Tajemství antarktického ledu  
Tým anglických vědců se snaží vysvětlit záhadu proč Antarktida před 34 miliony let zamrzla. Překvapivé na tom je, že důkazy o které se opírají pochází z Afriky.


.

Dírkonošci druhu "Halkyardia minima". Přesto, že dosahují velikosti pouhé špendlíkoé hlavičky, jsou hlavními aktéry v objasňování ledové záhady Antarktidy. (Kredit: Cardiff University)

 
Vedeni doktorkou Carrie Learovou, přednášející paleooceánografie, se vědci z Cardiff university spolu se svými kolegy z Národního Welšského muzea vydali do Afriky. Cílem jejich cesty bylo najít důkaz klimatických změn, který by pomohl objasnit dávnou záhadu spojenou s tvorbou antarktického ledovce.

 


Vytvoření ledového příkrovu v Antarktidě je jednou z nejdůležitějších klimatických změn i záhad historie Země. Dosavadní poznatky totiž nenaznačovaly, že by před oněmi 34 miliony let došlo k ochlazování oceánů. Spíše se mělo zato, že se v té době oteplovaly. A to, jak jistě uznáte, je v souvislosti s růstem vrstev ledu poněkud zmatečné.
 

Zvětšit obrázek
Dr. Caroline Lear: “Prokázali jsme, že během růstu ledovce se světové oceány ochladily a že mocnost antarktického ledu tomu odpovídá. To znamená, že nám nyní začínají do sebe zapadat zjištěná klimatická data i modelové predikce klimatu zpracovávané počítačem.

 
Nyní Carrie Learová a její tým předkládají novou představu o tom, jak to v té době s teplotou oceánu vlastně bylo. Opírají se o stav dávných usazenin z mořského dna. Jeho vzorky odebrali ve východoafrické Tanzánii. Rozhodující úlohu v tom hraje chemické složení skeletů živočichů  dírkonošců (Foraminifera, tedy otvůrky nesoucí). Jde o jednobuněčné mořské živočichy. Vytvářejí vápnité, často velmi ozdobné schránky s mnoha drobnými otvůrky. Organismy velikosti špendlíkové hlavičky odhalily, že teploty oceánů byly ve skutečnosti nižší asi o 2,5°C.

 

 

Terénní práce s tanzanijským “mořským bahnem”. Pozůstatky tělesných schránek dírkonošců (velikost, počty a jejich složení) jsou “teploměrem” vod oceánu.


Doktorka Learová tvrdí, že dírkonošci jsou pro studium historie klimatu vynikajícím nástrojem. A nejen to. Tím, že díky jim začínáme chápat zalednění a jeho souvislost s globálními klimatickými změnami, získáváme důležité záchytné body pro simulaci vývoje klimatu. Dírkonošce lze tedy chápat také jako součást pomyslného kukátka umožňujícího nám nahlédnout do budoucnosti.  

 


 
Tým vědců ze “School of Earth, Ocean and Planetary Sciences” hodlá dál pátrat po příčinách  globálního ochlazování a to v souvislosti s vývojem jejich oblíbených dírkonošců. Za hlavní  podezřelé globálních dalekosáhlých změn považují pozvolný pokles oxidu uhličitého v atmosféře a dráhu Země kolem Slunce, která přivodila tak studená antarktická “léta”, že led neroztál a antarktická oblast zůstala celoročně zmrzlá.

 


Podrobnější výsledky výzkumu, který financovala Natural Environment Research Council, budou publikovány v březnovém čísle v časopise vydávaném Americkou geologickou společností, Geology.


Zdroj:  Cardiff University 

Autor: Ota Beran
Datum: 29.02.2008 23:36
Tisk článku

Související články:

Další zdroj CO2 s kterým se nepočítalo     Autor: Josef Pazdera (28.01.2024)
Sluneční šlamastyka: Masivní solární farmy mohou měnit klima jinde ve světě     Autor: Stanislav Mihulka (14.01.2024)
Průměrné teploty ČR 1961-2023, teploty světa podle NOAA a jev El NIňo     Autor: Stanislav Florian (06.01.2024)
Zase jeden omyl v prognózování     Autor: Josef Pazdera (27.10.2023)
Už prý známe špouštěč velké klimatické změny před 8000 lety     Autor: Josef Pazdera (15.09.2023)



Diskuze:

pripominky

Maaartin,2008-03-12 22:45:46

Opravte si "Droktorka" a nevychazejte z toho ze kazdy vi ze Carrie je Caroline (pro me je to novinka). Tohle jsou detajly - vic mi ale chybi nejaky zajimavejsi tvrzeni nez ze dirkonosi jsou duleziti (kdyz jsou tak duleziti tak museli vest k nakymu dulezitymu odhaleni a to bych rad videl).

Odpovědět


Překlep opraven. Dík za upozornění.

Ota Beran,2008-03-14 09:04:10

Jméno Carrie je používáno i v originálech z kterých jsem čerpal,takže jsem ho použil i v článku. Aby bylo jasné, že je to domácké oslovení Caroline, tak je v této podobě napsáno pod její fotografií.

Důležitost dírkonošců spočívá v tom, že podle dynamiky jejich počtů a chemického složení jejich skeletů, se dá usuzovat na vývoj klimatu v minulosti.

Pokud by článek šel více do podrobností obávám se, že by byl značně nezáživný. Ostatně výzkum stále probíhá a možná, že se brzy dozvíme, co nám ti maličcí tvorečkové napověděli nového.

Odpovědět

34 miliónů let?

Bohouš,2008-03-02 21:06:44

Mapa Piriho Reise (1513?)udává obrys Antarktidy bez ledu.

Odpovědět


.. to víš ...

Hopp,2008-03-03 11:29:50

... to jsou ti vědci ... milión sem, milión tam ... hlavně když je to "korektní" ...... :(

Odpovědět


Tak to se ho asi budeš muset zeptat,

Duke,2008-03-05 18:16:25

kde to obkreslil.

Odpovědět


...

Jirka,2008-03-08 17:46:08

To se stačí mrknout na obrázek, co že to ta mapa vlastně udává. Já tam vidím hodně nepřesnou Západní Afriku a kus pokroucené Jižní Ameriky, což vzhledem k tehdejším navigačním přístrojům byl asi tak největší výkřik přesnosti.

http://www.diegocuoghi.it/Piri_Reis/pirireis.jpg

Odpovědět


Ať koukám, jak koukám...

Duke,2008-03-08 21:59:46

Já tam tu Antarktidu bez ledu nevidím...

Odpovědět


...

Jirka,2008-03-09 22:55:49

Obávám se že Antarktidu bez ledu tam vidí jen pan Däniken a jeho četní následovníci. Proto jsem sem dal ten odkaz, aby se mohl každý podívat co ta mapa skutečně zobrazuje.

Odpovědět

Módní vlna?

JirkaF,2008-03-01 20:32:59

Na čem se to snaží surfovat paní doktorka Learová, sice nevím, ale na to, aby to byla módní vlna, je vliv CO2 na klima už dost fousatá záležitost, i když to možná pod Tatrami tak nevypadá.

Nevidím nic špatného ani na tom, že se snaží poznat jaké vlivy se uplatňovaly na klima v minulosti, aby těchto dat bylo možno použít k zpřesnění současných počítačových modelů.

Velmi obdivuji jistotu, s jakou píšete co by se stalo, kdyby... V Čechách máme jedno hezké přísloví, které začíná na kdyby... a věřte mi, že to sedí...

Odpovědět


...

Martin,2008-03-01 21:30:53

To o zaľadnení Antarktídy pod vplyvom jej polohy na južnom póle a izolácie cirkumpolárnym prúdom som si nevycucal z prsta, je to seriózna hypotéza a nevidím na nej jedinú logickú chybu.
Ani ja nevidím nič zlé na snahe poznať všetky okolnosti a príčiny zmien klímy, okrem CO2 však máme aj iné a oveľa silnejšie skleníkové plyny, (metán, vodná para), takže to, že niekto sa všade a za každú pokúša napasovať vplyv CO2, mi pripadá len ako módna vlna, z ktorej sa navyše dá vytrieskať aj Nobelovka alebo aspoň slušný grant.

P.S. na obdiv si nepotrpím, radšej mám (proti)argumenty ;-)

Odpovědět


Omlouvám se za formu

JirkaF,2008-03-02 10:53:31

mého příspěvku, ale obsah bych příliš neměnil.
Článek je o tom, že někdo zkoumá, co způsobilo že Antarktida zrovna před 34 milióny let "oblékla" ledový příkrov. Jako jedna ze souvislostí hypotézy je uveden mimo jiné pokles koncentrace oxidu uhličitého.

A vy si z toho přeberete, že je to "surfování na módní vlně" vyznavačů víry, že za všechno může CO2. Já osobně, bych si pod pojmem "surfování na módní vlně" dokázal představit skutečně ledaccos, ale rozhodně ne hrabání se ve zkamenělém blátě kdesi v tropech východní Afriky a následné čučení do mikroskopu doma v Anglii.

To že je dneska v Antarktidě zima, protože je prostě na jihu a okolo ní teče mořský proud je fakt. Ale dr. Learová se snaží přijít na to, co bylo před 34 milióny let, když se Antarktida zaledňovala.

Takže zatímco Vy na otázku "proč je v ledničce zima?" odpovídáte: protože je to kuchyňská lednička. Jistě máte svou pravdu a můžete se za ni bít. Ona se ale snaží zjistit, kdo tu ledničku přinesl, kdy ji zapnul a jak to,že dnes funguje, tak jak funguje, aby byla schopna předpovědět co se stane, až vypnou proud.

V tomto kontextu mi připadá Váš argument, kdyby někdo postavil přehradu od Antarktidy k Ohňové zemi, tak by Antarktida roztála, zhruba na úrovni toho, jako když napíšete: Kdybych ledničku vypnul, tak v ní za nějakou dobu přestane být zima. Což je taky fakt, za který se sice dá bojovat, leč nikterak objevný...

Odpovědět


"Omlouvám se za formu"

JirkaF,2008-03-02 10:57:22

mělo být pod příspěvkem Martin. Zas to blbě řadí diskusi...

Odpovědět


morské prúdy

Martin,2008-03-02 14:26:53

Tou módnou vlnou som myslel CO2, samozrejme.
A "vybudovanie" hrádze medzi Antarktídou a Ohňovou zemou by spôsobilo roztopenie antarktického ľadovca jednoducho preto, lebo by sa prerušil cirkumpolárny morský prúd (tzv. Západný príhon) a teplejšia voda z rovníkových oblastí by prenikla až k pobrežiu Antarktídy. Dalo by sa to prirovnať k zariadeniu, ktoré sa niekedy používa na budovách - vestibul nie je od vonkajšieho prostredia oddelený pevnými dverami, ale zvrchu fúkajúcim prúdom teplého vzduchu, ktorý zabraňuje prenikaniu chladného vonkajšieho vzduchu do budovy. Keď sa zariadenie vypne, obe vzduchové masy sa začnú premiešavať. Nemám síce možnosť robiť nejaké výpočty, ale podľa môjho skromného názoru je vplyv morských prúdov na klímu pevniny oveľa silnejší ako vplyv nárastu obsahu CO2 o niekoľko percent.

Odpovědět

CO2?

Martin,2008-03-01 09:24:58

Pani doktorka sa síce snaží surfovať na módnej vlne zmien klímy spôsobench CO2, ale mne sa aj tak viac pozdáva predpoklad, že zaľadnenie Antarktídy je spôsobené jej polohou na južnom póle, kde pol roka nesvieti Slnko a izoláciou spôsobenou súvislým morským prúdom, ktorý zabraňuje prísunu teplejších vôd z nižších zemepisných šírok. Takže keby sa napríklad spojil antarktický polostrov s Ohňovou zemou, antarkticjý ľad by sa takmer úplne roztopil a možno by to netrvalo dlhšie ako niekoľko storočí.

Odpovědět


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz