Nadějný lék je dopingovou hrozbou  
Profesionální cyklisté, kteří se ženou po vysokohorských silnicích, nemají na první pohled s pacienty postiženými těžkou srdeční chorobou mnoho společného. Tým Andrewa Markse z newyorské Columbia University tuto spojitost našel. Díky objevu, který zveřejnil přední vědecký časopis Proceedings of the National Academy of Sciences svitla šance na uzdravení nemocných. Vrásky na čele naskakují dopingovým komisařům. Látka vyvinutá Marksovým týmem se jeví jako dokonalý doping pro všechny druhy vytrvalostních sportů.


 

 

Zvětšit obrázek
Andrew Marks, Columbia University, New York USA (vlevo). Členem úspěšného týmu, který vyvinul molekulu S107 je i slovenský vědec Miroslav Dura. (foto Columbia University)

Za špičkové vytrvalostní výkony platí sportovci únavou. Stejně vyčerpaní jsou i lidé s těžce nemocným srdcem.

Zvětšit obrázek
Chronické těžké onemocnění srdce provází únava a slabost. Na vině je únik vápníkových iontů ze svalových buněk. (foto Biosite)

Andrew Marks zjistil, že příčina únavy je v obou případech stejná. Ze svalových buněk utíkají vápníkové ionty. Tyto ionty jsou uvolňovány z buněk při práci svalu přes zvláštní molekulární kanálky.

 

 

V odpočinutém svalu se kanálky po splnění úlohy opět „neprodyšně“ uzavřou. Při velké námaze mizí z kanálků látky, které je pomáhají těsnit, a ty začnou nekontrolovaně propouštět vápníkové ionty. Sval ztrácí na výkonu a probudí se v něm k činnosti enzymy, které poškozují svalové buňky. Přichází únava, která nevyplývá ani z nedostatku kyslíku ve svalech ani z nahromadění zplodin látkové výměny, jako je např. kyselina mléčná.

 


„Studie v žádném případě nedokazuje, že by nám cvičení škodilo,“ říká Andrew Marks.
Svaly trénovaného sportovce se z extrémní námahy zotaví během několika dní. Zhojení poškozených buněk závisí na tom, jak dostal sval zabrat, a může trvat i několik týdnů. Svaly pacientů s nemocným srdcem se nezotaví nikdy. Unikající vápníkové ionty poškozují svaly i v klidu.


 

„Jednou z největších potíží, s jakou se pacienti s chronicky nemocným srdcem potýkají, je trvalá slabost a vyčerpání,“ líčí potíže nemocných Marks. „Ty mohou dosáhnout takové míry, že pacient nedokáže vstát z postele, vyčistit si zuby nebo se najíst.“


 

 

Zvětšit obrázek
Struktura ryanodinového receptoru. Při námaze se zmolekuly receptoru uvolní stabilizující molekuly kalstabinu 1 a fosfodiesterázy PDE4D3. Potom už receptor netěsní. Zendoplazmatického retikula přes něj unikají do cytoplasmy ionty vápníku a aktivují proteázu kalpain. Ta pak poškozuje svalové buňky. Molekula S107 je sto receptor stabilizovat a „utěsnit“.

Vědci z Marksova týmu objevili molekulu S107, která molekulární kanálky v unaveném svalu utěsní a zabrání ztrátě vápníkových iontů z buněk. Odzkoušeli ji na myších, které byly nuceny po tři týdny trávit tři hodiny denně usilovným plaváním.

 

 

Zvětšit obrázek
Don Catlin už pracuje na testu, který by měl S107 odhalit. (foto Nature)

Dřina myší naprosto vyčerpala. Z „netěsných“ svalových buněk jim „crčely“ vápníkové ionty. Pokud myši užívaly molekulu S107, měly na konci třítýdenní námahy stále ještě dost sil. Jejich svaly ztrácely méně vápníkových iontů a nesly méně stop po poškození.


 

Pro nemocné je S107 obrovským příslibem. Šéf americké antidopingové laboratoře Don Catlin z University of California v Los Angeles však upozornil v rozhovoru pro vědecký týdeník Nature na odvrácenou tvář S107.


 

„Kdybych byl sportovec, který hledá nový doping pro zvýšení vytrvalosti, byl bych z S107 celý pryč,“ řekl Catlin.

 

Marks prokázal, že „únik vápníku“ vyvolává únavu u špičkově trénovaných profesionálních cyklistů. S107 však testoval jen na myších. Zvířata netrpěla žádnými nepříznivými vedlejšími účinky. Reakce lidského organismu přesto zůstává velkou neznámou.

 

 

 

Zvětšit obrázek
Pro Osel.cz komentoval Mandor - www.mandor.sk

Ověřování bezpečnosti S107 bude trvat několik let. Sportovci odhodlaní k dopingu tak dlouho čekat nebudou.
„Je to celkem jednoduchá molekula,“ říká Catlin o S107. „Možná právě teď už ji nějaký pokoutní chemik pro doping vyrábí.“


 

Catlin už zahájil práce na testech, které by měly odhalit S107 v moči, a doufá, že se tak podaří i nový dopingu vymýtit.
„Může to trvat i několik let. Dost na to aby S107 někomu pomohla k zlatým medailím,“ připouští americký odborník na dopingovou kontrolu.

 


Pramen: PNAS, Nature, Columbia University
Text celého článku v angličtině je ke stažení ve formátu pdf jako připojený soubor k tomuto článku.

 

 

 


 

Datum: 18.02.2008 11:09
Tisk článku


Diskuze:

únik vápníku ?

MirekS,2008-02-19 00:29:18

Není to spíš nadměrné pronikání vápníku do svalových buněk?
"Recent research has suggested that muscle fatigue is caused by calcium leaking into muscle cells, activating an enzyme that breaks down proteins in muscle."
http://www.nhs.uk/News/2007/Pages/Soremusclesofmiceandmen.aspx

Odpovědět


únik vápníku

jarda petr,2008-02-19 04:21:23

K průsaku vápniku dochází z endoplasmatického retikula před ryanodinové receptory, které ztrácejí kalstabin 1 a fosfodiesterázu PDE4D3. To aktivuje kalpain v cytoplasmě.

Odpovědět


Dotaz na odborníky

MirekS,2008-02-19 23:32:24

Popisované příznaky zátěžového stresu svalů dost korelují s příznaky DMD (defektní Ca2+ signalizace, snížená výkonnost svalů, nárůst CPK, zvýšená produkce kalpainů, zvýšené odumírání svalových vláken, ...). Je možné, že by S107 mohlo pomoct u DMD?

Odpovědět

Možná jsem nepochopil varování článku

kirast,2008-02-18 23:49:18

To snad nedisciplinovanost nějakých "cirkusáků" na bicyklech by mohla být příčinou, že by nemocní nemuseli dostat životně důležitý lék?

Odpovědět


věru

jarda petr,2008-02-19 04:22:58

Věru nepochopil. Nic takového článek ani nenaznačil. Jen to ukazuje, že dopingoví šamani jsou v zavádění novinek rychlejší než seriozní medicína. Nic víc a nic míň.

Odpovědět


Co vojáci

Medvědovič,2008-06-07 11:14:24

Právě vojenské laboratoře zajásají nad možností bezpečné náhrady amfetaminů, ibogainu, meskalinu či kokainu. Právě u speciálních jednotek by zvýšení vytrvalosti zvýšilo naději na úspěch mise a přežití při rychlých přesunech.
Těšme se tedy na nové rekordy Železných můžů, kteří nemají pro vytrvalost genetické dispozice, případně přímou léčbu svalové dystrofie.

Odpovědět

proc

horsefakr,2008-02-18 20:28:10

tak me napada proc pri velke namaze uniakji vapnikove ionty ktere pak nastartuji tu destrukci svalovych bunek.
nejde mi o to cim je to zpusobeno, jako spise o duvod proc se tak deje - proc tahle reakce vubec existuje. muze na tohle nekdo znalejsi odpovedet?

Odpovědět


proč

jarda petr,2008-02-19 04:47:00

Ten proces zřejmě nepředstavuje adaptační mechanismus. Extrémní zátěž je extrémní zátěž a její následky nemusí být pro organismus příznivé.

Odpovědět

ehm

mp,2008-02-18 18:25:53

jen me napadlo, kolik asi muze uplavat mys za tri tydny..
mohl by to byt docela zajimavy udaj

Odpovědět

vzorecek

peterer,2008-02-18 17:07:40

mnoo, vzorecek aj so syntezou je v supporting info Science 2004, 304, 292. Je to 4-[3-[1-(Benzyl)piperidinyl]propionyl]-7-methoxy-2,3,4,5-tetrahydro-1,4-benzothiazepin.

Odpovědět


díky

jarda petr,2008-02-19 04:47:39

Díky, už jdu vařit.

Odpovědět

Na druhou stranu

Pavel,2008-02-18 14:52:59

Na druhou stranu, pokud se opravdu profesionální sportovci rozhodnou to využít jako doping, aspoň jednou bude vrcholový sport k něčemu prospěšný - udělají klinické testy a ještě za to zaplatí. Jsou snad použitelní i k něčemu jinému?

Odpovědět


Ale jo

Medvědovič,2008-02-18 19:16:45

Jsou to chodící bilboardy a blbci mají na co koukat v telce, případně u čeho se vožrat v hospodě. Již starý Řím fungoval když se lůze dal chléb, hry a porno z internetu.

Odpovědět


medvědovičovi

jarda petr,2008-02-19 04:44:21

Neviděl bych to tak jednostranně. Je fakt, že si dneska spousta lidí vyjede na kole, na běžkách nebo se jde proběhnout. Mladým lidem k tomuhle rozhodnutí může pomoc i vzor v podobě "chodící bilboardu". Sám jsem začínal s cyklistikou jako kluk a jedním motivů byly i "vzory" jako byl Jan Smolík, Vlastimil Moravec, Eddy Merckx nebo Luis Ocana. Takže záleží, jak si to kdo přebere. V neděli jsem si vyjel na kole a potkal jsem hordy kluků i holek v pestrých dresech. Tak ti si pak možná dají večer pivko (v tom počasí, co bylo spíš grog), ale že by je profi sport inspiroval k nějakému konzumu a pasivitě, se mi nezdálo.
P.S. V zimě mám při jízdě na kole na zádech obvykle nápis "kalas", v létě "banesto". Pivo ani jiný alkohol nepiju.

Odpovědět

Amater

Chemik,2008-02-18 12:44:23

Vážená redakce, nebyl by takhle vzoreček? Děkuji. Jirka

Odpovědět


se vzorečkem je to těžké

jarda petr,2008-02-18 14:19:17

Se vzorečkem je to těžké. Měl by být připojen v Supplementary informations v elektronické verzi článku v PNAS. Ale není. Když si čtenář otevře přislušný odkaz, tak se na něj vyvalí jakési grafy. Chemický vzorec se neskrývá v SI ani pod žádným jiným odkazem. Takže se buď někde stala chyba a nebo nemaji autoři zájem, aby se S107 vařil v každé laborce. Jako cyklista amatér, které s postupujícím věkem stále víc bolí nohy, jsem po vzorci S107 pátral dosti usilovně. Leč marně.

Odpovědět


Ostrov n. Ohri

Z. Lejckova,2008-02-18 15:49:54

:):) nejsem cyklista, ale verim Vam to! :)
Ale ted vazne - jako clovek, ktery se v tom vyznate, opravdu byste si to vzal a vyzkousel?
Diky Zuzana

Odpovědět


jako amatér

jarda petr,2008-02-19 04:36:21

Jako stařík a amatér zaháním bolest svalů spíše zvolněním tempa pod průhlednou záminkou, že právě jedu úžasnou krajinou, kde stojí za to se pokochat pohledem. Ale kdybych byl profík, tak nevím. Tam jde o to, že když podepíšete smlouvu, tak jste vydána managmentu týmu na milost a nemilost. Podepisujete i to, že se podrobíte všem lékařským procedurám. A pak přijde po zabijácké horské etapě doktor a řekne: "Dneska to hochu nebylo nic moc. Píchnu ti pár vitaminů a zítra budeš jako vyměněný." Spousta těch kluků o tom nepřemýšlí nebo raději nepřemýšlí. Kdyby poslali doktora s injekcí do háje, tak si můžou sbalit svých pět švestek. A oni nic jiného než šlapat do pedálu neumějí. Buď si tím vydělají dost na začátek nového života po ukončení kariéry, nebo čelí existenčním problémům. Představa, že si ti kluci kupují doping někde na veřejném záchodku a pak si ho večer na pokoji v hotelu píchnou, je směšná. To musí mít v rukou expert, jinak se to míjí účinkem. Dopuje se, i když je tu jasné riziko, že vinící budou chyceni. Těch případů je spousta. Nejvíc se mluví o cyklistice, ale když se podíváme na americkou atletiku, především sprintery, tak je jasné, že to smrdí všude. S107 nebude nějakou dobu odhalitelný, protože na něj nebudou oficiální testy. Bude to stejné jako s růstovým hormonem, kterým byli napraní mnozí na olympiádě v Sydney. Vědělo se, že oficiální test není k dispozici, a tak tenhle doping sklízel medaile. S107 je bude zřejmě sklízet zlata v Pekingu.

Odpovědět


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz