Mladě vypadající staré hvězdy  
Dvěma neobvyklým hvězdám by některé jejich pozemské kolegyně mohly tiše závidět. Vypadají velmi mladě, dokonce se zdá, že by se u nich mohly vytvářet nové planety. Přesto je jejich stáří poměrně vysoké.

 

 

Zvětšit obrázek
Hvězda BP Piscium (uprostřed snímku) byla zachycena 3m dalekohledem Lickovy observatoře. Barevně jsou znázorněny výtrysky plynu. Kredit – Marshall Perrin (UCLA), James Graham, (UC Berkeley)

Nové hvězdy vznikají z oblaků prachu a plynu, které se postupně smršťují. Materiál, který není využit pro tvorbu samotné hvězdy, ji obklopí v podobě disku. Z tohoto disku se posléze mohou vytvořit planety a další tělesa tak, jak je pozorujeme například právě v naší Sluneční soustavě. Po uplynutí určité doby je planetární soustava zformována a postupně také vyčištěna od zbytku materiálu, který nebyl využit. To trvá maximálně několik desítek milionů let a poté již není z čeho nové planety tvořit.

 

Zvětšit obrázek
Ilustrátorova představa protoplanetárního disku. Kredit – NASA

Nicméně nyní astronomové narazili hned na dvě hvězdy, které ukazují trochu jiné zvyklosti. Na první pohled vypadají skutečně jako mladé hvězdy, v jejichž okolí možná i probíhá tvorba planet. BP Piscium v souhvězdí Ryb i TYCHO 4144 329 2 v Velké Medvědici vykazují známky akrece plynu, rozsáhlé disky tvořené prachem a plynem i výrazný přebytek infračerveného záření. U BP Piscium je navíc pozorovatelný výtrysk plynu. To vše tvoří přímo ideální prostředí pro tvorbu planetesimál, které se později slepují do větších útvarů.

 

„Všechny tyto charakteristiky se natolik hodí k mladým hvězdám, že bychom očekávali, že i tyto dvě hvězdy jsou mladé,“ říká o hvězdách Carl Melis (University of California, Los Angeles). Pohled na další data ale ukazuje, že tomu tak není.

 

Skutečné stáří obou hvězd prozrazují především jejich spektra. Typickým případem je zastoupení lithia. Tento prvek je relativně dost zastoupený u mladých hvězd. Ovšem v případě hvězdy BP Piscium spektra ukazují, že lithia je zde sedmkrát méně než by astronomové u mladé hvězdy srovnatelné hmotnosti očekávali. „Neznáme způsob jak dosáhnout takto malého zastoupení lithia pokud by BP Piscium byla mladá hvězda,“ dodává Carl Melis. Jedinou možností podle vědeckého týmu je, že lithium bylo jednoduše „zpracováno“ tak, jak tomu bývá u starších hvězd.

 

I další spektrální charakteristiky potvrzují, že věk je neúprosný nejen u hvězd pozemských.

 

Zvětšit obrázek
Hvězdu AU Microscopii rovněž obklopuje prachový disk. Takto jej zachytil Hubbleův kosmický dalekohled. Kredit – NASA, ESA, J.E. Krist (STScI/JPL); D.R. Ardila (JHU); D.A. Golimowski (JHU); M. Clampin (NASA/Goddard); H.C. Ford (JHU); G.D. Illingworth (UCO-Lick); G.F. Hartig (STScI) and the ACS Science Team

Prachový závoj kolem obou hvězd je skutečně impozantní. V případě BP Piscium je 75% veškerého záření hvězdy pohlceno prachem a zpětně vyzářeno v infračerveném oboru spektra. I když u druhé z podezřelých hvězd je to „jenom“ 12%, oba dva případy jsou podle Melise velmi „okázalé“ ve srovnání s ostatními staršími hvězdami.

 

Zajímavé je, že hvězda TYCHO 4144 329 2 není osamocená, ale obíhá kolem další hvězdy, jejíž hmotnost je srovnatelná s hmotností našeho Slunce. Zdá se, že tato její společnice na rozdíl od ní samotné nic neskrývá. Nemá žádný nápadný prachový disk a její charakteristiky vypadají jednoduše tak, jak se na starší hvězdu sluší a patří. Pár leží ve vzdálenosti 200 světelných roků od Slunce.

 

Astronomický tým plánuje další pozorování obou zvláštních hvězd pomocí velkých pozemských i kosmických dalekohledů. Vědci budou také pátrat po dalších hvězdách, které by vykazovaly podobné chování.

Jedna z pracovních verzí jež by mohla přebytek materiálu vysvětlit, počítá s blízkým průvodcem, ze kterého si dotyčná hvězda prach a plyn „půjčila“.

 

Zdroje:
University of California L.A.
Space.com


 

Autor: Pavel Koten
Datum: 22.01.2008 15:57
Tisk článku

Související články:

První pozorování kilonovy při krátkém gama záblesku     Autor: Stanislav Mihulka (05.08.2013)
Prastará hvězda, která by neměla existovat     Autor: Stanislav Mihulka (02.09.2011)
Pestrá chemie kolem uhlíkové hvězdy     Autor: Stanislav Mihulka (18.03.2011)
Monstrum s tlustým opaskem     Autor: Miroslava Hromadová (02.06.2008)
Kosmický supermagnet vysílá záhadnou „morseovku“     Autor: Miroslava Hromadová (26.05.2008)



Diskuze:

Zephyre, rychtujte se k odchodu

Pavel Brož,2008-01-22 22:53:55

Zephyre, do konce týdne máte možnost nechat v některé zdejší diskuzi odkaz na nějaké Vaše nové diskuzní působiště, pokud si nějaké najdete, někde mimo tento server. Je to seriózní nabídka, využijte ji, potom už Vám ji nedáme. Diskuzní spammery a demagogy věčně trpět nebudeme a Vy své vlastní resty proti diskuzní etice velice dobře znáte.

Za redakci osla
Pavel Brož

Odpovědět


Nojo ale

Miguel,2008-01-24 13:57:45

kdo tu pak bude krůček po krůčku nahlodávat naše zkostnatělé müsli intimními detaily z éterové teorie, na to Redakce nemyslíš co? Diskuze pod příspěvky se zploští do nekonečných černobílých debat nezi příznivci a odpůrci globalních klimatických změn, nikdo nebude šokován kornsternujícími korelacemi faktorů vztahů částí eterové teorie mezi sebou, možná bude svět navždy připraven o jednotnou teorii všeho a tím si zavře dvířka k vytouženým technologiím aktivní práce s časem a gravitací a ustrne v nekonečném srovnávání důkazů, jestli je škodlivější štěpit atom nebo močůvku. Ano, čeká nás smutný osud ...

Odpovědět


Jo jo, svět není dokonalý

Pavel Brož,2008-01-24 23:49:41

a cílem redakce osla není jej dokonalým učinit. Máme mnohem skromnější cíle, a budete se divit, dokonce ani maximalizace počtu čtenářů za každou cenu mezi ty cíle nepatří. Berte to tak, že osel byl, je a bude server pro fandy, kteří ho berou i s jeho chybama takový, jaký je, nechceme se stůj co stůj zalíbit všem.

Odpovědět


Vážený pán redaktor

Robert,2008-01-25 09:17:53

Ste štvrtý server, ktorý som častejšie navštevoval a ktorý pristúpil k cenzúre na diskusnom fóre. Treba ale povedať, že ostatné servery k tomuto kroku pristúpili až po tom, čo sa na ich stránky nanosila „škodná“, čo svojimi príspevkami (zväčša vulgárnymi a urážlivými - ľudia sú všelijakí) znevažovala úroveň diskusie. Myslím si že pán Zephyr nikdy vulgárny nebol, akurát otvorene, hoci niekedy veľmi „vlezle“ prejavoval svoje „osobité“ názory.

Ak vylovíte všetky šťuky z rybníka, uľahčíte tým síce život kaprom, na ich kvalite to však nepridá...

A ešte k tým ďalším trom serverom - už všetky zanikli. Prajem Oslovi, aby ho nič podobného ešte dlho nepostihlo, nakoľko naprostá väčšina príspevkov (aj diskusných) je na ňom veľmi zaujímavá a poučná.

Odpovědět


Děkujeme za starostlivost o naši budoucnost

Pavel Brož,2008-01-25 11:56:12

ale potenciální zánik osla jakožto důsledek mazání diskuzních spamů se nám nezdá být až tak moc pravděpodobným scénářem, ostatně, server, v jehož stopách tímto kráčíme, kupodivu taky nezanikl.

Nicméně uvědomte si, že panu Zephyrovi naprosto nikdo nebrání, aby si zřídil svůj vlastní Zephyrův Portál Pro Uvádění Oslích Omylů Na Pravou Míru (ZPPUOONPM), kde svým čtenářům bude moct zvěstovávat hlubší éterovou podstatu na oslu referovaných jevů, kterou my zde tak krátkozrace přehlížíme. A představte si, že nám dokonce nebude vadit, pokud bude mít pan Zephyr na svém serveru třeba tisíckrát více čtenářů - ano, takoví my jsme zatvrzelí sektáři, že ani toto s námi nehne.

Odpovědět


No ono by si

Miguel,2008-01-27 20:21:36

ulevilo vic ceskych serveru, ale bohuzel ten jeho server by asi nikdo necetl. Ostatne pro me - proc to nepriznat - je to predevsim zajimavy fenomenologicky material. Osobne se dokonce domnivam, ze nejen
Milan Petřík = Zephyr = Zephir = Srnka = Aether
ale ze take
Ing. Josef Navrátil = Dušan Streit = Milan Petřík

J.Navratil se na oslu z nejakeho duvodu nevyskytuje (tedy pod timto jmenem), ten jinak (krome toho, ze je psychiatricky diagnostikovany) je propagatorem dvouvelicinoveho vesmiru (www.hypothesis-of-universe.com).

Odpovědět


Proc zakazovat vstup do diskuze?

ddt007,2008-01-29 08:27:53

Je to skoda, OSEL byl vzdycky velice otevreny vsem nazorum a nektere jeho poznamky me neprisli zavadejici a dokonce neketere jsou i pomerne zajimave. Ze rad diskutuje a casto premrstene reaguje na nazory ostatnich, je jen maly problem a pokud to chce cenzura (zda je vubec zde nejaka potrebna) resit mela by se tykat jen techto prispevku. Je treba trpelivosti na jedne strane a seberexlexe na druhe. Navic Zephir nikdy nebyl vulgarni a urazlivy a naopak nekterymi svymi kontroverzemi vyprovokoval zajimave prispevky zajimavych lidi, ktere me obohatili nekdy mnohem vice nez clanek pod kterym byli napsany. Je to jen muj nazor, samozrejme ho nikomu nechci vnucovat, ale z nazorove intolerance se nikdy nikdo lepsi nestal.

Odpovědět

deset let?

horsefakr,2008-01-22 20:51:21

"To trvá maximálně několik desítek let a poté již není z čeho nové planety tvořit."
o tvorbe planet a naslednem vymetani protoplanetarniho diku toho moc nevim, ale je realne aby toto vymetani trvalo pouze par desitek let?

Odpovědět


Re: deset let?

Standa,2008-01-22 21:01:38

Spíš bych čekal: „To trvá maximálně několik desítek milionů let…“

Odpovědět


vymetani trvalo pouze par desitek let

Aether,2008-01-22 22:43:45

Pár desítek let určitě ne, ale taky to nemuselo trvat stamiliony let. Poslední pozorování planetárních disků a exoplanet nasvědčuje tomu, že jde o útvary mnohem mladší. Většinou se protoplanetární disky nedožívají ani 10 mil. roků a většina hmoty (99%) se přerozdělí mnohem rychleji (za 1% doby).

http://www.osel.cz/index.php?clanek=3117
http://www.osel.cz/index.php?clanek=3103

Odpovědět


Re: deset let

Pavel Koten,2008-01-23 07:57:35

Dobrý den, máte pravdu, skutečně mi tam uniklo jedno slovo, správně má být deset miliónů. Děkuji za upozornění, opravíme to.

Odpovědět


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz