Hormon převléká housenky  
Housenky východoasijského otakárka Papilio xuthus se pasou na řadě rostlin. Častými hosty jsou například na mandarínkových plantážích. Hladké zelené listy neskýtají mnoho příležitostí k úkrytu. A tak se housenky otakárka uchylují k velmi důmyslnému maskování.

 

 

Zvětšit obrázek
Otakárek Papilio xuthus. Kredit Wikipedia

Pokožka housenky je ozdobena hnědými a bílými skvrnami. Na první pohled se zdá, že tak na sebe na zeleném pozadí listů jen zbytečně upozorňuje. Ve skutečnosti je její kamufláž dovedena do naprosté dokonalosti.

Zvětšit obrázek
Profesor Haruhiko Fujiwara

I bedlivý pozorovatel si housenku otákárka v této životní etapě snadno splete s ptačím trusem. Ptáci, kteří v mandarínkových sadech pasou po kořisti, neprojevují o takto vyhlížející housenku velký zájem. Housenky pořádají velké porce listí, rychle rostou a maskovací kabátek je jim brzy těsný. Housenka si proto pod ním vytvoří novou pokožku a vysloužilé těsné svrchní vrstvy se zbaví. Intenzivními pohyby a zvýšením tlaku starý „kabátek“ pukne a housenka z něj vyleze v nové měkké pokožce, která jí po určitou dobu dovolí další růst. Jakmile pokožka utuhne, růst už není možný. Svlékání těsného kabátku se proto opakuje. Housenky otakárka Papilio xuthus se čtyřikrát objeví v hnědobílém  maskovacím kabátě připomínajícím ptačí trus. Popáté už jsou ale tak velké, že by jim jejich převlek nikdo neuvěřil. Ze starého hnědobílé pokožky tentokrát vylezou se zeleným „nátěrem“, který jim dovolí dokonale splynout s okolní vegetací.

 


Japonští vědci Ryo Futahashi a Haruhiko Fujiwara z university v Tokiu odhalili molekulární mechanismy, které jsou za převlek maskovacího kabátu housenek Papilio xuthus zodpovědné. Zjistili, že klíčovou roli sehrává tzv. juvenilní hormon, který je nezbytný pro vývoj larev hmyzu, tedy i housenek motýlů. V hmyzím organismu má juvenilní hormon na starosti i jemnější proměny. Futahashi a Fujiwara do dlouhého seznamu procesů řízených účinky juvenilního hormonu přidali i změnu maskování housenek. Výsledky jejich studie otisk prestižní vědecký týdeník Science.

 

 

Zvětšit obrázek
Dokonalé maskování zajišťuje pokles hladiny juvenilního hormonu. Foto: whyfiles, větší rozlišení zde.


Vědci zjistili, že před změnou zbarvení v těle housenky výrazně  poklesá koncentrace juvenilního hormonu. Je to signál pro změnu maskovacího převleku? Následující pokusy tuto domněnku potvrdily. Futahashi píchl syntetický juvenilní hormon do zádové části největších housenek využívajících převleku za ptačí trus.  Při další výměně pokožky se u těchto housenek neobjevilo obvyklé zelené maskovací zbarvení. Zůstaly i nadále věrné hnědě bílé kamufláži. Vědci zjistili, že dávka syntetického juvenilního hormonu udrží ve hře geny, které jsou zodpovědné nejen za hnědě bíle zbarvení ale i za geny, které vyvolávají tvorbu typických výrůstků na těle housenky maskované jako ptačí trus. Naopak, dávka syntetického hormonu zabrání aktivaci genů, které se podílejí na vzniku zeleného zbarvení a tvorbě hladkého povrchu pokožky u housenek, jež se připravují na zakuklení a proměnu v motýla.

 

 

kamufláž

Kamufláž housenky čtyřikrát připomíná  .... . Popáté je z housenky pestrý krasavec. (Foto: Science/Divulgação


Prameny:
University of Wisconsin,
Juvenile Hormone Regulates Butterfly Larval Pattern Switches, Ryo Futahashi and Haruhiko Fujiwara, Science, 22 Feb. 2008.
Wikipedia


 

Datum: 27.02.2008 10:58
Tisk článku

Související články:

Bisfenol S podruhé a určitě ne naposled     Autor: Josef Pazdera (03.04.2017)
Hormon proti sladkému pokušení     Autor: Josef Pazdera (28.12.2015)
Michael Jackson byl jako dítě chemicky kastrován     Autor: Josef Pazdera (07.03.2011)
Jste žena a nemůžete se soustředit?     Autor: Josef Pazdera (26.09.2010)
První pokus o prevenci homosexuality v děloze     Autor: Josef Pazdera (13.07.2010)



Diskuze:

Bohužel,

C2H5.OH,2008-03-02 12:48:17

Jednak nejsem biolog, ale technik a psát moc neumím. Fotím velmi málo a navíc ještě klasicky. No a tohohle brouka, co jeho larvy dokážou dokonale ožrat liliové listy - podivné je, že ač má brouk druhé jméno jméno "chřestový" na klasický chřest (česky špargl) nejde (asi mu ty lilie více chutnají). A dále, protože lilie jsou oblíbené květiny mé ženy, tak tohohle brouka tvrdě hubím prostředkem Actelic 50. A funguje to zatím spolehlivě už hezkou řadu let. To by chtělo spíš nějaký odborný popis od opravdového přírodovědce, nikoli amatéra či diletanta.

Odpovědět

..krasa...

jara cimrman,2008-02-27 19:12:43

...to mi pripomina entomologickou verzi ornitologicky pohadky o Osklivem kacatku.....

Odpovědět

Dobré a zajímavé.

C2H5.OH,2008-02-27 13:49:58

Ale i u nás žije brouk jménem Chřestovníček liliový, hezký, lesklý oranžový brouček, co jeho larvy žerou listy lilie. Jeho larva je růžová, ale žádný pták ji nesežere. Ona ta larva si vlastní výkaly lepí slizem na tělo, a je tedy stále pos..á a vypadá opravdu ale opravdu hnusně i pro případného predátora.

Odpovědět


zajimave!

Redakce,2008-02-28 15:31:21

Alkohole, napis o tom clanek s fotkami a posli nam jej. Radi otiskneme. josef

Odpovědět

Nejsem otakárek

Dane,2008-02-27 11:57:07

Hormony mládí u mne působily oblékání do pestrých maskáčů, zatímco dnes už ve svém oblečení spíše připomínám to druhé... :oD

Díky za perfektně zpracovaný a zajímavý článek.

Odpovědět


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz