Úžasný podmořský svět u Antarktidy  
Návrat posledního z třech výzkumných plavidel antarktické flotily znamenal završení nejambicióznějšího projektu polárního výzkumu tohoto roku známého jako CEAMARC (Collaborative East Antarctic Marine Census).


 

Zvětšit obrázek
Stopkaté útvary vypadající jako skleněné tulipány jsou ve skutečnosti živočichové (pláštěnci). Detailní obrázek vyššího rozlišení přináší Australian Antarctic Division


Australská loď Aurora Australis a spolupracující plavidla francouzský Astroláb (L’Astrolabe) a japonský Umitaka Maru se minulý týden vrátily z výzkumné expedice do Jižního oceánu. Jejich paluby přímo přetékaly obrovským množstvím zástupců podmořského života, včetně dosud neznámých druhů, které byly nashromážděny ze studených vod východoantarktické oblasti.

 

Zvětšit obrázek
Dr. Graham Hosie


Zatímco francouzská a japonská loď zkoumaly hlavně prostředí ve svrchní a střední vrstvě oceánu, vědci z Aurory Australis upřeli svou pozornost až na samé dno oceánu s použitím tradičního i vylepšeného vybavení pro dokumentování a sběr vzorků různorodého podmořského života.

 

Video:  ABC News

Video: National Geographic

 

Doktor Martin Riddle, vedoucí expediční plavby australské lodi, říká: „Některé ze záběrů, které jsme pořídili, jsou naprosto omračující. Je úžasné manévrovat nad podmořskými horami a údolími a hlavně vidět všechny ty organismy v jejich přirozeném prostředí.“

 

„Na některých místech byl doslova každý čtvereční palec dna pokryt životem. Na jiných místech jsme mohli vidět hluboké jizvy a rýhy, které ledovce vyryly na mořském dně při svém pohybu. Gigantismus je společný všemu, co v antarktických vodách je. Nasbírali jsme obrovské červy, gigantické korýše a mořské pavouky velikosti jídelního talíře.“

 

 

Zvětšit obrázek
Houby s kostrami jako ze skleněných vláken, porosty korálům podobných organismů a ryby s velkýma očima umožňující jim využít i těch pár zbytků pronikajícího světla. Detailní obrázek vyššího rozlišení přináší Australian Antarctic Division

Tímto průzkumem jsme připravili srovnávací základnu, využitelnou pro monitorování dopadu změn prostředí v antarktických vodách. Například okyselování oceánu způsobené rostoucí koncentrací oxidu uhličitého v atmosféře může ztěžovat mořským organismům růst a tvorbu skořápek z uhličitanu vápenatého. Dá se předpokládat, že první projevy bude možno sledovat právě v chladných a hlubokých antarktických vodách. Naše výsledky poskytnou rozsáhlou možnost srovnání pro testování těchto předpovědí.

 

Vedoucí projektu Dr. Graham Hosie říká, že výzkumníci jsou teprve na začátku pochopení celého komplexu biodiverzity pod hladinou Jižního oceánu, která je důležitá pro místní, oblastní i globální ekosystémy.
Celý výzkum bude pomáhat vědcům při objasňování toho, jak jsou společenstva adaptovaná na jedinečné antarktické prostředí. Naše práce má i širší použití, například poznání složení rybích společenstev a jejich struktury jsou důležité k vysvětlení dopadu komerčního rybolovu.

 

Zvětšit obrázek
Na okraji kontinentálního šelfu v hloubce 400m je půda pokryta kobercem ze spleti hub, mechovek, hvězdic, korýšů, měkýšů,...
Detailní obrázek vyššího rozlišení přináší Australian Antarctic Division.

Jednotlivé exempláře živočichů shromážděné na výpravě budou zaslány univerzitám a muzeím na celém světě k identifikaci a rozborům DNA. Ne všechna stvoření, jež byla objevena, mohla být identifikována a je velmi pravděpodobné, že jsou mezi nimi některé nové druhy, které budou popsány a posléze budou zveřejněny výsledky těchto objevů.


Další obrázky ve vysokém rozlišení jsou k dispozici  ZDE.

CEAMARC je část mezinárodního projektu „Objevování antarktického mořského života“.(Census of Antarctic Marine Life) koordinovaného australskou antarktickou divizí a bude představovat celkem asi 16 plaveb do antarktických vod během let 2007–2009.


Census of Antarctic Marine Life bude mapovat druhovou pestrost antarktických hlubin, volného moře i prostředí pod rozpadajícími se ledovými krami. Cílem sčítání je určit jednotlivé druhy, jejich četnost a zjistit současný stav pro sledování budoucích změn.

 

Zdroje: Australien Antarctic Division

Census of Antarctic Marine Life

Obrázky ve vysokém rozlišení:



 

Autor: Ota Beran
Datum: 23.02.2008 03:43
Tisk článku


Diskuze:

tbgnhumuhmfvnugnhnmj

kiti štaudová,2008-04-23 18:18:12

jhfhug48588865kfujirgsháíážřezcnbugtf regzucgbeý žýrtgžýrhcžýehžtýrhvžžežegýrýrýrrs3897265118725135555555uezfhnáýsecmíiče,uáá ztrzmmusdghjkklllll

Odpovědět

Porosty korálů?

Pavel,2008-02-27 09:46:03

Ty porosty korálů, to jsou opravdu korálnatci, nebo je to jenom podobné? Já jen, že je nám neustále vtloukáno do hlavy, jak jsou korálnatci citliví na teplotu vody, že její změna o nula, nula, nic způsobí jejich hromadný úhyn, a najednou porosty korálů v prostředí hodně vzdáleném tropickému moři.

Odpovědět


Doplnění

Redakce,2008-02-27 17:49:14

Ano máte pravdu, jde jen o organismy tvarem podobné. V textu na to vsuvkou upozorníme. Zhruba 200 vzorků je rozesíláno na různá universitní pracoviště k rozborům DNA. Vzájemná příbuznost organismů tedy na bližší určení ještě čeká. Již nyní je ale zřejmé, že v řadě případů půjde o zcela nové druhy. Děkujeme za poznámku.

Odpovědět

dík za odkaz na fotky

JirkaF,2008-02-23 13:21:29

Jsou nádherné a skutečně jak z jiného světa.

Odpovědět

fantázia

Martin,2008-02-23 07:13:55

Tie fotky sú ako z inej planéty alebo z nejakého mimozemského sci-fi filmu. Ani sa nechce veriť, že niečo také sa vyskytuje "u nás doma".

Odpovědět


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz