Čajem proti antraxu  
Obáváte se bioteroristického útoku antraxem? Dopřávejte si pravidelně šálek čaje „English Breakfast“, radí britští vědci. Podle výsledků jejich nejnovější studie by totiž právě pití černého čaje mohlo být další obrannou linií proti účinkům bakterií Bacillus anthracis.


 

Zvětšit obrázek
Původcem antraxu je grampozitivní bakterie Bacillus anthracis, jejíž vysoká nebezpečnost spočívá zejména v tom, že je schopná tvořit klidová stádia – spóry, které jsou schopné přežít působení vysokých teplot, sucha a dokonce i mnohých desinfekčních prostředků.


 
O blahodárných účincích čaje toho bylo napsáno již mnoho, i na Oslu se najde článek o účincích zeleného a jasmínového čaje na škodlivé bakterie. Tentokrát se angloamerický výzkumný tým z Cardiff University a University of Maryland zaměřil na čaj černý a ve své práci odhalil, že pouhý šálek černého čaje by mohl fungovat jako protilátka proti bakterii Bacillus anthracis, vyvolávající smrtelně nebezpečnou nemoc – sněť slezinnou neboli antrax.

 

Tentokrát tým výzkumníků, který vedl profesor Les Baillie z velšské farmaceutické školy na Cardiffské universitě a doktorka Theresa Gallagher z Institutu biologické ochrany, což je součást lékařského biotechnologického centra Marylandské university, objevil, že obyčejný a běžně dostupný čaj, který si dávají k snídani na celém světě miliony lidí – „English Breakfast“ – má schopnost inhibovat aktivitu bakterií antraxu.

 

 

Nebezpečí antraxu
Antrax (sněť slezinná) je velmi vážné onemocnění, které nejčastěji postihuje domácí a divoká zvířata (především býložravce), ale je přenosný i na ostatní zvířata a také na člověka.


K infekci může dojít kontaktem, vdechnutím nebo pozřením spor při manipulaci s nakaženými zvířaty nebo jejich tkáněmi. Příznaky se obvykle objevují do týdne po infekci a léčba antibiotiky je účinná pokud je zahájena velmi brzy.

Zvětšit obrázek
Na veškerý čaj vstupující na území Ameriky byla v osmnáctém století uvalena britskými úřady daň v nominální výši jedné pence za libru. Z finančního hlediska se sice nejednalo o nijak dramatický zásah do ceny čaje - i pro silného konzumenta se výdaje za čaj zvýšily jen o nějakých 12 pencí za rok - avšak pro kolonisty se celá záležitost stala otázkou přijetí či nepřijetí již tak nenáviděného britského diktátu.

U kožní infekce je mortalita asi 20 procent z neléčených případů , při pozření spór např. s masem nakaženého zvířete je to 25 až 60 procent  a nejvážnější a nejrychleji postupující forma choroby nastupuje, když jsou bakteriální spóry vdechnuty a následně se dostanou do plic, kde jsou výborné podmínky pro jejich množení.

Profesor Baillie: „Rád bych navrhl, aby v případě, kdybychom byli vystaveni možnému bioteroristickému útoku „tváří v tvář“, někteří jedinci zapomněli na svou kapku mléka, přinejmenším do té doby, než se situace dostane pod kontrolu.

Protože jsou první příznaky velmi podobné běžnému nachlazení nebo chřipce, bývá léčba zahájena pozdě a nákaza obvykle končí smrtí pacienta. Spojením relativně nízké ceny s poměrně snadným použitím se bakterie antraxu stávají atraktivním „zbožím“ pro lidi hledající látky zneužitelné k teroristickým útokům.

 

 

Angličané a Američané – čaj versus káva
Britové jsou v celém světě známí tím, že běžně za rok vypijí 165 miliónů šálků čaje a pozitivní účinky tohoto britského národního nápoje jsou nejen ve Velké Británii dlouho unávaným faktem.


V článku publikovaném v březnovém čísle časopisu Microbiologist Společnosti pro aplikovanou mikrobiologii, profesor Baillie uvedl: „Náš výzkum měl zjistit, zda čaj English Breakfast je účinnější než běžně komerčně dostupná americká středně pražená káva při likvidaci antraxu. Zjistili jsme, že speciální složky v čaji, jako jsou polyfenoly, mají schopnost inhibovat aktivitu bakterií antraxu, a to dost podstatně.“ Výzkum dále prokázal, že malý přídavek plnotučného mléka do šálku čaje dokáže kompletně potlačit jeho antibakteriální aktivitu proti antraxu. Studie tak poskytuje další důkazy širokého spektra prospěšných fyziologických a farmakologických účinků této běžné součásti každé domácnosti. „Ba co víc,“ dodává Baillie „pokud má čaj schopnost nejenom přinést útěchu a uklidnění mysli, ale i inaktivovat bakterie Bacillus anthracis a jejich toxiny, pak z tohoto pohledu zřejmě „bostonská čajová párty“ nebyla až tak dobrým nápadem.“

 


Platit o penci za libru čaje navíc pro Američany znamenalo přijmout právo Londýna na uplatňování jeho neomezené moci a nadvlády. A tak když v prosinci 1773 v bostonském přístavu zakotvila loď Dartmouth anglické Východoindické společnosti s nákladem čaje podléhajícího zdanění, vtrhla na její palubu skupina místních obyvatel namaskovaných jako Indiáni v plných válečných barvách. Ti se zmocnili beden s čajem a všechny je naházeli do moře jako akt vzdoru proti britské vládě a na podporu americké nezávislosti. Tento nesmrtelný čin vstoupil do historie jako slavná "bostonská čajová párty". Od té doby pak každý řádný americký vlastenec pokládal za nezbytné symbolicky se zříci pití čaje jakožto ztělesnění britského útlaku a přejít demonstrativně na kávu.

 

Zdroj: Cardiff University, CDC

 

 

Datum: 20.03.2008 09:12
Tisk článku


Diskuze:

Nejdřív jsem neveděl,

JirkaF,2008-03-28 09:08:41

jestli to je vážně míněný výzkum, nebo anglický humor. Nyní zastávám názor, že je to směsice obého.
Ale je to rozhodně dobrá směs.

Odpovědět


humor

Marta,2008-03-28 13:58:19

Humor je dobrá věc, a to nejenom ten anglický, ale když mi kdysi psal kamarád z Anglie, ketrý pracoval na jedné velké poště, jaký je to pocit, když kolem vás prochází pyrotechnici a speciálně vycvičení psi konrolují každý balík... tak to asi humor přejde.

Odpovědět


To je pravda není žádná sranda, když končí legrace

JirkaF,2008-03-29 09:10:54

Jednou jsem zažil protiteroristický zásah na jednom zahraničním letišti a do smíchu mi taky nebylo. Naštěstí to byla jen zapomenutá igelitka. Ale je třeba si pořád všímat a nemyslet si že si můžem polepit Brno karikaturou proroka Mohameda a nemůže se nám nic stát.

Já spíš myslel, že si Angličané dovedou po tolika letech dělat legraci z Američanů, kvůli bostonské čajové párty.

Odpovědět

To Duke

Mautycka,2008-03-21 16:33:59

Vzhledem k tomu, ze Teekanee bali do sacku vsechno, co zbude, kdyz se z lodi vysype a rpoda caj, pak se obavam, ze ani Teekanee English Breakfast by Vam moc nepomohl...

Odpovědět


Baleny caj

Erika,2008-03-21 20:08:49

Mate zajimave zkusenosti, ze by vlastni? A kdyz uz toho o te firme tolik vite, proc ji komolite nazev... nebo je to proto, kdyby vas nahodou hledali jejich pravnici, protoze vas komentar hodne pripomina pomluvu a poskozovani jmena firmy?

Odpovědět


No jo Mautycka!

Duke,2008-03-24 07:00:51

Ten nikdy nerozuměl ani čaji!

Odpovědět

English Breakfast nemám rád.

Duke,2008-03-21 11:42:41

Dávám přednost "Teekanne Earl Grey". Bude moje ochrana proti antraxu dostatečná? Nebo na tom budu stejně jako ti pobláznění Američani co pijou kávu a spoléhají na Bushe?

Odpovědět


Také znám lepší čaj

Erika,2008-03-21 12:18:10

Tak doufám, že i další černé čaje budou mít stejné účinky. Nebo to bude jako s tím mlékem... a English Breakfast se bude brát jako "lék", který nemá chutnat, ale pomáhat... ;o)

Odpovědět


Kapka mléka účinky kazí.

Dane,2008-03-21 13:44:38

A co takhle kapka rumu. Ta by snad měla pomáhat. Co vy na to profesore Bailie?

Odpovědět


re:Kapka mléka účinky kazí.

Skret,2008-03-24 15:09:16

Pocitam, ze rum navic zajistuje ochranu proti radioaktivnimu zareni. Soudim dle toho, ze otcuv znamy, ktery byl specialistou na protijadernou ochranu, jednou povidal, ze pri propuknuti nuklearni valky by vylezl na nejblizsi kopec s slunecnimi brylemi, kreslem a basou RUMu, a ocekaval... . Takze nepodcennujme ochranu proti skrytemu a vsudypritomnemu terorismu, pratele :-)

Odpovědět


Nás se to přece netýká... že?

Erika,2008-03-24 16:07:39

Vypadá to, že dokud teroristé nezaútočí přímo v Česku nebude jejich přítomnost nejen v Evropě (a jejich nebezpečnost) brána na vědomí. Ale uvědomte si, že jsou země, kde se s tímto rizikem setkávají téměř každý den, a proto se nelze divit, že se saží najít cokoliv, co by jim pomohlo žít s faktem, že nemusí přežít cestu metrem nebo autobusem, oběd v restauraci nebo otevření obálky, a to jen proto že jejich vláda kdysi uzavřela smlouvu s jinou vládou... nebo jejich názory a víra se liší od jiných...
Někomu je zřejmě líto, že se Česku teroristické útoky vyhýbají (že by proto, že jsme taková malá a "bezvýznamná" země), a proto asi vyvěsil v Brně ty plakáty, které měly před dvěma a půl lety takový ohlas v Dánsku. Třeba si Česka konečně všimnou... Ale opravdu je to nutné tímto způsobem?

Odpovědět


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz