Oholené matky mají větší potomky  
K čemu je myším kožíšek? Během gravidy a péče o mláďata nejspíš jen k vzteku.

 

 

Recept na dostatek mateřského mléka? Podle Speakmana ano, podle Phillipsové nikoli.

 

Vědci chovali oholené myší matky spolu s myšmi s normální srstí a zjistili celkem překvapivou věc.

Zvětšit obrázek
John Speakman, University of Aberdeen, UK

Potomci oholených myší byli průkazně větší a jejich matky produkovaly více mléka.

 

 

Tým Johna Speakmana z University of Aberdeen z výsledků pokusů zveřejněných v Journal of Experimental Biology vyvozuje, že bychom možná měli korigovat naše představy o termoregulaci teplokrevných živočichů. Diskutují také o tom, zda by globální oteplení mohlo zasáhnout do reprodukce savců.

 


Za normálních okolností pomáhá srst myším udržovat normální tělesnou teplotu. Během březosti a laktace ale drasticky stoupá myší metabolismus a vzniká značné množství tepla. V této situaci může srst zvyšovat riziko přehřátí.

 

 

Oholené myši se nemusí krotit v příjmu potravy, protože je u nich riziko přehřátí výrazně sníženo. Získané živiny pak mohou investovat do vyvíjejících se plodů a produkce mléka. Oholené myší matky sežerou o 12% více než chlupaté myši, vyprodukují o 15% více mléka a jejich mláďata jsou o 15% těžší.

 

Podle Speakmana vysvětluje jeho výzkum i skutečnost, proč mají v chladnějších oblastech zvířata více mláďat. Zároveň vyzývá, aby bylo v modelech klimatických změn (poruch) zvažováno i to, jak může potřeba ochlazování organismu změnit potravní návyky zvířat a jejich reprodukci.

Zvětšit obrázek
Matky v indiánském kmeni Yanomano v Amazonii mají, jak je patrné z tohoto snímku, v otázce ochlazování při kojení celkem jasno.

 

Samozřejmě, že se najdou šťouravé, kteří mají k Speakmanově interpretaci výhrady. Za všechny jmenujme například fyzioložku Polly Phillipsovou z Florida International University v Miami. Ta pro populárně vědecký týdeník New Scientist řekla: „Myši jsou malé a mají proto vysoký poměr mezi povrchem a  objemem těla.

 

Zvětšit obrázek
Polly Phillipsová, Florida International University, Miami, USA

 

Obecně tedy mají mnohem větší problémy s tím, aby jejich tělesná teplota nepoklesla pod optimální hodnoty a nikoli s tím, aby se dokázaly zbavit nadbytečného tepla. Samice, které se starají o mláďata, mají vysoký metabolismus a to je zřejmě zvláštní případ.

 

 

Myšlenka, že nadbytečné teplo z trávení a produkce mléka může limitovat příjem potravy by připadala mnohem spíše do úvahy u větších zvířat. Zajímalo by mě, jak je to u ovcí nebo bizonů.“

 

New Scientist se ptá: „Měly by se kojící matky svlékat, aby si zajistily dostatek mléka pro dítě?“
„Naše schopnost ochlazovat se pocením nám dovoluje poměrně snadno se nadbytečného tepla zbavit,“ říká Phillipsová a považuje ochlazování matek za zbytečné.
„Pokud naše závěry platí, pak by pro matky, které se bojí ztráty mateřského mléka, mohlo mít ochlazování určitý význam,“ kontruje Speakman.

 

 

oholená 


Oholené myši produkují více mléka a mají těžší mláďata.

 

Pramen: The Journal of Experimental Biology (DOI: 10.1242/jeb.009779), New Scientist

 


 

Komentář Osla: Když je pro matky savců během gravidity a laktace odvádění nadbytečného tepla tak velký problém, proč v tomto období matky dramaticky nelínají? Je vyškubávání chlupů, které pozorujeme například u králičí samice při stavbě hnízda pro mláďata, adaptací i s ohledem na termoregulaci samice? Není v přírodních podmínkách riziko podchlazení u „holé“ samice v případě poklesu teploty mnohem větším rizikem, než potíže s přehřátím při graviditě a laktaci?

 

Datum: 20.11.2007 09:13
Tisk článku

Související články:

U sladkostí s fruktózou nejde jen o hmotnost     Autor: Josef Pazdera (10.10.2020)
Mezinárodní týden kojení v plném proudu aneb Co nám mateřské mléko dalo a vzalo     Autor: Jan Nevoral (07.08.2019)
Nový důkaz podporující prospěšnost kojení     Autor: Josef Pazdera (13.08.2008)
Mýtus, že kojení ženám způsobuje pokles prsů, byl vyvrácen     Autor: Josef Pazdera (08.11.2007)
Objeven chemický signál ženské žádostivosti     Autor: Josef Pazdera (11.10.2004)



Diskuze:

chladno a holá kůže

RomanH,2007-11-23 06:05:12

článek vyznívá jakoby jim po oholení nebylo tolik vedro, ale třeba kvůli většímu chladnu aby si udrželi větší teplotu tak více žerou a mírně jim to zrychlý metabolismus. navíc potomci se do většího chladna musí narodit více "obalený".
dále by to mohla být reakce kůže na více světla, jako u lidi je tvorba některých vitamínů záležitosti množství světla.

Odpovědět

Just a theory...

ZEPHIR,2007-11-21 16:23:42

..není možné, že vyholené samičky mají více mláďat, protože na samečkům připadaj mladší a víc sexy?

Odpovědět

stres zpusobeny holenim?

Tom,2007-11-21 11:48:41

mozna, ze rozdil je zpusobeny stresem z holeni, poraneni kuze, holicim kremem ???
existuji ale i ymutovane, hole mysky

Odpovědět

myslite jako...

jara cimrman,2007-11-20 20:03:30

..to jako oholeny na hlave?...me nejak unikaji tyhle souvislosti, potom do toho jeste bily mysky....a ta indianska matka by si mela naopak, neco vzit na sebe....a jakto ze John Speakman je tak chlupatej?...Jara Cimrman, holic mrtvol

Odpovědět

myslim, ze oholena mys

mp,2007-11-20 19:22:13

si prejidanim vyrovnava komplex, ze neni tak krasna jako jeji chlupata kolegyne. Jakpak by se asi nacpavali oholeni mysi samci?

Odpovědět

nie som zeleny, ale

john.smith,2007-11-20 13:48:40

nerozumiem, preco niekoho napadlo holit mysi a porovnavat, ake ma mlade holokozec a srstnac. unika mi co vlastne chcel ten Skot zistit. skusil menit teplotu okolia, kym spisal vysledky vyskumu a ponukol nam podivnu teoriu?
Vie mi niekto poradit ako sa da na takuto p......u zohnat grant?

Odpovědět


Praha

Jaroslav Kolman,2007-11-21 17:30:24

Omyl to nebylo cílem. Existuje řada pokusů,při kterých je potřeba holitmyši. Ty se holí do zásoby a v přebytku. Pokud se pokuspovede na menším počtu, vyholené myši zbydou a dají se do chovu. Pak jsou tu případy, kdy z nějakého důvodu pokus zcela odpadne. Inu a pak stačí si toho všimnout a prostudovat dobře vedené záznamy. Možná Vás to překvapí, ale zhruba polovina objevů přichází tak říkajíc, náhodou.

Odpovědět

Zajímalo by mě

Bikkhu,2007-11-20 12:03:20

Jak by autor studie vysvětlil to, že myši se úspěšně množí od sibiře a severní Kanady až po oázy v saharské poušti. Že by je na sahaře holili beduíni? Nebo na sahaře není zas až tak teplo?

Odpovědět

chladno - více mláďat

Mirek,2007-11-20 10:53:28

"Podle Speakmana vysvětluje jeho výzkum i skutečnost, proč mají v chladnějších oblastech zvířata více mláďat."

Mám jiné vysvětlení: více mláďat mají hlavně proto, že v chladnějších oblastech je kratší vegetační období a tudíž méně času na reprodukci (zpravidla jen jeden vrh do roka).

Odpovědět


chybka

honza,2007-12-08 10:50:09

přece jasně všichni vědí že když je zima je třeba se zahřát pohybem - takže se ty myšky pohybují (množí)a to jistě více než v oblastech kde kvůli vedru přichcíple leží celý den :-)

Odpovědět


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz