Vzpomínky posiluje zrychlený film  
Spánek není prázdné lenošení. Náš mozek při něm usilovně pracuje. Mnohé z toho, co jsme ve dne udělali nebo se naučili, si ve spánku opakujeme. Bez těchto „opakovacích lekcí“ bychom se učili nových věcem jen s obtížemi. Tým vědců z University of Arizona v Tucsonu vedený Brucem McNaughtonem zjistil, že „opáčko“ běží v mozku jako sedmkrát zrychlený film. Výsledky jejich výzkumu zveřejnil prestižní vědecký týdeník Science.



 

 
Bruce McNaughton, Professor, ředitel ARL Division of Neural Systems Memory and Aging, University of Arisona.

To, co vidíme, slyšíme nebo vnímáme jako chuť či vůni, se promítá do vybraných center v mozkové kůře. Pokud si máme tyto vjemy zapamatovat, musí informace z mozkové kůry vstoupit do části mozku zvané hipokampus. Tam je danému vjemu přidělena značka – jakýsi dočasný „čárkový kód“.  Takto označená informace putuje zpět do mozkové kůry. Podle přidělených značek si pak mozek dokáže najít a znovu pospojovat informace tvořící určitou vzpomínku. Když zavzpomínáme na loňskou štědrovečerní večeři, vybaví se nám, kde kdo seděl, co jsme jedli, jakou jsme poslouchali hudbu a třeba i to, kolik nás to všechno stálo. Nad kaprem a bramborovým salátem jsme mohli prosedět třeba hodinu. Mozek si ale celou událost přehraje během osmi či deseti minut. Nic jiného mu nezbývá. Když si máme něco zapamatovat, musí to mozek probírat opakovaně několikrát po sobě.

 


 

Zvětšit obrázek
Matthew A. Wilson, Profesor neurobiologie, vedoucí Department of Brain and Cognitive Sciences, MIT.

Mozek nedokáže okamžitě změnit vzájemné propojení neuronů tak, aby se nám určitá událost pevně usadila v paměti. Poprvé musí použít pro uložení nové informace stávající propojení nervových buněk. Je to jen jakési provizorium, které se opakováním ve spánku výrazně vylepší. Jak si mozek znovu a znovu zrychleně přehrává událost, mění se při každém kole vzpomínek propojení neuronů až nakonec umožní víceméně bezproblémové vybavení informace.

 

McNauhghtonův tým nejprve učil laboratorní potkany celých padesát minut běhat na několik různých míst. Během tréninku snímali vědci z mozku zvířat signály z několika skupin nervových buněk v mozku. Zjistili, že nervové buňky vykazují zcela typický vzor vzruchů.  Pak dostali učením zmožení potkani příležitost k hodinovému spánku. Sledování mozku spících zvířat ukázalo, že nervové buňky opakují stejný vzor vzruchů jako při výcviku. Typický vzor se projevil nejen v mozkové kůře, ale i v hipokampu. Vše však probíhalo šestkrát až sedmkrát rychleji. Potkani si zrychleně přehrávali malé kousky toho, co prožili, a měnili to na malé „balíčky“ ukládané do paměti.
Podle amerického neurobiologa Matthewa Wilsona z Massachusetts Institute of Technology v Cambridge dochází zcela jistě k podobně „zrychlenému přehrávání“ denních zážitků a zkušeností i v mozku spícího člověka.
„Jsem přesvědčený, že tyto jevy mají přímou souvislost s našimi sny,“ řekl Wilson v rozhovoru pro vědecký týdeník Nature.

 

 

 

 
Ve spánku si přehráváme i získávané dovednosti.

Spánek upevňuje vzpomínky
Přísloví o ránu, které je moudřejší večera, nelže. Informace získané během předchozího dne  máme ráno při probuzení v hlavě utříděné a upevněné. Pokud se učíme v rušném prostředí, mozek nám ve spánku rušivé pozadí odfiltruje a vzpomínku „vyčistí“. Ve spánku si také upevňujeme pořadí, v jakém po sobě jednotlivé události následovaly. Zdaleka nejde jen o teoretické poznatky, například o anglická slovíčka. Ve spánku si přehráváme i získávané dovednosti. Mozek houslisty si například opakuje ve spánku složitý prstoklad nacvičované skladby. V mozkových centrech řídících pohyb ruky se opakují tytéž vzruchy jako při skutečné hře. Mozek hraje na housle, i když se tělo ani nepohne. Zároveň si ve sluchovém centru přehrává skladbu.
Dostatečný spánek je pro osvojení nových informací a zvládání nových dovedností velice důležitý. Naopak, nedostatek spánku výrazně zhoršuje nejen paměť, ale celkovou duševní výkonnost.

 


 

Datum: 26.11.2007 10:55
Tisk článku

Související články:

Potkani mají představivost: V mysli cestují na imaginární místa     Autor: Stanislav Mihulka (05.11.2023)
Jak hacknout mysl: Jamais vu je snad ještě přízračnějším protikladem déjà vu     Autor: Stanislav Mihulka (27.09.2023)
AI-Descartes je inteligence, která jako špičkový vědec objevuje vědecké teorie     Autor: Stanislav Mihulka (16.04.2023)
Provádí mozek kvantové výpočty?     Autor: Stanislav Mihulka (21.10.2022)
Počátky abstraktního myšlení: Psi pochopí, že mají něco zopakovat     Autor: Pavel Houser (30.09.2022)



Diskuze:

..ja jsem se

jara cimrman,2007-11-27 15:37:28

...ja jsem se napriklad naucil celej marxismus, vcetne leninismu, ve skole v hlubokym spanku.....a potom na vojne, ty rudy knizky, taky sestudovany ve spanku.....hodne tenkrat pri usinani pomohl odvar z prazdnejch makovic .....

Odpovědět

a vy si to pamatujete?

Nina,2007-11-26 20:43:06

Nerikam ze mi mozek ve spanku obcas neprehrava nejakou novou cinnost ale malokdy. Nekdy,vyjimecne snad ve snu prijde reseni ktere vsak po probuzeni okamzite zapominam (( Jinak ale vzpominky...leda z minulych zivotu ci astralnich cest,pac s realitou me sny nemaji prakticky nic spolecneho...a o tom,co je na stole a kolik to stalo,no to uz vubec se tim muj mozek nezabyva)))
U tech mysi to je neco jineho;ucily se,mentalne drely a mozna z toho mely stres,kdyz tedy po uceni rychle usnuly. V pripadech pracovniho vypeti se mi to prehrava ve snu,to ano.Jenze po takovych "pracovnich" snech jsem rano vycerpana a mentalne vybita,reseni mi to neprinasi.

Odpovědět


:)

Martin,2007-11-26 21:36:37

A Vy neviete, že keď sa Vám sníva o robote, tak máte nárok na príplatky za nadčas, prípadne na náhradné voľno? ;-)))

Odpovědět


Tak Vas Martine

Nina,2007-11-27 11:06:49

beru okamzite za sefa))))pri trocha prace s meditaci zaridim ze budu o praci snit denne))))

Odpovědět

Všechno tam někde je ...

Ccecil,2007-11-26 20:34:15

Dost často mám pocit, že cokoliv jsme prožili, vše tam někde je uschováno, včetně zdánlivě bezvýznamných okamžiků. Kolikrát jsem měl tušení, že mozek jen tak balamutí a zapomenuté věci nahrazuje nějakou "pravděpodobnou" vzpomínkou. Mnohokrát jsem se ale přesvědčil, že vzpomínky objevené po 35-40 letech jsou velmi přesné i v detailech, které se kupodivu potvrdí z jiného zdroje. A to i naprosto nepodstatné události, které neměly žádný význam.

Odpovědět


Me je 18

Colombo,2007-11-26 22:02:20

a mam to presne naopak, nepamatuju si vubec nic a uz vubec podrobnosti:D

Odpovědět


to colombo

mustafa ibrahim,2007-11-27 07:31:39

To je tím, že si to v osmnácti nemůžeš přehrát se čtyřiceticetiletým odstupem. Vydrž, ono to přijde.

Odpovědět


ted jste mne pane Ccecil

Nina,2007-11-27 11:15:32

pripomenul jeden moment ohledne mozku. V bdelem stavu,-jedouci na kole, mi zakceleroval uplne davno zapomenutou vzpominku pred 30ti lety pouhy pohled na stripek skla v nemz se odrazelo slunce. Vzpominka banalni,jak jsem jako mala sla po Brnenske ulici a na zemi videla lesknouci se stripek skla.Kdo by tuto udalost choval v pameti? A vida-mozek presto...

Odpovědět

vliv spánku na inspiraci

rubicon,2007-11-26 13:07:51

Stav přecházející z bdění do spánku a opačně je nejčastějším stavem, kdy přichází člověku silné, často převratné inspirace v nejrozličnějších oblastech lidské činnosti viz: http://ao-institut.cz/texty/Mozek/12-schopnosti-mozku-duchovni-inspirace.html

Odpovědět


... alebo ...

Martin,2007-11-26 21:38:30

"Stav přecházející z bdění do spánku a opačně je nejčastějším stavem, kdy přichází člověku silné, často převratné inspirace..."

... alebo epileptický záchvat...

Odpovědět

nova spojeni mezi neurony ve spanku ...

Igor Turecek,2007-11-26 11:45:21

... a ve dne nic ? K tomu se autori studie nevyjadrili? Ale jinak velmi pekny clanek. Dalsi experiment propojujici umele neuronove site s biologickymi sitemi, tj. mozkem.

Odpovědět


spatne jsem se vyjadril

Igor Turecek,2007-11-26 11:48:56

na mysli mam samozrejme, zda se autori vyjadrili k propojovani neuronu pri bdeni.

Odpovědět


Propojování neuronů při bdění...

ZEPHIR,2007-11-26 12:23:58

...je z hlediska optimalizace trochu ošemetná záležitost, právě proto, že do sítě přicházej stále nový vjemy. Trochu se to podobá situaci, kdy si chcete organizovat práci, zatímco vám do šéfa neustále pršej nový úkoly. Abyste si je mohl uspořádat, musíte mít možnost říct: "tak a teď dost, buduju si rozvrh a priority úkolů". IMO proto taky vlastně v mozku existuje ten emulační režim REM, kterej vyžaduje spánkovej klid.

Odpovědět


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz