Je James Watson méně inteligentní?  
Překvapivé odhalení původu amerického genetika.

 

 

Zvětšit obrázek
Dva mladí géniové – James Watson a Francis Crick s modelem dvojité šroubovice DNA. Na třetí autorku tohoto objevu – Rosy Franklinovou se zhusta zapomíná. I to mívají Watsonovi jeho kritici za zlé.

V říjnu roku 2007 vyvolal slavný genetik James Watson bouři nevole prohlášením podle kterého jsou Afričané méně inteligentní než běloši. Stálo ho to propagační kampaň na podporu jeho nové knihy a dokonce i místo vedoucího newyorské Cold Spring Barbor Laboratory.

Zvětšit obrázek
Islandský genetik Kari Stefansson, deCODE Genetics

Celá kauza má poněkud pikantní dohru. Watsonův genom byl nedávno kompletně přečten a zveřejněn na internetu. Islandská genetická firma deCODE Genetics provedla analýzy Watsonova genomu a její experti došli k závěru, že Watson má 16krát více „afrických“ variant genů, než je u průměrného bělocha zvykem.

 


„Takové množství afrických variant genů můžete očekávat u někoho, kdo měl za prapradědečka Afričana,“ interpretoval výsledky analýz Kari Stefansson z deCODE Genetics.
Je tedy Watson díky africkým genům méně inteligentní? Pokud jde o genetiku, pak to rozhodně neplatí. Způsob, jakým dal v modelu šroubovice páry bazí – tedy písmena genetického kódu, byl rozhodně geniální. Svůj vysoký intelekt osvědčil mnohokrát před tímto přelomovým objevem i po něm. V jiných oblastech života už jeho genialita nemusí být tak zřejmá.
Výsledky analýz z deCODE tak lze brát i jako Watsonovu genetickou rehabilitaci Afričanů.

Pramen: The Scientist

 

 

Tajemství DNA

 

V knize Tajemství DNA (velká písmena českého titulu umožňují alternativní výklad názvu jako „Tajemství dna“) Watson Franklinovou rozhodně nešetří, i když v samotném závěru přiznává, že se v ní spletl. (P.S. Zbytky nákladu této úžasné knihy se dají pořídit v prodejnách nakladatelství Academia tuším za 10 Kč).

 

 

Datum: 12.12.2007 08:45
Tisk článku


Diskuze:

Mysterium vyjadrovani

Hasek,2008-01-01 05:16:04

nas casto zavadi. Vlastnost jazyka povazujeme za vlastnost popisovane oblasti. Do toho se pletou ruzne konotace pojmu a debaty graduji az do neceho co by slo nazvat intelektualni lync.Pro cloveka z exaktnich oboru se napriklad jevi az nesnesitelne pouzivani cisel ve vetsinove spolecnosti. Interpretace ruznych statistik, vynechany kontext atd. Siroka verejnost napriklad debatuje o globalnim oteplovani Prumerne Teploty na zemi.Pojem PT je vsem lidem na blozich(vetsinou prolezajicich elementarni fyzikou s odrenyma usima) samozrejme jasny, aniz o tom jakkoliv potrebuji premyslet, nebo to nejak studovat. Nekterym fyzikum, pracujici v oboru termodynamiky jeho fyzikalni smysl tak jasny neni.

Odpovědět

ja bych to nechal spat

mikjs,2007-12-27 17:32:08

nevim jakou hodnotu by melo zisteni ze tato rasa je chytrejsi nez naka jina - stejne z hlediska politicke korektnosti by takove vysledky byli tezko publikovatelne.
Obdoba je rozdil muz-zena kde to opakovane vyslo v prospech muzu - musel sem to napsat zalichotilo to memu muzskemu egu ale co ted z toho - ubereme zenam nejaka obcanska prava nebo co - nebo budeme kazdemu konkretne merit IQ a kdo nedosahne 100 odebereme mu pravo volit?

Osobne si myslim ze inteligence je dulezita ale zdaleka ne nejdulezitejsi lidska vlasnost a ta nejdulezitejsi se tezko meri - souhrne bych ji nazal moralka

P.S. abych si to vyzehlil u zen (to se mi asi uz nepodari): i kdyz sem si na svem IQ dost zakladal nasel sem vic zen, ktere me utreli v intelektualni debate nez muzu

Odpovědět

Pokud jde o alkohol

jogín,2007-12-18 15:28:05

a Asiaty, důvodem je ca 60% výskyt nefunkčního genu pro alkoholdehydrogenázu. Přítomnost genu ovšem působí jen nižší výskyt alkoholizmu, vyskytují se mezi nimi i alkoholici kteří se zlinýrují bez ohledu na katastrofální nevolnost. Za tvrzení, že mezi etniky nejsou rozdíly, spec. duševní, může představa všichni jsme si rovní, tak musíme být všichni stejní. Jinak bychom si rovní být nemohli.

Odpovědět

Nepochopení toho co Watson tvrdil

Tomáš Černák,2007-12-17 18:14:14

Vymazáno.
Pan Čermák si pletl odbornou diskusi s propagací rasismu.

Odpovědět


z

x,2007-12-18 15:30:09

Hm, dominantni barva vlasu a tvar nozder: od kdy jsou kvantitativni rysy dominantni nebo recesivni, trumbero?

Odpovědět


Odkdy je tvar nozder ...

ZEPHIR,2007-12-20 19:47:58

..kvantitativní rys? BTW Pokud nexete aby z vás jiní dělali trumberu, pak (..doplňte, co se vám zrovna hodí...)

Odpovědět


Od te doby

z,2007-12-20 20:28:48

Od te doby, co se jeho dedicnost nechova, jako se choval Mendeluv hrach (ano, kvantitativni neni spravne slovo, aditivni bude lepsi, a navic ve vice dimenzich). Jde pouze o to, ze mluvit o recesivite a dominanci u rysu, jako je barva kuze (a variabilita ruznych telesnych tvaru), je blbost.

Odpovědět

Co je tohle za bulvarni clanek?

freelook,2007-12-17 13:25:26

kdyz se rekne, ze cernosi jsou "lepsi" atleti(basketbaliste, muzikanti) nez bili, tak o rasizmus nejde. V pripade, ze se rekne ze bily je "lepsi" v jakekoli "discipline",tak uz jde o RASIZMUS!!!

PROBOHA PROC TAHATE "HLOUPOU POLITICKOU KOREKTNOST" na Osla? Radsi by jste se meli snazit o zhodnoceni vysledku, vyklad popr. o kostruktivni kritiku a ne o placani jak na strankach idnes.

Odpovědět

Nesmysl

Jarmil,2007-12-16 12:39:50

Muži jsou inteligentnější než ženy, bílý je inteligentnější než černý, vysoký je inteligentnější než malý, metalisti jsou inteligentnější než technaři, náckové jsou inteligentnější než anarchisté, hubení jsou inteligentnější než obézní, blonďáci jsou inteligentnější než zrzaví.. Když odstartuje deset koní, jeden bude první a jeden poslední.

Odpovědět

Jensen

filip,2007-12-13 12:59:42

Watson to asi nemá z vlastní hlavy: s touhle tezí přišel Arthur Jensen už v šedesátých letech (Jensen je psycholog a specialista na měření, teoretik inteligence). Problém je, že se to takřka nedá doložit: skoro nejde najít populaci lidí s různým rasovým původem, která by se nelišila v řadě dalších relevantních faktorů. Přitom IQ se nedá měřit jinak, než odkazem na skupinový průměr. Většina větších výzkumů (kromě těch, které organizoval sám Jensen) ty rasové/genetické vlivy nepotvrzuje. I kdyby existovaly, nejspíše by platilo, že "mezirasové" rozdíly budou zanedbatelné ve srovnání s rozdíly mezi jedinci v rámci jednoho etnika (mimochodem, Jensen nepovažuje za nejinteligentnější bělochy, ale asiaty).
Základní problém u těchhle studií je ovšem v tom, že se daných argumentů může chytnout kdejaký blb a ospravedlňovat tím svůj rasismus. To je ale na diskusi o odpovědnosti vědců.

Odpovědět


IQ v čechách

ZEPHIR,2007-12-13 15:16:54

..je podle tří nezávislejch datasetů o 1 bod vyšší, než na Slovensku (http://www.volkmar-weiss.de/table.html), 97-98-102 vs 96-97-10. USA maji 98-98-97 podle těchto dat. Je známo, že muži maj v průměru o 3.6 bodů  vyšší IQ než muženy...

Odpovědět


Objevu o radioaktivním rozpadu jádra...

ZEPHIR,2007-12-13 15:20:07

...se taky může chytit kdejaký jelito a konstruovat na jeho základě nukleární zbraně. Takže by se mělo zakázat tyhle informace zveřejňovat podobně jako díry v operačních systémech.

Odpovědět


proc

freelook,2007-12-17 14:01:25

proc jsou narody se silnejsim egoistickym genem a proc nektere vice altruisticke. proc asiati nemohou pit alkohol stejne jako bili? proc cernosi maji vetsi muzikalni dispozice nez bili? Proc ruzne narody reaguji na leky odlisne? proc jsou nektere narody temperamentnejsi nez jine?
je to vychovou?
inteligence je jeden z faktoru(dalsi pr. plodnost, imunita, vytrvalost, sila, empatie) ktery pomohl cloveku se prispusobit okolnim podminkam, a je jasne ze nekde bylo potreba vice a nekde mene... ten kdo zavira oci pred realitou je jen naivka.

Odpovědět

proc to nerict na rovinu?

jara cimrman,2007-12-12 19:52:41

...proste si ted pan Watson holt ji, co si nadrobil....jak mu asi ted chutna jeho vlastni polivcicka kterou si navaril???....to se mu tezko polykaji cerny geneticky nudle v tom jeho vyvaru......tajemstvi dna....hle, jak hluboce klesl!!..Vas Jara Cimrman

Odpovědět


Re: jara cimrman

ZEPHIR,2007-12-19 12:52:38

Jara Cimrman byl trotl designovanej svými tvůrci jako karikatura = nechápu jak se k takovýmu odkazu někdo může seriózně hlásit a ještě si myslet, že je tim vtipnej. To je jako kdybych si říkal Spejbl.

Odpovědět

Nechut

richard,2007-12-12 16:17:38

Vzhledem k one stvanici na Watsona bych doporucil drzet se stranou. Nebo si chcete nahrat politicke body?

Odpovědět

Neomalene

Jirka,2007-12-12 12:08:54

rekl jen to, co si mysli spousta lidi z prosteho pohledu na situaci v Africe a vedomi, ze lidi jsou proste ruzni. Tezko to samo o sobe melo nejakou vedeckou hodnotu, ale snad to byl podstatny krok k tomu, aby se to opravdu poradne prozkoumalo. Je potreba zjistit, jakou (jestli nejakou) ulohu v tom hraji geny, jakou treba vychova a jakou treba vyziva v urcitych fazich vyvoje cloveka. Uz jen to, ze Watson neco takoveho rika, dava tusit, ze v tomto smeru se toho jeste moc s urcitosti nevi. V tomto vyzkumu se nelze ohlizet na nejakou etiku, nebot nevedomost muze mit mnohem neetictejsi dusledky.

Mam za to, ze mluvil o statistickem rozlozeni inteligence. Zrovna ten jeho prapredek tak mohl byt africky genius (povazuju za pravdepodobne, ze to mohl byt nejaky vyznamnejsi African). Je zajimave, ze potomek praveho Anglicana a Skotky-Irky, mel nekde v pribuzenstvu cernocha. Jak se tam dostal? Nepise se nekde, kolik te cernosske DNA vlastne v tom genomu ma, aby se z toho dalo usoudit, v ktere generaci k tomu doslo? A kolik te cernosske DNA ma vlastne prumerny Evropan, treba Anglican nebo Cech? (Zrovna ted jsem dost liny prolezat The Scientist.)

Osobne si myslim, ze Watsonovi je jasne, ze na nejaky extra vyzkum uz nema, a tak proste provokuje ty mladsi. Muze to vypadat odporne, ale mozna to smysl ma.

Odpovědět


Ono na tu statistiku se musi opatrne

jkotek,2007-12-12 17:58:50

protoze clovek pak zjisti desive veci. Treba to, ze obyvatelstvo protektoratu ma vice arijske rysy nez to z treti rise. To byl sok pro uebermenschen...

Odpovědět


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz