Vakcina proti Ebole účinná u primátů  
Proti jedné z nejsmrtelnějších chorob, způsobované virem Ebola, by konečně mohla existovat ochrana. Výzkumníci z USA a Kanady připravili několik vakcin proti tomuto viru a testy u primátů byly úspěšné. Nyní se připravují na očkování člověka.

 

 

Ebola Virus,  Barry Dowsett/SPL/Photo Researchers, Inc.

„Ohrožení virem Ebola nesmí být přehlíženo, protože stále častěji můžeme vidět přirozeně se objevující ohniska této smrtelné choroby. Přidáme-li k tomu současné rozšíření letecké dopravy a stoupající turismus, může být virus bez problémů zavlečen z nebo do odlehlých oblastí na celém světě. Mimo jiné má také obrovský potenciál jako případná zbraň v rukou bioteroristů,“ řekl doktor Sanchez. „A proto naléhavě potřebujeme účinnou vakcínu na ochranu proti tomuto nebezpečí.“

 


Dosud bylo u člověka diagnostikováno přes 1500 případů hemoragické horečky způsobené virem Ebola. Nemoc začíná náhle a příznaky zahrnují zejména horečku, bolest hlavy, bolest v krku, celkovou slabost, bolesti kloubů a svalů, průjem, zvracení a bolesti břicha. Vyrážka, červené oči a krvácení se mohou také objevit. Mortalita hemoragické horečky způsobené virem Ebola se může u člověka pohybovat kolem hrozivých 90 procent.

 


„Virus Ebola patří z hlediska nutnosti ochranných opatření do bezpečnostní úrovně 4, společně s mnoha dalšími viry způsobujícími hemoragické horečky,“ říká doktor Sanchez. „Stejně jako je obtížné získat ten správný personál a vybavení, tak i vakcína proti viru jakým je Ebola, Marburg nebo Lassa je obtížně vyrobitelná protože jednoduché použití „mrtvého“ viru, který spouští odezvu protilátek z krve, je neúčinné. U těchto virů potřebujeme dostat odezvu prostřednictvím buněk, jejíž součástí je produkce zabijáckých T-lymfocytů před tím, než dosáhne imunita dostatečné síly, aby ochránila před infekcí nebo ji úplně odstranila.“

 

 

 

Zvětšit obrázek
Jedním z významných faktorů, který výrazně zpomaluje pokrok v oblasti výzkumu takto nebezpečných virů, je pouze velmi omezený počet laboratoří, které jsou vybaveny nejen všemi potřebnými ochrannými zařízeními, ale i vyškolenými, prověřenými a odborně vybavenými zaměstnanci schopnými a oprávněnými vést takový výzkum. Pro práci s virem je například předepsán přetlakový oblek.

Výzkumníci nyní použili několik různých rekombinantních DNA technik, které jim dovolily spustit reakci prostřednictvím buněk a produkovat vakcínu, která je účinná u primátů. Jedna z kandidátských vakcín se chystá k prvnímu testování na lidech, po vstupních klinických testech.
 


„Infekce lidí virem Ebola je vysoce letální, ale opice výjimečně infekci přežijí a jsou tak velmi užitečným zvířecím modelem. Pokusy s vakcínou proti viru Ebola u primátů poskytly jednoznačné výsledky a dovolily, aby vývoj ochranné vakcíny postupoval tak rychle,“ říká doktor Sanchez.

 

 

„Úspěšné pokusy na lidech budou znamenat, že můžeme vakcinovat pracovníky zdravotní péče a další klíčové zaměstnance během propuknutí hemoragické horečky způsobené virem Ebola, což by nám pomohlo ochránit jejich životy a kontrolovat šíření nemoci.“

 

Tým ze Spojených států věří, že jejich výsledky urychlí vývoj vakcín i proti dalším virům způsobujícím hemoragické horečky, jakým je například virus Marburg, ale možná i dalším zloduchům, jako například HIV nebo ptačí chřipce.

Zdroj: Society for General Microbiology

Datum: 03.04.2008 01:55
Tisk článku


Diskuze:

Žádný příspěvek nebyl zadán

Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz