Hobiti byli kreténi?  
Podle nové australské studie nepatří floréskému člověku postavení samostatného druhu. Má jít o jedince postižené nedostatečnou funkcí štítné žlázy.

 

 

Rekonstrukce provedená na základě kostry nalezené na ostrově Flores.

Ve sporu o člověka floréského (Homo floresiensis) vzplála další bitva. Do ofenzívy se dostali odpůrci tohoto miniaturního druhu člověka. Ti nyní publikovali v Proceedings of the Royal Society B studii, která dokazuje, že nízký vzrůst floréského člověka byl důsledkem hypothyroidismu, tedy snížené funkce štítné žlázy. Dříve se tomuto postižení říkalo kretenismus, protože postižení jedinci mají snížený intelekt.

 

 

 
Štítná žláza


Tým vedený Peterem Obendorfem z University of Melbourne prostudoval jedinou dochovanou lebku floréského člověka a zaměřil se na místo, kde přiléhal k lebce podvěsek mozkový čili hypofýza.

 

 Utváření tohoto místa podle Obendorfa prozrazuje, že hypofýza člověka floréského byla zvětšená. To je jeden z hlavních příznaků hypothyroidismu. Dalšími příznaky jsou malá postava a zmenšený objem mozkovny - tedy právě ty znaky, které na člověku floréském vzbudily největší pozornost.

 

Homo floresinesis žil na indonéském ostrově Flores zhruba před 18 000 roky, měřil asi metr a objemem mozku se vyrovnal šimpanzi. Na druhé straně byl ale zřejmě i dosti schopný, protože si vyráběl velmi dobré kamenné nástroje a úspěšně lovil větší i menší zvířata. Původní teorie o tom, že malá postava byla adaptací na izolaci trojského ostrova, už není aktuální.

 

Autoři objevu, který v roce 2004 po publikaci v Nature doslova šokoval svět, australští paleoantropologové Peter Brown a Michael Morwood se dnes spíše kloní k názoru, že floréský člověk zdědil drobnou postavu od ranějších druhů lidí. Odkazují se na drobné  postavy pravěkých lidí Homo georgicus  nalezených v gruzínském Dmanisi (původně byl nález popsán jako Homo ergaster, v roce 2002 byl popsán jako samostatný druh člověka gruzínského).
Ti měli mozkovnu srovnatelnou s floréským člověkem ale žili před bezmála 2 miliony roků.

 

 

Zvětšit obrázek
Ukázka malé postavy u člověka se sníženou činností štítné žlázy.


Moorwood odmítl Obendorfovy závěry. Obendorf pracoval s odlitky lebky. Moorwood říká: „Já jsem jediný člověk na téhle planetě, který skutečně na vlastní oči viděl to, co na lebce zbylo z místa, kde byla hypofýza. Je tak špatně dochované, že se nedá spolehlivě měřit.“

Vloni publikoval izraelský tým studii, v které dokazuje, že člověk floréský byl obětí poruchy růstu zvané Laronův syndrom. Tuto stať bere většina odborníků jen jako vtip.

 

Obendorfově studii se sice nikdo nesměje, ale moc vážně ji vědci neberou. Autoři teorie, která vysvětluje existenci člověka floréského kreténismem by se museli vypořádat i s faktem, že nedostatečná funkce štítné žlázy chodí ruku v ruce s neplodností. Člověk floréský ale žil v dané lokalitě po celá tisíciletí.  

 

Pramen: Nature , AFP, Proceedings of the Royal Society B
 

 

 

 

 

 

Datum: 05.03.2008 07:33
Tisk článku

Související články:

Upečený hobit nalezen v Kerinci Seblat     Autor: Stanislav Mihulka (01.04.2012)
Nejstarší zástupce rodu "Lidé" v Evropě     Autor: Václav Hrdonka (23.08.2005)



Diskuze:


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz