Geneticky modifikovaná kočka  
Korejští vědci získali kočku, která ve tmě červeně svítí díky fluoreskujícímu proteinu vypůjčenému od korálovníku Discosoma.

 

 

Zvětšit obrázek
Získání kočičích kožních buněk, které nesou gen korálníka, syntetizují příslušnou bílkovinu a díky tomu červeně fluoreskují. Dole (e,f) jsou záběry z přenosu geneticky modifikované buňky do vajíčka zbaveného vlastní dědičné informace. Vpravo (f) je vidět fluoreskující buňky vybavené genem korálovníka.

Jihokorejští vědci vedení Xi Jun Yinem ze Sunchonské národní university vytvořili kočku, která nese cizí gen. Z ryze studijních účelů byl použit upravený gen korálovníka Discosoma. Podle tohoto genu se syntetizuje bílkovina známá jako RFP čili červený fluoreskující protein.  Jak napovídá název, bílkovina vysílá červené světlo.


Vědci odebrali kožní buňky z bílé kočky (turecká angorská) a ty pak kultivovali v laboratorních podmínkách. Pomocí geneticky upraveného viru vnesli do některých buněk gen korálovníka. Buňky, u kterých se přenos genu povedl, pak použili pro klonování. Přenosem geneticky upravené kočičí kožní buňky do kočičího vajíčka zbaveného vlastní dědičné informace vznikla embrya, která donosila náhradní kočičí máma. Celkem bylo 11 náhradním matkám přeneseno 176 embryí klonů.  Ze tří zabřezlých koček dvě porodily zdravé mládě. Třetí potratila. Narozená koťata svítila na celém povrchu těla a na sliznicích. Přítomnost proteinu byla prokázána i v dalších tkáních.


Genetická modifikace kočky je celkem zajímavá z více důvodů. Pokus prokázal, že vědci jsou s to cíleně zasáhnout do kočičího genomu. To lze využít například k vytvoření koček, které by trpěly podobnými chorobami jako lidé a bylo by možné na nich zkoumat mechanismus vzniku choroby a léčebné postupy. Vyblokováním vybraných genů  v kočičích buňkách a následným vytvořením klonů z takto upravených buněk, bychom mohli získat kočku, jejíž chlupy  nevyvolávají u vnímavých lidí alergii.

 

červená kočka

 
Tři koťátka. Dvě z nich nesou v každé buňce těla gen korálovníka. Díky tomu koťata červeně svítí.
 

 

 

testy na přítomnost proteinu

O tom, že mají kočky gen opravdu všude, se jihokorejští vědci přesvědčili skutečně důkladně.
a) chlupy, b)svaly c) mozek, d) srdce, e) ledviny, f) žaludek a střeva g) průdušnice a plíce, h) játra, i) slezina, j) jazyk a k) trus .

 


    

Korálovník Discosoma – původní majitel genu pro červený fluoreskující protein.

Pramen: Biology of Reproduction

Datum: 20.03.2008 01:39
Tisk článku


Diskuze:


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz