Amazonie - odlesnění a klimatické změny  
Mezinárodní tým vědců vedený Yavinderem Malhim z Oxfordské university provedl na stránkách prestižního vědeckého časopisu Science analýzu současného stavu Amazonie a zhodnotil její vyhlídky do budoucna.

 

 

Zvětšit obrázek
Dvě třetiny zničených ploch lesů Amazonie se proměnily na zemědělskou půdu. Třetina znovu zarůstá pralesem.

V roce 2001 se lesy Amazonie rozkládaly na 5,4 milionech kilometrů čtverečních, což představuje necelých 90% jejich původní rozlohy. Žila tu čtvrtina všech suchozemských živočichů a na konto amazonské flóry připadalo 15% veškeré pozemské fotosyntézy. Od té doby zmizelo každý rok v průměru 18 000 kilometrů čtverečních lesa. Teprve v roce 2007 se podařilo srazit úbytek pralesa na 11 000 km2. Dvě třetiny zničených ploch se proměnily na zemědělskou půdu. Třetina znovu zarůstá pralesem.


V Amazonii se projevuje i globální oteplování. Za poslední desetiletí tu stouply teploty o čtvrt stupně Celsia. Nezdá se to hodně. Ale jen do chvíle, než si uvědomíme, že na konci poslední doby ledové se Amazonie ohřála jen o 0,1°C. Klimatické modely předpovídají, že do konce 21. století teplota v Amazonii stoupne o 3,3°C. Pokud bude lesní porost poničen na rozsáhlejších plochách, mohly by především hluboko ve vnitrozemí stoupnout teploty až o 8°C. Za nejváženější změnu považuje Yavinder Malhi a jeho spolupracovníci vysychání Amazonie. Z tohoto hlediska se zdá nejohroženější východ Amazonie, kde také postupuje odlesňování nejrychlejším tempem.

Zvětšit obrázek
Největším nepřítelem deštných lesů je světový hlad po biopalivech.

Nejlépe by měla suchu vzdorovat západní Amazonie na úpatí And, jež zároveň hostí největší druhové bohatství organismů. Přesto i zde vidí vědci velkou hrozbu. Horské lesy v nadmořské výšce od 1500 do 3000 metrů jsou závislé na vláze z mraků, které tuto oblast prakticky permanentně halí. S oteplením vystoupí oblačnost do větších nadmořských výšek a stávající „mlžné lesy“ se ocitnou bez vláhy.

Přesto nemusí být následky sucha v Amazonii tak ničivé, jak vyplývá z počítačových modelů. Pokusy, při kterých byla amazonská vegetace uměle vystavena nižším srážkám, dokazují, že nenarušený amazonský deštný les je k suššímu klimatu poměrně odolný. Má  k tomu hned několik předpokladů. Stromy jsou s to čerpat rozsáhlým kořenovým systémem vodu i z velkých hloubek a tamější rostliny se dokážou celkem dobře přizpůsobit i vyšším teplotám. Zvýšení koncentrace oxidu uhličitého v ovzduší, jejž rostliny využívají k výrobě energie fotosyntézou, dovoluje rostlinám zvládat zvýšenou zátěž v podobě sucha a vyšších teplot. Dokládá to i fakt, že před několika tisíciletími byla celá jižní Amazonie podstatně sušší než dnes, a přesto si své lesy udržela.

Největším nepřítelem deštných lesů je oheň. Přirozené požáry jsou tu vzácné. O to horší jsou následky požárů zakládaných zemědělci. Světový hlad po biopalivech může už brzy tlak na vypalování lesů ještě vystupňovat. Místo lesů porostou olejové palmy na výrobu bionafty nebo plantáže cukrové třtiny pro výrobu biolihu. Pokud se tento scénář uskuteční, může se plocha amazonských lesů do roku 2050 zmenšit na 3,2 milionu kilometrů čtverečních, což by byla zhruba polovina jejich původní rozlohy.


 


 

Datum: 15.01.2008 13:49
Tisk článku

Související články:

Nechtěný efekt ekologického zemědělství     Autor: Josef Pazdera (24.03.2024)
Další zdroj CO2 s kterým se nepočítalo     Autor: Josef Pazdera (28.01.2024)
Zase jeden omyl v prognózování     Autor: Josef Pazdera (27.10.2023)
Mohly by nám medúzy pomoci čistit odpadní vody od mikroplastů?     Autor: Dagmar Gregorová (15.04.2023)
Exploze na potrubí Severních proudů rozvířily toxický sediment     Autor: Dagmar Gregorová (22.03.2023)



Diskuze:

To je divne.

Pavel,2008-01-16 15:01:46

To jako ze kdyz stoupne teplota, tak jsou vetsi sucha?

Odpovědět

Něco se děje

Medvědovič,2008-01-16 08:30:13

Mám příbuzné přímo v Belo Horizonte (Brazilie) a píší, že letošní léto je i na tamější poměry horké a suché. Zejména deště odpovídající letním monzunovým jsou o poznání slabší.

Odpovědět

pozary

bluemoon,2008-01-15 20:05:50

ano, v clanku zminovane pozary jsou opravdovou hrozbou pro destne pralesy, ale to uz je opravdu dlouhodoby problem. pamatuju si, kdyz jeste pred nekolika vice lety se prodavaly samolepky Lutra nebo tak nejak od wwf a tam uz v te dobe zminovali, ze pozary umyslne zakladaji zemedelci kvuli pude. tezarske spolecnosti se vetsinou snazi aspon castecne zalesnovat. sice ty male stromky nenahradi ty vetsi behem nejakeho casoveho obdobi, ale nejvetsi hrozba jde opravdu od zemedelcu a biopaliva jsou opravdove nestesti a to vsechno kvuli lenosti lidi, kteri jsou na pohonnych hmotach zavisli i na ceste do obchodu.

Odpovědět

..vsak voni si to amazonsti..

jara cimrman,2008-01-15 18:15:03

...vsak oni si to obyvatele a staty na uzemi Amazonie nejak vyresi....asi jako si to my (demokraticky) resime na svych uzemich ne?....nicmene, jsem prvni, kdo rad radi druhymu, zametat pred vlastnim prahem je medialne nevyrazny..nikdo si moc nevsimne....

Odpovědět

Kedy bola povodna plocha?

Seto,2008-01-15 16:22:55

"do roku 2050 zmenšit na 3,2 milionu kilometrů čtverečních, což by byla zhruba polovina jejich původní rozlohy."

Zeby dnesna?

Odpovědět

Nebyl tu před nedávnem

František I.,2008-01-15 14:51:36

článeček od člověka, který si dal tu práci a podle satelitních snímků zjišťoval skutečnost? Nějak prý došek k závěrům, že to s tím odlesňováním není tak zcela košer a hlášky zelených oteplovačů o odlesňování nejsou až tak zcela pravdivé. Deštné pralesy prý snad dokonce zvětšily svoji plochu. Tak kdo bude mít asi pravdu? Možná, že ty satelity ukazují hlouposti nebo jsou špatně seřízené.

Odpovědět


ty satelity ukazují hlouposti

Tropic,2008-01-15 17:05:16

Ne Františku - to jen OSEL zase jednou přetiskl zprávu, která nebyla objednána klimaskeptiky (což si samozřejmě zaslouží pochvalu, kdyby to neměla být samozřejmost) - tak si asi budete muset chvilku zvykat, že si zdroje na webu občas odporují.

Odpovědět


Ten článek

karpinus,2008-01-15 17:28:54

tady pořád je, ale fascinují mě ty rozdíly ve výměrách. Tady jsou pralesy jen v Amazonii přes 5mil km2, a v minulém článku jsou deštné pralesy v 65 zemích něco kolem 2mil km2... Ale stejně, pokud má Amazonie 5mil km2, tak tím udaným tempem by se odlesňovala 400 let ! Takže ještě je čas brzdit a vypadá to, že se začíná dařit, tak vo co go ... Ale přesto - kdyby šli greenpeacemani krást sekery dřevorubcům do pralesa, udělali by konečně něco pro ekologii. Máváním prapory na komínech toho moc nespraví.

Odpovědět


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz