Chemikálie vyloučí ryby ze společnosti  
Jedovaté chemikálie v řekách a jezerech zdaleka neškodí jen v koncentracích, kdy už ryby plavou břichem vzhůru. I ve zdánlivě neškodných množstvích zasahují některé látky do života pod vodní hladinou s nevídanou razancí.

.

 

Zvětšit obrázek
S halančíkovci, ze kterých je cítit nonylfenol, se ostatní ryby nekamarádí.

Ryby zasažené velmi malou dávkou některých chemikálií mění výrazně chování. Není divu. Ryby používají nejrůznější molekuly k vzájemné komunikaci. Je to pro ně spolehlivější způsob přenášení zpráv než zrakové signály, které jsou ve zvířené vodě snadno k přehlédnutí. Chemické znečištění vnáší do chemické komunikace chaos.

Zvětšit obrázek
Ashley Ward: „Látka nemusí být pro živočichy toxická. Stejně vražedné pro ně může být pouhé vyvolání změn v chování.“

 

Rybám motají hlavu například chemikálie běžně se vyskytující ve vodě spláchnuté při deštích z intenzivně obhospodařovaných polí. Tyto látky narušují schopnost samic některých ryb rozeznat chemický signál samce jejich vlastního druhu. Samice popletené chemicky znečištěnou vodou se pak pokoušejí třít se samci cizích druhů.

 

 


Kanadští ekologové Ashley Ward a Suzanne Currieová z Mount Allison University sledovali, jak narušuje komunikaci mezi rybami 4-nonylfenol. Tato látka se někdy používá při výrobě šampónů a mýdel.  V průmyslu má i další uplatnění. Ke slovu přichází  se např. při čistění odpadních vod. Ve vysokých koncentracích je 4-nonylfenol jedovatý, v nižších mívá účinky pohlavních hormonů.  Ward a Currieová odchytili několik halančíkovců druhu Fundulus diaphanus z jezera, kde je voda znečištěná 4-nonylfenylem, a pustili je do jedné nádrže s halančíkovci, kteří žili v čisté vodě bez této chemikálie. Halančíkovci Fundulus diaphanus se rádi shlukují do velkých hejn čítajících i stovky kusů. Pokusné ryby však ze svého společenství  vyloučily halančíkovce pocházející z kontaminovaných vod.
„Ryby se nechtějí družit s jedinci páchnoucími nonylfenolem,“ shrnula výsledky studie Suzanne Currieová.

 

V hejnech jsou ryby mnohem bezpečnější před dravci. Vyloučení z rybího kolektivu má proto pro postižené jedince dramatické následky.
„Všechno, co mění život ryb, je pro ně nebezpečné, protože to zvyšuje riziko, že je něco sežere,“ říká Nick Ward.

Zvětšit obrázek
Poté, co nám antidepresivum Prozac vyvolá na tváři úsměv...

Ryby načichnou touto chemikálií velmi rychle. Záruku vyloučení z rybího společenství dává už hodinový pobyt ve vodě, která obsahuje v každém litru pouhých 0,5 mikrogramu 4-nonylfenolu. To odpovídá nejnižším koncentracím ve vodě odtékající z čističek. Přečištěná voda může obsahovat 4-nonylfenolu až sedmsetkrát více. Currieovou a Warda zajímalo, zda se na účincích 4-nonylfenolu podílí jeho schopnost působit jako pohlavní hormon.

Zvětšit obrázek
...projde čističkou...

 Vystavili proto ryby účinkům odpovídajících koncentrací pohlavního hormonu estradiolu a sledovali, jak je přijme rybí hejno, jež se s hormonem ve vodě nestřetlo. Ryby z hormonální lázně byly přijaty bez potíží. Nonylfenol zjevně motá rybám hlavy nějakým jiným trikem.

 

Studie zveřejněná ve vědeckém časopise Proceedings of the Royal Society odhalila mezeru v zákonech, kterými chráníme přírodu před chemickým znečištěním. Limity pro výskyt chemikálií v životním prostředí jsou často odvozeny od koncentrací, které mají na organismy přímý toxický efekt. Chemické látky ale mohou měnit chování živočichů i v mnohem nižších koncentracích a vystavují je zvýšenému riziku.

 

 

Ryby berou léky
Většina léků, které bereme na nejrůznější nemoci, odchází z našeho těla a nakonec skončí v odpadních vodách. S nimi putuje lék přes čističky až do řek a moří. Koncentrace léků ve vodách poblíž lidských sídel proto stále rostou.
Američtí farmakologové odhalili v těle sumečků z texaských řek aktivní složky hojně užívaných antidepresiv  Prozac a Zoloft. Stejně dopadly i norské výzkumy, které prokázaly v moři u Tromsö ibuprofen užívaný k tišení bolesti a léky proti epilepsii. Účinné složky těchto léků se vyskytují v mozku, játrech i svalovině ryb.

 

Zvětšit obrázek
a sumečkům z něj úsměv ztuhne.

 

Naštěstí pro rybáře a konzumenty jejich úlovků jsou koncentrace léků ve svalovině zdaleka nejnižší a člověk nedokáže sníst tolik rybího masa, aby dostal do těla dávky, jež by z lékařského hlediska stály za řeč. Otázkou ale zůstává, co dělají tyto léky s rybami a dalšími vodními živočichy. Velkou neznámou představují jejich vzájemné interakce.

 

 

Člověk ví, že nemá některé léky užívat současně. Ryby a další vodní živočichové si však nemohou vybírat, protože ve velmi slabém, ale nepředstavitelně pestrém farmaceutickém koktejlu žijí.

 

 

 


 

Datum: 06.11.2007 13:03
Tisk článku


Diskuze:


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz