Akupunktura a ženská plodnost  
Propojení těch nejstarších metod s těmi nejmodernějšími může vést k překvapivě úspěšným výsledkům. Tak se povedlo se pomocí akupunktury zvýšit úspěšnost jedné z metod léčby neplodnosti – umělého oplodnění „ve zkumavce“ neboli in vitro.

 

 

Když to někdo umí, dokáže vpichováním jehliček významně zvýšit úspěšnost otěhotnění po in vitro fertilizaci (IVF).

Akupunktura je jednou z nejstarších léčebných metod na světě – v Číně a dalších asijských zemích je praktikována již tisíce let. Je jednou ze součástí tradiční čínské medicíny, která klade důraz na vytváření harmonie ve fungování jednotlivých orgánů lidského těla a jejím úkolem má být obnovení a udržení rovnováhy v těle prostřednictvím stimulace jednotlivých specifických bodů na těle pomocí speciálních jehliček.

 

Eric Manheimer z University of Maryland School of Medicine"s Center for Integrative Medicine a jeho kolegové se rozhodli využít skutečnosti, že akupunktura je už po staletí v Číně využívána, krom spousty jiných věcí, i k nápravě funkcí ženského reprodukčního systému a přišli s nápadem zjistit jestli má akupunktura nějaký vliv reprodukční proces i při použití umělého oplození „in vitro“ (in vitro fertility - IVF).

 

Odhaduje se, že asi 10 až 15 procent párů, které mají problémy s početím potomka, se rozhodne vyhledat lékařskou pomoc a podstoupit léčbu pomocí oplodnění vajíček mimo těla ženy, tedy umělé oplodnění in vitro (IVF). Tento „laboratorní“ způsob spojení pohlavních buněk je poměrně náročný a složitý proces, který zahrnuje vlastní získání vajíček, jejich oplození, tak říkajíc „ve zkumavce“, a přenos embrya v určitém stadiu vývoje zpět do dělohy.

Už z tohoto jednoduchého popisu vyplývá, že je to proces nejenom drahý a časově náročný, ale také velmi stresující a navíc není stoprocentně úspěšný. Proto by nalezení jakéhokoliv postupu, který by mohl znamenat zvýšení úspěšnosti IVF, bylo velmi přínosné a vítané nejen pro pacientky, které se k IVF odhodlaly, ale i pro všechen personál zajišťující celý složitý proces.

 

 

U deseti žen podstupujících léčbu neplodnosti (IVF) se dá akupunkturou získat jedno těhotenství navíc.

S touto myšlenkou začal tým recenzentů podrobně analyzovat výsledky sedmi klinických testů využití akupunktury u žen podstupujících IVF. Cílem bylo zjistit, zda došlo ke zlepšení procenta otěhotnění při využití akupunktury. Do studie byla zahrnuta data o více než 1366 ženách a porovnávaly se výsledky třech skupin pacientek – jedné byla provedena akupunktura v den přenesení embrya, u druhé byla akupunktura pouze předstírána a třetí nebyla aplikována jakákoliv přídavná léčba.

 

Vyhodnocení výsledků těchto sedmi klinických testů naznačuje, že akupunktura skutečně může zlepšit procento otěhotnění po IVF. Podle výzkumníků je ze získaných výsledků patrné, že pokud se provede akupunkturní ošetření u deseti žen podstupujících IVF, dá se získat navíc jedno těhotenství. Výsledky této studie tedy potvrdily počáteční předpoklad a poukázaly nejen na možnou doplňkovou léčbu, která by mohla zlepšit úspěšnost IVF, ale také potřebu provedení dalších klinických testů, které by tato zjištění potvrdily a zpřesnily.

 

Spoustě žen v péči našich odborníků na řízenou reprodukci by určitě udělalo velikou radost, kdyby akupunktura pomáhající k vyšší úspěšnosti IVF brzy byla běžnou součástí léčení neplodnosti i na českých pracovištích.

 

Zdroje:
NIH/National Center For Complementary And Alternative Medicine
University of Maryland
BMJ 

 

Datum: 12.02.2008 19:02
Tisk článku

Související články:

Buněčný atlas žloutkového váčku     Autor: Jan Nevoral (31.01.2024)
Ovce preferují styk s méně dominantními berany     Autor: Josef Pazdera (08.04.2021)
Vadné mitochondrie v embryu zvyšují riziko potratu     Autor: Jan Nevoral (07.08.2020)
Staletý předpoklad o pohybu spermií zpochybněn     Autor: Josef Pazdera (02.08.2020)
Lidská vajíčka mají také "svou hlavu"     Autor: Josef Pazdera (14.06.2020)



Diskuze:

Karpinusovi (Karpinovi) a Dukeovi

Ivan Kmínek,2008-02-15 11:41:39

Co se tak durdíte? Petr (jehož názory se btw imho nepodobají reakcím Zephirovým vůbec v ničem)mj. narážel na velkou německou studii GERAC, která zjistila, že vpichování akupunkt. jehel sice tlumí bolesti, ale je jedno, kam se jehly bodají. (např. http://www.kolumber.com/akupunktura.htm ). Lékaři samozřejmě věděli, kam jehly bodají, ale pacienti nevěděli, zda jsou to pravé nebo falešné akupunkturní body. Termín "randomizovaná, placebem kontrolovaná a dvojitě slepá studie" je terminus technicus, možná ne zcela šťastný, ale dobře zavedený. Jeho význam si jistě sami dokážete najít.

Odpovědět


Vím,

karpinus,2008-02-15 17:12:36

občas mi slova ujedou a omlouvám se, ale v podání Petra to vyzní zcela jinak, než od Tebe. Jeho nekompromisní a naprosto negativistické postoje - to je to, co mě vždy irituje. Myslím, že nikdo nemá důkazy pro, ale nikdo nemá ani důkazy proti, tak proč být nekompromisní. Ale nezlob se, Petrova věta "Tato studie dvojitě zaslepená nebyla, protože osoby provádějící experiment věděly, komu dávají skutečnou akupunkturu a komu falešnou, jednak mohlo dojít k prozrazení pacientům (a omezení placebo efektu), jednak se to mohlo odrazit i v hodnocení, protože pokud lékaři vědí, co testují, mají tendenci nadhodnocovat výsledky testované metody a podhodnocavat výsledky placeba." je naprosto hloupá a jinak než tvrdými slovy komentovat nelze. Pokud budou lidi psát rozumně jako Ty, tak snad se bude i rozumně diskutovat.

Odpovědět


Takhle si představuji diskusní příspěvek

Duke,2008-02-15 18:51:00

Věcně, stručně, česky napsaný a doplněný odkazem, kterým podpořím své tvrzení.

Jestliže někdo začíná slovem nesmysl a končí větou, kterou navrhoval už jiný účastník diskuse vytesat zlatými písmeny do kamene, tak se mi nezdá, že by to byla racionální výzva k diskusi.

Je pravdou, že se durdím vždy, když někdo zcela zbytečně prokládá češtinu cizími slovy, aby ukázal, jakýže on je to vlastně odborník. Takže když čtu o "randomizované, placebem kontrolované a dvojitě zaslepené studii", pomyslím si něco o hloupém docentovi, který neuměl přeložit anglickou větu do češtiny tak, aby dávala smysl, a od této doby tuto větu všichni papouškují a povýšili ji tím až na terminus technicus.

Ale nebudu to déle "extendovat" abych skončil jiným slovem, které aspiruje na to aby "obohatilo" češtinu o nový "terminus technicus" protože ho použil dokonce profesor, co nám ho dnes zvolili na Hrad.

Diskutovat se dá s někým kdo chce diskutovat a přinese rozumné argumenty. V tom souhlasím s Karpinusem.

Odpovědět


Akupunktura,akupresura,homeopatie.

Bohouš,2008-02-23 09:51:43

Jejich principy nalezneme na internetu. Je několik učebnic akupunktury,které nejsou zcela totožné. Osobně bych odmítl léčení jehlami,o kterých nevím,kdo je vyrobil a kdo se před jejich expedicí nad nimi případně modlil. Vím,je to směšná, asi reálně nepodložená pověrčivost. Mám ale trochu negativní osobní zkušenosti s východním učením a jeho praktikami(vyšší stupně jógy). Homeopatické výrobky se vyrábějí "dynamizováním"-tedy protřepáváním lahvičky s čím dále víc zředěnějším roztokem. Nejúčinnější jsou maximálně zředěné roztoky obsahující minimum výchozí léčebné látky. Stejně-jak mohu přesně odměřit ředící kapalinu,aby byla maximálně účinná? Mám o akupresuře několik knih a ty rozdílně uvádějí masážní místa pro léčení a tlumení bolestí,případně by měly účinně povzbuzovat centrálně důležité body v těle. Tak tedy nevím,zda tomu věřit, či ne. Hormonální systém ženy je velice složitý a citlivý. Každý ať si rozhodne sám,nechci nikoho ovlivňovat,pouze jsem projevil svůj osobní názor. Žena,která nemůže mít dítě,má na potraty zcela jiný názor,než ženy,které ho podstupují a raději by byla těhotná místo ní.

Odpovědět

aha, alternativa

Dagmar,2008-02-14 21:54:10

Nikdy som sa nezamyslala, preco sa tato stranka nazyva podla osla a povazovala som to za recesiu. Je to jedna z najlepsich popularizacnych stranok a ja vsetkym jej autorom dakujem. Fakt je, ze tato diskusia je k oslu ovela blizsie ako akakolvek recesia. Nemienim patrat po podobnych "prevratnych" vysledkoch akupunktury, ako uvadza clanok podla info z NARODNEHO CENTRA PRE KOMPLEMENTARNU A ALTERNATIVNU MEDICINU. Pre mna uz to je dostatocny dovod tusit, kde sa skryvaju priciny pozitivnaj statistiky. A mozete zacat do mna hadzat sipkami nabrusenych slov... ziadne akupunkturne body neobsahujem! Je to ale dobry napad. Do zien, ktore maju problem otehotniet budu pichat ihly, potom davat po kvapkach roztok zriedeny astronomicky vela krat, pripadne podobne nezmysly za drahe peniaze. Samozrejme ako podpornu liecbu, lebo po dietati tuziaca zena na peniaze asi nehladi. A ked nejaka otehotnie, tak si to pripisu na svoje konto. Skor, ako ma za tento nazor ukamenujete, porozmyslajte ci nahodou neviete ucinok akupunktury, homeopatie a podobnych alternativ dokazat. Ak by sa Vam to totiz - ako prvym - podarilo, caka na vas mala odmena - 1 000 000 USD, slovom milion dolarov: http://www.randi.org/joom/content/view/38/31/
Tak do testovania alternativni liecitelia!

Odpovědět


Opravdu

Erika,2008-02-15 09:21:20

mi prirovnani akupunktury a homeopatie k paranormalim jevum pripada velice zvlastni. A pokud se nekdo domniva, ze mezi telepatii a homeopatii neni rozdil, proc ne. Kazdy ma pravo na svuj nazor. Ale pak by to te skupiny asi mohly patrit i lecebne diety, pobyty v laznich spojene s pitim mineralnich vod, raselinne koupele, masaze, vodolecba, elektrolecba... a mohla bych pokracovat... jen nevim, proc na vetsinu techto postupu prispivaji zdravotni pojistovny...

Odpovědět


homeopatie a telepatie

Dagmar,2008-02-15 11:12:17

Chapem, ze homeopatia sa verejnosti zda byt vierohodna. Vsak sa predava v lekarnach, praktizuju ju lekari... ale predstavte si, ze Vam niekto preda za nemalu sumu zahadny liek s nazvom Natrium Muriaticum s riedenim 10 na 30tu na podpornu liecbu astmy. Budete to brat po kvapkach s pocitom, ze robite pre svoje zdravie nieco vynimocne. Co? Nuz, na to Vam nik neodpovie. Pravdou je len to, ze pod tymto zahadnym a doveryhodnym nazvom sa neskryva nic ine, nez kuchynska sol. Riedenie zabezpecuje, ze tam s takmer s absolutnou istotou nie je ani molekula NaCl. Napokon to na vplyve tych kvapiek na zdravie vobec nic nemeni. Prosim Vas, mohli by ste mi vysvetlit aky je zasadnejsi rozdiel medzi takymto homeopatickym liecenim a "liecenim" napr. telepatickym posobenim na dialku? Nemusite sa obavat, milionova odmena sa tyka aj homeopatie a James Randi bol clenom komisie, ktory odhaloval asi najznamejsi homeopaticky hoax s nazvom Benvenistova afera.

Odpovědět

ta jehlicka

jara cimrman,2008-02-13 18:29:37

...musi bejt asi takhle dlouha, a takhle siroka, a misto vsunuti je tez anatomicky jednoznacne urceno...potvrzuju, ze se tato methoda skutecne pouziva jiz tisice let pro zvyseni moznosti otehotneni......a predstirana akupunktura mela skutecne zalostne vysledky v tomto smeru.

Odpovědět

Nesmysl

Petr,2008-02-13 17:57:35

Není zde uveden podrobný popis metodiky ani analýza vstupních dat, nelze zjistit, zda byly testované a kontrolní skupiny homogenní, jak byly kontrolovány podmínky experimentu, jak bylo zajištěno zaslepení (které navíc nebylo dvojité), ani statistické zpracování. Jediný účinek akupunktury je podpora produkce opioidů, díky tomu může být účinná při léčbě bolesti, je přitom prakticky jedno, kam se píchá, žádné body na těle neexistují, pravá akupunktura funguje stejně jako nepravá. Jinak nejsou žádná tvrdá data o účinnosti akupunktury, veškerý další účinek je placebo.
P.S. Nejde o metodu starou tisíce let, ale asi 1600 let, tradiční čínská medicina je směs různých léčebných postupů vytvořená za maoismu v 50. a 60. letech

Odpovědět


Ale no tak

Josef,2008-02-13 18:16:34

Názory na původ akupunktury se různí, zcela jistě lze hovořitotisících let. Má se zato, že v Číně byla akupunktura užívána již v době kamenné. Stáří nejstarších nalezených akupunkturálních jehel je asi 7000 let a jsou vyrobené z kostí.
A teď k těm dalším zpochybněním. Je možné, že British medical journal uveřejňuje nesmysly, ale spíše bych si vsadil na to, že zase až takoví blbci, jaké z nich Petr dělá nejsou. Kdyby měl článek takové nedostatky, neprošel by. Je to totiž recenzovaný časopis. Nepřevlékl se nám tady pan Zephir alias Petřík do Petra?

Odpovědět


Cha cha

Dwarf,2008-02-13 20:01:54

To jsem se zasmál. Znáš ještě nějaký jiný?

Odpovědět


Je zvláštní,

karpinus,2008-02-13 20:50:08

jak někteří zabedněnci něco tvrdí, aniž by měli praktické poznatky a důkazy. Skutečně se názory Petra zcela shodují se Zephirem. Měl jsem možnost vyzkoušet elektroakupunkturu. V jedné ruce mám jednu elektrodu, druhá elektroda je tupý hrot dotýkající se akupunkturních bodů. A docela citelně to zabolí, když se ten hrot správného bodu trefí. Vedle - nic, když pustím tu elektrodu v ruce ve chvíli "trefení" bodu doprovázeného až bolestí - taky nic. Tak co je to za imbecilní tvrzení, že žádné body neexistují ? Jak to, že některá místa na povrchu těla jsou propojena s jinými místy a jiná ne, když by mělo být celé tělo vodivé ? Jedno ověření v praxi, a je jasné, že nějaké body existují. Tím netvrdím, že akupunktura musí na 100% zabrat, ale něco na tom bude, a prosím neználky, aby raděj hloupě nekecali.

Odpovědět


Petře tak napiš Ericu Manheimerovi

Duke,2008-02-13 21:04:23

Na adresu: emanheimer@compmed.umm.edu
http://medschool.umaryland.edu/facultyresearchprofile/viewprofile.aspx?id=4102,
že s výsledky jeho práce z toho a toho důvodu nesouhlasíš, protože tvá vlastní práce zveřejněná tam a tam dávala jiné výsledky. Pak se s námi poděl o odpověď, ať vidíme jaks mu to natřel...

Odpovědět


Reakce

Petr,2008-02-14 07:53:52

Není pravda, že se používá od doby kamenné, starší nálezy jsou ve skutečnosti lancety na pouštění žilou, ne jehly k napichování.
Elektroakupunktura je naprostý nesmysl. Osobními zkušenostmi jsou vysoce nespolehlivé při ověřování účinnosti metody. Je zde značné riziko chyby, může jít o chybnou diagnózu, spontánní uzdravení, placebo efekt, pozdní účinky jiné léčby, subjektivní hodnocení,....
Léčebný postup lze spolehlivě ověřit pouze pomocí randomizovaných, placebem kontrolovaných a dvojitě zaslepených studií. jinak nelze rozlišit dojmy a fakta. Tato studie dvojitě zaslepená nebyla, protože osoby provádějící experiment věděly, komu dávají skutečnou akupunkturu a komu falešnou, jednak mohlo dojít k prozrazení pacientům (a omezení placebo efektu), jednak se to mohlo odrazit i v hodnocení, protože pokud lékaři vědí, co testují, mají tendenci nadhodnocovat výsledky testované metody a podhodnocavat výsledky placeba.

Odpovědět


Tuto větu navrhuji vytesat zlatým písmem do kamene

Jindra,2008-02-14 09:56:12

...tradiční čínská medicina je směs různých léčebných postupů vytvořená za maoismu v 50. a 60. letech...

Odpovědět


Tradiční...

Petr,2008-02-14 10:22:47

Předtím existovalo mnoho druhů akupunktur, v každém regionu jiná, za maoismu došlo k jejich sjednocení a vznikla Tradiční čínská akupunktura (Nová akupunktura)

Odpovědět


To Petr

karpinus,2008-02-14 10:28:08

Nepsal jsem nic o smysu či nesmyslu elektroakupunktury, pouze že prokazuje přítomnost určitých bodů propojených nějakou speciální drahou s jinými částmi těla, což je princip základů akupunktury. Tvoje odpověď je nesmyslná. Stejně jako ostatní bludy, co tu předvádíš. Jak může někdo "píchat jehličky", přesně vědět kam, a přitom to jako nevědět ? Co to je za absolutní nesmysl "osoby provádějící experiment věděly, komu dávají skutečnou akupunkturu a komu falešnou" ? Máš mozek ? Jak mám nevědět, zda "píchám" na správný bod či mimo ? Jedině že by ses postavil ke stěně, já po Tobě házel šipkama a komise lékařů vyhodnocovala, zda jsenm se trefil do akup. bodu či nikoliv ... To by mohlo být zajímavé ! Tak radši s tím plácáním nesmyslů skonči a řekni něco, co svědčí o Tvém IQ větším jak 0,001 ...

Odpovědět


Reakce na reakci Petra

Duke,2008-02-14 10:28:57

"Není pravda, že se používá od doby kamenné, starší nálezy jsou ve skutečnosti lancety na pouštění žilou, ne jehly k napichování."

Já si to pamatuji, my jsme to tenkrát tak dělali a o akupunktuře nikdo tenkrát ani neslyšel. Všichni přece vědí, že tu vymyslel v padesátých letech strýček Mao Ce Tung. :o)))

"Léčebný postup lze spolehlivě ověřit pouze pomocí randomizovaných, placebem kontrolovaných a dvojitě zaslepených studií."

Nějak jsem nepochopil jak by mohlo placebo něco kontrolovat... Rozumíš alespoň částečně tomu cos napsal?

"jinak nelze rozlišit dojmy a fakta. Tato studie dvojitě zaslepená nebyla, protože osoby provádějící experiment věděly, komu dávají skutečnou akupunkturu a komu falešnou, jednak mohlo dojít k prozrazení pacientům (a omezení placebo efektu), jednak se to mohlo odrazit i v hodnocení, protože pokud lékaři vědí, co testují, mají tendenci nadhodnocovat výsledky testované metody a podhodnocavat výsledky placeba."

Mimochodem už jsi napsal Ericovi, že jsou na tom lékařském ústavu Marylandské univerzity pěkní žabaři, když neví jak se správně vede výzkum? :oD

Odpovědět


pre Petra "žiadne akupunktúrne body neexistuj

Robert,2008-02-14 15:06:10

V 50-tych rokoch 20. storočia prichádza francúzsky lekár Niboyet so zistením, že aktívne body vykazujú iné elektrické vlastnosti - impedanciu - ako ich okolie. Po tomto objave a jeho komerčnom využití MUDr. Vollom dostáva akupunktúra prvý nástroj, ktorým môže dokázať existenciu aktívnych bodov a meridiánov a merať ich parametre so značnou presnosťou.
A ak máte najzákladnejšie znalosti z elektriny na úrovni ukončenej ZDŠ a ovládate najjednoduchší elektrický merací prístroj tzv. Avomet, môžete si to overiť sám. Rozmiestnenie aktívnych bodov si môžete tiež ľahko "vygoogliť"

Odpovědět

jen akupunktury

vov,2008-02-13 08:40:18

Možná to je podobné efektu jako otěhotnění i přirozenou cestou po masážích paní Mojžíšové v ČR.

Odpovědět


možná, že jsem nepochopila,

Jana Malá,2008-02-13 20:33:51

o jaké masáže jde, ale pokud jde o cvičení paní Mojžíšové, tak mně osobně pomohlo přijít do jiného stavu. Modlím se za každý způsob, který pomůže i jiným ženám k zdravému potomkovi.

Odpovědět

je to iba cisto

Erik,2008-02-13 06:42:45

placebo efekt.

Odpovědět


Kdyby sis přečetl článek,

Dane,2008-02-13 12:58:53

tak nikdy nemůžeš takovouhle hloupost napsat. Právě kvůli vyloučení placeba tam byla skupina žen, které nevěděly, jestli jim byla stimulace akupunkturou prováděna, či nikoli. U těch kterým byla, se objevil tak výrazný rozdíl v míře gravidity, proti těm u kterých byla "předstírána" i proti těm, které věděly, že ji vůbec nepodstoupily.

Odpovědět

jo tak rovnovaha?

aku,2008-02-12 21:18:46

opravdu nevim, zda akupunktura obecne funguje nebo nebo ne (preci jde o fyzikalni interakci, takze to urcite vylouceno neni) ale nablbly placani o rovnovaze a harmonii si nechte pro zenske casopisy

Odpovědět


Alence Ku

Lida Volkova,2008-02-12 21:45:02

Vážená paní, napadáte jedinou větu, která pouze cituje, jak čínské prameny tuto léčbu, která se v Cine provdadi tisice let, tuto lecbu hodnotí. Tady si autorka těžko může něco vymýšlet a prizpusobovat dejiny tak, aby se Vám to libilo. Tak to prostě je. Tradice čínského léčitelství nelze přepsat podle Vašich doporučení. Uvítáme, když budete diskutovat k podstatě článku a k výsledkům, které získali vedci z prestizni instituce a na rozsahlem souboru. Ty jsou totiz prekvapive. Pokud k tomu muzete rict jen to, co jste prave predvedla, zkuste se nechat prebarvit a pokud pritom budete mlcet, spatruji ve Vasich vdavkach urcitou nadeji.

Odpovědět


Vazena zmatena pani

aku,2008-02-13 14:28:16

to ze neco v Cine popisuji uz tisice let tak ci onak, nevypovida o jejich pravdivosti ani zbla, to se pak muzeme taky docist, ze nejaka pilulka proti ryme vlastne funguje tak, ze vas naladi na vesmirne harmonie, zavede na astralni planetu atp. No vam to evidentne bude stacit, protoze to prece tvrdi uz tisice let a navic v Cine...

Odpovědět


vidim to stejne

jindra,2008-02-13 18:02:11

Potvrdilo se,nic jinyho k tomu rict nedovede. Dokaze napadat akorat uvodni vetu, ktera s obsahem clanku nesouvisi. Aku musi byt blondyna. Jinak to taky nevidim.

Odpovědět


tady je pár ženských časopisů,

Duke,2008-02-13 19:02:44

co to zveřejnilo:
http://www.chicagotribune.com/news/nationworld/chi-acupuncture_08 ...
http://www.cnn.com/2008/HEALTH/02/08/acupuncture.fertility.ap/
http://www.health24.com/news/Fertility_problems/1-910,44261.asp
http://www.guardian.co.uk/society/2008/feb/08/health.healthandwel
http://www.medicalnewstoday.com/articles/96762.php
http://www.chicagotribune.com/news/local/chi-acupuncture_08feb08, ...
http://www.medicinenet.com/script/main/art.asp?articlekey=86996
http://www.sciencedaily.com/releases/2008/02/080210085601.htm
http://www.news-medical.net/?id=35108
http://www.newsweek.com/id/109266
http://www.thaindian.com/newsportal/health/acupuncture-may-help-b
http://www.theconservativevoice.com/ap/article.html?mi=D8UME5U01& http://www.telegraph.co.uk/news/main.jhtml?xml=/news/2008/02/08/n ...
http://www.washingtonpost.com/wp-dyn/content/article/2008/02/07/A http://www.emedicinehealth.com/script/main/art.asp?articlekey=869 http://www.sciencebasedmedicine.org/?p=43
http://asp.usatoday.com/community/tags/topic.aspx?req=tag&tag=Eri
ale je jich mnohem víc.

Odpovědět


vážená

Dwarf,2008-02-13 19:57:19

Jestliže někdo zveřejní v odborných impaktovaných časopisech výsledky své práce, které prokazatelně o desítky procent zvyšují procento otěhotnění při IVF, a tuto zprávu desítky světových agentur rozšíří do celého světa, tak je dobré se nad tím zamyslet o trochu více než jestli si Paris Hiltonová do svého nového auta vzala kalhotky, či nikoli. (i kdyby tam byla barevná fotka)

Odpovědět


Podpora přelidnění

Bikkhu,2008-02-14 12:04:45

Pokud by to byla metoda která by prokazatelně snižovala plodnost, tak to by mě zajímalo, ale takhle je to jenom nesmyslný výzkum. Lidí je příliš a navíc je nás čím dál tím víc.
Pokud někdo musí mít nutně dítě aby ukojil své pudy (a rozmnožovací pud umí být pěkně silný, silnější než pud sebezáchovy, takže nejsilnější vůbec) ať si vezme dítě z domova, tam je jich dost.

Odpovědět


Bohužel,

Erika,2008-02-14 12:40:27

lidí inteligentních a vzdělaných je čím dál tím méně. A výzkum by se zřejmě měl více zaměřit na možnosti zvýšení IQ v populaci, a to nejenom české.

Odpovědět


to Erika

Dwarf,2008-02-14 12:56:11

Když se tak dívám do diskuse, tak rozhodně!

Odpovědět


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz