Pochyby o spolehlivosti klimatických modelů  
Nová studie porovnala výsledky 22 nejuznávanějších modelů globálního klimatu s aktuálními klimatickými údaji a ukázalo se, že modely odvádějí neuspokojivou práci při modelování klimatických změn v podstatné části zemské atmosféry.

 

 

 
Data byla získávána z měření meteorologickými balony.

Výsledky výzkumu publikované 12. 12. 2007 on-line v časopise International Journal of Climatology vydávaném Royal Metheorological Society vzbuzuje obavy o spolehlivost modelů pro předpověď globálního oteplení.

 


 

Zvětšit obrázek
Další data o teplotách byla získávána ze satelitů NOAA.

„Obvykle se vedou diskuse o tom, nakolik jsou realistické předpovědi klimatických modelů pro předvídání klimatických změn na sto či více let dopředu,“ říká vedoucí výzkumného týmu David Douglass z University of Rochester. „My předkládáme něco mnohem důležitějšího: Mohou modely vysvětlit klima v nedávné minulosti? Zdá se, že odpověď je nikoli.“

 

Vědci z Rochesteru, z University of Alabama v Huntsville (UAH) a z University of Virginia porovnali „předpovědi“ změn klimatu u 22 nejcitovanějších modelů globální cirkulace s údaji o teplotách v tropech naměřených na povrchu, ze satelitů nebo prostřednictvím senzorů balonových sond. Modely udávají, že by se přízemní vrstva atmosféry měla ohřívat více, než se ve skutečnosti ohřívá.

 

„Modely soustavně předpovídají významné rozdíly mezi trendy ve vývoji klimatu na povrchu a v troposféře, vrstvě atmosféry, která se nachází mezi zemským povrchem a stratosférou,“ říká John Christy, ředitel Earth System Science Center při UAH. „Modely udávají, že by se troposféra měla ohřívat více než povrch a že tento trend by měl být obzvláště výrazný v tropech. Když jsme se podívali na aktuální data o klimatu, tak jsem neviděli urychlené ohřívání tropické troposféry. Místo toho se nižší a střední atmosféra otepluje stejně a nebo méně než povrch. Pro tyto vrstvy atmosféry je pozorovaný trend oteplování obvykle méně než poloviční ve srovnání s tím, co předpovídají  modely.“

Zvětšit obrázek
Klimatické modely, o jejichž výsledky se opírá Mezivládní panel o změně klimatu, neurčují přesně vývoj teplot v troposféře. Skutečné změny teplot nejsou ani poloviční.

 

Dvaadvacítka klimatických modelů použitá v této studii se shoduje s modely, které používá Mezivládní panel o změně klimatu Organiazce spojených národů, jenž nedávno dostal společně s bývalým viceprezidentem USA Alem Gorem Nobelovu cenu míru.

 

Data o atmosféře použitá pro potřeby této studie byla získána prostřednictvím senzorů aparatur na satelitech NOAA od konce roku 1979 a dále pak z měření získávaných dvakrát denně na desítkách míst v tropech teploměry na balónových sondách plněných héliem. K tomu byla použita i odpovídající data z pozemních měření. Data jsou získávána z různých zdrojů a vzájemně konfrontována, takže jejich spolehlivost je skutečně vysoká.

 

Zvětšit obrázek
Spolu s Alem Gorem získal Mezivládní panel o změně klimatu letošní Nobelovu cenu míru.

„Posledních 25 roků představuje období, kdy se provádějí kompletnější a přesnější měření a zároveň se provádí i modelování,“ říká Fred Singer z University of Virginia. „Nicméně modely zjevně s naměřenými daty nesouhlasí. Projekce budoucího klimatu založené na těchto modelech by proto měly být hodnoceny s velkou opatrností.“

 

Závěry této studie ostře kontrastují s předpoklady autorů klimatického modelování, kteří předpokládají, že tam, kde se liší výsledky modelu a naměřených dat, je chyba v měření a nikoli v modelu.

 

„Položili jsme si otázku, co by předpověděly modely o změnách v horních vrstvách atmosféry v uplynulých 25 letech a jak by tyto předpovědi odpovídaly realitě,“ říká Christy. „Pro nalezení odpovědi jsme potřebovali výsledky klimatických modelů, které by se za tu samou dobu shodovaly se skutečnými změnami teplot na zemském povrchu. Pokud modely určují povrchové teploty dobře a průběh teplot v troposféře špatně, pak to ukazuje na značné problémy při modelování. Ukázalo se, že v průměru všechny klimatické modely zachycují vývoj povrchových teplot v tropech správně. To znamená, že jejich výsledky můžeme použít pro testování spolehlivosti jejich předpovědí trendů v nižší atmosféře.“

 

Pramen: Wiley-Blackwell

 



Komentář Osla: Text je překladem tiskové zprávy, kterou o studii vydalo vydavatelství časopisu International Journal of Climatology Wiley-Blackwell. Redakce text nedoplňovala vlastními komentáři. Redakcí byl dodán jen ilustrační obrazový materiál s titulky.  Kontaktní osobou vydavatelství Wiley-Blackwell, která zodpovídá za tuto zprávu, je Jennifer Beal, jbeal@wiley.co.uk.

Datum: 12.12.2007 12:38
Tisk článku

Související články:

Další zdroj CO2 s kterým se nepočítalo     Autor: Josef Pazdera (28.01.2024)
Sluneční šlamastyka: Masivní solární farmy mohou měnit klima jinde ve světě     Autor: Stanislav Mihulka (14.01.2024)
Průměrné teploty ČR 1961-2023, teploty světa podle NOAA a jev El NIňo     Autor: Stanislav Florian (06.01.2024)
Zase jeden omyl v prognózování     Autor: Josef Pazdera (27.10.2023)
Už prý známe špouštěč velké klimatické změny před 8000 lety     Autor: Josef Pazdera (15.09.2023)



Diskuze:


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce







Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz