Kdy začíná lidský život?  
To je otázka, které bude věnován pořad Vstupte! s Jaroslavem Petrem na Českém rozhlase Leonardo v pátek 11. ledna 2008 v 11:00 hodin.

 

 

Zvětšit obrázek
Začíná život mužů ve čtyřiceti? Autor se kloní k názoru, že v tom věku už má chlap většinu nejdůležitějších věcí (výjimkou je vlastní pohřeb) dávno za sebou.

Muži pokročilejšího věku rádi tvrdí, že „život začíná ve čtyřiceti“. Snad je k tomu vede snaha nepřipadat si staře vedle krásných slečen, jež by mohly být jejich dcerami. Posun počátku života i několik let po narození není ve světě nijak vzácný. Celkem běžný je u mnoha přírodních národů. Původní obyvatelé Tajwanu nepočítali dítě v prvních dvou až třech rocích života za skutečně živé. Pralesní kmeny z Angoly spatřovaly v dětech člověka dokonce až ve věku sedmi let. Do té doby děti nedostávaly ani jméno a rodiče je označovali třeba jen číslovkou určující pořadí, v jakém se narodily.

Zvětšit obrázek
Předčasně narozené děti. Je to už život se vším všudy? A zač stojí?

Při vysoké kojenecké úmrtnosti se těmto lidem zdál být novorozenec na světě jaksi „na zkoušku“. Za úspěšné absolvování testu životaschopnosti považovali nejrůznější události. Mezi domorodci v severní Ghaně je to přežití prvního týdne. Mezi rolníky ve starém Japonsku první pláč. U indiáni z Mohavské pouště přiložení k matčinu prsu.

 


Nežijeme ani v pralese ani v poušti. Přesto řešíme podobné otázky. Britský Nuffieldův výbor pro bioetiku vypracoval nedávno etický kodex pro lékařskou péči o předčasně narozené děti. Ten nedoporučuje oživovat a následně podrobit intenzivní péči děti narozené do 22. týdne těhotenství. Naopak, děti, které přišly na svět po 24. týdnu těhotenství, by měly být drženy při životě všemi dostupnými prostředky. V případě dětí narozených mezi 23. a 24. týdnem těhotenství doporučuje vzájemnou dohodu rodičů, lékařů a zdravotníků na tom, zda bude dítě podrobeno intenzivní péči či nikoli.

 

Nuffieldův výbor opírá své stanovisko o následující fakta. Šance na přežití dětí, které se narodily před 22. týdnem těhotenství, je nižší než 1% a pravděpodobnost, že budou v životě těžce postiženy, hraničí s jistotou. Po 23. týdnu těhotenství má dítě při intenzivní péči jen 16% šanci na přežití  a 64% vyhlídky na těžké postižení. Od 25. týdne těhotenství je ale přežití dětí při intenzivní péči 63% a riziko vážného postižení dosahuje 40%.

 

Zvětšit obrázek
V mnoha koutech světa není osud novorozence jistý ještě hodně dlouho po narození.

Jeden z autorů kodexu Andrew Whitelaw, profesor neonatální medicíny na University of Bristol k tomu říká: „Prodlužování života těžce nemocných předčasně narozených dětí může být nehumánní a klade na dítě nesnesitelné břemeno. Tyto děti jsou někdy za den podrobeny i padesáti zákrokům od zavádění kanyl až po operace mozku. Neustálá bolest a stres, kterým tyto děti čelí, jsou neetické.“

 

Lékaři dlouho předpokládali, že předčasně narozené děti žádnou bolest necítí, a pokud ano, pak že si ji nepamatují. Dnes je stále jasnější, že předčasně narozené děti bolest vnímají. Není to jen etický problém. Ukazuje se, že lidé, kteří byli jako novorozenci vystaveni mnoha bolestivým procedurám, mají v dospělosti narušené vnímání bolesti. Někteří jsou zvýšeně citliví, jiní mají  naopak vnímání bolesti utlumeno.
Jak ale Andrew Whitelaw přiznal, rozhodování o tom, kdy ukončit léčbu předčasně narozeného dítěte a přejít k péči, jež nezajišťuje více než důstojný konec života, je obtížné. Od dob, kdy jsme vyšli z pralesů, jsme poznali mnohé. Otázka: Kdy začíná život? však zůstává otevřená.

 

 

V pořadu si řekneme, jak se vyvíjí lidské embryo a plod. Podíváme se na to, jak odpovídali na otázku: „Kdy začíná život?“ staří Řekové, jako ji řeší judaisté, křesťané či muslimové. Pořad je k dispozici volně ke stažení ZDE.  Přepis pořadu je připojený pod tímto článkem ke stažení. 
 

Autor: Redakce
Datum: 09.01.2008 12:04
Tisk článku


Diskuze:

Doplněk

Pepa z depa st.,2008-01-14 15:09:34

"Kdy a kde v USA?" jsem adresoval panu Petrovi.

Odpovědět


kdy a kde

fryda,2008-01-16 15:56:57

Nevim presne kde, ale na ceskem internetu jsem to zahledl asi tak pred 6 lety. Snad by se to dalo jeste vygooglovat.

Odpovědět

Kdy a kde v USA?

Pepa z depa st.,2008-01-14 15:07:54

Dík za odpověď.Vím,věda se zatím příliš nezabývá zvláštními fenomény( i typu E.Cayce,G.Croiset,Vanga,F.Ferda).Třeba zdokonalí metody a způsoby měření činnosti mozku i od nejrannějších stadií.F.Ferda čerpal z "informačního pole" o kterém psal i B.Kafka.Na minulé životy nevěřím,i podle Kafky se jedná o schopnost číst z tohoto pole.

Odpovědět

doplněk

pepa z depa st,2008-01-11 16:04:44

..způsobem pokusu o potrat zkoušeli zemřít.Viz...

Odpovědět

Rád se dozvím něco nového.

Pepa z depa st,2008-01-11 09:33:53

Jaký mají vědci názor na embryonální paměť-snad každého z nás-sahající až do začátku těhotenství(fenomén byl jednak zjištěn při léčebných hypnotických pokusech a také při zhodnocení data sebevražedných pokusů pacientů vždy ve stejný den každý rok.Bylo zjištěno,že v ten den měli být pacienti coby embrya potraceni,dokonce způsobem pokusu o potrat.Viz článek v Chicago Tribune ze dne1.11.1978:Embryos Can Remeber,Therapist Says/Embrya si pamatují,říká terapeut/.Nebo zda vědci tuto skutečnost popírají jako nemožnou.

Odpovědět


embryonální paměť

jarda petr,2008-01-14 05:39:59

To by byl hodně zvláštní fenomén. EEG je u plodu patrné až po 20 týdnu a k interupci dochází obvykle mnohem dříve. Nervové buňky se sice objevují už po 15 dni vývoje embrya, ale netvoří funkční systém. Takže těžko si co pamatovat. To, co ten terapeut popisuje, jsou nejspíše tzv. falešné vzpomínky. Vhodně volenými otázkami a žádostmí typu: "Představte si , že..." lze do lidské paměti vpašovat "vzpomínky" na události, které se nikdy nestaly. V USA byl popsán případ, kdy terapeut "oživil" jedné dívce "potlačené vzpomínky" na to, jak ji otec pohlavne zneužíval, přivedl opakovaně do jiného stavu a následně ji sám doma provedl interupci. Ta dívka to mohla odpřísáhnout na detektoru lži a rafičky se ani nehnuly. Přesto lékařská prohlídka jasně dokázala, že dívka nikdy neměla pohlavní styk, nikdy nebyla těhotná a nikdy nepodstoupila iterupci. To jí jen terapeut vytvořil v mozku vzpomínku na neexistující událost. Podobného ranku jsou i vzpomínky na minulé životy.

Odpovědět

ale ja mam otazku

dobreno,2008-01-10 09:34:22

som laik a vy povedzte vedci či polovedci prečo som doteraz neochorel ked som v praci s kolegom ktory ma asi silnu nadchu alebo chripku a sedi mi za chrbatom komunikujeme v tesnej blizkosti a kycha kašle že až

Odpovědět


jste výběr

Mulén,2008-01-10 13:31:57

Protože jste produkt kvalitního evolučního výběru :-)

Odpovědět

..se divim...

jara cimrman,2008-01-09 19:23:20

...se stale divim, ze se to diskutuje....lidsky zivot zacina tehdy, kdyz vam postak pravidelne donasi slusnou penzi a vase deti se konecne natrvalo vystehujou z baraku....

Odpovědět


No to je jasné

PeterS,2008-01-10 10:18:13

život začína vtedy, keď manželka zbalí všetky deti a odíde aspoň na 2 týždne ku svojej mame:-)))

Odpovědět

frekvence

Honza,2008-01-09 19:02:25

Leonardo je šířené snad jen po Inetu http://www.rozhlas.cz/leonardo/portal/

Odpovědět

ČRo Leonardo

Simone,2008-01-09 16:02:07

Mohli by mi prosím někdo sdělit informace o frekvenci, na které Leonardo vysílá?

Odpovědět


Frekvence

vosel,2008-01-09 23:00:33

DVB-T multiplex českých radiokomunikací. (Tam kde jsou programy ČT a Nova)

Odpovědět


Kde poslouchat ČRo Leonardo

Ondřej Vrtiška,2008-01-10 11:16:01

Hezký den, ČRo Leonardo bohužel nenaladíte na "obyčejném" rádiu, protože nevysílá na žádné analogové frekvenci. Stanici můžete slyšet v digitálním vysílání DVB-T (multiplex A) a na internetu + několik dalších možností (DVB-S, některé kabelovky, IPTV). Všechny vlastní pořady (kromě hudebních) jsou k dispozici i ve zvukovém archivu. Web stanice: www.rozhlas.cz/leonardo, zvukový archiv: http://www.rozhlas.cz/leonardo/audio, archiv pořadu Vstupte!: http://www.rozhlas.cz/radionaprani/archiv/?p_po=2628

Odpovědět


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz