Geneticky modifikovaná mrkev a osteoporóza  
Geneticky modifikovaná mrkev jako zdroj vápníku.


 

 

Zvětšit obrázek
Jay Morris, Baylor College of Medicine

Osteoporóza je jednou z nejrozšířenějších chorob vyvolaných z valné části nevhodnou výživou. Léčba spočívá ve zvýšených dávkách vápníku a zajištění jejich zvýšeného vstřebávání. Američtí vědci z Baylor College of Medicine v Houstonu a z Texas A&M University otevřeli zcela novou možnost, jak obohatit lidský jídelníček o snadno dostupný vápník.

 
Absorpce vápníku z geneticky modifikované mrkve byla o 41% vyšší.

Metodami genového inženýrství pozměnili gen sCAX1, který kóduje bílkovinu důležitou pro transport vápníku a jeho ukládání v rostlinných pletivech. Tento gen vnesli do dědičné informace mrkve. Už pokusy na myších dopadly velmi povzbudivě, protože myši živené touto mrkví absorbovaly s potravou dvakrát více vápníku než myši krmené obyčejnou mrkví. Podobně dopadly i pokusy na lidských dobrovolnících. Absorpce vápníku z geneticky modifikované mrkve byla o 41% vyšší. Výsledky této studie zveřejnil přední vědecký časopis Proceedings of the National Academy of Sciences.

 


Denní potřeba vápníku je 1000 miligramu. Stogramová porce geneticky modifikované mrkve obsahuje 60 miligramů tohoto prvku, který se absorbuje v lidském trávícím traktu ze 42%. Z toho je zřejmé, že samotná geneticky modifikovaná mrkev může nedostatek vápníku v potravě vyřešit jen částečně. Vedoucí týmu Jay Morris z Baylor College of Medicine  je přesvědčen, že modifikace vápníkového transportéru sCAX1 je schůdná i u dalších druhů zeleniny a ovoce.
„Jídelníček, který by obsahoval takové druhy ovoce a zeleniny by měl skutečně značný význam na prevenci osteoporózy,“ říká Morris.

 

Pramen: Proceedings of the National Academy of Sciences.


 

Datum: 20.01.2008 23:51
Tisk článku


Diskuze:

americka mrkev

pat,2008-01-22 12:33:47

lidske telo dokaze vyprodukovat dostatek vapniku a jiných mineralu a vytaminu a co ja vim ceho a nepotrebuje k tomu americkou gm mrkrev.potrebuje k tomu jen sanci.osteoporoza-autoimunitni onemocneni pristitnych telisek a kosti.kdyz neodstramime s tela radioaktivni latky osteoporozu nevilecime i kdybichom se pokrajeli

Odpovědět


Nedá se na to koukat

,2008-01-23 21:21:32

Oprav si vitamín a kdybychom

Odpovědět


toz to je dobre toto

tmoravec,2008-01-23 23:45:58

Nu krom hruzneho pravopisu bych mel namitku i k tvrzeni, ze si lidske telo dokaze vyprodukovat vapnik. zrejme v sobe kazdy skryvame maly atomovy reaktor. ale jinak dobre.

Odpovědět

prevencia

Martin,2008-01-21 23:11:19

Ako prevencia proti osteoporóze sa odporúča pravidelný pohyb, napríklad beh, aby telo bolo stále namáhané a trénované. Princíp je jednoduchý - orgán, ktorý sa nepoužíva, degeneruje a je známe, že napríklad kulturisti nemajú len obrovské svaly, ale zároveň im pri cvičení pevnejú aj kosti.

Odpovědět

.znate ten vtip...

jara cimrman,2008-01-21 18:49:20

..peknej clanek, uvidime...ale pripomina mi to ten vtip, jak pan doktor doporucil pacientovi pro zvyseni vykonnosti pravidelne jedno kolecko mrkve denne....jiz druhy den to pacient vzdal, kdyz mu zahradnik dovezl druhe navrsene kolecko mrkve primo ze zahrady....

Odpovědět

Osteoporóza

Blažej,2008-01-21 14:03:21

V Google si najeďte na "kost trabekulární" a počtěte o problematice řídnutí kostí.Nebo si o problematice pročtěte Velký lékařský slovník,nebo "Bibli předpisů zdravé výživy",autor James F. Balch, nebo britskou Rodinnou encyklopedii zdraví.Osteoporóza je velmi obtížně léčitelná,je nutný celý komplex preventivních opatření-včetně výživy.Samotná mrkev není všelékem.

Odpovědět

Tedy nejsem doktor, ale

vosel,2008-01-21 11:03:09

Pokud mě moje paměť neklame tak příčinou osteoporózy není nedostatek vápníku...

Odpovědět

Osteoporóza

xb,2008-01-21 09:39:54

Prokázali absorpci vápníku, nikoli účinek na osteoporózu. Už dávno se ví, že typický pacient s osteoporózou má vápníku nadbytek a tělo odvápňuje, aby srovnalo poměr Ca/Mg.
Léčba osteoporózy vápníkem mně připomíná citát ze začátku jedněch Básníků: "Na tuto nemoc zná lékařská věda dva léky. Ani jeden z nich nefunguje."
Kdo chce léčit osteoporózu rozumně, měl by si nechat zjistit množství prvků a jejich vzájemné poměry ve vlasech nebo v nehtech. Tak se dozví, jak to s prvky vypadá uvnitř buněk. Z krve rozumnou informaci nezjistí, protože krev je nejspíš to poslední místo, kde si tělo může špatný poměr Ca/Mg dovolit.

Odpovědět

zachvilu len jedna zelenina

Pivo,2008-01-21 01:01:51

Už sa tešim, keď pridem do veľkoobchodu a zoberem tu jedinu rastlinnu položku, čo tam maju. To čosi, bude mať všetko, čo je odporučane medicinou ako denna davka. Pridem domov oplachnem a spapam a tym budem mať za sebou večeru, obed aj raňajky.

Odpovědět


Univerzální ovoce

P_V,2008-01-21 01:45:26

...to budou amarouny, základ jídelníčku, na tisíc a jeden způsob :-)

Odpovědět


Amarouny

Jirka,2008-01-21 11:38:58

Taky me to napadlo.

Ale slechteni zdar!

Odpovědět

Chuť

Standa,2008-01-21 00:33:08

Tak mě napadá: V jaké fázi vývoje vlastně výzkumnící svůj produkt poprvé ochutnají? Bylo by trapné dlouze zkoušet na myších něco, co by se nakonec nedalo kvůli mizerné chuti jíst.

Odpovědět


nejem chut

Lox-ti,2008-01-22 12:58:24

neni mozne ze by precejenom mrkev plna vapniku byla trochu tvrdsi nez standarti? mysim to pravdepodobne vadit nebude ale nekomu kdo si nepotrebuje brousit zuby by mohlo :)

Odpovědět


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz