Sexuální uspokojení starších žen a jejich kardiovaskulární zdraví  
Výzkumníci z Boston University School of Medicine (BUSM) a Boston Medical Center (BMC) se spojili ještě s dalšími kolegy napříč celými Spojenými státy a zjistili, že pokles sexuálního uspokojení u žen po menopauze není tak jasně spojený s kardiovaskulárními chorobami, jako je tomu u mužů.

 

Ženská sexuální dysfunkce je ve vyšším věku docela běžným stavem. Většinou byla spojována s vyšší frekvencí zdravotních problémů, a to zejména těch, které mohou způsobovat potíže kardiovaskulárního systému. U mužů je porucha erekce zcela jasně spojena s vývojem kardiovaskulárních problémů. Mnoha stejným mechanismům, které jsou známé jako rizikové faktory pro kardiovaskulární choroby, je přisuzována zodpovědnost za sexuální dysfunkce žen po menopauze.

 

Výzkumníci měli k dispozici data z Women"s Health Initiative Observational Study, jejímiž účastnicemi byly sexuálně aktivní ženy po menopauze, ve věku 50 až 79 let, vybrané ve 40 klinických centrech po celých Spojených státech a sledované během dalších 8-12 let. Na základě zodpovězení otázek základního průzkumu pak byly účastnice rozděleny do dvou skupin sexuálně spokojené nebo nespokojené.

Výzkumníci na základě zdravotních záznamů identifikovali kardiovaskulární problémy na počátku studie a jejich případný vývoj během následujícího období, a to ať už se jednalo o akutní infarkt myokardu, mrtvici nebo zásah na zlepšení průchodnosti věnčitých cév. Také byly brány v úvahu související potíže kardiovaskulárního systému, včetně kongestivního srdečního selhání, onemocnění periferních arterií a anginy pectoris.

Podle výzkumníků se tu objevila mírná spojitost mezi nespokojeností se sexuální aktivitou a přítomností onemocnění periferních arterií a výskyt anginy pectoris byl mezi ženami nespokojenými se sexuální aktivitou snížený. Nicméně nebyla objevena spojitost mezi sexuální nespokojeností a přítomností některé další formy kardiovaskulárních potíží, například srdečního infarktu a mrtvice. A co bylo důležitější, že se neprokázala spojitost mezi sexuální nespokojeností na počátku studie a vývojem kardiovaskulárních problémů v budoucnosti.

 

„U mužů jsou problémy s erekcí jedním z prvních varování před příchodem závažnějších kardiovaskulárních problémů a mohou tak i předpovědět nepříznivý vývoj kardiovaskulárních potíží, například srdečního infarktu,“ řekla vedoucí autorka studie doktorka Jennifer McCall-Hosenfeldová z oddělení General Internal Medicine na BMC a Women´s Health na BUSM. „V naší studii jsme použili sníženou sexuální spokojenost jako pomocné měřítko pro sexuální dysfunkci u žen, kontrolu způsobu životního stylu a dalších faktorů, které by mohly mít dopad na sexuální spokojenost.

 

Neobjevili jsme, že by u žen sexuální nespokojenost předcházela budoucí kardiovaskulární poruchu. I když to, že naše studie sexuálně aktivních žen po menopauze nezjistila, že nespokojenost v sexu byla prediktorem projevu kardiovaskulární choroby, pak by to mohlo být ovlivněno i fyziologickými rozdíly v sexuálních funkcích mezi muži a ženami nebo problematickým způsobem měření sexuální dysfunkce u žen,“ dodala McCall-Hosenfeldová.

Zdroj: Boston University

Datum: 02.04.2008
Tisk článku


Diskuze:


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz