Obnova říčních toků v USA  
Američané si myslí, že vracejí přírodu do původního „panenského“ stavu. Místo toho jen obnovují stav, který nastolili jejich pradědové.

 

 

Zvětšit obrázek
Protierozní opatření na farmách se míjí účinkem. Kvalitu vody zhoršuje rozvíření usazenin starých 300 let.

 

V současné době běží na východě USA řada nákladných projektů, jež si kladou za cíl návrat vybraných míst v krajině do stavu, jaký tu panoval před příchodem Evropanů.

Zvětšit obrázek
Robert Walter

Vodní toky jsou dnes mnohde přeměněné na přímé, umělé kanály rychle odvádějící vodu. Ochránci přírody vynakládají obrovské úsilí a prostředky na jejich proměnu na meandrovité  potoky a říčky se štěrkovitým dnem.

 

Nejnovější výzkum ale dokazuje, že takový vzhled získala krajina a vodní toky až díky intenzivní aktivitě prvních bílých osadníků. Původně bylo východní pobřeží USA kryto bažinami.

 


Robert Walter a Dorothy Merritsová z pensylvánské Franklin and Marshall College došli k závěru, že první osadníci vykáceli lesy, přeměnili je v pole a vystavěli desítky tisíc malých přehrad, jejichž vodou poháněli mlýny.

 

V roce 1840 mohlo v oblasti od Jižní Karoliny až po Maine fungovat asi 65 000 mlýnů. V údolích tak vznikaly kaskády přehrad, jejichž hráze vytvářely stupně táhnoucí se napříč celou šířkou údolí. Z okolních svahů zbavených lesa byla erozí snášena do nádrží půda, jež tu vytvářela mocné usazeniny.

 

 

Zvětšit obrázek
Vzorky ze dna potoků vypovídají o tom, že východní pobřeží USA bývalo za dob Indiánů bažinou. Až evropští osídlenci zde zregulovali toky a zbudovali kaskády nádrží pro desítky tisíc mlýnů. (Kredit: Robert Walter )

Později byl vodní pohon nahrazen uhlím a ropou a mlýny zanikly. Hráze přehrad se zbortily a začaly se z nich uvolňovat nahromaděné sedimenty. To je důvod, proč jsou potoky na východním pobřeží USA po každém vydatném dešti silně zakalené.

 


Vědci se původně domnívali, že jde o půdu odnášenou erozí z okolních farem. Ve skutečnosti je to půda, kterou spláchly deště do přehrad před 300 roky už v samotných počátcích osídlení východního pobřeží Evropany. Proto nemají protierozní opatření na farmách na kvalitu vody v potocích a říčkách valný vliv. Struktury vytvořené soustavami přehrad jsou na satelitních snímcích patrné ještě dnes. Vzácné deníky z počátků kolonizace potvrzují závěry Waltera  a Merritsové. Popisují východní pobřeží dnešních USA jako „bažinaté louky“.

 


Pramen: Science

 

 

 

 

 

Datum: 18.01.2008 10:12
Tisk článku

Související články:

Nechtěný efekt ekologického zemědělství     Autor: Josef Pazdera (24.03.2024)
Další zdroj CO2 s kterým se nepočítalo     Autor: Josef Pazdera (28.01.2024)
Zase jeden omyl v prognózování     Autor: Josef Pazdera (27.10.2023)
Mohly by nám medúzy pomoci čistit odpadní vody od mikroplastů?     Autor: Dagmar Gregorová (15.04.2023)
Exploze na potrubí Severních proudů rozvířily toxický sediment     Autor: Dagmar Gregorová (22.03.2023)



Diskuze:

Změna přístupů ke krajině

bud,2008-01-21 12:55:44

k tématu
Změna přístupů ke krajině
http://www.changenet.sk/ludiaavoda/sprava.stm?x=66907


snad by se meliorační betonáři od nás mohli v USA poučit,
i když dnes si už říkají jinak - Biotechnologická úprava krajiny - projekty nebývají příliš odlišné...

Odpovědět

Meandry

Tomáš,2008-01-18 19:53:15

A nezačaly ty meandry vznikat samovolně tím jak se ta řeka zanášela erozí? A otázka je taky jestli první osadníci postupovali podle nějakého plánu - v Evropě tehdy už existovalo vyspělé vodní stavitelství, ale Amerika byla přece jen v jiné situaci. jestli to budovali spontánně tak to mohlo být občas i cikcak. A třeba to byla kombinace více vlivů :-))

Odpovědět


Meandry

Tomáš,2008-01-19 10:43:29

Tak na tehle adrese je to popsáno podrobněji a je to tak- tok se zanesl a udělal meandry - sekundárně Viz:http://www.rozhlas.cz/leonardo/zpravy/_zprava/415849

Odpovědět


meandry

IP,2008-01-19 15:58:21

Podstatu vidím v tom, že sice obnovují artefakt, ale lepší než současné narovnané kanalizované toky. Výsledkem jsou říčky s pestřejšími podmínkami a vcelku přirozeným společenstvem. Mohli by to klidně bez ztráty cti vydávat za obnovu technické památky spojenou s lepší ekologickou funkcí.

Odpovědět

trochu ukvapené hodnocení

I. Přikryl,2008-01-18 13:03:08

Nepochybuji o aktivitě prvních kolonizátorů a považuji to za docela zajímavou informaci. K něčemu podobnému docházelo u nás ještě v 19. století, kdy bažinatá území neměla otevřený vodní tok. Teprve jejich oboráním a zmenšováním vznikla jasná odvodňující vodoteč.
Na druhé straně bych se dost divil, kdyby budovali tito kolonizátoři meandrující toky se štěrkovým dnem, když bylo jednodušší a levnější udělat rovná koryta a nic do nich nenavážet. Úprava současných kanalizovaných toků do přirozenější podoby proto má smysl z řady důvodů. Navíc případ východního pobřeží nelze vztáhnout na celé USA. Ve vyšších polohách a kopcovitější krajině musely být běžné potoky, říčky a řeky.

Odpovědět


Logika pane kolego!

papaveria,2008-01-18 17:38:13

Uvažujte prosím logicky a nepište takové blbosti, jakože rovný kanál by byl pro ty osadníky jednodušší. Nebyl, neměli na něj techniku. Přeneste se ve fantazii k nim do minulosti a popište co vidíte: Několik skupinek farmářů kope najednou koryto budoucí řeky, každý na svém pozemku. Protože nemají žádné nákresy a výkresy, ale jen body odkud a kam má koryto vést přes jejich pozemky, motykami a rýči tvoří strouhu jak se dá; místo kde je bažina obzvláště měkká, se obejde a koryto se vede kolem tohoto místa...

Odpovědět


to papaveria

IP,2008-01-18 18:27:05

To je ovšem typicky z prstu vycucané. V době, kdy Evropané osídlovali Ameriku existovalo již vyspělé stavitelství (rybníky, plavební kanály ap.). Jestliže navíc stavěli nádrže na pohon vodních mlýnů, museli to mít solidně promyšlené.
Navíc klikatý tok není totéž co meandrující tok.

Odpovědět


:-))

papaveria,2008-01-19 08:15:26

Ekonomické souvislosti: Bažinaté pozemky si kupovali lidé, kteří na koupi solidní půdy neměli prostředky, takže se dá opět logicky odvodit, že se o tuto půdu starali bez dalších náročných investic (samozřejmě pokud nároky odborníků nepovažujete za náročné investice, pak opět nemám pravdu).

Odpovědět


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz