Jaro se zpožďuje  
Lidská logika je jedna věc a dění v přírodě věc druhá. Přesvědčit jsme se o tom mohli na vlastní kůži už mockrát. Některé věci nám připadají tak samozřejmé, že se zdá zbytečné je zkoumat. O to větší překvapení pak zažíváme, když je zkoumáme a zjišťujeme, že je všechno úplně jinak.

 

 

 
Globálnímu oteplení navzdory začíná vegetační sezóna na jihu USA později.

Xiaoyang Zhang z Earth Ressource Technology v marylandském Camp Springs sledoval pomocí satelitních snímků roční změny ve vegetaci  v USA od roku 1982 do roku 2005. Mohl tak porovnávat v jednotlivých rocích „okamžiky“, kdy se země zazelenala. A co nezjistil. Vegetace na sever od čtyřicáté rovnoběžky se chová způsobně a pánové z mezinárodního panelu o změny klimatu z ní mohou mít radost. S každým rokem přichází v těchto oblastech jaro a s ní i zeleň o 0,32 dne dříve. Kolem 35° severní šířky už se ale nástup jara nezpožďuje. Rostliny se tu zelenají ve stále stejnou dobu. Pod jednatřicátou rovnoběžkou zaznamenal Zhang věc nečekanou – jarní zeleň se dostavuje každý rok o 0,15 dne později. Výsledky svých sledování publikoval Zhang v Geophysical Research Letters.

 


 

Zvětšit obrázek
Sledování družice ERTS1 odhalila „nelogické“ chování rostlin na jihu USA.

Vysvětlení? Lze jen spekulovat. Zhang se domnívá, že některé rostliny musí být pro růst listů stimulovány krátkým obdobím chladného počasí a to jim v jižních oblastech v důsledku globálního oteplování chybí. Laik dost dobře nepochopí, proč se tohoto chladového stimulu rostliny na jihu ohřívajících se USA dočkají spíše později než dříve. Ale nepochybuji, že v rámci diskuse pod článkem se najdou experti, kteří nám vysvětlení někde vygooglují. Zatím nikdy nezklamali.

 

V souvislosti s výše uvedenou zprávou se nabízí upozornění na zajímavý článek Václava Cílka ve Vesmíru č. 11 nazvaný „Snižují vyšší teploty odpar?“ s podtitulkem „Co vypadá logicky, nemusí být pravda – omyl IPCC 2007“. Skutečně stojí za přečtení, protože v něm jsou shrnuty důkazy o tom, že na ohřívající se Zemi klesá odpar vody ze zemského povrchu, i když Mezinárodní panel pro klimatické změny tvrdí „logicky“ pravý opak. Cílkův článek je součástí „tématického komplexu“ statí věnovaných ve Vesmíru č. 11 klimatickým změnám. Zajímavý exkurz do prehistorických klimatických změn nabízí fundovaný článek Vojena Ložka „Hrozba klimatických změn“ s podtitulkem „Co prozrazuje výzkum nejmladší geologické minulosti“ . Pohled na klimatické změny v historickém období na území našeho státu je představen v podání Zdeňka Vašků v článku „Podnebí v České republice“ s podtitulkem „Retrospektivní pohled do budoucnosti“. Dojem laika? Kdybychom prožívali v současnosti klimatické změny, s jakými se musela vyrovnat příroda v pravěku nebo s jakými se potýkal „temný středověk“, tak je Al Gore dávno prezidentem Zeměkoule. Děly se na Zemi i v české kotlině a moravských úvalech opravdu děsné věci. Například v článku Vojena Ložka se můžeme dočíst, že v některých obdobích u nás pršelo tak, že pravěcí lidé nemohli žít v jeskyních, protože úplně „propršely“ jeskynní stropy.

 

vegetace USA 

Satelitní snímek vegetace na území USA. Jih se zjara zelená každým rokem o něco později. Sever naopak dříve. Kolem 35. rovnoběžky „je klid“.

Pramen: Vesmír č. 11 2007, Geophysical Research Letters

Datum: 14.11.2007 07:58
Tisk článku

Související články:

Stoupající hladina moře korálovým ostrovům prospěje     Autor: Josef Pazdera (14.11.2018)
Klimatologům vadí, že polární mořský led odmítá roztát     Autor: Vítězslav Kremlík (29.04.2016)
CO2 atmosféru otepluje i ochlazuje zároveň     Autor: Dagmar Gregorová (18.12.2009)
Kyselým jablkem ke globálnímu osvěžení     Autor: Stanislav Mihulka (31.03.2009)
Zabrání oteplování Země močovina?     Autor: Josef Pazdera (11.11.2007)



Diskuze:


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz