Mobilní telefony  
Izraelská vědkyně Dr. Siegal Sadetzki prokázala spojení mezi používáním mobilního telefonu a vývojem nádorů.

 

 

 

Podle izraelské vědkyně Siegal Sadetzki je mezi používáním mobilního telefonu a vývojem nádorů spojitost.

Dr. Sadetzki, lékařka, epidemioložka a lektorka na Tel Aviv University, publikovala výsledky studie v American Journal of Epidemiology, ve kterých ona a její kolegové zjistili, že intenzivní používání mobilního telefonu zvyšuje riziko výskytu benigních i maligních nádorů slinných žláz.

 

U těch lidí, kteří intenzivně používali mobilní telefon na té straně hlavy, kde se vyvíjel nádor, bylo zjištěno také zvýšené nebezpečí, zhruba o 50 %, vzniku nádoru příušní slinné žlázy ve srovnání s těmi, kteří mobilní telefon nepoužívali.

 

 
Za stávajícího stavu poznání by používat reproduktor nebo „hands-free“ bylo vhodnější. Sichr je sichr.

Významným faktem je také to, že studie byla dělána na izraelské populaci. Sadetzki k tomu říká: „Na rozdíl od lidí v jiných zemích si Izraelci na mobilní technologie zvykli velmi brzy a stali se z nich mimořádně intenzivní uživatelé. Proto také stupeň vystavení elektromagnetickému záření zjištěné v této studii byl vyšší než v předchozích studiích mobilních telefonů.
„Tato jedinečná populace poukázala na to, že používání mobilních telefonů lze spojovat s rakovinou,“ dodává Dr. Sadetzki, do jejíž studie bylo zapojeno více než 500 osob, u kterých byl diagnostikován benigní nebo maligní nádor slinné žlázy.

 

Kontrolovaná studie odhalila spojitost
Osoby zařazené do této studie byly dotazovány na své zvyky při používání mobilního telefonu ve smyslu četnosti použití a průměrné délky hovoru. Porovnáváni byli s kontrolní skupinou asi 1 300 zdravých osob.


Studie dále objevila zvýšené riziko výskytu rakoviny u intenzivních uživatelů mobilních telefonů, kteří žili ve venkovských oblastech. Což by se dalo vysvětlit tím, že kvůli menšímu počtu antén musí mobilní telefony používané v těchto oblastech vysílat mnohem silnější elektromagnetické záření, aby bylo dosaženo spojení.
Dr. Sadetzki předpovídá, že postupem času bude nejvyšší vliv patrný zejména u intenzivních uživatelů a dětí.
I když neoficiálních důkazů je spousta, konzistentnost výsledků této studie podporuje spojitost mezi používáním mobilních telefonů a těmito nádory. „Prokázání tohoto rizika je ale obtížné, především kvůli dlouhému období latence při vývoji nádoru,“ vysvětluje Sadetzki.

 

Dnes se odhaduje, že více než 90 % obyvatel „západního světa“ používá mobilní telefony. Jak se tato technologie stává levnější a dostupnější, a také rozšířenější, a to nejenom mezi dospělými ale i mezi dětmi.
„I když si myslím, že tato technologie je zde dočasně,“ říká Sadetzki, „domnívám se, že by měla být přijata opatření, která by snižovala vystavování se jejímu vlivu a snižovala zdravotní rizika.“ Doporučuje, aby lidé užívali „hands-free“ vybavení stále a při hovoru drželi telefon dále od těla. Menší četnost hovorů a jejich kratší doba by také mohla mít určitý preventivní účinek.

 

I když oceňuje snadnost komunikace mezi rodiči a dětmi, Sadetzki doplňuje, že by rodiče měli dobře uvážit, od kterého věku začít u dítěte s používáním mobilního telefonu. Rodiče by měli dbát i na to, aby jejich děti používaly reproduktor nebo „hands-free“ příslušenství, sledovat počet jejich hovorů, případně je i omezit, a mít přehled o době, kterou jejich dítě stráví „na telefonu“.
„Používání některých současných technologií s sebou přináší i rizika. Otázka není, zda je máme vůbec používat, ale jak je máme používat,“ uzavírá Sadetzki.

 

Hlavní výzkum doktorky Sadetzki byl proveden v Gertner Institute for Epidemiology and Health Policy Research na Sheba Medical Center. Její výzkum je součástí mezinárodní Interphone Study, která usiluje o vyjasnění spojitosti mezi mobilními telefony a některými typy nádorů na mozku a příušní slinné žláze.

 

Zdroj: Tel Aviv University.

Poznámka> +Cl8nek nevyjadřuje stanovisko redakce.


 

Datum: 15.02.2008 15:44
Tisk článku


Diskuze:


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz