Kosmická „dělová koule“  
Astronomové pomocí rentgenové observatoře Chandra objevili jednu z nejrychlejších hvězd, jakou vůbec kdy pozorovali. Tato „kosmická dělová koule“ postavila před teoretiky otázku, jak vysvětlit tak neobyčejně velkou rychlost.


 

 

Kosmická dělová koule“ RX J0822- 4300 (Chandra X - ray Observatory). Kredit: NASA/CXC/Middlebury College/F.Winkler

Neutronová hvězda, označená RX J0822-4300, vznikla asi před 3700 roky při výbuchu supernovy Puppis A. Tři pozorování Chandry zřetelně ukázala neutronovou hvězdu pohybujícího se pryč ze středu exploze. Rychlost: 4,8 miliónů km/h! Při této rychlosti RX J0822-4300 unikne z Mléčné dráhy za pouhý milión let.

 

 

„Tato neutronová hvězda má jízdenku pouze ven z Galaxie,“ říká Robert Petre (Goddard Space Flight Center, Greenbelt, Maryland), jeden ze spoluautorů studie. „Astronomové pozorovali i další hvězdy vyhozené ven z Mléčné dráhy, ale žádná neměla takovou rychlost.“

 

 

„Hvězda je tak daleko, že pohyb, který vidíme po pěti letech je menší než velikost nejmenších číslic na drobné minci ve vzdálenosti 90 m. Je to pozoruhodné svědectví o schopnostech Chandry, jak malé úhly může měřit.“

 

 

Není to poprvé, co astronomové našli tzv. „hyperrychlé“ hvězdy. Ale ty dosud objevené, byly vystřelovány ven z Mléčné dráhy rychlostmi okolo 1,6 miliónů km/h.  Navíc existuje jeden klíčový rozdíl mezi RX J0822-4300 a dalšími „galaktickými uprchlíky“ - zdroj jejich rychlosti.

 

Zvětšit obrázek
Excentrické umístění RX J0822 - 4300 ve zbytku supernovy Puppis A. Kredit: NASA/CXC/Middlebury College/F.Winkler

Doposud se předpokládalo, že hvězdy získaly hyperrychlost vzájemným ovlivňováním superhmotnou černou dírou v centru Galaxie, která může fungovat jako „gravitační prak“.

Zvětšit obrázek
Zbytky supernovy Puppis A a neutronová hvězda RX J0822 - 4300. Kredit: NASA

Ale tato neutronová hvězda RX J0822-4300 byla vymrštěna při výbuchu supernovy. Napozorovaná data ukazují, že exploze pravděpodobně nebyla symetrická a neutronová hvězda byla „vykopnuta“ jedním směrem a trosky z výbuchu pak opačným.

 

 

„Krkolomnou“ rychlost neutronové hvězdy lze snadno vysvětlit (ať tak nebo onak), dokonce i počítačové modely supernov to dokáží. „Záhadou v případě této kosmické dělové koule je, jak příroda může vyrobit tak výkonné dělo,“ říká Winkler. „Rychlost by mohla vysvětlit neobvykle energetická exploze“, ale vědci zůstávají skeptičtí.

 

Výsledky výzkumu Winkler a Petre publikovali 20. listopadu 2007 v Astrophysical Journal.

 

Další snímky ke stažení zde.

Zdroj: NASA

 

 

 

 

 

Datum: 04.12.2007 01:42
Tisk článku


Diskuze:

..tato ... hvězda ...byla vymrštěna při výbuchu...

ZEPHIR,2007-12-15 23:20:25

Hele, a je to vůbec možný? Urychlit takovou hmotu v jediným okamžiku, aby zůstala vcelku? Spíš bych to viděl na ten gravitační prak. Třeba si minuly dvě neutronový hvězdy těsně vedle sebe.

Odpovědět


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz