Exploze poškozují mozek  
Stoupající počet amerických vojáků, kteří se vracejí z války v Iráku s vážnými duševními potížemi, mobilizoval lékaře. Oběti se nedokážou delší dobu soustředit, trpí bolestmi hlavy nebo nespavostí. Mnozí si stěžují na závažné výpadky paměti. Lékaři popsali případ ženy, která před nástupem do armády učila na střední škole. Po ukončení mise v Iráku se chtěla vrátit k původnímu povolání, ale nešlo to. Nemohla si ze své učitelské profese skoro na nic vzpomenout.

 

 

 

 
Zdá se, že tlaková vlna rozvibruje krev v cévách. Tyto pulsy se šíří z těla až do mozku, kde páchají škody. (Kredit: AP)


Většina takto postižených vojáků nikdy neutrpěla poranění hlavy. Lékaři si však všimli, že pacienti byli často zasaženi silnou explozí. Je stále jasnější, že rázová vlna výbuchu dokáže poškodit mozek. Potvrdily to i pokusy, při kterých byly zkoumány mozky potkanů vystavených silné rázové vlně. Na první pohled přežila zvířata výbuch bez újmy na zdraví. Teprve detailní vyšetření odhalilo sice nenápadné, ale o to rozsáhlejší postižení mozkové tkáně. 

 


Závažnými duševními problémy trpěli po přestálých explozích už vojáci bojující na frontách první světové války. Tehdy se hovořilo o „granátovém šoku“. Frontoví lékaři a důstojníci si problémy obětí výbuchu vysvětlovaly jako důsledek jejich labilního duševního stavu. Teprve nejmodernější vyšetřovací aparatury prokázaly, že i u vojáků vystavených účinkům exploze dochází k poranění mozkové tkáně. Její projevy jsou často patrné až s odstupem několika dní a projeví se například silným otokem mozku.

 
Přílba ani obrněné vozidlo před tlakovou vlnou , která navodí pulsování krve, toho mnoho nezmůže.  Detail snímku zde.  (Kredit : usmc)

 

Nejnovější studie amerických lékařů zveřejněná v prestižním lékařském časopise New England Journal of Medicine dokazuje, že poškození mozku postihuje s vysokou pravděpodobností především vojáky, kteří po explozi ztratili vědomí. Vážnými problémy trpí bezmála polovina vojáků, kteří po explozi upadli do zdánlivě neškodného bezvědomí trvajícího nejvýše 30 minut.

 

Donedávna považovali lékaři při explozi za nejohroženější orgány uložené v břišní dutině a pak také plíce. Mozek se zdál velmi dobře chráněn přílbou. Americké ministerstvo obrany dokonce ukončilo výzkumný projekt, jehož cílem bylo zdokonalit ochranu vojáků před poraněními způsobenými rázovou vlnou výbuchů.

 


Přílba chrání vojáky před otřesem mozku vyvolaným explozí. Výbuch však může mozek poškodit i jinak. Nemalá skupina expertů vidí příčinu poškození mozku v účinku rázové vlny na břicho a hrudník. Dochází přitom k silným vibracím velkých tepen a žil. Vibruje i krev a tou se vibrace šíří až do žil a tepen mozku. Tam způsobí poškození nervové tkáně. Vibrace doslova cupují nervová vlákna na kousky. Současná výstroj vojáky před tímto rizikem nechrání. 

 

Ať už je mozek poškozen otřesem nebo vibrací cév, samo o sobě toto zhmoždění nervové tkáně zřejmě k vyvolání všech potíží nestačí. Mnozí sportovci, například hlavičkující fotbalisté nebo aktivní boxeři, vystavují svůj mozek otřesům opakovaně, a přesto netrpí tak závažnými zdravotními poruchami jako váleční veteráni. U vojáků se zřejmě následky poranění mozku kombinují s negativními účinky silného stresu.

 

Datum: 07.02.2008 11:14
Tisk článku

Související články:

Ghostboti zemřelých by mohli škodit duševnímu zdraví     Autor: Stanislav Mihulka (18.03.2024)
Při zásahu bleskem je lepší být suchý, nebo promoklý?     Autor: Josef Pazdera (23.02.2024)
Chůze v noci je překvapivě odlišná pro muže a pro ženy     Autor: Stanislav Mihulka (19.02.2024)
První 3D tištěná lidská mozková tkáň roste jako živá     Autor: Stanislav Mihulka (06.02.2024)
Přenosné zařízení s inteligencí DeWave čte myšlenky     Autor: Stanislav Mihulka (12.12.2023)



Diskuze:

Jako nevim,

Adnedz,2008-02-08 20:52:34

neshledávám nic nějak moc divného na tom, že vojáci co se vrátili z války trpí duševními potížemi.

Odpovědět


...

Martin,2008-02-08 21:59:39

V článku ide o fyzické poškodenie mozgu.

Odpovědět


A zkoumal je někdo před tím

Duke,2008-02-15 23:21:01

než do té války šli, zda vůbec nějaký mozek mají?

Odpovědět

kanonyr Jaburek

jara cimrman,2008-02-08 19:29:54

..navrhuju pro vyzkum techto nemilych fenomenu zalozeni Institutu kanonyra Jaburka, ktery, jak znamo, u kanonu stal a porad ladoval, a nevadilo mu to, ani kdyz postradal vsecky koncetiny..

.....a s otresem mozku u oficiru bych se uz vubec nezabejval.... byli jste nekdy na vojne???

Odpovědět

kvr

jirka,2008-02-08 00:08:29

ja to pochopil stejne :-) takze by to asi chtelo chranit krunyrem i zbytek tela, protoze mozek bude lebkou chraneny vzdycky.

Odpovědět


Nebo naopak

Pavel,2008-02-08 07:59:19

Taky by to šlo obráceně - nahradit část lebky pružnou membránou pro vyrovnání tlaků.

Odpovědět


alebo ešte naopak

robert,2008-02-08 08:21:27

Vodoinštalatéri poznajú jav zvaný "rázová vlna", ktorý vzniká pri rýchlom zastavení vodného toku v potrubí, napr solenoidným ventilom automatickej pračky, prekompenzovaným hladinovým ventilom WC splachovača a pod, čo je v podstate rovnaký jav ako jav popisovaný v článku a ktorý môže spôsobiť prasknutie potrubia alebo iného zariadenia pripojeného na daný rozvod vody. Rieši sa to bežne špeciálnymi ventilmi, ktoré uvedený pretlak znižujú vypustením pár kvapiek vody mimo potrubia.
Čo tak namontovať niečo podobného vojakom na krk? Neboli by zlatí? -:)

Odpovědět

Kanonýrská hluchota:

JosefŽ,2008-02-07 17:59:06

Nazýval ji tak páter Ferda.Podle něj byla částečně geneticky přenosná.Je možná?

Odpovědět


...

Jirka,2008-02-07 18:47:04

Určitě. A spousta vojáků ohluchla i když jim "jen" střílel kousek u hlavy kulomet.
A geneticky přenosné to stoprocentně není. Nelze na potomstvo přenést vlastnost, získanou během života!!!

Odpovědět


Geneticky prenosna

ddt007,2008-02-07 19:37:15

urcite neni, ale co na to epigenetika? Co kdyz ta informace je "nekde" ulozena a ikdiz se tezko zapise do geneticke informace, mozna se "urcitym" prenosem dostane na dalsi potomstvo. Tezko polemizovat..

Odpovědět


dedičnosť?

Martin,2008-02-08 08:49:11

Dedičná by mohla byť iba vtedy, keď si syn vyberie rovnaké povolanie ako jeho militantný tatko. Ale v tom prípade sa dedia skôr militantné sklony ako samotná hluchota.

Odpovědět

sportovci

mv,2008-02-07 15:55:10

Jestli ono to u těch sportovců není tím, že v té hlavě nebylo nic už dříve... :-)

Odpovědět


kde nic neni

asi tak,2008-02-07 16:24:59

ani vibrace nebere

Odpovědět

vibrace

Rozumný Občan,2008-02-07 15:53:21

Mě se zdá jednodušší možnost, že jak se stlačí cévy v těle, tak se krev nahrne do hlavy, která je chráněná, takže není nic co by na žíly tlačilo, a roztažené cévy pomačkají tkáně.

Odpovědět


Re: vibrace

edison,2008-02-07 19:41:24

Ten děj trvá příliš krátkou dobu. Aby se stihlo nezanedbatelné množství krve přesunout, musela by se cévami pohybovat nadzvukovou rychlostí. To by obnášelo kompletní destrukci cév v celém těle a stav mozku by byl již irelevantní..

Odpovědět


krv

Martin,2008-02-07 21:09:36

Tu nejde o presun veľkého množstva krvi ako takej, ale skôr o tlakovú vlnu, ktorá sa šíri prostredníctvom krvi. Okrem toho v jlave je tvrdá kosť, lebka, a tá by mohlo brániť roztiahnutiu tkanív, čím by vlastne malo dôjsť k ich stlačeniu medzi stenou cievy a kosťou. Aspoň ja som to pochopil práve takto, či som pochopil správne, to je druhá vec a rád sa nechám opraviť, ak sa mýlim.

Odpovědět


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz