Evoluce letu a echolokace u raných netopýrů  
Dnes žije na světě přes 1000 druhů netopýrů (Chiroptera), takže jsou hned po hlodavcích (Rodentia) druhou největší skupinou savců. Jejich geografický původ je však zatím neznámý.

 

 


 

Nejstarší netopýři pocházejí ze spodního eocénu, z doby před více než 50 Ma. Přestože fosilní materiál není nijak zvlášť bohatý, pochází z různých světových nalezišť – Severní Ameriky (formace Green River ve Wyomingu), Severní Afriky (Chambi v Tunisku), Evropy (Pařížská pánev ve Francii), Austrálie (Queensland) a v roce 2007 byly popsány pozůstatky i z Asie – zde byly do té doby známy fosílie ze středního eocénu Pákistánu (izolovaný zub popsaný v roce 1981) a Číny (pánev Yuanqu). Nedávno publikovaný fosilní materiál raných netopýrů ze spodního eocénu pochází z indické formace Cambay a zahnuje sedm druhů ze sedmi různých rodů (nově popsány byly dva rody a pět druhů).

 

Zvětšit obrázek
Nancy B. Simmons, kurátorka American Museum of Natural History, New York


Jedna z nejzajímavějších publikací na téma bazálních představitelů Chiroptera byla také publikována v posledním Nature. Nancy B. Simmons s kolegy totiž popsali nový druh netopýra z formace Green River ve Wyomingu. Savec byl pojmenován Onychonycteris finneyi („Finneyho netopýr s drápy“) a je starý přibližně 52,5 Ma. Jelikož nešlo nový druh zařadit k žádnému již existujícímu taxonu, autoři pro něj vytvořili novou čeleď Onychonycteridae.

 

Nový netopýr je zajímavý zejména proto, že přináší další důležité informace o evoluci netopýřího letu a echolokace. Tato problematika je totiž již dlouhou dobu předmětem diskuzí. Nabízely se zde tři hlavní hypotézy na téma posloupnosti nabývání schopnosti letu a využívání laryngeální (hrtanové) echolokace: „flight-first“ (dříve se vyvinula schopnost letu), „echolocation-first“ (netopýři používali echolokaci než se u nich vyvinula schopnost letu) a „tandem-development“ (echolokace i let se vyvinuly téměř zároveň).

 

 

Zvětšit obrázek
Holotyp druhu Onychonycteris finneyi (source: Simmons et al., 2008).

Onychonycteris, fylogeneticky nejprimitivnější představitel Chiroptera, schopný letu byl, ale echolokaci nepoužíval (jeho hlemýžď byl podobných rozměrů, jako v případě kaloňovitých, ale menší než u netopýrů, kteří echolokaci používají), takže se zdá, že správná je hypotéza „flight-first“, tedy že echolokace se u nich objevila teprve po tom, kdy se u nich vyvinula schopnost letu. Morfologie lebky a obsah žaludku ovšem napovídají, že minimálně šest jiných bazálních netopýrů z eocénu (Icaronycteris, Archaeonycteris, Palaeochiropteryx, Hassianycteris, Tachypteron a Tanzanycteris) echolokaci používalo.
 


Rod Onychonycteris se od svých nejbližších příbuzných, mezi které patřil např. Icaronycteris, jež taktéž pochází z wyomingské formace Green River, liší zejména většími rozměry, morfologií lebky a dlouhými drápy na každém z prstů křídla (prst IV a V má již drápy kratší, ale stále zřetelné). Primitivní proporce končetin a přítomnost takto velkých drápu pak naznačuje, že se jednalo o agilního stromového živočicha. Morfologie chrupu napovídá, že se O. finneyi živil hmyzem. Vzhledem k tomu, že nebyl vybaven echolokací, je pravděpodobné, že na svoji kořist útočil teprve tehdy, až ji spatřil nebo ucítil. Není tedy známo, zda šlo o nokturnálního (nočního), diurnálního (denního) nebo krepuskulárního (soumračného) živočicha. Částečnou odpověď by snad mohla poskytnout velikost očnice, ty ale u obou známých jedinců byly posmrtně rozdrceny.

 

Pokud jde o samotný fosilní materiál, Onychonycteris je znám, jak už bylo ostatně řečeno, na základě dvou víceméně dobře zachovalých jedinců, z nichž jeden byl objeven v kamenolomu Finney v Lincoln County, dne 23.8.2003, a druhý pochází ze... soukromé sbírky.


Autor článku provozuje stránky Wild Prehistory
Zdroj:  Nature,  Naturwissenschaften.

Datum: 17.02.2008 22:14
Tisk článku


Diskuze:

netopejři

prosciutto,2008-02-29 15:54:32

You see what the evolutionists do, don’t you? You understand the modus operandi of their crimes. Their M.O. is, simply: “assume evolution” Evolution is their miracle worker, that appears on cue, like Tinker Bell with her miracle-mutation wand, to produce anything they need. Since the Darwinian storytellers have usurped the institutions of science, they have no need for proof, demonstration and evidence. Fossils and other observable things are mere props for their stories. The basic plot is fixed in stone. Like a counterfeit tree of life, the Darwinian story of common ancestry via unguided processes over millions of years is guarded against critical analysis by angles with flaming words (puns intended).
You also just saw (again) the Darwin-drunk news media not only parroting the evolution angle verbatim, but even embellishing it. The original paper worded its claims with a modicum of doubt, but the BBC News trumpeted, “Bat fossil solves evolution poser.” But look at the fossil evidence! The Darwinists should be ashamed. The oldest known bat in the fossil record is 100% bat and no less advanced than living bats! How on earth can any sensible scientist claim that this supports Darwinism? Did any of them tell us how complex capabilities like echolocation or flight could have arisen by chance? Did they elaborate the dozens, if not thousands, of lucky mutations that would have had to come together blindly to produce a flying mammal from a mouse? No! If anything, they uncovered a more astonishing thing – that the flight capabilities of bats are dynamically integrated with their sonar systems. Did they watch 52 million years go by? Did they watch the so-called primitive bat change into a more advanced creature? Did they seriously entertain any of the many, many scientific criticisms that could be leveled against their tale? No, no, no.
If this non-stop parade of dogmatism masquerading as science makes you mad, join the campaign to expose the Darwinists. Don’t let them get away with using this discovery as a prop for their fable. Don’t let some evolution advocate stack papers like this on the witness stand to claim evolution is scientific. Understand what is really going on in biology these days. Keith Wanser stated it succinctly: “There is not one theory of evolution, but a body of opinions, speculations and methods for interpretation of observational facts so that they fit into the philosophy of naturalism.” That, friends, is not science, and does not deserve the honor of being taught in our schools.

Odpovědět


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz