Kávou proti Alzheimerovi  
„Dejte si každý den kávičku a možná se k vám nenastěhuje ten protivný Němec, co pořád schovává všechny věci.“ Vědci odhalili, že šálek kávy denně by mohl pomoci chránit proti Alzheimerově chorobě.

 

Denní dávka kofeinu blokuje vliv vysoké hladiny cholesterolu, kterou vědci spojují mimo jiné i s Alzheimerovou chorobou. Studie, týmu z University of North Dakota School of Medicine and Health Sciences, publikovaná tento týden v Journal of Neuroinflamation odhalila, že množství kofeinu obsažené v jednom šálku kávy za den by mohlo ochránit mozek před poškozením, které se objevuje při stravě s vysokým obsahem tuku.
Vysoká úroveň cholesterolu v krevním séru a poruchy takzvané „hematoencefalické bariéry“ byly vždy zahrnovány mezi základní mechanismy patogeneze Azheimerovy choroby.

 

Hematoencefalická bariéra (HEB) je souhrn mechanismů chránících centrální nervový systém před průnikem nežádoucích látek z krve do intersticiální tekutiny mozku, a tím poskytuje mozku jeho vlastní regulované mikroprostředí. Předchozí studie ukázaly, že vysoké hladiny cholesterolu tuto ochrannou bariéru poškozují. Ta pak už nemůže dál ochraňovat centrální nervový systém od poškození způsobeného některými látkami přicházejícími z krve. Poškození této bariéry se projevuje různými neurologickými poruchami – například Alzheimerovou chorobou.

 

 

V průběhu studie, vedené neurologem Jonathanem Geigerem, byli novozélandští králíci po dobu dvanácti týdnů krmeni stravou s 2 % cholesterolu a napájeni vodou s přídavkem 3 mg kofeinu (což odpovídá každodennímu šálku kávy u průměrně velkého člověka).V průběhu testu byla sledována celková hladina cholesterolu a koncentrace kofeinu v krvi. Po dvanácti týdnech laboratorní testy ukázaly, že bariéra chránící mozek byla významně v mnohem lepším stavu u králíků, kteří dostávali svou denní dávku kofeinu.
Kofein se projevil jako ochrana před selháním HEB, díky své schopnosti napomáhat k udržení potřebné úrovně těsného kontaktu proteinů. Tyto proteiny spojují jednotlivé buňky těsně k sobě a vytváří jakousi síť, která brání průchodu nežádoucích molekul z krve do centrálního nervového systému.

 

Zvětšit obrázek
Pro Osel.cz komentoval Mandor

„Kofein se zdá být látkou, jež dokáže zabránit cholesterolu v pustošení ochranných mechanismů,“ říká Jonathan Geiger. „Poprvé jsme ukázali, že trvalé užívání kofeinu chrání HEB před „netěsností“ způsobenou cholesterolem.“

 

Výsledky této studie potvrzují a rozšiřují závěry z ostatních studií poukázáním na to, že příjem kávy může pomoci ochraně proti ztrátě paměti se stoupajícím věkem a při Alzheimerově chorobě.

 

„Kofein je bezpečný a pohotově dostupný lék a jeho schopnost stabilizovat HEB znamená, že by mohl hrát důležitou roli v terapii neurologických poruch,“ říká Geiger. Požívání kofeinu ochraňuje proti zvýšenému poškození HEB vysokou hladinou cholesterolu, způsobenou nevhodnou skladbou potravy s nadměrným příjmem tuků. Díky tomu by kofein a léky kofeinu podobné mohly být užitečné při léčbě Alzheimerovy choroby.


Zdroj: University of North Dakota, BioMed Central/Journal of Neuroinflammation

Datum: 06.04.2008 11:43
Tisk článku


Diskuze:

nikotín

Martin,2008-04-07 21:30:37

Správičku o protialzheimerovom účinku kofeínu som spomenul pred maminou a tá na mňa vybafla, že proti Alzheimerovi by mal byť účinný aj nikotín, že vraj nejaký jej známy, doktor, raz od nej pýtal cigaretu s tým, že to je proti Alzheimerovi.

A keď som pohľadal tu na Oslovi, našiel som tento článok:

http://www.osel.cz/index.php?obsah=6&clanek=659

Odpovědět


Vy nemáte chuť dát si ke kafi cigáro?

jirkaF,2008-04-07 23:08:46

Já jo! Dělám to pro své zdraví!

Odpovědět


JirkoviF

Martin,2008-04-08 16:12:48

Ja ani kávu, ani cigáro. Káva krásne vonia, ale nechutí mi, a cigáro - nenechám si potrhať plúca, ešte ich potrebujem.

Odpovědět

Kava - turek

cinik,2008-04-07 13:34:05

ale zvysuje hladinu cholesterolu, takze panove nemeli pit vodu s kofeinem ale kavu, aby byly vysledky relevantni

Odpovědět


Kava a cholesterol

cinik,2008-04-09 14:30:22

tady se uvadi ze piti kavy zvysuje cholesterol - a tudiz by leo riziko Alz. zvysovat :)
http://osel.cz/index.php?obsah=6&clanek=2738

Odpovědět

Nezatracujme

Marta Vlasáková,2008-04-07 09:30:56

Nezatracujme myšlenku příznivého účinku kofeinu šmahem jen proto, že nám z nějakého důvodu nesedí. Aby to bylo moje vyjádření krátké, zjednoduším to. Všichni víme, že přežírat se je nezdravé a způsobuje obezitu, kornatění tepen a ztrátu jejich pružnosti. Kofein má na organismus ten efekt, že metabolismus urychluje. Dovolí nám tedy spálit více přebytečných kalorií. Zdravé cévy = správná funkce bariéry mezi krví a mozkem. I tak může efekt kofeinu fungovat a to jak u králíků, tak u lidí.

Odpovědět

Myslet znamená srovnávat

ighb / Tomáš Krček,2008-04-07 00:05:33

Na stěně norimberské stanice podzemní dráhy Rathenauplatz je kromě největšího mozaikového portrétu na světě rovněž vyveden citát německého politika Walthera Rathenaua z doby kolem první světové války : "Denken heisst vergleichen" (myslet znamená srovnávat). Připomínám tuto větu pokaždé, když se setkávám s krásnými příklady korektnosti - potuplované okřikováním "nesprávného", nekorektního myšlení.

Ano, myslím na Vás, vážený pane Malý. Není hanbou dávat některé věci do souvislostí a klást otázky, i když jsou takříkajíc vysloveny "do větru". Spíše by mohlo být hanbou "sežrat všecko aji s fusama", jak se říká ostravským argotem.

Mé jméno je Tomáš Krček a nemám důvodu jej skrývat. Použil jsem nick ighb bez úmyslu vystupovat anonymně, když současně uvádím fungující mailovou adresu.

Nyní tedy k věci. Poněkud mne v poslední době trká do očí četnost "pozitivních" zpráv o kávě a jejích skvělých účincích. V dnešním článku je řeč o kofeinu - zřejmě jen toho z kávy, když jiné populární zdroje kofeinu, nejsou zmíněny. Je tedy na místě se pozastavit nad sugestivním spojováním kofeinu s kávou. Je to náhoda ?

Přečtete-li si článek "Jak káva zvyšuje cholesterol" (http://www.osel.cz/index.php?clanek=2738), lze se tam dočíst, že v kávě obsažený kafestrol zvyšuje hladinu cholesterolu v krvi o 6-8% - při pití pěti-šesti šálků kávy po dobu dvou měsíců. To vše bez ohledu na obsah kofeinu - stejné výsledky poskytuje i káva bez kofeinu. Teď tuto informaci dejte do souvislosti s textem z Science Daily. V ní je podáván kofein králíkům, odpovídající ekvivalentu jedné kávy s pozitivním výsledkem, jak popsáno výše. A hned je z toho káva.
Ergo - platí výsledky studie Uni North Dakota i pro čaj ? A dodatečně - nebude onen čaj podstatně výhodnější, když neobsahuje kafestrol, jenž vlastně zvyšuje cholesterol ?

Ne na tom dosti. Existuje obrovské množství textů, které se pozastavují nad cholesterolem - ovšem z jiného hlediska, než sugeruje jistá forma "korektnosti", přisuzující cholesterolu vinu za vše možné. Ne nadarmo se hovoří o chorobách, vyvinutých farmaceutickým průmyslem. Nejen jím. Celá desetiletí boje tukového průmyslu pod prapory cholesteroluprostého margarinu a celkového štvaní proti cholesterolu, přijímaného ve stravě, má výsledek takový, jaký je - lidé, především v USA jsou stále obeznější a statiny se mezitím vyšvihly na první místo prodávaných léků. Existují velké studie, dokazující, že reklamou sugerovaný příznivý účinek margarinu (libo, jak se nazývá) je v přímém rozporu s výsledky oněch studií. Masírování zavádějící reklamou ovšem pokračuje vesele dále, protože tukový průmysl je mocný. Stejně jako ještě mocnější průmysl farmaceutický, jenž objevil pojednou nepřítele lidstva číslo jedna. Samozřejmě se farmaceutičtí giganti opírají se o stejně četné studie, které proklínají cholesterol ?

Nezavadili jste o podezření, že některé studie si platí mocné finanční skupiny ? Ano, je politicky korektní dělat, že nic takového neexistuje, v nejhorším případě odkázat na spiklenecké theorie.

Do toho všeho se plete ještě LDL a HDL a navíc se "ta věc" synthetisuje v játrech ve "špatném poměru", zatímco ten pozřený zvířecí - že špeku a másla - má prý poměr HDL/LDL jak na potvoru příznivější ? Ale nezapochybujme, to se přece nehodí. Když tedy cholesterol je onen ďábel, který způsobuje Alzheimera, měli bychom nyní - hurá -po starosti. Ode dneška jeden šálek kafe denně - nebo více, ať je to posichrované - a jasné myšlení nás nikdy neopustí, neníliž pravda.

Asi i pan Malý tuší, že to tak jednoduché nebude. Možná bude potřebovat těch šálků víc, aby se probudil z růžového snění poučných, positivně naladěných, popularizujících článků, které dokážou tak pěkně zaujmout...

Mimochodem paní Marcinková za nic nemůže. Jen přeložila originální text. Dodatečně ji - bez ironie - děkuji, že jsem tu "šťoura", tu "chytrák". Mne takové věci těší - opět bez ironie - neb nemůže být lepšího vyznamenání. Asi jsem "vyřezán z jiného dřeva"...

Kdoví, co je všechno v tom čaji, kterému dávám přednost ?

Odpovědět


Teda,

karpinus,2008-04-07 00:32:15

Vaše reakce byla myslím delší, a možná i zajímavější než původní článek. To se tu často nevidí. To bylo móóóc dobrý ...

Odpovědět


Vaše diagnóza není Alzheimer ale schizofrenie!

Karel Malý,2008-04-16 12:09:08

Anebo bez začervenání lžete! Jak jinak si vysvětlit vaše věty:"Mé jméno je Tomáš Krček a nemám důvodu jej skrývat. Použil jsem nick ighb bez úmyslu vystupovat anonymně, když současně uvádím fungující mailovou adresu - naprosto@gmx.de." Normální člověk, který nemá v úmyslu své jméno skrývat napíše při zadávání diskusního příspěvku za slovo "Jméno:" do obdélníčku své jméno a ti co se za něj nestydí pak i příjmení.

Ale pro mě za mě se podepisujte třeba bflmpsvz, ale pak nikomu netvrďte, že nemáte důvod své jméno skrývat.

Tvrdíte že: "Poněkud mne v poslední době trká do očí četnost "pozitivních" zpráv o kávě a jejích skvělých účincích. V dnešním článku je řeč o kofeinu - zřejmě jen toho z kávy, když jiné populární zdroje kofeinu, nejsou zmíněny. Je tedy na místě se pozastavit nad sugestivním spojováním kofeinu s kávou. Je to náhoda ?"

Tady se zcela jasně začínají projevovat rysy vaší schizofrenní rozpolcené osobnosti. Schizofrenici se totiž často cítí být ohroženi spiknutím, nebo agety nepřátelských tajných služeb nebo "mocnými finančními skupinami" jako je tomu zřejmě ve vašem případě, jak dosvědčuje vaše věta: "Nezavadili jste o podezření, že některé studie si platí mocné finanční skupiny?"

Článek o ničem takovém nebyl. Duševně zdravý člověk pochopí, že když se zeptáte kokokoli, který nápoj obsahuje kofein řekne na prvním místě ten nejběžnější: kávu. Ale vy jste "vyřezán z jiného dřeva" budiž.

Možná že jste něco zaslechl něco o HDL a LDL cholesterolu, ale to asi nebylo moc dopodrobna. Podobně o Vaší totální neznalosti organické chemie či biochemie svědčí i vaše tvrdošíjné komolení chemického názvu další složky obsažené v kávě totiž kafestolu.

Není hanbou dávat některé věci do souvislostí a klást otázky, i když jsou takříkajíc vysloveny "do větru". Ale musíte nejdřív o těch věcech trochu něco vědět. A ne hned vymýšlet spiklenecké teorie, kdo za tím či oním stojí a kdo to platí.

Ve vašem případě to není kladení otázek a hledání poznání. Ve vašem případě je to diagnóza.

Odpovědět

Újezd

Lenka Vávrová,2008-04-06 17:46:06

Všem chytrákům horujícím o sdělení, který z cholesterolů měl pan Geiger na mysli. Těžkosi představit že ten takzvaný "hodný" cholesterol. Spíše ten, co má na svědomí kornatění, nebo-li tvrdnutí cév. Je to vlastně logické, pokud se jedná o barieru mezi mozkem a krevním řečištěm, a ta přestane být pružná, těžkomůže svojí funkci plnit. Námitky, že to nemusí u lidí fungovat stejně jako u králíků jsou jistě opodstatněné, ale když ono to na lidech zkoušet nejde. Ať se to kritikům líbí, nebo ne, je to zajímavá hypotéza. Určitě nezapadne. V každém případě je to trochu jiný pohled na Alzheimera. Už proto bude zajímavé další výsledky týmu ze Severní Dakoty sledovat. A o to bych Osla prosila.

Odpovědět


Pani Vávrová

MirekS,2008-04-07 18:01:39

to co uvádíte je jen Vaše doměnka.
Když jsem nastoupil po škole do prvního zaměstnání byl jsem hned první den zpražen velmi moudrou větou: "Myslet znamená hovno vědět"
Proto si myslím, že dotaz ighb / Tomáše Krčka je víc než na místě pokud chceme o problematice něco vědět.

Odpovědět


MirkuS

Daniel,2008-04-16 09:12:23

Podle mých zkušeností odpověď: "Já myslel...", používají pro vysvětlení svého iracionálního jednání většinou jedinci, u kterých se dá s úspěchem pochybovat o tom, že je jim tento způsob využívání mozku vlastní. Doufám, že to nebyl váš případ...

Odpovědět

Jaký cholesterol ?

ighb,2008-04-06 14:05:16

„Kofein se zdá být látkou, jež dokáže zabránit cholesterolu v pustošení ochranných mechanismů,“ říká Jonathan Geiger. „Poprvé jsme ukázali, že trvalé užívání kofeinu chrání HEB před „netěsností“ způsobenou cholesterolem.“

Jaký cholesterol má autor J.D.G. na mysli ? LDL nebo HDL ?

Odpovědět


Vážený anonyme

Karel Malý,2008-04-06 14:39:38

Co vám brání kliknout levým tlačítkem myši na hypertextový odkaz pod obrázkem v článku a zeptat se e-mailem pana doktora Geigera jaký cholesterol měl na mysli, případně se mu svěřit s vaším názorem na kvalitu americké kávy.

Krátký popularizační článek, pokud má být čtivý, se nevyhne určité míře zestručnění, protože v něm prostě nelze do podrobna popisovat metodu a způsob zpracování získaných dat.

Děkuji autorce, že píše svěžím slohem zajímavé články o mnohdy složitých věcech tak, aby dokázaly zaujmout a poučit.

Přeji všem "krmičům osla" hodně chuti a sil do psaní a co nejméně anonymních šťourů, kteří vlastně nemají k tématu ani co říci.

Odpovědět


Re: Vážený anonyme

edison,2008-04-06 17:17:43

Tazatel má sice dost divnou přezdívku připomínající náhodně stisknutá písmenka na klávesnici, ale to nic nemění na faktu, že se zeptal na věc, která by mohla zajímat mnohem více lidí.

Pan doktor bude jistě hrozně rád, když se ho všichni, každý zvlášť, zeptají emailem, který cholesterol že měl na mysli. Úplně nejradši samozřejmě bude, když Vaší rady uposlechnou i čtenáři BBC news, Journal of Neuroinflammation, Medical News, ...

No prostě nabádat lidi k tomu, aby někoho hromadně otravovali mi přijde s prominutím neuvěřitelně pitomé.

Odpovědět


S prominutím neuvěřitelně pitomá

Duke,2008-04-06 23:53:57

mi nepřipadá ani tolik odpověď pana Malého, jako spíš otázka nebo spíš obě "otázky". Podepsat se jako "ighb" a zeptat se na takovou evidentní a všude omílanou věc, jako který je to cholesterol, co devastuje cévní stěny.

Dnes už to všichni považují za tak notoricky známou věc, že se s tím ani nikdo nezabývá. Kdyby se o tom něco chtěl dozvědět, tak jen na Oslu se o tom dá spousta přečíst. Kdyby se v té studii objevilo něco vyvracejícího tuto všeobecně známou pravdu určitě by se to v článku objevilo.

Na rozdíl od edisona to nevidím jako nabádání k tomu, aby někdo někoho hromadně otravoval. Soudě podle toho, že článek byl přečten Více než šestsetkrát a takovýhle dotaz se objevil jednou, tak si nemyslím, že e-mail pana doktora Geigera bude nějak zahlcen. A už vůbec si nemyslím, že by nějakému "ighb" odpovídal.

Odpovědět


Milý Duke,

ighb,2008-04-07 00:56:54

neptal jsem se který cholesterol "devastuje cévní stěny", nýbrž, který cholesterol (HDL nebo LDL) "pustoší ochranné mechanismy", nebo taky, jak píše J.D.G. "...chrání HEB před „netěsností“ způsobenou cholesterolem". To je trošku rozdíl, víme...

Možná máte, jako mnoho jiných čtenářů, na mysli arteriosklerozu, jenže Alzheimer je něco jiného, i když některé symptomy jsou podobné. Alzheimer se, pokud se nepletu definuje jako vylučování "plaque" v mozkové hmotě. To "plaque" je ale tvořeno Amyloid-β-Peptidem, nikoliv LDL - podívejte se do Wikipedie, tam to najdete...

Odpovědět


Milý Duke

Pavel,2008-04-07 09:06:22

Mě tato otázka napadla při čtení článku také. Vzhledem k tomu, že už je položena v diskusi, jsem ji znova nepokládal. Předpokládám, že takto inteligentně se chová většina čtenářů osla. Usuzovat z počtu identických dotazů na zájem čtenářů je poněkud hloupé.

Odpovědět


Milé "ighb"

Duke,2008-04-10 14:06:05

Použité výrazy "devastuje cévní stěny" a "pustoší ochranné mechanismy bránící prostupu nežádoucích látek z krve do intersticiální tekutiny mozku", jsou pro mne dva výrazy, popisující téměř totéž.

Není mojí chybou, že jediný účinek cholesterolu na cévní stěnu, který znáte, je jeho usazování a zužování průtočného profilu cévy.

Děkuji Vám za školení o Alzheimerově nemoci, jak vidět znáte o ní mnohem více než jiní. Tak jistě budete vědět něco o tom, jak se materiál pro tvorbu "plaque" do mozku dostane. Já dost pochybuji, že jinak, než že je přinesen krví a musí se dostat přes cévní stěnu.

Když nevíte, kde si dát v Americe dobrou kávu, tak neviňte ty ostatní za to, že to nevíte. Oni za to nemohou.

Howgh!

Odpovědět

Thé

ighb,2008-04-06 13:53:56


Mimoamerickému chápání pojmu termínu káva jako nápoje je to, co se v Severní Americe pije pod označením káva, bližší termín "hrušková voda". Kdoví, jak přepočítavali autoři množství kofeinu z testu na králících pro lidi. Stačí jen mechanické přepočítání průměrné váhy uvažovaného objektu ? Je vůbec přenesitelné působení kofeinu z králíků na člověka ?

I když káva obsahuje kofeinu méně než čaj, může mít, dle použitého množství a způsob přípravy výsledný nápoj kofeinu více. Kofein z čaje navíc tvoří s taninem komplex, který uvolňuje kofein do organismu pomaleji a nepůsobí tedy jako kladivo, k čemuž se přirovnává kofein z kávy.

Články a studie tohoto druhu sugerují, že kofein rovná se káva. Je to výsledek "sponzorství" jistých produkčních skupin ? Kofein je i v jiných nápojích - od klasických jako je čaj, po kupříkladu různé druhy nápojů, kde trůní slovo "cola".

Ve všech ohledech je čaj podstatně příznivější pro lidský organismus než káva.


Odpovědět


Pán je znalec! A má k tomu co říci!

Giuseppe,2008-04-06 15:32:15

To co je v České republice chápáno jako káva u nás v Itálii používáme proti mšicím a za nic na světě bychom to nepozřeli. Proto se vůbec nedivím vašemu tvrzení že: "Ve všech ohledech je čaj podstatně příznivější pro lidský organismus než káva." Naprosto souhlasím.

Na druhé straně v jakékoli italské restauraci nebo kavárně na Severoamerickém kontinentě se dá objednat káva, které to, co většinou pijí Češi a domnívají se, že je to káva, naprosto nemůže konkurovat.

Odpovědět


Nevím co komu sugerují jaké studie a články.

JirkaF,2008-04-07 15:14:32

Ale připadá mi naprosto přirozené spojení: káva obsahuje kofein. Takže ne kofein = káva ale káva = nejběžnější zdroj kofeinu.

Kávu vám nabídnou v devadesáti procentech případů hned po podání ruky. Totéž se nedá říci o čaji a když už někdo nabízí čaj, tak říká: dáte si černý nebo ovocný? Zkuste, kolikrát budete třeba na pracovním jednání neúspěšný, když řeknete, že si dáte Colu.

Při svých několika návštěvách v Severní Americe jsem neměl nikdy problém, s kvalitou nabízené kávy. (mohu říci, že ani jinde v západním světě) S nejhorší kulturou pití kávy a nejhorší kvalitou podávané kávy se bohužel potkávám hlavně u nás, i když i to se postupně lepší.

Odpovědět


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz