V jakém stavu jsou pozemní meteorologické stanice v USA ?  
Správci meteorologických budek už nenosí cylindr – už to není co to bývávalo před 100 lety…

V článku Korupce v Mezivládním panelu o změně klimatu jsme se dočetli o projektu fotografování a dokumentace historických meteorologických stanic při osobní přítomnosti člověka. Tedy ne dálkové radiové ověření stanice. Spojené státy takovou dokumentaci dosud neměly. Z celkového počtu 1221 stanic bylo do konce února 2008 podrobně dokumentováno 502. Jejich kvalitativní vyhodnocení ukázalo značné nedostatky u 87 % stanic. Kvalitativní vyhodnocení proběhlo podle několika kriterií. Jedním z nich je vyhodnocení lokality podle následujících pěti tříd:


1. třída
1. třída: Rovná a horizontální plocha obklopená volným povrchem a svahem menším jak 19 stupňů. Tráva nebo nízká vegetace menší jak 10 cm. Sensory jsou přinejmenším 100 m daleko od umělých zdrojů tepla nebo reflektujících povrchů jako budovy, betonové plochy a parkoviště. Nachází se daleko od velkých vodnich ploch s vyjimkou, když reprezentuje takový areál. V takovém případě musí být 100 m daleko od nejbližší vodní plochy. Stanice nesmí být ve stínu je-li slunce výše jak 3 stupně nad obozorem.

2. třída
2. třída: Stejné jako u 1. třídy s těmito rozdíly: okolní vegetace menší jak 25 cm. Žádné umělé zdroje tepla do 30 m. Žádný stín při výšce slunce více jak 5 stupňů nad obzorem.

3. třída
3. třída: Stejné jako 2. třída výjma žádný umělý zdroj tepla do 10 m. Chyba měření je rovna nebo větší než 1 a menší než 2 stupeň Celsia.

4- třída
4. třída: Výskyt umělého zdroje tepla do 10 m. Chyba měření je rovna nebo větší jak 2 stupně a menší než 5 Celsia.

5. třída
5. třída: Sensor teploty je umístěn blízko nebo nad umělým zdrojem tepla jako je budova, nad střechou, parkovištěm nebo betonovým povrchem. Chyba měření je rovna nebo větší jak 5 stupňů Celsia.


Kvalitativní hodnocení stanic

Předběžný výsledek kvalitativního hodnocení lokality stanic. Hodnoceno bylo 502 stanic z 1221. Pouze 13 % stanic vykazuje chybu měření menší jak 1stupeň Celsia. Jsou to stanice spadající do 1. a 2. třídy. (CRN = climate reference network = meteorologická síť)

Dosud se u meteorologických stanic sledovalo jejich stěhování na jiné místo a přístrojové vybavení. Ale na přístroje mají vliv další faktory.

Nátěr
V roce 1979 se vápenaté nátěry (CaCO3) meteorologických budek nahradily latexovými (TiO2). Jejich optické vlastnosti se liší. V důsledku toho také naměřené teploty. Při stejné teplotě vzduchu se vápenaté nátěry ohřívají přibližně o jeden stupeň Fahrenheita méně než latexové a také se rychleji ochlazují. Při měření minima dochází k opačnému efektu. U latexových nátěrů se registruje o 1 stupeň nižší teplota než při vápenatých.


Vnitřní vybavení
Dříve v budkách neexistovala elektronika a údaje se odečítaly ručně. Postupně se zaváděl dálkový odečet hodnot pomocí elektroniky a vysílaček, které svou činností teploměry oteplují. Na ohřevu se podílejí také v budkách přítomné akumulátory. V některých budkách si jejich správci zamontovali elektrické osvětlení.


Podklad
Některé stanice vykazují nepřirozený podklad, který není nikdy zohledněn. Například byla zjištěna vulkanická škvára, štěrk, gumové rohože, směs vulkanické škváry a štěrku, piliny a stromová kůra, skalní podloží, betonové zbytky ze staveb, zavlažování splaškovou vodou, betonové základy oplocení a pro ukotvení přístrojů,


Blízkost budov, stínění stromy, nestandardní vybavení
K tomuto prohřešku se řadí také umístění budek na střechách budov a někdy dokonce přímo u výdechů klimatizačních zařízení.


...a také černý humor
V několika případech bylo zjištěno, že na meteorologické stanice vějí výfuky z leteckých motorů nebo se nacházejí blízko rozjezdové dráhy, že jsou přímo vedle železniční tratě, vedle parkovišť nebo umístěny tak, že výfuky aut se nacházejí na stejné výšce jako teploměry. Takové hodnoty jsou bezcenné, poněvadž nezaznamenávají maxima a minima teploty vzduchu, ale výfukových plynů aut a letadel.

Petaluma
Petaluma, Kalifornie, USA

Utah
St. Georg, Utah, USA


Tyto faktory nebyly při zpracování hrubýchdat zohledňovány. Existuje také zkreslení mezi minulostí a přítomností. Při dřívějších statistických zpracováních se totiž hodnoty také zaokrouhlovaly.
Sečteno a podtrženo: Samotná data plavou na vodě a dělat z nich dalekosáhlé úsudky o změně klimatu je hazard.
Na níže uvedeném zdroji se objevila také informace, že meteorologové z obavy aby nepřišli o grant o nedostatcích mlčeli. Teprve když odešli do důchodu promluvili.

Projekt si Anthony Watts financuje vlastními prostředky. Jím ziskané údaje hodlá poskytovat všem zájemcům na veřejné databance bez úplaty.


Zdroj:
Surfacestation

Datum: 04.03.2008 02:22
Tisk článku

Související články:

Britský E-day. Nula od nuly pošla     Autor: Jaroslav Petr (03.03.2008)



Diskuze:

tolik kecu okolo

mikjs,2008-03-08 10:04:11

a nakonec je videt ze ani USA neda prachy aby postavilo
poradne meteostanice ktere by davali presne udaje

Odpovědět

..co takhle...

jara cimrman,2008-03-05 17:07:06

...."značné nedostatky u 87 % stanic".....co takhle tam personalne nasadit osvedceny rosnicky, ty by byly presnejsi, a mlcely by i po odchodu do duchodu....a z pristroju navrhuju obycejnej hadr prehozenej pres plot....kdyz je suchej, neprsi, kdyz mokrej, zjevne prsi..... a v ten moment by si ho mohli aktivisti taky ucelne prilozit na celo, aby se jim moc nevoteplovalo....

Odpovědět

matematické vyrovnávání

jin,2008-03-05 13:04:56

už samo "matematické vyrovnávání" např. vlivu zastínění, ať už je toto vyrovnání provedeno jakkoli poctivě, znamená zavádění modelu do tzv. surových dat. Jak vědí ti, kteří se s podobnými problémy setkávají, vždy to znamená zanesení nových nepřesností, které navíc nejsou pod kontrolou. Modelu vyrovnávání také (do důsledků) většinou rozumí jen jeho autor, a to jen v nejlěpším případě, a jen on je schopen takto "odchybená" data korektně používat. Většinou to vypadá tak, že když mu jeho odchybená data začnou dávat výsledky, které se mu nelíbí, prostě je odchybí jinak :-) Z napsaného vyplývá, že se do dat už v předpřípravě zanáší názory a postoje jednotlivých "odchybovačů". Dělat nad takovými daty model je velmi riskantní - je to chyba na druhou. To neznamená, že se to nedělá, nebo že to nemá smysl, ale jednoznačně to snižuje výpovědní hodnotu. Většina těchto modelů se navíc v čase "rozlaďuje", rozchází se z realitou čím dál tím více a musí se pravidelně opravovat. I z tohoto důvodu je velmi nevděčná práce (z odborného hlediska, komerčně to může být jinak) dělat dlouhodobé předpovědi.

Odpovědět

Korigování dat v praxi

Tureček,2008-03-04 12:14:01

Na straně http://wattsupwiththat.wordpress.com/page/25/ se nachází text k obrázku z letiště – Jak neměřit teplotu, část 10 (How not to measure temperature, part 10). Stručně řečeno: Sensor se původně nacházel u hasičské stanice. S tímto údajem také pracoval Dr. Hansen z NASA a při modelování prováděl na tomto sensoru matematické opravy. Pochopitelně neadekvátní.
Ze zápisu http://gallery.surfacestations.org/main.php?g2_itemId=5514&g2_imageViewsIndex=2 se lze dočíst, že sensor byl původně (1931) u hasičské stanice a později se stanoviště měnilo mezi hasičskou stanicí a letištěm. V posledních letech je opět na letišti. To ovšem modeláři z NASA neví. A tak přicházíli vítr ze severu, přináší s sebou teplotu povrchu letiště a senzor to zaznamenává. Což v modelech ale není zohledněno.
Ti co umí anglicky by si mohli prohlédnout i ostatní stránky jednoduše tím, že budou měnit číslo 25 v adrese. Nebo kliknou na „previous“ nebo „next“ na konci strany. Celkově Watts zaznamenal na 50 příkladů, jak se nemá měřit teplota. To je 10 % případů z 502. Uvidíme, jak se tento poměr bude vyvíjet. Jak ze statistického testování hypotéz všichni víme, bylo by nutné tyto stanice z výpočtů vyloučit.
Bohužel není v silách Osla všechno překládat. A tak ti bez znalosti angličtiny nebo jiných jazyků se musí spokojit s obrázky. slovníky a domýšlením se.

Odpovědět

Hezké ale pozdě

Bikkhu,2008-03-04 09:48:17

Politikům se to začalo hodit do krámu, vyvolávání pocitu viny funguje v politice stejně jako v církvi a tak nás to bude stát ještě pěkných pár trilionů eur. Holt za blbost se platí, a za světovou blbost se platí světově.
Celkově mi to připadá tak, že člověk už nemá na to aby řídil tak složitý a propojený svět. Člověk není schopný odhadnout následky svých činů s dostatečnou přesností, a navíc mu znemožňují emoce vůbec o tom přemýšlet.

Odpovědět

Meteodata....

Ladislav,2008-03-04 06:03:45

Kde je Bursík? Četls tohle?????

Odpovědět


Důrazně

Brčál,2008-03-04 08:27:05

popírám že by data z těchto stanic nebyla korigována, tohle je voda na mlýn profesora Kl..se. Globální oteplování je skutečné. Kdo tvrdí něco jiného je kacíř. Bude upálen na ekologickém slunečním grilu, pokud slunce zaleze tak proudem z větráků, když nebude foukat na peletkách.
PS: kdyby se lidi přestali bát GO taky by mě nemuseli volit!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Odpovědět


Nemám dojem

MirekS,2008-03-04 08:40:35

že by zrovna oteplování bylo to čeho se poslanci při volbě prezidenta báli nejvíc.

Odpovědět


Srovnávací analýza chybí

kerio,2008-03-04 14:29:53

Lze si stejně dobře představit, že většinu stanic zarostly a zastínily stromy, takže měří nižší teploty, než dříve a jaké procento stanic to je se nikde neuvádí. Zpochybňovat GO tímto způsobem je nesmyslné, když po celém světě mizí ledovce a šíří pouště.

Odpovědět


Milé kerio

Ccecil,2008-03-04 16:19:36

Kdyby sis to přečetlo znovu, možná bys zjistilo, že zastínění stromy se bere do úvahy a i podle tohoto faktoru byly stanice hodnoceny. Proč ale číst, že, když je tak jednoduché něco plácnout a přidat k tomu "všeobecně známou pravdu".

Odpovědět


"Srovnávací analýza"

Tureček,2008-03-04 16:26:03

Čtenář, který si stěžuje na jednostrannost článku lze doporučit, aby si jej přečetl ještě jednou. Nalezne nadpis "Blízkost budov, stínění stromy, nestandartní vybavení". V komentáři "Korigování dat" pak tuto větu: "Bohužel není v silách Osla všechno překládat. A tak ti bez znalosti angličtiny nebo jiných jazyků se musí spokojit s obrázky. slovníky a domýšlením se."

Čtenáři kerio lze pouze doporučit, že když se domnívá, že v databance Pozemní stanice nejsou obsaženy údaje o stínění meteorologických stanic stromy, keři apod., aby o tom napsal článek do Osla. Redakce mu jej mileráda uveřejní. Alespoň se tak dozví jeho jméno a adresu. Já mu pak v komentáři tyto případy rád ukážu.

Odpovědět


Re: Srovnávací analýza chybí

jkotek,2008-03-04 16:30:31

Ale nechybi. Meteostanice zarostle stromy jsou ve vyctu uvedene. Spadaji do 3.-5. skupiny. U 1. a 2. je jednak pozadavek na vysku porostu (< 25 cm) a na primou viditelnost na slunce 3 resp. 5 stupnu nad obzorem.

Odpovědět


Srovnávací analýza chybí

kerio,2008-03-04 16:51:17

Prostě by mě zajímalo, kolik stanic bylo zastíněných (teplotní odchylka negativní) ve srovnání s počtem stanic, které byly naopak vystaveny umělým zdrojům tepla (teplotní odchylka pozitivní). Abychom mohli posoudit, jestli globální oteplování, které ty stanice naměřily lze zpochybnit, nebo je naopak ještě větší, než ty stanice naměřily. Jinak na tom článku nic zajímavého není, všechny statisticky shromažďují data nějakým způsobem zašuměná.

S pozdravem Jindřich

Odpovědět


„Srovnávací analýza“

Tureček,2008-03-04 17:13:18

Na následujícím odkazu je případ hasičské stanice. Jestliže si čtenáři obrázky důkladně prohlédnou, tj. jak první tak druhou stránku, zjistí, že senzor teploty je skryt pod stromy a keři a že nad ním ve zdi je výfuk klimatizačního zařízení. Neplatí tedy, že býti pod stromem nebo keřem skován automaticky znamená zaznamenávat nižší teploty a tím jaksi „vyrovnávat“ údaje z parkovišť, dvorků apod. http://gallery.surfacestations.org/main.php?g2_itemId=11552
Údaje z takového místa nejsou vhodné pro statistické zpracování.

Pro čtenáře "kerio": Nevím, kde by jste zjistil, kolik stanic bylo zastíněných. Musel by jste asi projít všech 502 zdokumentovaných stanic a podívat se na obrázky a statistiku si provést sám. K tomu angličtinu nepotřebujete.

Odpovědět


For KERIO

Bikkhu,2008-03-04 17:41:56

Zastínění stromy pokud jsou blízko teplotu v zimě zvyšuje. Samotná čidla jsou ve stínu tak jako tak (v budce udělané schválně tak aby ji slunce neohřívalo) takže s tím ochlazováním bych to neviděl tak žhavě :-))
Jedině snad odparem vody z listů.

Odpovědět


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz