I zdravé geny pomáhají rakovině  
V současné době onemocní ve světě každý rok zhoubným nádorem asi 10 milionů lidí. V roce 2020 už můžou tyto nádory postihnout až 15 milionů pacientů. I proto hledají vědci stále nové zbraně proti nádorovému bujení. Hned dva týmy amerických vědců publikovaly v prestižním vědeckém časopise Science objev, který nabízí pro nově vyvíjené protinádorové léky hodně překvapivé cíle.

 

 

Stephenem Elledge



Genetici se při hledání příčin rakoviny dlouho soustředili na narušené geny, které regulují množení buněk. Léky, které napravují škody napáchané narušenými geny, už jsou k dispozici. Bohužel, některé nádory jim začínají brzy vzdorovat a léčba ztrácí účinnost.  

 


 

Nenápadné logo „Atlasu rakoviny“. Projekt The Cancer Genome Atlas běží druhým rokem a za devět let spolkne 1,35 miliard dolarů.

Tým vedený Stephenem Elledgem z bostonské Brigham and Women´s Hospital a vědci pod vedením Grega Hannona z Newyorské Cold Spring Harbor Laboratory se nezávisle na sobě rozhodli odzkoušet možnost zarazit zběsilé nádorové bujení.

 

Zaútočili na „zdravé“ geny. Postupně blokovali funkce tisíců genů v buňkách národu prsu a tlustého střeva. Stejné geny vyřazovali z činnosti i ve zcela zdravých lidských buňkách. U několika desítek ničím nenarušených genů pozorovali vědci úplně zastavení nádorového bujení. Ještě důležitější byl fakt, že blokáda stejných genů neměla negativní vliv na zdravé buňky. Elledge a Hannon se chtějí na tyto geny zaměřit při vývoji zcela nových léků proti rakovině.

„Bude to stát ještě hodně času peněz, než vybereme ty geny, které budou z hlediska léčby nádorů nejlepší. Nejdůležitější je, že jsme takové geny vůbec našli,“ řekl Stephen Elledge v komentáři pro vědecký týdeník Nature.

Gregory Hannon

Protinádorové léky blokující zcela přirozené procesy probíhající i ve zcela zdravých buňkách už se začínají zkoušet. Tým lékařů vedených Garym Schwartzem z newyorského Memorial Sloan-Kettering Cancer Center odhalil u pacientů s rakovinou slinivky „léčebné okénko“, kdy podané léky působí velmi silně na nádor a nepáchají velké škody na zdravých buňkách.

 

V současné době běží dva obrovské mezinárodní výzkumné projekty, které mají za úkol přečíst kompletní dědičnou informaci v buňkách nádorů různých typů a najít v nich poškozené geny. Americký The Cancer Genome Atlas začal v roce 2005 a během devíti let na něj bude vynaloženo 1,35 miliard dolarů. Obdobný projekt financuje i britský Wellcome Trust.

Odhalením poškozených genů v nádorových buňkách není bohužel návodem na lék. V rakovinných buňkách se vyskytuje obrovské množství „havarovaných“ genů. Které z nich hrají klíčovou roli při nádorovém bujení a které vystupují jen v roli pasivních diváků, není na první pohled jasné. Vědci doufají, že k zodpovězení těchto otázek by jim mohl pomoci podobný přístup, jaký zvolily týmy Stephena Elledge a Grega Hannona.

 

 


 

Rakovina a vypínače genů
K nádorovému bujení výrazně přispívá „vykolejení“ některých genů z jejich běžné rutiny. Pokud klíčový gen „usne“ nebo je naopak vyprovokován k nadměrné činnosti, může to spustit nekontrolované množení rakovinných buněk. Intenzita práce jednotlivých genů má vliv i na výsledky léčby. Nevhodná aktivita některých genů zvyšuje odolnost nádoru k lékům či ozařování. Geny pracující v nádoru nesprávným tempem přispívají rovněž k tvorbě metastáz.  Při ní se z mateřského nádoru oddělují hrozínky rakovinných buněk a s krví cestují do jiných částí těla, aby se tam uhnízdily a dále množily. Američtí genetici vedení Aaronem Schetterem z National Cancer Institute zjistili, že pro vlastnosti nádoru tlustého střeva jsou rozhodující maličké molekuly ribonukleové kyseliny označované jako mikroRNA. V nádorových buňkách je patrná nápadná změna hladiny pěti různých molekul mikroRNA. To vede následně k nabuzení nebo naopak utlumení mnoha genů.  Jako zvláště závažné se ukázalo zvýšení produkce mikroRNA-21.  Pacienti, u kterých k tomu došlo, měli navzdory léčbě velmi špatné vyhlídky. Schetter doufá, že se mu podaří tuto molekulu v nádorech vyřadit z činnosti a výrazně tak zvýšit vyhlídky pacientů na uzdravení.

Datum: 15.02.2008 08:35
Tisk článku

Související články:

Personalizovaná liečba karcinómu prostaty s pomocou umelej inteligencie     Autor: Matej Čiernik (30.11.2023)
Snahy nechat rakovinu vyhladovět dostaly nový „nástroj“     Autor: Josef Pazdera (21.10.2023)
Velryby jsou obrovské, ale téměř netrpí rakovinou. Jak to dělají?     Autor: Stanislav Mihulka (30.05.2023)
Galleri test     Autor: Matej Čiernik (05.03.2023)
Trable s N-nitrosaminy v léčivech     Autor: Miloslav Pouzar (22.07.2022)



Diskuze:

Žádný příspěvek nebyl zadán

Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz