Spitzer studuje galaktické teenagery  
Před miliardami let se v celém vesmíru pravidelně srážely malé galaxie - a nutily plyn, prach, hvězdy a černé díry uvnitř galaxií, aby se spojily. Kolize galaktických plynů byly tak silné, že podnítily vznik hvězd a u centrální černé díry vyvinuly „nenasytný apetit“ na plyn a prach.

 

O galaktický plyn bojují obě skupiny – „hvězdné školky“ a „hladové“ černé díry.

Astronomové již delší dobu byli přesvědčeni, že tyto slučující se struktury vyrostly z některých hmotnějších galaxií v našem vesmíru. Nyní Spitzer Space Telescope identifikoval několik z těchto přechodových neboli „dospívajících“ galaxií.

 

 

Zvětšit obrázek
Spitzer Science Center (logo)

„Myslíme si, že většina hmotných galaxií se vytvářela pomocí slučování spirálních galaxií, jako naše Mléčná dráha. Takové události byly mnohem běžnější několik miliard let po Velkém třesku,“ říká Dr. Anna Sajina (Spitzer Science Center, Pasadena, Calif.). „To je období, které potřebujeme sledovat, abychom mohli studovat galaktické srážky.“

 

Vesmír je jako časový stroj; vzdálenější objekty jsou „mladší“ a jsou vrstevníky galaxií, které astronomové hledají. Pomocí Spitzeru se Anna Sajina ohlížela do doby několik miliard let po Velkém třesku a spatřila galaxie, které se blížily konci slučovacího procesu. Všimla si, že tyto galaxie mají velmi unikátní vlastnost - všechny měly masivní centrální černé díry, které byly zahaleny prachem a produkovaly radiové výtrysky (jety).

 

„V podstatě vidíme v těchto galaxiích konkurenční boj o omezené zdroje. Dva procesy - vznik hvězd a narůstání černých děr. Jde o soutěžení o plyn,“ říká Sajina. „Na začátku srážky většina plynu bude přispívat k formování hvězd. Směrem ke konci slučování zase konzumují více plynu černé díry.“

 

Zvětšit obrázek
Umělecké zpracování galaktických kolizí. Kredit: NASA/JPL-Caltech/T. Pyle (SSC)

Sajina tvrdí, že tento zápas o zdroje je relativně přechodný, trvá pouze 10 až 100 miliónů let. Nakonec velká část plynu bude vytlačena ven z galaxie silnými větry nově narozených hvězd, kataklyzmatickými explozemi hvězd (supernovami) nebo radiovými výtrysky z centrálních superhmotných černých děr. Odstranění plynu potlačí tvorbu hvězd a zabrzdí růst černých děr, které začnou „hladovět“.

 

„Ještě zcela dobře nerozumíme procesu ochlazování extrémních formací hvězd, narůstání černých děr, které následuje po jejich sloučení. Potřebujeme objevit zdroje v krátkém přechodném období poté, co se zapnuly radiové jety, ale galaxie a její centrální černá díra jsou ještě zahaleny do prachového kokonu,“ říká Sajina. „Přítomnost velkého množství prachu spolu se silnými radiovými výtrysky v těchto nově objevených galaxiích, z nich dělá hlavní kandidáty na objekty přechodného stadia.“

 

Pomocí Spitzerova extrémně citlivého infračerveného spektrometru byla Sajina se svým týmem schopna určit vzdálenost těchto galaxií, jejich stáří a to, že jsou extrémně „zaprášené“. Po srovnání s astronomickým archivem, nazvaném Sptizer First Look Survey, Sajina zjistila, že některé z těchto galaxií mají také radiové výtrysky (jety).
„Objev těchto přechodných objektů poskytuje novou oblast výzkumu společného vývoje černých děr a jejich hostitelských galaxií,“ dodává Sajina.

Anna Sajina, Lin Yan, Mark Lacy a Minh Huynh (všichni Spitzer Science Center) zveřejnili své závěry v Astrophysical Journal (září 2007).

 

Stejné systémy studovaly i dva další týmy. Pomocí Spitzera v rámci programu GOODS (Great Observatories Origins Deep Survey) objevili stovky černých děr s rentgenovými výtrysky. Jsou ukryty hluboko uvnitř prachových galaxií, které jsou od nás vzdáleny miliardy světelných roků. Zveřejněno 10. listopadu 2007 v Astrophysical Journal.  Další výsledky v programu GOODS získal také Fabrizio Fiore (Osservatorio Astronomico, Řím, Itálie) a jeho tým. Budou zveřejněny 1. ledna 2008 v Astrophysical Journal.

 

Zdroj: Spitzer

Datum: 16.12.2007 01:12
Tisk článku

Související články:

Spitzer ulovil tisíce trpasličích galaxií     Autor: Miroslava Hromadová (29.05.2007)



Diskuze:

silné větry

marwyn,2007-12-17 09:34:30

"velká část plynu bude vytlačena ven silnými větry", vyprávějte mi o tom, dneska prdím jak nově narozená hvězda.

Odpovědět


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz