohni. Velmi zajímavé výsledky má například dr. Zbyněk Kozmik z UMG AV ČR při výzkumu medúz čtyřhranek.

 

 


Fosílie medúz jsou vzácnost. Aby ne. Medúza je jen takové želatinózní „cosi“, což názorně dokládá i anglický název jellyfish. Přesto se nedávno podařilo objevit v lokalitě Sponge Gully v americkém Utahu velmi dobře dochované fosílie pěti medúz, jež žily v kambrickém moři  před 505 miliony let. Nebyli to žádní giganti. Průměr jejich „klobouku“ dosahoval maximálně  9 milimetrů a na výšku měřily tyto medúzy asi 6 milimetrů. Mají ale všechno, co má správná medúza mít. Jsou to prostě medúzy „konstrukce“, jakou známe i od dnešních zástupců těchto tvorů.

 

 

Zvětšit obrázek
Její dnešní příbuzná z čeledi Narcomedusae

Zájemce o podrobnější informace včetně fotek a schémat odkazujeme na PLoS ONE - časopis, který je na internetu bez jakéhokoli předplatného či registrace volně přístupný každému zájemci. Stojí za to do něj nahlédnout, protože publikuje články srovnatelné kvalitou s mediálně podstatně „profláklejšími“ časopisy typu Nature nebo Science.

 

Zvětšit obrázek
Intimní foto – pohlavní orgány medúzy. Úsečka znázorňuje délku 2,5 mm.

 


A závěr týmu objevitelů jedinečných fosílií vedených Brucem Liebermanem z Natural History Museum v kansaském Lawrence? Mořský plankton měl záhy po „kambrické explozi“ druhů tvory, kteří se v principu nelišili od těch dnešních.

 

Pramen: PLoS ONE


 

 

 


 

Datum: 01.11.2007 07:45
Tisk článku

Související články:

Nejstarším savcem jihu je Adalatherium hui      Autor: Josef Pazdera (30.04.2020)
Impozantní naleziště kambrických fosilií v Mramorovém kaňonu     Autor: Stanislav Mihulka (12.02.2014)
Fosilní velbloudi z kanadské Arktidy     Autor: Stanislav Mihulka (06.03.2013)
Páteř podobnou té lidské měl úhoř před 345 miliony let     Autor: Josef Pazdera (24.05.2012)
Smilodoni mazlíky oproti lvům     Autor: Stanislav Mihulka (30.11.2009)



Diskuze:

dekuji zejmena

jara cimrman,2007-11-01 16:38:10

...zvlastni diky za ten malinkej ruzovej vobrazek pohlavniho organecku meduzy..prosim abyste ji seznamili v ramci dalsich vyzkumu s tim vykonnym jezurou, uz se tesim na dalsi zazraky vedy.....

Odpovědět


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz