Bakterie jako továrna na nanotrubičky  
Překvapivé zjištění, že bakterie rodu Shewanella zručně vyrábějí nanosoučástky, by se mohlo stát počátkem nové generace nanomateriálů.

 

 

Zvětšit obrázek
Shewanella oneidensis obklopená nanotrubičkami. Kredit: NewScientist.

Explozivní rozvoj nanotechnologií přináší mnohá očekávání, velké naděje a poslední dobou i klasické konzervativní obavy lidí, kteří jsou nervózní ze všeho nového od slezení ze stromů.


Nanoudělátka se obvykle vnímají jako striktně lidský a vynález, který si vyvíjíme ve skrytu laboratoří, z čehož se občas usuzuje, že jsou přírodě nepřátelské.Nosang V. Myung z University of California v Riverside, ale nedávno s kolegy učinil pozoruhodný objev, který tuto představu rázně odesílá do říše fantazie. Podařilo se jim doložit, že eubakterie rodu Shewanella z vývojové linie gamma proteobakterií, jedna z nejběžnějších bakterií na Zemi, vytváří nanotrubičky s vlastnostmi polovodičů. To není až tak překvapivé, podobné věci umí spousta bakterií, vesměs ale anorganickou cestou. Shewanella na to jde organicky, s využitím cukrů.

 

Zvětšit obrázek
Nanotrubičky jako materiál budoucnosti. Kredit: Nanopedia.


Je to zajímavý objev, který by mohl vést k zajímavým biotechnologickým aplikacím. Představa upravených bakterií, které ve velkém vyrábějí nanosoučástky nezní vůbec špatně.
Badatelé zjistili, že shewanelly vytvářejí arzenosulfidové nanotrubičky s unikátními vlastnostmi. Jak už to tak bývá, došlo k tomu úplně náhodou, při experimentech s odstraňováním arzénu ze životního prostředí. Shewanella dovede chemicky redukovat kovy, v tomhle případě ale vyšlo najevo, že vyrábí pozoruhodné nanostruktury.

 

Zatím není moc jasné, jak to dotyčné bakterie dělají. Podle všeho vyrábějí polysacharidy, které pak slouží jako šablony pro stavbu vlastních arzénosulfidových nanotrubiček. Bakteriální nanotrubičky jsou fotoaktivní a chovají se jako kovy vedoucí elektrický proud. Podle autorů se tak mohou stát inspirací pro novou generaci polovodičů a optické elektroniky.

Zvětšit obrázek
Shewanella oneidensis jako specialista na kovy. Vyfocená na hematitu Kredit: ScienceDaily.

 

Užitek z objevu by byl ještě mnohem větší, kdyby se rychle povedlo shewanelly donutit vyrábět nanotrubičky z lepších materiálů, například z kadmiumsulfidu. Ten je perfektním polovodičem.

 

Pokud se shewanelly rychle dostanou do spárů molekulárních laboratoří, je vize bakteriálních továren na nanodíly hudbou blízké budoucnosti. V této souvislosti je velmi příjemné, že už je k dispozici osekvenovaný genom bakterií rodu Shewanella.


Prameny: ScienceDaily 10.12.2007, Wikipedia


 

Datum: 11.12.2007 10:05
Tisk článku

Související články:

Nápoj s nanokrystaly zlata je slibný v léčbě Parkinsona a roztroušené sklerózy     Autor: Stanislav Mihulka (14.02.2024)
Nové perovskitové LEDky jsou tisíckrát jasnější než organické LEDky     Autor: Stanislav Mihulka (16.01.2024)
Neuromorfní monstrum DeepSouth bude simulovat výkon lidského mozku     Autor: Stanislav Mihulka (14.12.2023)
DNA nanoroboti mohou „donekonečna“ replikovat sami sebe     Autor: Stanislav Mihulka (09.12.2023)
Fyzikální exorcismus: Vědci po 67 letech ulovili Pinesova démona     Autor: Stanislav Mihulka (10.08.2023)



Diskuze:

Zdá se,

ZEPHIR,2007-12-11 12:31:35

...že ty brebery maj internet už dávno

Odpovědět


Co se zdá je sen.:-))

papaveria,2007-12-11 16:41:12

Panečku, že by vážně měli pravdu velmistři sci-fi, že makro svět je jen zrcadlem mikrosvěta? Možná že právě proto se říká, že sci-fi = literatura faktu, ne?

Odpovědět


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz