Po čem zpívají ptáci?  
V hormonálně kontaminovaném životním prostředí zpívají ptáci více, déle a lépe.

 

 

Sameček špačka je po kůře hormony z životního prostředí mezi svými vrstevníky považován za „zlatého slavíka“.

Látky s aktivitou pohlavních hormonů mívají na rozmnožování živočichů negativné vliv. Samci mnoha druhů ryb nebo obojživelníků mají narušenou tvorbu spermií a ve varlatech se jim tvoří žloutek potřebný pro produkci vajíček.

 

Britští a němečtí vědci pozorovali fenomén přesně opačný.  Na samce špačka obecného (Sturnus vulgaris) mají hormonální látky v životním prostředí vliv pozitivní. Když vědci vystavili samečky špačka hormonům ze skupiny estrogenů, s kterými se ptáci mohou setkat v životním prostředí, nestačili se divit. Samečci byli mnohem zdatnější zpěváci, snáze k sobě lákali samičky a byli proto zdatnější v námluvách. Samečci zpívali déle a jejich zpěv byl podstatně komplikovanější. Samičkám se to moc líbilo.

 


Podrobnější pohled odhalil, že samcům, kteří přijímali potravu kontaminovanou syntetickými i přírodními estrogeny, se zvětšovalo centrum, které má v mozku na starosti zpěv. Ale za všechno se platí.  Samečci mají zjevně oslabenou imunitu. Samičkám to nevadí. Je zřejmé, že hormonální znečištění životního prostředí může zasáhnout do života některých tvorů hodně nečekaným způsobem.

  

Pramen: PLoS ONE.

 


 

 


Poznámka redakce: Otázce hormonálního znečištění životního prostředí je věnován i český dokumentární film Terezy Tara „Hormonální akvárium“, který se nyní promítá v rámci bloku soutěžních krátkých filmů filmového festivalu dokumentárních filmů „Jeden svět“.

Blíže viz:  Jeden svět 

Trailer k filmu „Hormonální akvárium“ Terezy Tara je ke shlédnutí ZDE.

 

Film se bude promítat v rámci bloku soutěžních krátkých filmů v Praze 7.3. v 18 hodin ve Světozoru v malém sále a 10.3. v kině Evald ve 21:30. V Brně bude promítán 11.3. v 17 hod. v ArtVS. V Třinci je k vidění 12.3. ve 20.50 hod v kině Kosmos. V Táboře se promítá 31.3. v 17:30 hod v  Cheiron T.  V Chrudimi si na něj můžete zajít 5.4. ve 14 hod. do  Klubu Agora. V Bílině bude k vidění 3.4. ve 20 hod. v Městském divadle-digitální kino. Ve Zlíně by se mělo promítat v dosud neurčený den a čas v Masters of Rock Café. V Liberec na něj můžete jít na apríla 1.4. od 16 hod. do Experimentálního studia. V Jablonci n.N. pak 9.4. v 18 hod. do Klubu Na Rampě. Karlovy Vary uvidí tento film 31.3. v 17:30 hod. v  Kině Panasonic. Ve Vsetíně ho bude mít na programu Klub Třetí opice. Promítat by se mělo i v Ústí nad Labem.

 

 

 


Datum: 28.02.2008 15:25
Tisk článku


Diskuze:

Když hynou stromy

ikarus,2008-02-28 18:29:52

také mají více šišek. Otázka je, jestli je to pro nás dobře.

Odpovědět


nevim

jarda petr,2008-02-29 02:42:14

To nevím, já šišky nemám.

Odpovědět


Já šišky nemám

ikarus,2008-03-01 14:32:01

To se pozná moderní "vědec", který se opírá výhradně o přísně kauzální souvislosti.

Stromy potřebujete k životu, ne?

Odpovědět


to ze pozná nevědec

jarda petr,2008-03-02 06:29:39

Jen "nevědec" rozděluje automaticky všechny procesy v přírodě na ty, které nám vyhovují a ty které se nám nehodí. Všichni to máme pod kůží z dob, kdy jsme se učili ve škole ostrou čarou oddělovat organismy "škodlivé" od "užitečných". Jestli se dobře pamatuji, tak třeba vlaštovka byla "užitečná", protože loví mouchy, které byly naopak "škodlivé". Na smrti stromu není nic špatného ani dobrého. Stromy prostě hynou. Tak to bylo, je a bude, ať už to považujeme za prospěšné, škodlivé nebo neutrální. Jestli někde uhyne staletý smrk a předtím urodí záplavu šišek, je to normální. Hloupé je jen to, když takový smrk upicne banda blbců, aby si ho mohli postavit počátkem prosince na náměstí a ověsit ho žárovkami. Na to se ještě žádný smrk nadprodukcí šišek připravit nestačil. Pokud jde o špačky a estrogeny, z hlediska kontaminovaných samců, kterým to zvyšuje fitnes, jde o jev jasně pozitivní. Jeho trvalá udržitelnost je ale diskutabilní s ohledem na oslabenou imunitu.

Odpovědět


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz