Škodí mobil mužům?  
Polínko na oheň nekončícího sporu, jestli nadměrné telefonování člověku škodí či nikoliv, přiložily výsledky studie zveřejněné v lednovém čísle časopisu Fertility and Sterility vydávaném Americkou společností pro reprodukční medicínu.

 

 

 

 
Používání telefonu podle americké studie snižuje mužům počet, pohyblivost a životaschopnost spermií.

Již v roce 2004 prohlásil doktor Imre Fejes z univerzity v Szegedu , že podle výsledků jeho výzkumu získaného na základě analýzy spermatu 221 mužů, mají mobilní telefony nepříznivý vliv na mužskou plodnost. Doktor Fejes tvrdil, že nošení mobilu v pouzdře na opasku může snížit produkci spermií až o třicet procent. Tato zpráva o nepříznivém vlivu mobilů na spermiogenezi mužů však nebyla brána příliš vážně a nakonec zvítězilo tvrzení, že vlastně ani nebyla statisticky prokázána s dostatečnou spolehlivostí.

 

Tým vědců, který vede doktor Ashok Agarwal, ředitel Výzkumného centra na klinice v Clevelandu se nyní ke zkoumání souvislosti mezi mobily a plodnosti vrátil. Aby se Agarwal vyhnul kritice, které byl podroben jeho maďarský zavrhnutý kolega Fejes, jal se pro svojí studii muže pečlivě vybírat.  Snažil se o to, aby co nejvíce potlačil jiné vlivy na kvalitu zkoumaného spermatu. V prvním kroku byli vyřazeni ze studie muži, kteří někdy dříve byli kuřáky, žvýkali tabák, měli problémy s alkoholem, zánět varlat, varikokélu, tuberkulózu, diabetes a hypertenzi. V druhém kroku vyřadil všechny muže, kteří v předchozích čtyřech týdnech prošli nějakou virovou či bakteriální infekcí nebo měli někdy předtím jakoukoli srdeční, nervovou či ledvinovou chorobu anebo se v jejich rodině vyskytovala nějaká genetická porucha. Tímto přísným výběrem prošlo 361 mužů v průměrném věku necelých 32 let. Jejich sperma bylo získáváno masturbací, které předcházel minimálně pětidenní sexuální půst. Analýza spermatu byla provedena v souladu s doporučeními Světové zdravotnické organizace. Bylo zjišťováno osm parametrů: objem, čas zkapalňování, pH, viskozita, počet spermií a jejich pohyblivost, životaschopnost a procento spermií s normální morfologií.

 

Pro potřeby statistického vyhodnocení byli testovaní muži rozděleni do čtyř skupin podle toho, jak využívali během dne svůj mobilní telefon: 40 mužů nepoužívalo mobil vůbec, 107 volalo v průměru do dvou hodin denně, 100 využívalo mobil od dvou do čtyř hodin denně a 114 telefonovalo mobilem víc než 4 hodiny denně.


 
Graf  ukazatelů kvality sperma

 

graf 

Vysvětlivky:
1 objem ejakulátu
2 doba potřebná k dosažení tekutosti ejakulátu
3 pH
4 viskozita
5 počet spermií
6 pohyblivost (motilita) spermií
7 životaschopnost spermií
8 procento normálně utvářených spermií

 

 

 

Ashok Agarwal je ke zkoumání čehokoliv na „mužství“ osobou povolanou. Kromě toho, že je ředitelem Centra pro výzkum reprodukce na klinice v Clevelandu, je také šéfem tamní andrologické laboratoře. Andrologie je lékařský obor, který se zabývá chorobami mužských reprodukčních orgánů, jejich léčbou a prevencí. Je tedy něco jako specialista na pánskou gynekologii.

Graf jasně ukazuje, že zatímco u prvních čtyř parametrů prakticky nejsou rozdíly tak u druhých čtyřech je kvalita spermatu nepřímo úměrná míře používání mobilního telefonu. Výsledkem pokusu je tedy zjištění, že sperma mužů, kteří používali mobil denně déle než čtyři hodiny, vykazovalo prokazatelně nižší kvalitu. Podrobnosti jsou uvedeny v časopisu Fertility and Sterility. V kratší formě výsledky převzal také časopis Urology News.

 


Pokud se zamyslíme nad otázkou položenou v nadpise, tak odpověď na ni je poměrně jednoduchá – mobilní telefony neškodí. Mobilní telefon je jen věc, která byla vyrobena proto, aby člověku umožňovala komunikaci a jako taková není ani dobrá, ani špatná. Škodí si člověk sám svým životním stylem. Jistě mnohé čtenáře po přečtení článku napadne, že tento výzkum svými prokazatelnými výsledky vlastně nic neřekl o mechanismu působení elektromagnetického záření na spermie.

 

 Někteří možná namítnou, že pomíjel, jaké nosili zkoumaní muži prádlo, že nebylo zcela přesně změřeno, jaký čas skutečně protelefonovali, jakým druhem přístroje s jakou úrovní vyzařování a tak dále.

Při vhodném použití, lze statistikou dokázat téměř cokoliv. Může to vlastně být i tím, že více telefonující jsou prostě vystaveni vyššímu stressu…
 

Jak praví klasik: „Existují tři stupně lži: lež prostá, lež nestydatá a statistika.“ Nepodezíral bych profesora Agarwala, že na nás chtěl zkoušet nějaké lži nebo chtěl budovat svou popularitu vytvářením senzací. Prostě vzal míru používání mobilního telefonu a několik veličin, kterými se v svém povolání běžně zabývá, a vyšel mu mezi nimi statisticky průkazný vztah – nic víc a nic méně.


Otázkou, která se tu nepochybně nabízí je, zda člověk, který má mobil na uchu více než čtyři hodiny denně,  nepřekračuje  hranici jeho rozumného použití?


Zdroj:
Effect of cell phone usage on semen analysis in men attending infertility clinic: an observational study


 


 

 

 



Komentář Osla

 Hmatatelnější nebezpečí vyplývající z používání mobilních telefonů vystihuje tato značka. Praví se na ní zhruba toto „Pro lásku boží, odložte svůj zasranej telefon a věnujte se řízení.

 

 

 

 

 

Autor: Ota Beran
Datum: 04.03.2008 02:09
Tisk článku


Diskuze:


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz